Készült: 2020.09.29.23:38:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

220. ülésnap (2009.09.14.), 77. felszólalás
Felszólaló Domokos László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:03


Felszólalások:  Előző  77  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DOMOKOS LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! A pénzügyminiszter felelősségi körébe tartozik a nemzeti vagyon kezelése, védelme. Higgye el, államtitkár úr, ezen a területen százmilliárdokat, tehát nagyságrenddel többet lehet megspórolni, mint például a kismamákon, a hátrányos helyzetűeken, a megváltozott munkaképességűeken, a diákokon vagy az idős, beteg embereken.

(16.20)

Az Állami Számvevőszék és az ügyészség is úgy látja, óriási pazarlások történtek a közvagyon lelkiismeretlen elkótyavetyélése nyomán. Az ügyészi szervek számos esetben vizsgálatot kezdeményeztek. Az egyik nagy port felverő gyanús ügyben legalább félmilliárd forintnyi vagyonvesztést okozó hűtlen kezelés gyanújával nyomoz az ügyészség.

A sukorói ügy közfelháborodást váltott ki, ennek ellenére 2009. április 1-jén a beruházást a Gyurcsány-Bajnai-kormány egyik utolsó döntéseként - április 1-jén, nem tréfa ez, kérem - kiemelt állami beruházásnak minősítették. Közben elkészült a Bajnai Gordon miniszterelnök által a Pénzügyminisztériumtól ez ügyben megrendelt vizsgálati jelentés is, amelyet nem ismerhet meg a közvélemény.

A Pénzügyminisztérium kommunikációs igazgatója, Pichler Ferenc szerint az úgynevezett King's City-ügyben készült vizsgálati jelentés nem tartozik a nyilvánosságra. Oszkó Péter a Népszabadságnak pedig arról számolt be, hogy a belső eljárás során nem találtak komolyabb szabálytalanságokat. Ingatlanszakértők az ügylet hátterében hemzsegő off-shore cégek miatt egyértelműnek tekintik, hogy itt óriási értékű földspekulációról van szó: az olcsón megszerzett tóparti területet, építési területté nyilvánítása után, több ilyen cégen átmozgatva végül tíz-, akár hússzoros áron lehetett továbbértékesíteni.

Tisztelt Államtitkár Úr! Mi az oka annak, hogy az Állami Számvevőszék, illetve az ügyészség gyanújára oda sem figyelve, hajthatatlanul ön is, miniszter úr is és miniszterelnöke meg akar szabadulni a közvagyontól, még akkor is, ha ez több százmillió forintos vagyonvesztést okoz Magyarországnak? Mit nem tudhatnak meg az emberek, mi áll abban a titkos jelentésben? Kik az érintett off-shore cégek tulajdonosai? Milyen alapon zárja ki a közvagyon tulajdonosait, az ország állampolgárait a vagyonokról szóló jelentésekből?

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  77  Következő    Ülésnap adatai