Készült: 2021.07.26.14:20:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

264. ülésnap (2013.03.25.), 12. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:06


Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valóban, itt korábbi idők bűneit kell most törlesztenie egy új kormányzatnak és családok százezreinek, hiszen volt olyan kormányzat, amelyik valahogy nem vette észre, hogy a devizahitelezés mértéke 140-szeresére - nem 140 százalékkal, hanem 140-szeresére - nő Magyarországon a kormányzása ideje alatt, és így keletkezik olyan helyzet, amely teljes mértékben kezelhetetlen mindenki számára, kezelhetetlen első ránézésre a családok számára, a bankok számára és az állam számára is. Ezért kellett újfajta megoldásokat, újfajta eszközöket keresni az amúgy is válsággal küszködő gazdaságban. Az egyik volt a végtörlesztés, amire képviselő úr is utalt, 170 ezer család számára jelentett ez megoldást.

Gondolják el, hogy a házastársakkal, gyermekekkel együtt mekkora tömeg lehetett az, aki már az első körben, a végtörlesztéssel szabadulni tudott ebből az adósságcsapdából. A most lehetőségként kínálkozó árfolyamgát rendszere pedig éppen a mai napon fog kibővülni azzal a lehetőséggel, hogy még májusig meghosszabbítjuk az ebbe való belépés lehetőségét. Bízom benne, hogy minden frakció, minden képviselőtársunk támogatni fogja ezt, hiszen egy korábbi mulasztást kell most így helyrehozni azáltal, hogy az eddigi közel 100 ezer ember mellé újabbak is jelentkezhessenek, hiszen a figyelemfelhívó kampányok most folynak. Bízunk benne, hogy minél többen jelentkeznek be, minél többen élnek ennek a lehetőségével, és kerülnek ki abból a csapdahelyzetből, amit számukra a törlesztőrészlet kétszeresére-háromszorosára való emelkedése okozott. Másrészről a limitált árverezés szintjén az emberek lakhatáshoz való lehetőségeit igyekszik megvédeni a Nemzeti Eszközkezelő létrehívása, az egyházakkal, önkormányzatokkal való együttműködés, ami a lakhatás jogát biztosítja mindenki számára, szintén mindenkinek egyfajta biztonságot jelent.

Ugyanakkor jól látható pont az elmúlt egy hét, tíz nap hírei nyomán, milyen jó, hogy a kormányzat ezt az utat választotta és nem a ciprusi utat, amelyik bankzárhoz és a betétek megadóztatásához vezet, hanem egy magyar utat, amelyik a közteherviselés rendszerének átszervezésével nem az adósokon csattan, nem a kisemberek pénzét veszi el, hanem igyekszik a profitképes és évek óta a profitot kivető nagyszolgáltatókon keresztül helyreállítani a költségvetés egyensúlyát. Ne felejtsük el, hogy a bankbetétek megadóztatása mindig a kisembereket sújtja jobban, hiszen akiknek nagyobb betétjük van, azoknak ez a tartalékaik, a megélhetésük szempontjából sokkal kevésbé jelentős, akinek viszont kisebb a pénze, annak sokkal inkább fáj egy ilyesfajta bankbetét. Ha 2010-ben nem történik kormányváltás Magyarországon, valószínűleg Magyarország is a ciprusi útra került volna. Ahhoz, hogy el tudtuk kerülni, hogy Magyarországról nem olyan hírek mennek, mint Ciprusról, kellett a kormányváltás és a kormányváltás után a nemzeti érdeket figyelembe vevő kormány.

Talán önök is emlékeznek rá, hogy a korábbiakban sem az MSZP, sem Gyurcsány Ferenc nem vállalta az IMF-EU-megállapodást a saját nevével, hanem egy külső, szakértőnek látszó miniszterelnököt, Bajnai Gordont hívták be ide a parlamentbe, bár már itt volt jó régóta miniszterként és részese volt mindazoknak az intézkedéseknek, amelyek korábban születtek. De még Gyurcsány Ferenc sem merte a nevével azt az IMF-EU-megállapodást vállalni, amit Bajnai Gordon utána kritika nélkül önmaga, a saját két kezével végrehajtott. És biztosak lehetünk benne, hogy ha bármikor máskor, ne adj' isten, megint lehetősége lesz a kormányzás közelébe kerülni, akkor újra megtenné. Amit egyszer megtett, azt újra megtenné.

Ami a végrehajtási ügyeket jelenti, tisztelt képviselő úr, ez valóban egy olyan helyzete az embereknek, amikor nagyon kiszolgáltatottak, éppen ezért hamarosan igyekszünk azt az igazságügy-miniszteri rendeletet módosítani - nyilvánvalóan az adósok javára -, a 14/1994-es IM-rendeletet, amely még kedvezőbbé teszi azok számára a helyzetet, akik ilyesfajta végrehajtási eljárásba keveredtek. Először is munkadíjcsökkentést kívánunk bevezetni majd kifejezetten a zálogjog érvényesítésére irányuló ügyekben - itt nyilvánvalóan a végrehajtói munkadíjra kell gondolni -, és az egyetemleges adóstársak ellen indult, ugyanazon végrehajtó által indított és lefolytatott különböző ügyekben.

A munkadíj bázisának az eljárás kezdetén való rögzítését szintén fontos lépésnek tartjuk, valamint a költségátalány csökkentését nagyon sok zálogjog-érvényesítésre irányuló ügyben. A behajtási jutalék csökkentése az adós egyetlen lakóingatlanának értékesítéséből eredő behajtása során szintén a kormányzat elképzelései között szerepel. A költségelőlegezés szabályainak egyértelművé tétele szintén az adósok érdekét szolgálja, valamint a díjfelszámítás átláthatóbbá tétele, így a sorrend vagy a részletesebb díjjegyzék előírása mind-mind az adósok, a nehéz helyzetbe került emberek érdeke irányába mutat.

Ami pedig a húsvéti jókívánságait illeti, tisztelt képviselő úr - bár holnap még mindenképpen találkozunk -, engedje meg, hogy a magam nevében is mindenkinek áldott húsvétot kívánjak. Valóban, ahogy ön mondta, a húsvét üzenete az, hogy bármikor is elbukunk emberileg önmagunk vagy az Isten előtt, megváltottak minket kétezer évvel ezelőtt, éppen ezért mindig van út és lehetőség a felállásra.

Köszönöm szépen, áldott húsvétot kívánok. (Taps a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai