Készült: 2020.09.25.00:10:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

326. ülésnap (2013.11.19.), 92. felszólalás
Felszólaló Hanó Miklós (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:17


Felszólalások:  Előző  92  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HANÓ MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Nem kívántam volna hozzászólni, de azt látom, hogy jobbikos és LMP-s képviselőtársaim bizonyos részletekben elvesznek egy-egy általuk fontosnak gondolt dologban, és úgy képzelik, hogy ez úgy is fog működni. Ha valaki tisztában van azzal, hogy a mezőgazdaságban mi folyik, az tudja, hogy ha a mezőgazdasági termelésben van jövedelem, akkor az a termőföld nem eladó. Ott vannak szereptévesztésben, hogy azt hiszik, 6 millió hektár holnaptól vagy 2014 májusától eladó lesz. Nem! Ha van jövedelem a mezőgazdaságban, a gazdaember nem eladni akar, hanem szerezni. Legyünk már tisztában azzal, hogy itt nem spekuláció lesz, nem földbefektetési dolog lesz, hanem termelni fognak a gazdák!

(13.30)

Ebbe az irányba kéne már gondolkodni, mert ha van jövedelem, az életben nem adja el. Apától fiú örökli, vagy a családja viszi tovább. Az, hogy egy-két spekuláció bejönne, arra a mostani földtörvénynek vannak olyan elemei, főleg a helyi szervezetek, amelyek azért majd kontrollálni fogják a dolgokat, amelyek szerintem ezt kivédhetik.

A kamarával kapcsolatban: a 7 százalék szerintem is kevés. De az nem az új kamarának szólt, hanem szerintem a réginek, hogy a kamara addigi tevékenysége olyan volt, amilyen. A gazdákat vissza kell ebbe a rendszerbe szoktatni, vagy meg kell szoktatni, hogy lesz egy ilyen központi dolog. Én is jónak tartom azt, hogy összevonunk mindent. Elég sokat kellett a szocialista kormányzás alatt az ellen harcolni, hogy megszüntessük a falugazdász-hálózatot meg minden olyan tevékenységet, ami a gazdákat segíti. Pontosan az európai uniós belépés előtt voltak olyan problémák, hogy azt sem tudták a gazdák, hogy hogyan kell egy pályázatot megírni, vagy hogyan kell a földalapú támogatást kitölteni. Akkor az ebből adódó hibák miatt egy csomóan meg sem kapták a földalapú támogatásukat. Ezt segítette a falugazdász-hálózat. Az előző kamara nem igazán segítette ezt. (Az elnök csenget.) Letelt? Elnézést.

Tehát a falugazdász-hálózat bekerülése szerintem pozitív dolog, és minden olyan, ami koncentrálja ezt, és segíteni akarja. (Az elnök ismét csenget.) Adjunk már lehetőséget, vagy hát próbáljunk már bízni is ebben! Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  92  Következő    Ülésnap adatai