Készült: 2020.01.18.21:23:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

88. ülésnap, 80. felszólalás
Felszólaló Dr. Lukács László György (Jobbik)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:10

Felszólalások:  <<  80  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt egy évtized egyik legnagyobb egészségügyi kudarca, hogy nem sikerült megállítani a kórházaknak a hónapról hónapra történő eladósodását. Évekkel ezelőtt a havi átlag 2-3 milliárd forint volt, amivel nőttek az adósságok, 2019-re odáig jutottunk, hogy 5-6 milliárd forinttal nő havonta az intézmények tartozása. Hogy egy példát mondjunk: az egyik vezető tartozó intézmény a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház, amely egy kisebb város éves költségvetésével, 2 milliárd forinttal tartozik beszállítóinak. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentése szerint azonban nehéz hónapok elé nézhetnek a kórházak, a miniszter szerint ugyanis ez az utolsó év, amikor a kormány utólag kifizeti a kórházak felhalmozódott adósságát, tehát 2020-ban, ha képződik adósság, ha nem, a kormány nem fogja kifizetni a csőd szélén táncoló intézmények tartozásait.

Nézzük, miért is halmozódhat fel egy kórház adóssága! Ennek oka lehet, hogy a beavatkozásokat, az ellátásokat alacsony összegben téríti az állam, azaz nem kap annyi pénzt a kórház egy-egy elvégzett vizsgálatra, műtétre, mint amennyibe valójában neki kerül. De ott van még a technológiai tényező is, amely szerint növekednek a gépeknek, az eszközöknek az árai és ezeknek az igénye. Összességében az állapítható meg, hogy 50-60 milliárd forinttal nő az az állomány, az a tartozásállomány évente, amely a kórházakat terheli, ebből körülbelül 40 milliárd forintot szokott az állam évente, év végén rendezni.

A kórházi adóssághalmozódásnak két eredménye lehet: az egyik az, hogy ha a kormány nem rendezi azokat, akkor az ellátás egy csökkenő, alacsony színvonalú képet fog mutatni, aminek a betegek látják kárát, és a dolgozók is, hiszen barkácsmódszerekkel kénytelenek dolgozni; vagy például kórházakat, osztályokat kell bezárni vagy összevonni.

Mindezekre tekintettel kérdezem tisztelt államtitkár urat, hagyjae 2020-ban csődbe menni a kórházakat a növekvő adósság miatt a kormány. Mit tesz a kormány, hogy megmentse a csődtől az intézményeket? És foge kórházi osztályokat vagy kórházakat bezárni a kormány 2020-ban? Várom megtisztelő válaszát. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

Felszólalások:  <<  80  >>    Ülésnap adatai