Készült: 2020.07.09.11:32:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

246. ülésnap (2009.11.23.), 122. felszólalás
Felszólaló Dr. Fónagy János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:20


Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FÓNAGY JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az Emfesz gázipari cég keletkezése, működése és sorsa bizonyára érdekes témája lesz korunk gazdaságtörténészeinek, de az azonnali kérdés feltevése nem ad lehetőséget ennek a történetnek vélhetően az ön által is jól ismert kifejtésére.

Képviselőtársaim kedvéért mondom: ez körülbelül egy öt évvel ezelőtt alakult, bizonytalan hátterű cég, amely, élve az utóbb bekövetkezett gázpiaci nyitással, Magyarországon a többi gázkereskedőnél jobb ajánlatokkal, néhány év alatt a hazai kiskereskedelmi gázpiac közel egynegyedét szerezte meg, és ezzel a magyar energiaellátás, a magyar gázellátás nagyon fontos, ebből következően a biztonságot is befolyásoló szereplője lett.

(15.50)

Néhány hónappal ezelőtt látott a sajtóban napvilágot, hogy a céget, amelynek korábban egy RosUkrEnergo nevű, egyébként svájci bejegyzésű ukrán cég volt a tulajdonosa, eladták egy másik, ugyancsak svájci bejegyzésű cégnek, a RosGasnak egy, azaz egy dollárért. Az ezt követő különböző rendőrségi ügyekről a legszélesebb nyilvánosság is tudomást szerezhetett.

A lényeg az, hogy sem az ügyletnek, sem ennek a cégnek és cégeknek a hátterét a magyar közvélemény nem igazán ismeri. Ami a sajtó révén kiderült, például az egydolláros értékesítés is, ezt is zömmel az orosz sajtó híreinek átvételével tudhattuk meg. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Ezzel együtt nagyon meglepett, hogy az a hír járja, hogy az MVM kívánja magát bevásárolni a cégbe. Kérdezem, hogy ez igaz-e.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai