Készült: 2020.01.19.08:53:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

223. ülésnap (2009.09.22.), 34. felszólalás
Felszólaló Dr. Mátrai Márta Mária (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:22


Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Lamperth Mónika felszólalására nem is kívánok reagálni, mert ha valami gondja van a megyei közgyűlés elnökével, akkor azt nem a parlamenten keresztül kell megüzenni, hanem el kell menni hozzá. Egyébiránt pedig a megyében soha ennyi pénz nem jutott a szociális ellátásra, mint amióta Gelencsér Attila van a megyei közgyűlés elnökségének élén.

Ami Bókay urat illeti, én azt fenntartom, amit elmondtam az előzőekben a felszólalásomban. Azt, hogy válság söpör végig a világon, senki nem vitatja, de már a múltkor is elmondtam a szociális törvény tárgyalásakor, hogy nem mindegy, hogy egy országot egy válság milyen állapotban talál, képviselő úr. Magyarországot tragikus állapotban találta, hiszen olyan mérhetetlen nagy az államháztartási hiány, magas volt az infláció, oly mértékben szabadultak el az árak, hogy Magyarország a bezzegországok közül - 2002-re gondolok - a sereghajtók közé süllyedt vissza; és nem egy ellenzéki képviselő mondja ezt, hanem nemzetközi intézetek, amelyek ezek felmérésével foglalkoznak. Választ kellett volna adni arra, hogy miért nem az emberekre fordították, miért nem a szociális ellátásra, miért nem a családokra, miért nem az oktatásra, miért nem a pedagógusok, az egészségügyben dolgozók bérére, annak fejlesztésére, és akkor talán nem lett volna ekkora zűr, mint amiről naponta hallunk.

A Népszabadságban lehetett olvasni, hogy nem lesz lehetőség az idősügyi törvény alapján, illetőleg nem lesz lehetőség arra, hogy novemberben a nyugdíjkorrekciót végrehajtsák, hiszen az önök állítása szerint az infláció úgy alakul, amely szerint nem fogják megkapni az emelést, illetőleg a korrekciót novemberben az idősek. Pedig biztosan várták - ezt majd velük kell megbeszélni.

A nyugdíjbiztosító adataira hivatkozom, amely elmondja, és ebből is látszik, mennyien vonulnak nyugdíjba: 2009 első hat hónapjában 282 ezer feletti azoknak a száma, akik kérték a nyugellátásuk megállapítását. Ezzel szemben több mint 50 ezer ember kérelmét elutasították. Vajon miért? Azért, mert hiányos volt? Nem lehetett volna erről beszélni? Hogyan van ez? Vagy nincs pénz a nyugdíjkasszában? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)

Ezeket a kérdéseket kellene felhozni, megválaszolni, nem pedig az embereket ilyen lehetetlen helyzetben tartani, mint amilyenben élnek.

Köszönöm, elnök úr. (Dr. Iván László: Bravó!)
Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai