Készült: 2020.11.29.20:43:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

156. ülésnap (2000.09.07.), 253. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  253  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Csak az nem tudta, aki eddig nem akarta, hogy számunkra, a Fidesz számára egy törvényt nem az minősít, hogy ki hozta, hanem az, hogy az milyen. Bízom benne, hogy Bauer Tamás is - látva, most már rádöbbenve erre - a saját gyakorlatában ezután majd ezt fogja követni.

Csak a pontosítás miatt mondanám: annak idején ezt a törvényt nem a kormány terjesztette be, hanem először egyéni képviselői indítványként jelent meg. Azt hiszem, hogy ez egy jelentős lépés volt akkor. A Ház dokumentumai ezt bizonyítják, hogy annak idején megszülettek az egyéni képviselői indítványok.

Az emberi jogi bizottság, a társadalmi szervezetek bizottsága, egyéb bizottságok kapcsán hozhatnék példákat, de csak az emberi jogit hozom. Bauer Tamás azt mondja, hogy igaziból erre a társadalmi szervezetek bizottságára nincs is szükség. De akkor kérdezem, hogy az emberi jogira szükség van-e. Szerintem mindkettőre szükség van, hisz úgy, ahogy az emberi jogi bizottság is nagyon sok területen, a társadalom különböző részeiben megnyilvánuló kérdésekben véleményt nyilváníthat, és a törvényekben bizonyos szemléletet érvényesíthet, ugyanilyen módon a társadalmi szervezetek bizottsága is a civil szervezetek, a civil szféra tekintetében ezt megteheti. Ez a bizottság ma már leginkább nem a pályázati pénzelosztási munkát végzi, hanem sokkal fontosabb munkákat. Nyilván aki ott nem tag, ezt nem tudhatja, de remélem, hogy majd érdeklődve a képviselőtársától, ön is tájékozódni tud erről a dologról.

Az esztétikai élményről pedig csak annyit, hogy ha azért probléma a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, mert úgy hívják, ahogy, ezt a vitát már lefolytattuk; ha azért, mert egy minisztérium adja, akkor meg azért ne legyen ez, mert a '97. évi törvénymódosításkor is feladatot róttak erre a minisztériumra, legalábbis a jogelődjére. Azt gondolom, hogy ez úgy volt helyes, és ezt követjük most is.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  253  Következő    Ülésnap adatai