Készült: 2020.09.26.14:36:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

232. ülésnap (2012.10.30.), 134. felszólalás
Felszólaló Hanó Miklós (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:16


Felszólalások:  Előző  134  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HANÓ MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Gőgös Zoltánnal elég sokat szoktunk vitatkozni, de most egy lényeges dologra rátapintott, igaz, hogy nem biztos, hogy azért mondta; lényeg az, hogy a földár. Tehát Ausztriában, én nem tudom, de ha ott 15 millió valóban a legelőkkel, nem biztos, hogy valamikor is visszajön annak az ára, vagy nem olyan értékű a föld, hogy ott meg tudja termelni. A magyar földek viszont nagyon jók. Úgy szokták mondani, ha az út szélére leesik a búza, az is kikel. (Gőgös Zoltán: Nálatok!) Jó, hát nálunk.

Ami a lényeg, hogy a jelenlegi földár teszi azt, amit az előbb már elkezdtem elemezni, hogy a magyar földár a nyugat-európaihoz képest jelentősen olcsóbb meg alacsonyabb. Ennek köszönhető az, hogy könnyen tudnának szerezni a tőkeerős külföldi gazdák földet, ha itt ráengedjük ezt, és ezért a jelenlegi törvény megalkotása mindenféleképpen fontos. De ez 2014. januártól vagy 2014-es időponttól érvényes, de mi van azokkal, amiket zsebszerződésként emlegetünk, és nem tudjuk, hogy az 700 ezer hektár vagy mennyi; ugye, többféle variáció merült fel.

És egyetértek Turi-Kovács Béla képviselőtársammal, aki az önbevallásról beszélt, ugyanis '14-ig van egy évünk, és Gőgös képviselő úrnak mondom, hogy az alatt be lehet vallani mindenkinek, akinek tulajdona van, hogy kié a tulajdon, és a földhivataloknál ez jegyzett. Most is a földhivataloknál jegyzett, hogy kié a tulajdon, ki hasznosítja, ki bérli, ki szívességi akármiben műveli, ezt lehet látni. És ha ott nincs egyeztetve bizonyos területrész, hogy az kinek a tulajdona, ott vagy kemény szankciót kell odaverni, vagy azt mondani, hogy állami elővásárlás, ami után, ha azt a földet az állam elővásárolja, esetleg különféle licites árveréssel továbbadja. Tehát itt meg lehetne szorítani azokat a zsebszerződéses dolgokat, amiről Turi-Kovács úr beszélt. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Ezt kellene jobban kidolgozni - befejezem, elnök úr -, mert ez is egy nagyobb terület, amit újra lehetne hasznosítani, és magyar kézbe lehetne visszahozni.

Köszönöm. (Szórványos taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  134  Következő    Ülésnap adatai