Készült: 2021.01.27.17:37:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

233. ülésnap (2001.10.18.), 206. felszólalás
Felszólaló Kósa Lajos (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  206  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KÓSA LAJOS (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ez a vita ékes példája annak, milyen veszélyeket rejt az, ha valaki kizárólag pártbrosúrákból tájékozódik, mint a szocialista képviselők az előre megírt kérdések alapján. (Zaj, közbeszólások az MSZP padsoraiból: A Fidesz anyagában van!)

Szeretném önöknek elmondani - mert szemmelláthatólag az élet valós dolgaitól előszeretettel tartózkodnak -, hogy az, amit kifejtettek a pedagógus közalkalmazottak bérhelyzetével és bérrendezésével kapcsolatban, egyáltalán nem állja meg a helyét, semmilyen szinten.

Arról van ugyanis szó, tekintettel arra, hogy én magam közvetett munkáltatója vagyok több mint négyezer pedagógus közalkalmazottnak, lefolytattuk az összes egyeztető tárgyalást, amelyeket az önkormányzati költségvetés előkészítésekor le kellett folytatni. Egyöntetűen azt mondták, nagyon örülnek annak, hogy ilyen ütemben emelkedett a pedagógus közalkalmazottak reálbére, négy év alatt 32 százalékkal. Azt sajnálták egyedül, hogy nagyon mélyről kellett indulni, mert ők is emlékeznek a Bokros-csomagra és annak hatásaira, aminek kapcsán egyébként az ő reálbérük 16 százalékkal csökkent. De megértették azt, amit mi elmondtunk, hogy sajnos, miután önök voltak szívesek felgyújtani a házat, és nekünk az első dolgunk az kell legyen, hogy eloltsuk, ilyenkor a legkevésbé annak van igaza, aki előbb felgyújtja, majd utána szidja a tűzoltókat, hogy megjelentek és megpróbálják oltani és csökkenteni a bajt. (Zaj az MSZP padsoraiban.)

Természetesen el lehetne mondani azt, hogy a közalkalmazottak bérrendezésével kapcsolatban a 40 ezer forintos minimálbér, amit önök nem támogattak (Zaj az MSZP padsoraiban.), összenyomta a bérstruktúrát, csak ha valaki ismeri a valós helyzetet, az tudja, hogy míg ez elsősorban a nem pedagógus közalkalmazottakat hozta jó helyzetbe, addig a pedagógus közalkalmazottaknak ez a béremelés, amit a Fidesz-kormányzat megvalósít, továbbra is távolítja a bérét a nem pedagógus közalkalmazottakétól (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), ezért ez a bérfeszültség korántsem akkora, mint amiről önök beszélnek.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  206  Következő    Ülésnap adatai