Készült: 2020.12.02.22:25:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

223. ülésnap (2009.09.22.), 40. felszólalás
Felszólaló Dr. Mátrai Márta Mária (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:21


Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Több mindenre szeretnék reagálni azzal kapcsolatban, amit Vidorné Szabó Györgyi elmondott, de talán legelőször arra, hogy a nyugdíjasokkal kapcsolatban egyáltalán miről beszélünk, képviselő asszony, mert ha megnézzük a számokat, akkor azt látjuk, hogy az emelt szintű ellátás esetében 2005-höz képest 309 ezer forintra csökkent a normatíva, ami 60 százalékos csökkenést jelent, és azóta négy év telt el, és ez már a 2010-es költségvetésben fog megjelenni.

Az öregségi átlagnyugdíj, amit ön említett - hogy annál a számnál maradjunk - 79 ezer forint. Nézzük meg, hogy a csatlakozó 15 tagállamban hogyan is állunk a nyugdíjasok területén. Európában körülbelül 1000-1100 euró az átlagnyugdíj, ezzel szemben Magyarországon ott tartunk, hogy 300 euró. Képviselő asszony, hogy tudnak felzárkózni a mi nyugdíjasaink, mikor érjük el azt, hogy legalább ezer euróig felmenjen a nyugdíjuk?

A nyugdíjas-korrekciót mikor fogják végrehajtani? Megígérték. Törvény volt rá. Elhalasztották. Ezek az emberek nem tudnak várni, képviselő asszony. Nem kérdezték meg tőlük, hogy miből veszik meg a kenyeret meg a tejet, mert olyan alacsony a nyugdíjuk. S erre ön azt mondja, hogy én populista vagyok. Pedig nem vagyok az, hanem a hétköznapi életet hozom ide.

Lehet nagyon szép szavakat mondani az idős emberek felé, de ugyanakkor meg kell nézni, hogy hogyan élnek, hogyan élnek a végeken. Jöjjenek el Somogy megyébe, és hallgassák meg az idős embereket, hogy mit mondanak. Meg kell nézni a nyugdíjak vásárlóértékének alakulását. Az Orbán-kormány idején 22,2 százalék volt a nyugdíjemelés, aztán a Medgyessy-Gyurcsány-kormány idején 19,6, de ebbe minden beletartozott, a 13. havi nyugdíjtól kezdve minden; tehát csökkent. A polgári kormány idején volt olyan nyugdíjemelés, amikor úgy érezték az emberek, hogy valami elindult és foglalkoznak velük. (Zaj az MSZP soraiban.) Majd ha szót kérnek, lehet válaszolni. 2007-ben 3,8 százalékkal csökkent a nyugdíjak reálértéke. Akkor miről beszélünk? Hogy lehet idősügyi stratégiáról beszélni akkor, amikor a megélhetésükkel és a mindennapjaikkal küszködnek az emberek?

Köszönöm, elnök úr.
Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai