Készült: 2020.09.27.10:09:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

232. ülésnap (2012.10.30.), 104. felszólalás
Felszólaló Hanó Miklós (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  104  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HANÓ MIKLÓS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Én egy lényeges dologra szeretném felhívni a figyelmet. Beszélünk itt földeladásról, -vételről, hogyan tudnánk megvédeni a külfölditől vagy az úgynevezett nagytőkétől a vásárlást, és hogyan tudnánk a családi gazdaságokat erősíteni.

Alapvetően egy lényeges dologról nem beszélünk, mégpedig arról, hogy ha a mezőgazdaság jövedelmező, és van kellő jövedelem a mezőgazdaságban, akkor nem igazán történik meg a föld eladása, hiszen megél belőle az, aki műveli. Tehát akkor ez nem érdek.

Az is egy lényeges dolog, hogy beszéltünk itt dán, francia meg különféle országokban alkalmazott védelemről. Az igaz, hogy azt példaként lehet hozni, csak ott van egy nagyon nagy hátrányunk: hogy ami a francia parasztnak, vagy a belga vagy az osztrák gazdának adott, hogy van tőkéje, az nekünk nincs. Az elmúlt években, évtizedekben jelentősen csökkent a mezőgazdaságból való bevétel, és látjuk, hogy a feldolgozóipar is kifeküdt.

Gőgös Zoltán most ugyan nincs bent, de elmondta, hogy alapvetően a mezőgazdaságban 40 százalékkal azért esett akkor vissza a volumen, a termelés, mert hogy kárpótlás volt. Nem azért esett vissza. Azért esett vissza, mert piaci zavarok voltak, mert vajhegyek voltak az Európai Unióban, tejkiöntések voltak, mert nem tudtak vele mit kezdeni, és a feldolgozóipart meg szétverték azért, hogy piac legyen Magyarországon. Tehát ezt annak idején, abban az időben, míg nem voltunk EU-tagok, láttuk, hogy azt a privatizációt elég rosszul végezték el abban az időben az akkori kormányok.

Ebből az következik, hogy ha mi a magyar gazdát nem tesszük nyereségessé, bár most az utóbbi egy-két évben az aszály ellenére, de valami jövedelemképződés azért történt, akkor csinálhatunk mi bármilyen földvédelmet, nem fog tudni hozzájutni, vagy ha nem biztosítunk olyan hitelforrást, ami hosszú lejáratú, alacsony kamatozású, és legalábbis valami agrárbank (Az elnök csenget.) segítségével... Jó, folytatom később.

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  104  Következő    Ülésnap adatai