Készült: 2020.05.25.13:46:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

266. ülésnap (2013.04.08.), 116. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:24


Felszólalások:  Előző  116  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valóban, ahogy képviselő úr is utalt rá, lassan lejár az a két év, amit magunknak szabtunk az egyszerűsítési programmal kapcsolatban. Idén április 30-áig tűztük ki, hogy egynegyedével fogjuk csökkenteni az állampolgárokra háruló adminisztrációs terhet, és mondhatom önnek, hogy ezek a jogszabály-módosítások megszülettek, és a célt elértük. Az adminisztráció egynegyedével, 25 százalékkal csökkent idéntől kezdve a korábbi évekhez képest.

Másfajta megközelítést tartalmazott ez az egyszerűsítési program, mint a korábbiak, élethelyzet-alapú egyszerűsítést dolgoztunk ki. 15 ügycsoportot soroltunk föl, 15 különböző olyan élethelyzetet, amelyben az emberek általában nem egy, hanem több közigazgatási eljárást elindítanak. Van ebben család- és gyermek-, egészségbiztosítási ellátással, házassággal, halálozással, ingatlanokkal, közoktatással, felsőoktatással, nyugdíjjal, szociális ellátással kapcsolatos ügyek, mind-mind egy-egy ügycsoport, amikor egyszerre valaki több irányba is elindít ügyeket. Igyekeztünk az időt csökkenteni, igyekeztünk a beadandó iratok, a beadandó mellékletek számát csökkenteni, igyekeztünk az átláthatóságot növelni átszervezéssel, és igyekeztünk minél inkább elektronizálttá tenni az ügyeket, felkínálni az elektronizált ügyintézés lehetőségét. Éppen ezért bízunk benne, hogy valóban - ez egy demokratikus deficit, amikor nem működik jól az államigazgatás, pontosabban, amikor elhúzza az ügyeket -, ha ezen sikerül gyorsítani, akkor ezáltal az embereknek a jogállamba és a demokráciába vetett hitét is tudjuk növelni.

Ha megnéznek egyes ügycsoportokat, a terhességi-gyermekágyi segély és a gyermekgondozási díj esetében csökkentettük az ügyintézési határidőt 30 napról 18 napra, illetőleg a bölcsődei felvételhez is a különböző benyújtandó igazolások számát csökkentettük. Az egészségbiztosítási ellátásoknál a táppénz ügyintézésével kapcsolatban, ha elhúzódik az eljárás, sokkal előbb, sokkal könnyebben lehet előleget kapni. A halálozás, öröklés tekintetében, a születési, házassági és halálozási anyakönyveket most már nem nyolc, hanem öt nap alatt kell átvezetni, az ingatlannal kapcsolatos ügyintézésben pedig az elvi építési, az építési, a fennmaradási és a bontási engedélyek immáron teljeskörűen, akár elektronikusan ügyintézhetők, ha valaki ezt kérné, főleg az egyszerűbb megítélésű ügyekben fog gyorsulni az eljárás.

Innen fogom folytatni a viszonválaszban, köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  116  Következő    Ülésnap adatai