Készült: 2020.09.20.04:24:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

232. ülésnap (2012.10.30.), 228. felszólalás
Felszólaló Hanó Miklós (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  228  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HANÓ MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr, és elnézést kérek, elnök úr, csak az lepett meg, hogy megint Gúr Nándor kapott szót, ez egy picit irritált, de elnézést, igaza van az elnök úrnak. (Derültség, taps a kormánypártok soraiban.) Köszönöm szépen.

Gúr Nándor úrnak csak annyit mondanék, hogy aki paraszti gazdaságban otthon gazdálkodik, vagy az őstermelést komolyan teszi, nem ilyen műmájer, az nem megy be gázár-kompenzációért. Úgysem érti ezt, inkább Gőgös úrnak mondom, ő inkább követett. Ön csak statisztikai számokat mond, a gyakorlatról kellene beszélni. Ha a mezőgazdaságot nézzük, ugye, csak azt nézzük, hogy milyen foglalkoztatást - önök ezt említették -, milyen adót fizet, és milyen volument termel. De mi a költség? Ez nem mindegy! Azt hiszem, Ángyán úr is erről beszélt, meg a többiek is arról beszéltek, hogy a családi gazdaságoknál az önfoglalkoztatással azért beviszünk egy csomó munkát, amivel jelentősen csökkentjük egyszer a vegyszerek bevitelét, másodszor pedig egy csomó olyan dolgot valósítunk meg - jó, most nem a Kapazinról akarok beszélni -, de egy csomó dolgot meg lehet valósítani, például a legeltetés egy olyan részét, ahol a fürkészdarázs megeszi a gyümölcsösben a különféle bogarakat. Ezt Gőgös úr biztos tudja, akárki nem tudja, no mindegy.

Tehát a lényeg az, én arra akarok kilyukadni, hogy nagyon fontos a földtörvény mostani tárgyalása, de a föld is, mint maga az a mezőgazdasági tevékenység, a piacgazdasághoz mérten kell hogy működjön, és erről beszélünk. Ezért mondom az elnök úrnak is fönn, a pulpitusán, csak azért mondtam, hogy ezek szerintem hozzátartoznak, ezért tesszük meg ezeket a hozzászólásokat. Gőgös úr mondta, hogy száz évig alakult ki az a gazdaság, ami Nyugat-Európában van, no de tanuljunk belőle. Hozzuk létre mi is! Én még egyszer mondom: hagyjuk már azt, hogy kicsi gazdaság, nagy gazdaság. A nagy gazdaság meg tudja tartani a törzsállományt, a különféle egyéb dolgokat, de az integrálás, ami régen volt úgymond a szocializmusban, akkor volt feldolgozó, az most nincs. Ezeket újra kell éleszteni, azokba a feldolgozókba be kell vinni a gazdaságokat, ha kicsi, ha nagy (Az elnök csengetéssel jelzi a hozzászólási idő leteltét.), hogy tulajdonunk legyen, és ne ilyen kóbor felvásárlók nyúlják le a gazdákat.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  228  Következő    Ülésnap adatai