Készült: 2020.07.12.18:44:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

160. ülésnap (2004.08.27.), 169. felszólalás
Felszólaló Karakas János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  169  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót, és mindjárt rátérek a tárgyra, hogy mi a titokzatos kérdés tárgya. 2003-ban az FVM vezetése mintegy 10 millió forintos pluszforrást biztosított az Országos Borminősítő Intézetnek borvizsgálatokra. Az idei évben körülbelül hasonló nagyságrendet adott a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa az OBI-nak. Bevégeztetett a vizsgálat, az eredmény lesújtó.

Ez év május 21-én a Szocialista Párt agrárpolitikai munkacsoportja javaslatot tett miniszter úrnak, hogy tovább kellene folytatni a vizsgálatokat. A vizsgálatokra két irányba tettünk javaslatot. Az egyik része, ami kevésbé forrásigényes, az lenne, hogy kérjük a miniszter urat, működtesse saját tanácsadó szervét, az Országos Borbíráló Bizottságot, adjon olyan megbízást természetesen a hatósági jogkörrel felruházott OBI-n keresztül, hogy a nagy áruházláncoknál, nagykereskedelmi egységeknél végezzenek felvásárlásokat, ezeket a bortételeket érzékszervileg vizsgálják be, és a vizsgálat eredményét a miniszter úr közölje a vizsgáltakkal, és igazából nagyobb nyilvánosságot csak akkor kapjon az ügy, ha ismételt esetekkel, illetve ha nyilvánvaló hamisítással találkoznak.

A másik kérésünk az volt, hogy legalább hasonló nagyságrendet, mint amit a HNT biztosított, kapjon az Országos Borminősítő Intézet további ellenőrzések folytatására, tehát folytatódjanak a hatósági műszeres ellenőrzések. Hisz tudni kell, amikor nagyobb összeget kérünk, hogy egy-egy vizsgálat költsége esetenként a 150 ezer forintot is meghaladja.

Kérdezném az államtitkár urat, hogy jelenleg mi a helyzet, mi a döntés a minisztérium részéről. Lesz-e folytatása ezeknek a vizsgálatoknak? Várom válaszát. (Taps az MSZP, szórványos taps az MDF soraiban.)
Felszólalások:  Előző  169  Következő    Ülésnap adatai