Készült: 2020.05.25.14:32:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

266. ülésnap (2013.04.08.), 66. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:18


Felszólalások:  Előző  66  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Először is a válaszadó személyével kapcsolatban: ön is ismeri a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvényt, valamint a kormány statútumrendeletét. Ezek egyértelművé teszik az ilyesfajta helyettesítés rendjét, és így természetesen közjogilag teljesen tiszta, ahogy minden minisztert itt a parlamentben az államtitkára helyettesíthet, itt is láthatja előttem-mögöttem, hogy kik ülnek itt, ugyanígy miniszterelnök-helyettes urat, bármelyikről is legyen szó, én itt a parlamentben helyettesíthetem.

Másrészről ön egy olyan dologról rántotta le a leplet, olyan dolgot derített ki, amely lényegileg, tartalmilag 2010. november 24. óta ismert. Nevezetesen, akkor ön szerint eddig észrevétlenül, de Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár asszony és Wetzel Tamás miniszteri biztos teljesen nyilvánosan, mindenki számára átláthatóan és azóta is jól követhetően, megállapodást kötött, hogy a KIM, a KüM és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács közösen igyekszik előmozdítani a demokrácia-központok révén, hogy minél többen kapjanak tájékoztatást és segítséget, akik magyar állampolgárságot igényelnek. Ez nem példa nélküli, más szervezet is van, amelyik segíti a magyarok határon túli adminisztrációját, akár a Vajdaságban, akár Erdélyben. Sőt, az RMDSZ is segítséget nyújt nyilvánvalóan mindenkinek, aki magyar állampolgárságot szeretne, konkrétan a dosszié összeállításában, vagy ingyenes fordítási szolgáltatással segíti az RMDSZ is azt, hogy a kettős állampolgárságot minél többen fel tudják venni.

Ami pedig azt jelenti, hogy ki segít a Fidesz választási kampányában, azt hiszem, az Erdélyi Magyar Néppárthoz vagy a demokrácia-központokhoz képest mégiscsak egyértelműbb az önök pártjának egy-egy elszólása. Mint például Szanyi Tibor, amikor lerománozza a határon túli magyarokat, akkor ugyanazt a politikát folytatja, amit a szocialisták 2004. december 5-én vagy azelőtt a 23 millió románozással tett. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Hazudsz.) Így taszítják el maguktól a határon túli magyarokat.

Ön kifogásolja azt, hogy miért kérdezte meg ez a szervezet azt, hogy mi a véleményük az erdélyi magyaroknak a Fidesz és Orbán Viktor nemzetpolitikájáról. Hát, még inkább föl lennének önök szerintem háborodva, ha bármilyen szervezet megkérdezné a határon túli magyarokat Erdélyben, a Vajdaságban, a Felvidéken, hogy mi a véleményük a Gyurcsány-Bajnai-korszak nemzetpolitikájával kapcsolatban. Hogy arról hogyan vélekednek, amikor Gyurcsány Ferenc a magyarok ellen kampányolt óriásplakátokon, az vajon milyen visszhangot keltett határon túl? Ezt önök nagyon nehezen tudják majd helyrehozni, úgy gondolom, a határon túli magyaroknál.

Hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vagy az Erdélyi Magyar Néppárt milyenfajta információkat szolgáltat, milyenfajta kérdőíveket küld ki, arra a magyar kormánynak semmifajta befolyása nincs. Ezek a szervezetek vagy olyan civil szervezetek, amelyek bejegyzésen kívül működnek, önálló jogi személyiség nélkül, vagy maga a Néppárt egy romániai párt, amely a magyar választásokon természetesen nem is indul; kicsit fura is, hogy ön azt mondja, hogy egy erdélyi magyar szervezet, amikor erdélyi magyarok között kampányol, akkor az magyarországi pártok malmára hajtaná a vizet. Úgy gondolom, ha minél több határon túli van, aki magyar állampolgárságot kér, az mindnyájunk számára előnyös.

Minden szervezet, és itt nemcsak ez az egy szervezet, hanem nagyon sok más szervezet is van, amely közreműködik ebben, például az ottani pedagógusszövetségek, amelyek a Határtalanul-programban hozzák a fiatalokat Magyarországra, és fogadják a magyarországi fiatalokat Erdélyben, nagyon fontos feladatot látnak el azáltal, hogy a magyar-magyar kapcsolatokat szorosabbá teszik. És ha megkérdezik őket arról, hogy hogyan kell magyar állampolgárságot igényelni egyszerűsített honosítással, bizonyára ebben is tudnak segíteni.

Tehát mi nem bíztunk meg senkit a regisztrációban való közreműködéssel, már csak azért sem, hiszen képviselő úr is tudja, hogy éppen a következő órákban fogunk ennek a menetéről itt a parlamentben dönteni az új választási eljárási törvény kapcsán. Úgyhogy azt kérem, hogy az önök rossz lelkiismerete nyomán, ami a határon túliakkal szemben kialakult, mégiscsak kövessék inkább Mesterházy Attila útját, aki igyekszik nem beavatkozni más pártok ügyeibe, sem Erdélyben, sem máshol. Szerintem jobban tennék, ha a Fidesz-KDNP példáját folytatnák, és önök sem tennék. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  66  Következő    Ülésnap adatai