Készült: 2020.10.20.16:48:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

205. ülésnap, 212. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:49

Felszólalások:  <<  212  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Kőbánya és a XVII. kerület a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz tartozik. A tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy a kőbányaiak és a XVII. kerületiek hátrányos helyzetben vannak azokhoz képest, ahol két-három kerületenként működik egy bíróság. Ez ügyben egyszer már kérdéssel fordultam Dávid Ibolya miniszter asszonyhoz. Írásbeli kérdésemre adott válaszában a miniszter asszony is megerősítette, hogy az egy bíróra jutó ügyek száma jóval meghaladja a kerületi bíróságok bíráira jutó ügyszámot, és a Pesti Központi Kerületi Bíróságon hatalmas ügyhátralék halmozódott fel.

Mondok néhány példát. A II. és a III. kerületben külön bíróság működik, a IV. és a XV. kerületben, a XVIII. és a XIX. kerületben, a XX., XXI., és XXIII. kerületben is külön bíróság működik. Emiatt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon hosszabb az ügyek átfutási ideje is.

Nem tudjuk azt sem, hogy hogyan döntötték el, hogy mely városrészek esetén lehet önálló bíróság, és mely kerületek tartoznak a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz. Földrajzilag nem indokolható, hiszen például a IV. és a XV. kerület közelebb van a Markó utcához, mint a X. és a XVII. kerület. A népességgel sem lehet ezt magyarázni, hiszen a XVIII. és XIX. kerület lakóinak száma 165 ezer fő, a XX., XXI. és a XXIII. kerületben 170 ezer fő lakik, míg a X. és a XVII. kerületben összesen 166 ezer lakos él. Mindent összevetve, a kerületünk lakosai nem látják indokoltnak ezt a minket hátrányosan érintő helyzetet, és szeretnénk, ha egy önálló kerületi bíróságon gyorsabban intézhetnénk el ügyeinket.

Tudom, hogy 1988 őszén már a XVI. és a XVII. kerületi önkormányzatok képviselő-testületei is kezdeményezték egy XVI-XVII. kerületi bíróság létrehozását, ami elbukott, mert a javasolt ingatlan felhasználásával ez nem volt megoldható.

Tisztelt Államtitkár Úr! A probléma súlyos és sok embert érint. Kérdezzük ezért: lát-e esélyt az államtitkár úr arra, hogy a X., XVII. kerületben vagy a X., XVI., XVII. kerületben egy önálló kerületi bíróság kezdje meg működését?

A második kérdésem az, hogy mit tudnának tenni az önálló kerületi bíróságok érdekében az érintett önkormányzatok.

Várjuk államtitkár úr megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

Felszólalások:  <<  212  >>    Ülésnap adatai