Készült: 2020.09.18.20:11:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

283. ülésnap (2013.05.28.), 272. felszólalás
Felszólaló Hanó Miklós (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:01


Felszólalások:  Előző  272  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HANÓ MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Kapcsolódnék Bencsik képviselőtársamhoz, amit mondott, meg amit elkezdtem én is az előző felszólalásomban. Tehát senki nem mondta a vidéki gazdaembernek, parasztembernek, hogy hagyja abba az állattartást. Itt 11 millió, nem is 10, 11 millió sertés volt. Miért hagyta abba? Mert átvágták, nem fizették meg, nem volt piaca. Elment a piac. Miért ment el a piac? Az élelmiszeripar úgy lett leprivatizálva, a külső tőke elvitte. Nem úgy, mint Dániában, ahol a parasztoké a vágóhíd meg a feldolgozó! A külföldi tőke. Bejött a pénztőke, mindegy milyen, bejött, és hozta be az import szemetet. Most elfogyott az import szemét, most már kéne a sertés, és nincs.

Tudom, hogy most földtörvényről beszélünk, vásárlásról, de hiába lesz földje, hiába lesz bármije, mondom még egyszer: nagyon kis százalékban változik a tulajdon. Az a fő baj az egészben, hogy ha nincs megfizetve az a mezőgazdasági termelő, mi hiába akarjuk vidéken, hogy újra termeljen, akár állatot tartson, de ugyanez a növénytermesztés is, tavaly aszály volt, azért hatezer forint. De amikor meg kétezer forint volt a búza, azon sem volt haszna a gazdának, nem tud fölhalmozni annyi pénzt egy kisgazda, hogy földet vegyen. Addig nem tud ebben a rendszerben részt venni, míg be nem vonják a feldolgozóiparba. A feldolgozóiparba be kell vonni, a belföldi piacot vissza kell szerezni, és a sok szemetet ki kell takarítani. Erőszakkal nem lehet kitakarítani a szemetet, mert azt mondják, hogy akkor ez a szabad áramlást akadályozza. Azzal lehet, hogy ha én tulajdonos vagyok, és nekem van sertésem, biztos, hogy nem fogok addig importot, dzsuvát behozni. A nagyüzem azért maradt talpon, mert tőkeerősebb volt. A kistermelő nem bírta ezt végigvinni, nem bírta azt végigvinni, hogy megvették tőle kétezer forintért a búzát ősszel, betakarításkor, és tavasszal meg eladták 4500-ért. Azt a kistermelő nem bírta. A nagyobb üzemek jobban bírták, az állattartó telepek is jobban bírták, mert volt tőkéjük, fölvásárolták a terményt, hogy meglegyen nekik.

Azért mondom, nemcsak földdel lehet úgymond kufárkodni, hanem azzal is, hogy integráljuk a termelést, amiről Béla bátyám beszélt, és azt az integrációt úgy bevonni ebbe az egészbe, hogy a földvásárlás is ehhez igazodjon.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  272  Következő    Ülésnap adatai