Készült: 2020.09.24.04:37:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

232. ülésnap (2012.10.30.), 186. felszólalás
Felszólaló Hanó Miklós (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  186  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HANÓ MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Most a törvénytől egy picit elvonatkoztatva, de megint csak összefügg, mert végül is az állattartásról volt szó Gőgös képviselőtársam részéről. Megint csak elkezdte ezt a kártyát előhúzni, hogy a nagyüzem az az igaz, ott tartanak állatokat (Gőgös Zoltán: Mert ez van!), a kicsiknél nem akarnak tartani.

(16.00)

Azt hiszem, Kiss doktor mondta, hogy tartanának, csak nem jó a piaci helyzet, ez tény. 2003-ban volt 7,5 millió sertés. Akkor az önköltségi ár feléért kezdték megvásárolni a sertéseket. Miért? Mert ömlött be az a sok szemét, amit a feldolgozóiparból leprivatizáltak - és nem a termelőké, mint Dániában vagy Hollandiában -; olyan olcsó volt a generálpép, a fejpép, az egyebek, meg a szójapor, ami egyébként génkezelt, amit beledolgoznak az úgynevezett élelmiszerbe, hogy a jó magyar sertés kiszorult a piacról.

Mi történik? A nagyüzemi sertés, a táppal felfújt sertés tőkehúsként elmegy. De Magyarországra nagyon jellemzője a szalámi, a Pick szalámi, a Herz, a csabai kolbász, gyulai kolbász, arra ez nem való. Arra viszont a kistermelők nagyon jól föl tudták nevelni, mert hosszabb tartási idő volt, és abraktakarmánnyal szépen fölnevelték. Ez egy bizonyos megélhetést jelentett. De ha ezeknél a termékeknél is kiszorultak, mert úgynevezett nem szakmabeliek, csak a tőke lenyúlása miatt vették meg a Pick szalámit is annak idején - akik hordták be a holland sertést - majdnem tönkrement akkor az ágazat, ezelőtt 5-6 évvel; mármint a szalámigyártás.

Igenis van kedve az embereknek termelni vidéken, csak vissza kell hozni, ha piacgazdaságban élünk, azt a piaci lehetőséget, hogy legyen rajta nyereség. Ez a kormány megtette a lépéseket, ugyanis megvalósította ennek a sok szemétnek a behordási tilalmát. Lásd például a baromfiágazatot, hogy ne csak a sertést mondjam: dioxinos csirkecombot árulgattak a piacokon sok helyütt, mert Hollandiában, Dániában beetették ezeket a baromfikat, és azt érdekes módon kutyaeledelként ide, az országba beérkeztették humán fogyasztásra, és piacot romboltak. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Na, ezt mi megszüntettük. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  186  Következő    Ülésnap adatai