Készült: 2021.06.16.18:05:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

62. ülésnap (2010.12.21.), 157. felszólalás
Felszólaló Bödecs Barna (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 7:53


Felszólalások:  Előző  157  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BÖDECS BARNA (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Így a felszólalások vége felé járva szeretném eloszlatni, ha még valakinek valami kétsége maradt volna, azt az illúziót, hogy a szén-dioxid-leválasztás és föld alatti geológiai tárolás valamilyen környezetbarát megoldás volna.

Magam is osztom az előttem felszólalók aggályát azzal kapcsolatban, hogy kár ezzel ennyire sietni, egy gyakorlatilag kísérleti fázisban lévő európai uniós projekttel kapcsolatban már úgy implementáljuk az európai uniós szabályozást a hazai joggyakorlatba, mintha jövőre ebben a tárgyban beruházni szeretnénk, és bár a bizottsági meghallgatáson a kormányzat képviselője igyekezett ezen aggályunkat eloszlatni, a szabályozás semmiképpen nem erre utal.

A geológiai tárolással kapcsolatos kockázatainkat külön erősíti az a tény, hogy a GeoNet kutatási projekt idevonatkozó adatai szerint Magyarország kiváló potenciális tárolási területként jelenik meg. Az a két kategória jelenik meg ebben a tanulmányban, hogy a letermelt természetes olaj- és gázmezők mellett a nem áteresztő réteggel fedett porózus rétegek jöhetnek szóba ilyen tárolásra. Ezek olyan rétegek, mint agyag, márga, agyagkő, homokkő, amelyek fölött dombszerűen ívelt fedőréteg található. Ilyenek a medencékben fordulnak elő, és Magyarország ilyen szempontból rendelkezhet potenciálisan ilyen területekkel mind a Dunántúlon, mind a Dél-Alföldön.

Ami Magyarország szempontjából egy óriási kockázat, az pedig az, hogy ahol ivóvíz vagy más célú felhasználásra alkalmas jelentős vízmennyiség található ezekben a tároló rétegekben, ott a szén-dioxid kapcsolatba kerülve a vízzel, ezen vizek kiszorítására, illetve elszennyezésére, savasodására alkalmas. Ilyen értelemben Magyarország vízbázisát egy ilyen projekt adott esetben súlyosan veszélyeztetheti, tehát a hazai döntéshozatalnak erre minden esetben figyelnie kell, amikor majd az európai beruházók, multinacionális cégek megjelennek itt, hogy egy ilyen projekt keretében megoldást kínálnak a kormányzatnak a szén-dioxid elhelyezésére és ezáltal mintaországgá való válására. Ily módon, ha ebbe mi belemegyünk, akkor lehet, hogy pár év múlva azt tapasztalhatjuk, hogy ugyan csökkent a szén-dioxid-kibocsátásunk, de tönkrement a vizünk.

A technológia emellett rendkívül drága is, hiszen a szén-dioxid leválasztásához szükséges megoldások általában ennek hűtésével és szállításával, majd pedig folyékony állapotban történő injektálásával járnak, ami eleve megkérdőjelezi ennek a folyamatnak a hatékonyságát, viszont amennyiben az adófizetők pénzéből lehet egy ilyen beruházást finanszírozni, akkor erre mindig akad abban a pillanatban üzleti vállalkozó. Ez a dolog megint hajaz a bioüzemanyagok előállítására és azoknak a kötelező bekeverésére, hiszen az sem volna életképes, ha nem az adófizetők pénzéből támogatnák ezeket a beruházásokat akár európai szinten.

Amikor aztán bekerül a talajba ez a szén-dioxid, akkor utána jönnek az ezzel kapcsolatos további környezeti kockázatok, hiszen van szivárgási kockázat, törésrendszereken, vetőkön keresztül, felhagyott szénhidrogénkutakon keresztül a felszínre juthat a földbe injektált szén-dioxid, ami aztán vagy az emberek elmenekítésével vagy a növényzet kipusztulásával, vagy egyszerűen a talajvíz teljes elsavasodásával és használhatatlanná válásával járhat.

Úgy látom, hogy ebben a projektben elsődleges a pénz szerepe és az a tehetetlenség, amivel az emberiség és az európai ember az energetikai problémáját kezeli. Hiszen ez megint egy jó példa arra, hogy nem a Varga Géza képviselőtársam által említett helyi ellátórendszerek, komplex ellátórendszerek és autonóm energiaellátás irányába mozdulunk, hanem olyan, a jelenlegi elavult és fenntarthatatlan technológiát átmentő megoldást szeretnénk a hazai jogrendünkbe és a hazai gyakorlatunkba illeszteni, ami lényegében ugyanaz, mint mikor a szilárd települési hulladékot vagy a veszélyes hulladékot úgymond átmeneti tározóban elhelyezzük, és az utódainkra hagyjuk, hogy majd foglalkozzanak vele.

(16.40)

Tehát a szén-dioxid geológiai tárolórétegbe való elhelyezése semmi más, mint a fosszilis energia elégetéséből származó szén-dioxid-kibocsátás mint hulladék azonos módú kezelése, mint ahogy az Aszód-Galgamácsán az emberiség által jelenleg kezelhetetlen vegyi és veszélyes hulladékokkal történik.

Ilyen értelemben ezt semmiképpen nem tudjuk a Jobbik Magyarországért Mozgalom részéről egy progresszív eljárásnak tekinteni, és mindenképpen kérjük a kormányzatot, hogy a jogrendbe való beillesztést követően egyértelműen foglaljon állást, hogy Magyarország a fenntartható megoldások mellett áll, a kistérségi energiaellátó rendszerek mellett áll, az autonóm energiaellátás mellett áll, és amellett áll, hogy a hazai lakosság energiaellátását olyan módon biztosítsa a jövőben az energiafelhasználás csökkentésével, hogy változatlan életminőség megtartásával kevesebb energiát használjunk föl, és ehhez megfelelően intelligens rendszereket hozzunk létre, és megfelelő szigetelési megoldásokat hozzunk létre, olyan fűtési megoldásokat telepítsünk, amelyek valóban korszerűek, és ehhez biztosítsunk lehetőséget mind a hazai iparnak a gyártás tekintetében, mind a hazai felhasználóknak a megvásárlás tekintetében, azaz az állami támogatásoknak nem az ilyen megaprojektekre, hanem arra kellene irányulnia, hogy az emberek hozzáférjenek az intelligens, korszerű és megújuló megoldásokhoz.

Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik és a kormánypártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  157  Következő    Ülésnap adatai