Készült: 2020.05.25.14:35:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

267. ülésnap (2013.04.09.), 100. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:48


Felszólalások:  Előző  100  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A kormány a javaslatot támogatja. A javaslat mind a hatályos, mind pedig a nemsokára hatályba lépő büntető törvénykönyv esetében egységesen igyekszik szabályozni azt a különleges esetet, amikor ilyesfajta közveszély színhelyén, az alatt, nyilván, hogyha itt árvíz vagy bármilyen más természeti katasztrófa vagy ipari katasztrófa következik be, akkor igyekszik az állampolgárok vagyonbiztonságát még inkább szavatolni. Egyetért a kormány a szabályozás irányával, hiszen több helyen, több esetben is szigorúbbá teszi a büntetési tételeket, a korábbi 2 év helyett 3 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti az ilyesfajta közveszély színhelyén történő lopást, eltulajdonítást, másrészről pedig, ha különösen nagy értékre követik el, akkor akár 10 éves felső határa is lehet ennek a bűncselekménynek. Nyilvánvalóan azért fokozott itt a büntető törvénykönyvben is az igény az itteni tárgyak védelmére, hiszen ilyenkor az illető, aki a bűncselekmény áldozatává válik, teljes mértékben képtelen a vagyontárgyai megvédésére, ő törvényi kötelezettségének tesz eleget akkor, amikor elhagyja a közveszély színhelyét, hogy ezzel az életét mentse, és mások ezt használják ki akkor, amikor az illető tulajdonos valójában nem tudja, méghozzá a törvény erejénél fogva nem tudja megvédeni a saját vagyontárgyait. Indokolt tehát, hogy ha valaki ezt kihasználja, akkor fokozott legyen az állam büntetési hatalma is.

Másrészről nyilvánvalóan ennek a bűncselekménynek nemcsak az adott személlyel kapcsolatban van negatív üzenetértéke, hogy tőle eltulajdonítják ezt a tárgyat, hanem az egész társadalom felé is negatív értéke van annak, amikor valakik vagyona ilyen esetben nincsen biztonságban. Nyilvánvalóan mindig van itt rendőri jelenlét, de amennyiben fokozódnának az ilyen bűncselekmények, a még fokozottabb rendőri jelenlét még több rendőr életét kockáztatná, akiknek járőrözniük kell ezeken a településeken, de bízunk benne, hogy ennek a módosításnak is, mely a szigorítás irányába mutat, lesz elrettentő ereje.

Különösen fontos szerintem, hogy ezekben a napokban tárgyalja a parlament ezt a törvényjavaslatot. Különösen fontos, hogy minden párt támogatja, hiszen nyilvánvalóan még készülhetünk árvizekre a következő hetekben, hónapokban is, úgyhogy reméljük, addigra már hatályba lép ez a javaslat, de az addig lefolyó vita is, úgy gondolom, már valamelyest elrettentő hatással is bír. Éppen ezért a kormány ezt a javaslatot támogatja, valamint azt is támogatja, hogy pontosításra kerül benne a korábbi törvénymódosítások nyomán, hiszen megszűntek az önkéntes tűzoltóságok, és helyükön most már önkéntes tűzoltó-egyesületek működnek, ezzel a fogalompontosítással is sikerül az ilyesfajta közfeladatot ellátó személyek fogalmát még inkább egyértelművé tenni és az egyéb jogszabály-módosításokhoz igazítani.

Köszönöm szépen, államtitkár úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  100  Következő    Ülésnap adatai