Készült: 2020.09.23.05:59:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

259. ülésnap, 218. felszólalás
Felszólaló Gráf József (MSZP)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:14

Felszólalások:  <<  218  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GRÁF JÓZSEF földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Amikor erről a betegségről beszélünk, három mondatot mindig mindenkinek el kellene mondania. Ez a három mondat: ez egy állatbetegség, nem humán betegség (Ágota Gábor: Még!), és ezért még veszélye sincs jelen pillanatban annak, hogy emberről emberre vagy állatról emberre Magyarországon elterjedne. A második nagyon fontos mondat, amit mindenkinek el kellene mondani, az, hogy ez a betegség nincs ma Magyarországon, tehát egy nem létező betegségről beszélünk, ami Magyarországon nincs jelen. A harmadik pedig, hogy a magyar állategészségügy - mint eddig mindig - teljes egészében fel van készülve bárminemű történésre, és abban a pillanatban megvannak az eszközei ahhoz, hogy elhárítsa ezt a betegséget. Tehát ez a három nagyon fontos kérdés, amit mindenképp tisztázni kell.

A következő, hogy ahol emberre ez a betegség, ez a vírus átterjedt, azok a délkelet-ázsiai körülmények, ahol párás levegőn, az istállóban, a baromfival együtt élő, kis súlyú, ellenállásukban, szervezetükben legyengült emberek kapták el, nem is olyan óriási számban, hiszen 164 betegségről tudunk a világban. Tehát gyakorlatilag így sem olyan veszélyes, mint ahogy Magyarországon ezt... - tehát olyan töménységben kellene találkozni ezzel a kórral, hogy megfertőződjön az ember.

A következő, ami nagyon fontos, hogy a termeléskiesést megpróbáljuk úgy pótolni, hogy egy reklámkampányt indítottunk ennek fejében a Baromfi Terméktanáccsal együtt, és ennek részese volt a mai parlamenti uzsonna is. De mindent elkövetünk, hogy a magyar lakosságot biztosítsuk arról… - egy olyan termelési rendszert dolgoztunk ki, hogy “HUö és utána a számmal ellátott baromfi, ami a magyar terméket jelenti, minden esetben az istállóig visszakövethető, és tudjuk azt, hogy milyen típusú, hol állították elő, mi a gond, mi a baj vele.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Felszólalások:  <<  218  >>    Ülésnap adatai