Készült: 2020.09.23.03:31:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

283. ülésnap (2013.05.28.), 250. felszólalás
Felszólaló Hanó Miklós (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  250  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HANÓ MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Gőgös úrtól elnézést kérek, hogy közbeszóltam, de úgy éreztem, ezt meg kell tennem. Tehát most eljutottunk a földtörvénnyel kapcsolatban megint egy olyan szintre, hogy mi a helyes gazdaság, a kicsi, a nagy, a nagy állattartó telepek vagy a kistermelőknél lévő állattartás. Úgy gondolom megint, hogy mindegyik fontos, ami van, azt ne verjük szét, de a másikat is hozzuk helyzetbe.

Amit Varga képviselőtársam mondott kritikaként Turi képviselőtársamnak, nem igaz, nincs igaza. Pont arról van szó, Béla bátyám arról beszélt, hogy azok, akiknek most abszolút nincs földjük, mert mondjuk, kiszorultak, a téeszből kikerültek, és semmijük nincs, az is, ha most tud szerezni, szerezzen 20-30 hektárt, és induljon el, kezdjen el akár állatot tartani vagy bármit a gazdaságban.

Egyébként ha megnézzük a föld értékesítését éves szinten, hiába rázzátok a fejeteket, éves szinten 1-2 százaléknál több föld nem kerül más tulajdonba. Tehát ezzel most nem biztos, hogy megoldjuk a mezőgazdaság problémáját. Van egy nagy adag állami föld, amivel majd lehet valamit kezdeni. Most ettől a rendszer nem borul be, csak olyan feltételeket kell teremtenünk, hogy elsősorban a külföldi ne jöjjön ide, a nagytőke itt ne halmozza fel a dolgokat, de a meglévő úgynevezett nagyüzemi állattartók, de most ne a Csányiról beszéljünk, aki egy egyedi eset, hanem a meglévő egyéb helyekről, ahol mondjuk, normálisan működő üzemek vannak - mert vannak olyanok is -, mert ha valaki ellene van a nagyüzemi résznek, én ellene voltam, de azt mondom, azt se verjük már szét, mert ott is van munkahely, és mondjuk, ott is van genetika továbbvitele, akkor tartsuk meg azt is, de adjunk lehetőséget azoknak is. Mindig a sertést szoktam elmondani. Nagyüzemben tőkesúlyú sertést nagyon jól lehet tartani, igaz, hogy a dioxin azért a nagyüzemi tartási rendszerből került be, nem a háztájiból, mert a háztájiban dioxinos hús nem állítódott elő, de a nagy súlyú sertést, ami viszont szaláminak való, 10 hónapi tartással a kistermelőknél nagyon jól lehetne tartani. Tehát ezt a rendszert valahogy jól kell tudni együtt működtetni, és ehhez kell tudni biztosítani földeket.

Amit Gőgös úrnak mondtam, az csak annyi: ha van egy megfelelő integráció, a takarmányt is meg lehet termelni, hiszen pont az a lényege a mezőgazdaságnak, hogy a növénytermesztés és az állattartás arányban legyen, mert ez piac is.

A következő két percben a piacról szeretnék beszélni, mert hiába akarunk mi új termelést, ha nincs meg a piaci lehetőségünk hozzá.

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  250  Következő    Ülésnap adatai