Készült: 2020.11.25.23:41:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

171. ülésnap (2000.11.08.), 212. felszólalás
Felszólaló Kékkői Zoltán József (FKGP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:54


Felszólalások:  Előző  212  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KÉKKŐI ZOLTÁN (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A körzetemben egy fogorvosi asszisztens a következő problémával keresett meg:

1975 óta dolgozik fogászati rendelőben. 1979-ben elvégezte a pécsi egészségügyi szakiskola általános ápolói és asszisztensi szakát. Ekkor ez volt a feltétele annak, hogy valaki fogászaton dolgozhasson asszisztensként. 1993. október 17-én a bővített sugárvédelmi ismereteket nyújtó tanfolyamot is elvégezte, mivel a rendelő vásárolt egy röntgenkészüléket. Ezt a bizonyítványt ötévente újítani kell, ami szintén megtörtént. Ez a bizonyítvány a 7/1988. számú SZEM-rendelet 3. melléklet 2. pontjában felsorolt munkakörök betöltésére jogosít.

Egy 1998-as rendelet alapján 2001 szeptemberétől fogorvosi rendelő csak szakképzett fogászati asszisztenssel működhet. Az eddigi tanulmányait és a 25 éves folyamatos munkaviszonyát a rendelet értelmében nem fogadják el. Most, 47 évesen másfél éves iskolába kell járnia, ahol fogászati asszisztensi képesítést kaphatna. Az iskolát munka mellett kellene elvégezni, ami heti egy nap. Meg kell jegyezni, hogy vidéken a helyettesítés is problémát jelent. A tanrend mellett gyakorlati órákon is részt kell venni, például konzerváló fogászat, fogszabályozás, fogtechnika s a többi, ami ismét munkából való kiesés, körülbelül 83 munkanap.

Azt tartanák méltányosnak, ha úgy, mint a háziorvosok, kedvezményt kapnának a gyakorlatban eltöltött idő miatt. Nem egyedi esetről van szó, sokan vannak, akik háborognak. Az illető csoportjában a 19 évestől az 50 évesig van hallgató; körülbelül tizenhárom fő 20 év körüli, a többiek idősebbek, akik 5-30 éve dolgoznak fogászati asszisztensként. Van olyan hallgató, aki már kimaradt, mivel 50 évesen, nagymamaként, kis jövedelemmel nem bírta vállalni az iskolát. Sem a tandíjat, ami 7 ezer forint, sem a könyveket, amelyek 10 ezer forintba kerülnek, sem a vizsgák díját, ami vizsgánként 10-12 ezer forint, nem bírja fizetni.

A munkáltatója nem vállalta át a költségeket. Az ilyenek, akiknek pedig megvan a 20-30 éves, a fogászatban eltöltött munkaviszonyuk, de nem végzik el az iskolát, a jövő év szeptember 1-jétől munkanélküliek lesznek. Vagyis akinek megvan az általános ápolói és asszisztensi vizsgája, plusz 20-30 év folyamatos munkaviszonya, amit a fogászat területén töltött, méltányossági alapon meg lehetne adni a lehetőséget arra, hogy felmentést kapjanak az iskola elvégzése alól. Aki ennyi időt eltöltött a gyakorlatban, az orvosa elégedett vele, mert nem küldte el, annak a kisujjában van a szakmai tudás. A továbbképzési rendelet értelmében egyébként amúgy is szükséges rendszeres továbbképzésre járni.

A fogorvosi asszisztenseknél is célszerű lenne alkalmazni a háziorvosokra vonatkozó, 4/2000. számú egészségügyi miniszteri rendelet 11. § (1) bekezdése c) pontjának megfelelő kivételezést, amely így szól: háziorvosként - házi gyermekorvos kivételével - az az általános orvosi oklevéllel rendelkező orvos dolgozhat, aki az 1998. december 31. napjáig számított 25 éven keresztül folyamatosan körzeti, illetve háziorvosi feladatokat látott el.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  212  Következő    Ülésnap adatai