Készült: 2020.08.09.13:58:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

84. ülésnap (1999.09.08.), 202. felszólalás
Felszólaló Becsó Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:04


Felszólalások:  Előző  202  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BECSÓ ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az ajánlás 41. pontjához szeretnék jelen esetben hozzászólni.

A javaslat a miniszteri képviselő ellenszavazatának, az úgynevezett vétójognak a gyakorlati alkalmazását ésszerűsíti. A tapasztalatok azt mutatják, hogy indokolt már a tanács ülésén a miniszteri képviselőnek jelezni azt, hogy kíván-e élni a vétójog adta lehetőséggel, ami persze nem jelenti azt, hogy a miniszter ténylegesen kezdeményezi-e az adott kérdés újratárgyalását. Ahhoz viszont, hogy bizonyos ügyek ne álljanak, vagyis ne kelljen várni 15 napot, célszerű tisztában lenni azzal, hogy várható-e az adott kérdésben miniszteri vétó.

Elképzelhető ugyanis olyan, nem nagy horderejű döntés, aminél a képviselő ellenszavazatot tesz, de az adott kérdésben nem tartja szükségesnek a miniszteri vétót. Úgy gondolom, hogy ez a módosító javaslat a gyakorlati életből vett példának tekinthető, ezért tisztelettel kérném majd a Ház támogatását.

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  202  Következő    Ülésnap adatai