Készült: 2020.07.06.09:09:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

240. ülésnap (2009.11.09.), 20. felszólalás
Felszólaló Dr. Fónagy János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:36


Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FÓNAGY JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Igen tisztelt Miniszter Úr! A közelmúltban sajtónyilvánosságot kapott egy levél, amelyben Antali Károly kormánybiztos arra utasítja a MÁV elnök-vezérigazgatóját, hogy a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút stratégiai elképzelései között szereplő mintegy 607 kilométer, jelenleg MÁV Zrt. által üzemeltetett vasúthálózat átvételének tervezéséhez szükséges adatokat bocsássa a GYSEV rendelkezésére. Az érintett 12 vasútvonal három megye: Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala személyforgalmát jelenti, az itt dolgozó mintegy 1200 vasutassal együtt. A vonalak között van a gyakorlatilag új Boba-Őriszentpéter szakasz, több igen jó állapotban lévő, illetve uniós pénzből felújítás alatt álló szakasz.

Az egyértelmű és világos válasz elősegítése érdekében tájékoztatom miniszter urat, hogy ismerjük a GYSEV néhány jelenlegi vezetőjének politikai és gazdasági hátterét; tudjuk, hogy kisebb vonalszakaszokat - elsősorban a határkeresztező forgalom jobb szervezhetősége miatt - mi is átadtunk a GYSEV-nek; valamint az együttműködést a jövőben is szükségesnek és fontosnak tartjuk. Ezzel együtt a magyar vasút teljes nyugat-magyarországi területének átadását érthetetlennek és megengedhetetlennek tartjuk.

Kérdezem miniszter urat: ki kezdeményezte a nyugat-magyarországi vasútközlekedés elvételét a MÁV hálózatából? Ki hatalmazta fel Antali Károlyt, hogy a MÁV vezetőjét olyan adatok kiszolgáltatására utasítsa, amely sérti vagy sértheti a MÁV üzleti érdekeit? Készültek-e a döntéshez szükséges hatásvizsgálatok, s azoknak mi az eredménye? Ha nem készültek, akkor bárki honnan veszi a bátorságot ilyen mértékű és hatású lépés akár szándékszinten történő megfogalmazásához? Amennyiben készültek ilyen számítások vagy prognózisok, azoknak mi az eredménye? Egyeztettek-e ez ügyben szakmai szervezetekkel, érdekképviseletekkel, egyáltalában van-e a tárcának felhatalmazása ilyen súlyú kérdések rapid felvetéséhez és esetlegesen pánikszerű végrehajtásához?

Köszönöm a figyelmet, és köszönöm a választ. (Taps a Fidesz és a KDNP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai