Készült: 2020.09.21.06:20:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

232. ülésnap (2012.10.30.), 116. felszólalás
Felszólaló Hanó Miklós (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:18


Felszólalások:  Előző  116  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HANÓ MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Folytatva az előbbi két percet, tehát a jelenlegi földtörvényt, amivel próbálnánk itt a védelmet meghozni a magyar gazdák irányába, jónak tartom, csak azokat a problémákat, amiket esetleg még figyelembe kell venni, jól beszéljük ki és építsük még be a különféle módosításokkal.

Egy dolgot azért még szeretnék elmondani, hogy az újonnan kezdő gazda, aki tegyük fel, rendelkezik egy kis lekvárüzemmel, és azt mondja, hogy jó lenne, ha gyümölcsösöm is lenne hozzá, mert a törvény szerint aki mezőgazdasági termeléssel foglalkozik, az vásárolhat földet; tehát valahol őket is helyzetbe kell hozni, természetesen az összes többi olyan előírást figyelembe venni, amit a törvény tartalmaz, de valahol nekik is sanszot kell adni később, hogy ha egy fiatalember mondjuk, a mezőgazdasághoz akar visszatérni, magyar állampolgár és betartja azokat a kritériumokat, amiket a törvény tartalmaz, azért ő is növelhesse a földjét.

Még egy lényeges dolgot elmondanék. Amikor Békés megyében van egy olyan mezőgazdasági vállalkozó, aki külföldről jött, elvett egy hölgyet, magyar a felesége, és a feleség elkezdett földet vásárolni, ez azt támasztja alá, amit az előbb mondtam, hogy ahol pénz van, ott lesz a föld. Tehát ezért nagyon fontos az, és még egyszer felhívnám a figyelmet erre, hogy a földeladásnál, földvásárlásnál próbáljuk segíteni a helyben lakó gazdákat azzal is, hogy valamilyen módon megteremtjük a feltételeit annak, hogy meg is tudja venni azt a földet, amit most védeni akarunk.

Hiába védjük, hogyha azt a földet, amit eladásra kínálnak, aki meg szeretné venni, a licitben nem tud részt venni, mert ráígérnek, és elviszik a földet az orra elől. Tehát a törvény csak egy részben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) védi a gazdát, és ha ezt... Befejezem, elnök úr. Ha ezt nem tudjuk megtámogatni, megsegíteni, akkor ez csak féllábú.

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  116  Következő    Ülésnap adatai