Készült: 2020.10.31.14:11:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

205. ülésnap, 214. felszólalás
Felszólaló Dr. Hende Csaba
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás igazságügyi minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:01

Felszólalások:  <<  214  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Képviselő Asszony!

Vitathatatlanul jogos az a társadalmi igény, hogy az ügyfelek lakóhelyükhöz a lehető legközelebb intézhessék ügyes-bajos dolgaikat, így bírósági ügyeiket is.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság helyzete a bírósági szervezet és igazgatás évtizedes, jelenleg is sajnos megoldatlan kérdése. Az igazságügyi tárca és - azt hiszem, nyilatkozhatom az ő nevükben is - az Országos Igazságszolgáltatási Tanács, valamint a Legfőbb Ügyészség feltétlenül támogatna minden olyan javaslatot, amely a rendkívül leterhelt Pesti Központi Kerületi Bíróságot a jelenleginél kedvezőbb helyzetbe hozná.

Az ilyen intézkedések körébe tartozhat az új bíróságok létesítése is. Megjegyzem, hogy a PKKB helyzetének javítására már korábban is történtek kezdeményezések. Legutóbb - ahogy az interpelláció is utal rá - 1998 őszén két érintett önkormányzat képviselő-testületei kezdeményezték a XVI-XVII. kerületi bíróság létrehozását.

Tisztelt Ház! Egy új bíróság létesítéséhez nélkülözhetetlen a személyi és tárgyi feltételek biztosítása, melyek közül az egyik legalapvetőbb a majdani bíróság elhelyezése, vagyis az épület kérdésének megoldása. 1998-ban az önkormányzatok által felajánlott ingatlan nem volt alkalmas a célra, így nem tudtuk a kérdést megoldani.

Ezt követően az Országos Igazságszolgáltatási Tanács megvizsgálta egy új bíróság létesítésének feltételeit, de erre a célra elegendő költségvetési fedezet jelenleg nem áll rendelkezésre. A bíróság elhelyezésén, vagyis az épület kérdésén túlmenően egy új bíróság felállításánál számos kérdést is meg kell vizsgálni. Az új bíróság illetékességi területéről várható ügyérkezés indokolja-e, és ha igen, akkor mekkora bíróság felállítását indokolja? Vizsgálni kell az új bíróság felállításának személyi feltételeit, a módosítás érinti magát az ügyészi szervezetet, meg kell aztán találni a finanszírozás forrásait, és persze a megközelíthetőségnek is jobbnak kell lennie, mint a jelenlegi bíróságénak.

Mivel az új bírósági épület vagy épületek létrehozására biztosított költségvetési fedezet jelenleg önmagában nem elegendő, ezért a második kérdésükre, vagyis arra, hogy mit tudnának tenni az érintett önkormányzatok az önálló kerületi bíróság létesítése érdekében, erre csak azt válaszolhatom, hogy abban az esetben, ha a kerületi önkormányzatok bírósági célra alkalmas épületet tudnak az igazságszolgáltatás rendelkezésére bocsátani, nos, ebben az esetben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács ismételten meg fogja vizsgálni az önálló bíróság létesítésének feltételeit.

Köszönöm figyelmüket. Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

Felszólalások:  <<  214  >>    Ülésnap adatai