Készült: 2020.01.17.19:57:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

223. ülésnap (2009.09.22.), 30. felszólalás
Felszólaló Dr. Mátrai Márta Mária (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:18


Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Elnök Úr! Először Dér Zsuzsa képviselő asszonynak szeretnék válaszolni a felszólalására. Tudja, képviselő asszony, nálunk az idős emberek beletartoznak a családba. Tehát az egészet egyben kell szemlélni. Azzal, ha a család sérelmet szenved, a gyerekek sérelmet szenvednek, az idősek sérelmet szenvednek, ez az egész halmaz megborul, és az emberek nem tudják tervezni a jövőjüket, sem a család, sem a fiatalok, sem a középkorosztály, sem pedig az idősek. Úgyhogy ezt mindig együtt kell szemlélni.

Beszél a jólétről - vagy jóllétről, ahogy a stratégia fogalmaz -, hát, ezzel kapcsolatban is van mondanivalóm. És én nem a történelmet hamisítom meg, hanem a tényeket kérem számon önökön. Amit most elmondanék, az bárhol előfordulhat az országban. Somogy megyében van egy kistelepülés, amelyet Somogyfajsznak hívnak. 2008 októberét írtuk, amikor a szociális otthonban, az idősotthonban, ahol 25 ember volt elhelyezve, kikapcsolták az áramot. Kikapcsolták az áramot, mert csökkent a normatíva, emelkedett a villamos energia, a gáz és a víz ára. A közüzemi számlákat nem tudták kifizetni, 300 ezer forintos volt a hátralék; 20 ezer forint/fő hátralékot "termelt" negatívan a szociális otthon, és gyertyával világítottak.

El tudja ezt ön képzelni, képviselő asszony, most, a XXI. században? És tudja, miért volt ez a borzasztó helyzet? Azért, mert a normatívák csökkentek. Azért, mert az árak emelkedtek. És azért, mert a differenciát nem tudták áthárítani az idős emberekre, mert nem volt annyi nyugdíjuk, hogy a differenciát ki tudják fizetni, hiszen törvényi kötelezettség írja elő, hogy a nyugdíj 80 százalékánál többet kérni nem lehet. Ezek az idős emberek eladták az otthonukat, beléptek ebbe az otthonba, a jobb lét, a jobb remény, a méltó időskor megvalósítása érdekében. Aztán így jártak. Hitelfelvételre nem képes a szociális otthon, hiszen nincs olyan bank, amelyik jelzáloggal megterheli az idősotthont, mert ha csődbe megy, akkor neki kell az idős embereket kitenni az utcára, akiknek nincs hova menni.

Ilyen szempontból is figyelembe kell venni, amit mondott. Köszönöm szépen. (Dr. Iván László tapsol.)
Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai