Készült: 2020.07.12.13:05:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

238. ülésnap (2009.11.02.), 72. felszólalás
Felszólaló Dr. Fónagy János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:46


Felszólalások:  Előző  72  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FÓNAGY JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszterelnök Úr! A kormány hónapok óta dolgozik a magyar vasúttal kapcsolatos kérdéseken, mellékvonalak bezárásán, szolgáltatási színvonaluk mérséklésén.

Kérdezem, hogy kinek jó ez. Nem jó a vidéken élő embereknek, mert romlanak életviszonyaik, a kisiskolák, a gyógyszertárak, a posták után elveszik a vasútjaikat is. Romlanak a lehetőségeik, tovább szűkülnek munkába vagy iskolába járási lehetőségeik. Nem jó a magyar gazdaságnak, hiszen romlik a munkaerő mobilitása, romlanak a szállítási lehetőségek, és továbbra sem lesz lehetőség a háttéripar, a közlekedésgépészet, a magyar mélyépítőipar újraélesztésére. Nem jó a költségvetésnek, hiszen nincs tényleges megtakarítás, eddig sem költöttek a mellékvonalakra, de ugyanakkor csökken a befizetett pályahasználati díj, ezért a fővonalakra fordított költségeket a költségvetésből kell fedezni. Nem jó a környezetvédelemnek, hiszen az egyéni közlekedés aránya növekszik; nem jó az energiatakarékosságnak, hiszen villanymozdonyok mellett személygépkocsik áradnak továbbra is az utakon; nem jó a közlekedésbiztonságnak. Nem jó 40 ezer vasutascsaládnak, nem jó azoknak a további tízezreknek, akik a háttériparban vagy a vasúti szolgáltatásban dolgoznak.

Igen tisztelt Miniszterelnök Úr! Kinek jó ennek a 33 mellékvonalnak a bezárása vagy szolgáltatási színvonalának csökkentése? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz és a KDNP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  72  Következő    Ülésnap adatai