Készült: 2020.08.13.22:21:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

140. ülésnap (2000.05.05.), 54. felszólalás
Felszólaló Becsó Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:16


Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BECSÓ ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az előttünk fekvő törvényjavaslathoz két módosító javaslatot nyújtottam be. Az egyik módosító javaslat a balassagyarmati városi kórház átfogóbb rekonstrukciójának a megvalósítását kezdeményezte, a másik pedig a pásztói városi kórház többlettámogatási igényének a kielégítését próbálta kezdeményezni.

Az én személyes véleményem az, hogy Balassagyarmat város esetében az átfogóbb rekonstrukciónak a megvalósítása indokolt, amelynek a legfontosabb célkitűzései a következőkben foglalhatók össze: egyrészt egy megyei szintű intézményi racionalizációnak a megvalósítása, másrészt a kórház meghatározó szakmai területei, mint a sebészet, a belgyógyászat és a fertőzőbeteg-ellátás területén magának a rekonstrukciónak a megindítása, magának a személyzeti étkeztetésnek, a sürgősségi betegellátás feltételeinek a kialakítása és javítása, és nem utolsósorban, ami általában sajnos problémaként jelentkezik szinte valamennyi kórháznál, egy jelentősebb mértékű orvosi gép-műszer beszerzés eszközlése. Szeretném megjegyezni, hogy mindenféleképpen üdvözlendő, hogy a kormány a balassagyarmati városi kórház rekonstrukciójának a megindítását fontosnak tartotta, támogatja is, de úgy gondolom, hogy mind a városnak, mind a térségben élő több tízezer polgárnak az az alapvető érdeke, hogy a részleges rekonstrukció helyett egy szakmailag átgondoltabb, mind a Belügyminisztérium, mind az Egészségügyi Minisztérium részéről támogatandó, átfogó rekonstrukció valósuljon meg.

 

 

(10.30)

 

A másik módosító javaslat pedig Pásztó város kórházának többlettámogatási igényéhez kapcsolódik. A város 1998-ban kapott lehetőséget arra, hogy a kórház rekonstrukcióját megvalósítsa, mégpedig úgy, hogy egy struktúraátalakítással járna ez együtt. Nyilvánvaló, hogy ez akkor, 1998-ban, mintegy négyévi vajúdás után különben azzal a céllal fogalmazódott meg, hogy az épülő kórház megfeleljen a jövő egészségpolitikájának, illetve beleilleszkedjen a megyei és az országos egészségügyi struktúrába.

Maga a beruházás a befejezéséhez közeledik, azonban az eredményes befejezéshez a szakértői vélekedések alapján indokolt volt, hogy Pásztó város önkormányzata módosításiigény-bejelentéssel élt. Maga a módosító javaslat, amit jegyzek, döntően a tűzoltó szakhatóság utólagos előírásaira, illetve az új mátrix kórházi struktúra rentábilis üzemeltetéséhez átvállalt többlet gyógyító kapacitások elhelyezésére vezethető vissza, ami azt jelenti, hogy az akkor, 1998-ban megítélt 2 milliárd forintos beruházási költséghez mintegy 374 millió forintos többlettámogatási igényt támaszt, amihez az önkormányzat jelenlegi - sajnos eléggé nehéz - anyagi helyzetében képtelen hozzájárulni.

Ehhez kérném egyrészt a tisztelt képviselő urak és hölgyek támogatását, másrészt pedig a tisztelt államtitkár úr részéről pedig a megoldás keresését. Az eddig nyújtott segítséget is szeretném megköszönni a Belügyminisztériumnak, illetve az Egészségügyi Minisztériumnak.

Köszönöm.

 
Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai