Készült: 2020.04.03.07:41:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

160. ülésnap (2000.09.27.), 186. felszólalás
Felszólaló Kósa Lajos (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:21


Felszólalások:  Előző  186  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KÓSA LAJOS (Fidesz): Szerencsére az államigazgatásban az írásbeliség bevezetése óta nem kell minden eseményen személyesen jelen lenni ahhoz, hogy az ember tájékozódjon a történésekről. Az elmúlt ülésen más elfoglaltságom miatt valóban nem tudtam részt venni, de a jegyzőkönyvet elolvasván értesültem arról a lehetőségről, amit Kertész úr és most Kovács Árpád elnök úr is felvetett.

Azért fogalmaztam meg az aggályaimat, mert valóban vannak esetek, amikor ezek a formai hibák tényleg piszlicsárénak mondhatók, például egy alapító okirat pontosítása, egy hiányzó ÁNTSZ-engedély vagy egy közigazgatási fellebbezés után történő becsatolás a dolog érdemén nem változtat. De emlékezzenek vissza a tavalyi esetre, akkor volt olyan önkormányzat, például a szolnoki vízműberuházás kapcsán, ahol végül is a hiba - mint kiderült - formai volt, merthogy arról volt szó, hogy egy olyan lehetőséget használt ki az önkormányzat, hogy az áfát is visszaforgatta az egyébként eredeti kiírás szerinti csatornaberuházásba, és a műszaki tartalmat bővítette. Tehát nem eltette az áfát, hanem azt csinálta, csak több pénzből, mint amire a támogatást kapta.

Azon vitatkoztunk tavaly, hogy ez formai hiba-e vagy sem. Önmagában ezért mondom azt, hogy itt valami vonalat kell vinni, és világossá kell tenni az idei döntésünkben azt, hogy mit fogadunk el és mit nem, és elvszerűen kellene megfogalmazni a jövőt illetően is a mérlegelést, mert a tavalyi döntés valóban nem volt kellemes szerintem senkinek, és az egy olyan döntés, amely rendkívül nehezen vállalható azokkal szemben, akik egyébként a saját bőrükön is érezték, hogy mit jelent a szigorú gazdálkodás, és mégis szigorúan gazdálkodtak és betartották a szabályokat.

Göndör úr javaslatát, illetve az Állami Számvevőszéknek ezt a megengedő javaslattételét elfogadom a formai hibákra, de akkor a bizottságnak valami elvszerű vonalat kell húzni, hogy aztán ne bonyolódjunk olyan vitába, hogy az áfa-visszaigénylés - mint a szolnoki esetben - formai vagy tartalmi hiba. De még egyszer mondom, elfogadom Göndör úr javaslatát, és azt fogom támogatni.

 
Felszólalások:  Előző  186  Következő    Ülésnap adatai