Készült: 2020.09.21.05:07:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

232. ülésnap (2012.10.30.), 256. felszólalás
Felszólaló Hanó Miklós (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:58


Felszólalások:  Előző  256  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HANÓ MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Még egyszer felhívnám a figyelmet, hogy lehet, hogy a jelenlegi törvényjavaslatban kellenek módosítások, de alapvetően az a cél, hogy a külföldit kirekesszük ebből a földvásárlásból. De akkora nagy földpiac és földvásárlás nem lesz. Hát nem egy összeomló mezőgazdaság van itt, Magyarországon. Az állami földeket pedig, úgy tudom, egyelőre nem fogjuk értékesíteni, máshol pedig hol van annyi föld, hogy itt 300, 500 és nem tudom, 1200 hektárokat vennének? A bérlet az igen, az egy dolog. Azt szabályozni kell, hogy ott normálisan menjenek a dolgok. Tehát én nem látok akkora földpiacot, amivel ekkora földfelhalmozás lesz vagy legalábbis rövid időn belül.

A bajt máshol látom, egyszer már mondtam, és ezt mondom az államtitkár úrnak is, hogy erre valami megoldást kellene találni. Itt a három évet kikötjük. De ha valaki házasságot köt, ha nő, ha férfi, és ha az egyik fél magyar, abban a pillanatban már tud vásárolni, és ő behozza a tőkét. Tehát itt kellene valami olyan védelmet csinálnunk, hogy ezzel kapcsolatban tudjunk valamit korlátozni. Tudom, hogy a törvényen belül vannak egyéb szankciók, amelyek ezt fékezik, de mégis ki tudják játszani, és Békés megyében már most három olyan nagygazda van, aki Belgiumból, Hollandiából és egyéb helyről jön, és úgy tudom, ráadásul őket ott azért támogatják, hogy a sertéstartás ne ott történjen, mert ott már tankerokkal hordják a hígtrágyát a tengerre, tehát ott annyi egyéb dolog képződik.

Még egy dolgot szeretnék elmondani Gúr Nándornak. Azok a gazdálkodók, őstermelők segélyre nem jogosultak, tehát ők önmagukat tartják fenn. A társadalomnak ők külön úgymond nehezéket nem jelentenek, azért ezt is vegyük már figyelembe. A társadalom egy jelentős rétege nem áll sorban se gázkompenzációért, se segélyért, se egyébért. Ők önmaguk valahogy ott kigazdálkodják a létfenntartást.

Akkor még mit is akartam?
Felszólalások:  Előző  256  Következő    Ülésnap adatai