Készült: 2020.07.14.16:31:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

160. ülésnap (2004.08.27.), 216. felszólalás
Felszólaló Karakas János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:22


Felszólalások:  Előző  216  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Tisztelt Képviselőtársaim! Kedves Frakciótársaim! Mindannyian jól tudjuk, hogy a standolási törvény két paragrafusának megszüntetésével nem oldódnak meg a gondok, mint ahogy itt egynéhányan ki merték mondani a Parlament falai között és azokon túl is. Ebből adódóan továbbra is kérem a kormányzati szerveket, kérem az érdekképviseleteket, hogy amit elkezdtünk két héttel ezelőtt, az egyeztetéseket folytassák, és legyen valamiféle megegyezés.

Tény és való, két nyomon kell elindulni. Az egyik a hamis termékek forgalmazása, a másik rész a számla nélküli forgalom. A hamis termékek forgalmazása szempontjából éppen kérdésként ezért vetettem fel Németh Imre miniszter úrnak, hogy a helyi és az országos borbíráló bizottságokat is aktivizáljuk, és, mondjuk, a helyi borkimérőbe elmenve egy szakértő gárda segítséget tud adni a kocsmárosnak, hogy ennek a bornak a használati értéke milyen, megfelel-e árban. Ne adj isten, azt is el lehet dönteni, hamis-e vagy nem, de ezt meg lehet csinálni országos szinten, akár nagykerek, akár nagykereskedelmi láncok bármelyikénél is.

A másik oldal a számla nélküli forgalmazás kérdése. A szőlőtermelők, borászok jogosan vetik fel, hogy ők kötelesek számítógépes nyilvántartáson szinte minden kilogramm szőlővel elszámolni. Ezt tavaly a költségvetés segítette is, hiszen a hegyközségek az idei évben több mint 200 millió forintot kaphattak számítógépes hálózatfejlesztésre. Kérdezem én, van-e arra lehetőségünk, hogy ezen kereskedelmi egységekbe is vezessük be az elektronikus nyilvántartás, számlázás intézményét, és máris megoldódott az ellenőrzés, nyilvántartás kérdése.

Úgy érzem, ebben lehet olyan megoldást találni költségvetési támogatással is, ami nem jelent nagy terhet egyik fél részére sem, ugyanakkor megoldódik egy nagy probléma, amit jogosan nehezményez akár a Szeszipari Szövetség, akár a sörösök, akár a borosok. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  216  Következő    Ülésnap adatai