Készült: 2020.09.23.19:18:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

246. ülésnap (2012.12.04.), 310. felszólalás
Felszólaló Hanó Miklós (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:21


Felszólalások:  Előző  310  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HANÓ MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Nem akartam bekavarni a menetbe, csak a Gőgös képviselőtársam által elmondottakhoz egypár gondolatot hozzátennék.

Mindig el szoktam mondani, hogy én annak vagyok a híve, ha a kisüzem meg a nagyüzem, vagy a kistermelő meg a nagyüzem egymás mellett, párhuzamosan működik. Egy működő rendszert ne verjünk szét, főleg, ha munkát ad, főleg, ha előállít terméket, csak egyiket se kell a másiktól jobbnak tartani, lenézni vagy másképp gondolkodni.

Egy gyors példát mondok: sertés. A nagyüzemileg előállított sertés nagyon jó tőkehúsnak, de igazából szárazárunak nem jó. Nincs ideje, hogy megnőjön, mert arra nincs lehetőség. Ezt a kistermelő nagyon jól fel tudja nevelni. Békéscsabán egyébként az elmúlt tíz évben közel öt élelmiszerüzem zárt be, volt, amelyik azért zárt be, hogy a másiknak ne legyen konkurenciája. Olyan piacszerző felvásárlás volt - például hűtőház -, amit most megpróbálunk visszaállítani.

De visszatérve a sertésre, 150 körül van azon termelők létszáma, akik előállítanak kolbászt, engedéllyel, és megkapták azt az engedélyt, amit a jelenlegi kormány biztosít, hogy előállítson élelmiszert, ahhoz meg a nagy súlyú sertés a jó. Mit jelent ez? Tehát kell olyan nagy súlyú sertés, azt föl kell nevelni, innentől kezdve az állatállomány növelhető, és olyan élelmiszert állít vele elő, ami viszont kurrens cikk, jól eladható, munkahelyet jelent. Ilyet sokat lehetne találni. Ezeket kell megtalálni.

Az is igaz, hogy a fajtafenntartásra pedig a nagyüzem a jó, mert ott biztosítottak azok a feltételek, de a nagyüzemből kihelyezett sertés, mondjuk, bérhizlalásra megint csak nevelhető, és ez megint munkát jelenthet. Tehát vannak olyan dolgok, amelyek bővíthetők.

Az öntözésről csak annyit, hogy egyetértek azzal, hogy öntözni kell, ingyenessé kell tenni a vizet, és az öntözéskiépítés, ami egy 20-25 éves program, nagyon sok munkahelyet jelentene. Ez is a mezőgazdasághoz tartozik.

Amit még el akarnék mondani, hogy új élelmiszer-ipari üzemek vagy technológia. Nem biztos, hogy a technológia volt a rossz, hanem a felállás, mert azért azt ne felejtsük el - gyorsan befejezem -, hogy a sertéságazat azért zuhant ennyit (Az elnök csenget.) - máris befejezem, csak egy mondatot hadd mondjak még, elnök úr, ha megengedi -, mert hagyták az olcsó import miatt a sertéságazatot tönkremenni a húsüzemek, és ha az termelői kézben lesz, az nem fogja hagyni.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  310  Következő    Ülésnap adatai