Készült: 2020.09.20.06:29:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

234. ülésnap (2009.10.20.), 356. felszólalás
Felszólaló Domokos László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:57


Felszólalások:  Előző  356  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DOMOKOS LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Röviden három kérdésre szeretnék reagálni. Hogy nem omlik össze a költségvetés: államtitkár úr, nem tudom, mit tekint annak. Azért tavaly, tavalyelőtt és azelőtt is mindig kénytelenek voltak bejelenteni januárban, februárban vagy márciusban, hogy végrehajthatatlan a költségvetés, és mindenféle azonnali adótörvény... Nem emlékszik rá? Önök terjesztették elő. Adótörvény-emelésre tettek javaslatot, rögtön utána zároltak, most is zárolnak a főiskoláktól, egyetemektől, most is zárolnak az összes sorokon. Persze, lehet mondani, hogy így nem omlott össze, csak éppen azok, akiknek majd az állami támogatásokból kellene működniük, az önök ilyen teljesen centrális, a régi szocialista világot idéző kézi vezérléses módszertanát a Kincstárral kapcsolatban lévő összes állami szervezet, önkormányzati szervezet megszenvedi.

A 4,7 százalékot olyan gyakran szokta mondani, de ön olyan, mint a statisztikusok: mihez hasonlítjuk, ugye. Amilyen számot ön állít össze, az önnek tetszik. A központi költségvetés támogatásának aránya, amit önök vesznek vissza, az nem 4,7 százalék, hanem annak körülbelül a duplája, de ön mindig hozzászámolja a helyiadó-bevételeket, és hozzászámolja az ár-, díjbevételeket is. (Dr. Katona Tamás jelzésére:) De ne csóválja a fejét, sajnos, ez így van.

Ugye, az inflációról mindig el szoktak feledkezni, amin az állam, a fiskális oldal mindig nyer, viszont a lakosság, az intézmények és a vállalatok meg veszítenek. Azt a 4-5 százalékot az idén is bukták az önkormányzatok, jövőre is bukni fogják.

És még egy dolgot mindig elfelejtenek: azt már biztosan nem számolták bele, hogy egyhavi bért kivettek mind a 800 ezer közalkalmazott zsebéből, és ez a jövő évben ennek a szférának pont hiányozni fog. Úgy gondolom, erre nem lehetnek büszkék.

Köszönöm. (Taps a Fidesz és a KDNP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  356  Következő    Ülésnap adatai