Készült: 2020.09.21.12:31:54 Dinamikus lap

A felszólalás szövege:

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
209 52 2005.03.29. 1:10  47-53

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Ön annyira nincs képben a parlagfű ügyében, mint amennyire nem tudja, hogy mi a helyzet például a magyar gazdákkal. (Felzúdulás az MSZP soraiban.) Például tavaly - csak hogy újra elismételjem - a 8 milliárd forint helyett az állampolgárok adták össze a pénzt, 8 millió forintot, és ebből kettőszáz, azaz kettőszázmillió forint maradt a költségvetésben. (Sic!) Ezt önnek valaki ott rosszul írta le, nagyon rosszul tudja, hogy például tavaly mennyi pénz volt a parlagfű-mentestésre. Idén pedig az az egymilliárd forint van a központi költségvetésben parlagfű-mentesítésre, amelyet az állampolgárok ajánlottak föl. Ön megint csak beszél, ráadásul most mellébeszél, félrebeszél, nincs tisztában azzal, hogy mi a helyzet a parlagfűvel. Egyébként a parlagfű terjedését tekintve, nézze meg: negyedével nőtt a fertőzött területek nagysága.

Sajnos a választ nem tudom elfogadni, mert nemcsak hogy jó szándékot nem tapasztaltam (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), de azt tapasztalom, hogy a mezőgazdasági miniszter még nincs is tudatában annak, hogy milyen súlyos a helyzet.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
212 44 2005.04.11. 3:08  43-53

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Asszony! Három éve már, hogy önök azzal hitegették az embereket: még pár nap, és elkezdjük az egészségügy nyomorának felszámolását. Kormányzásuk elején lelkesen hozzá is láttak, de egy apró hiba becsúszott, az egészségügy felszámolásához kezdtek hozzá. Ebből a kórházak sem maradhattak ki, minden eddigit felülmúló megszorítások történtek a kórházi ellátásban.

Aztán jött a Gyurcsány-kormány, jött a lendület, és a felelős kormányzás. Az emberek egy része azt hitte, hogy végre valami jó történik. Nos, változás történt, de a kórházak helyzete rosszabb lett, mint eddig bármikor. Kórházaink állapotáról a közelmúltban egy olyan felmérés látott napvilágot, amit még a kormányzás helyett működő szocialista dumagépezet sem tudott elfeledtetni. A helyzet kétségbeejtő. Kórházaink adóssága egy év alatt 25-ről 30 milliárd forintra nőtt. Az intézmények több mint fele adóssággal küszködik, és ami még ennél is rosszabb, minden harmadik kórházat csőd közeli helyzet fenyeget.

Közel 30 milliárd forintot vett el a kórházak kasszájából a szocialista kormányzat. Ezt az összeget önök az idén sem adták vissza, sőt még annak a pénznek egy részét sem adják oda a kórházaknak, amely a törvények, jogszabályok alapján járna. Ezzel súlyos, több milliárd forintos bevételkiesést okoznak.

A Kórházszövetség - ugye, szakmai szervezet - állásfoglalása szerint a Pénzügyminisztériumot időhúzó magatartása, szakmailag nem indokolható szűklátókörűsége miatt súlyos társadalmi és politikai felelősség terheli. Szerintem ugyanúgy felelős az is, aki hallgat, aki nem tesz semmit a kórházakért, csak hagyja, hogy a pénzügyminiszter diktálja a feltételeket.

Tisztelt Államtitkár Asszony! Gazdag fantáziára van szükség hozzá, de tegyük fel, hogy az önöké valóban felelős kormányzás; ön szerint egy felelős kormányzat megteheti-e, hogy ilyen súlyosan kockáztatja a betegellátást? Önök olyan lendülettel mennek előre, hogy még csak meg sem hallják azokat a segélykiáltásokat, amelyek a betegektől, a kórházakban dolgozóktól és a kórházi vezetőktől érkeznek. Egy felelős kormányzat mikor menti ki a fuldoklót a vízből? Akkor, amikor kétségbeesetten jelzi, hogy baj van, vagy akkor, amikor már belefullad? Önök milliárdokat tudnak irodabútorokra, telefonokra, gépjárművekre költeni, dumapropagandára költeni, de betegeik gyógyítására nem szánnak ilyen összegeket.

Államtitkár Asszony! Úgy tűnik, hogy az önök által hozott felelős döntés mindig a nem, hol a határon túli magyarokra, hol a kórházakra, hol a betegekre. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Kérdezem, miért hagyják, hogy az eladósodott kórházak tovább csússzanak lefelé a lejtőn.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
212 50-52 2005.04.11. 1:09  43-53

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Asszony! Szomorúan hallottam, hogy ön nem ismeri a konkrét tényeket és számokat. Amilyen számokat idéztem, és amely véleményt megfogalmaztam, az a Kórházszövetség adatai és a Kórházszövetség véleménye volt, nem csupán egy ellenzéki képviselőé.

Szánalmas, hogy még mindig visszafelé és másokra mutogat az államtitkár asszony. Szánalmas, hogy még mindig nem az egészségügyet védi, hanem a saját bársonyszéküket védik. Inkább lenyelnek mindent, kérjen a miniszterelnök bármit, kérjen a pénzügyminiszter bármit, csak az ő bársonyszékük ne sérüljön (Dr. Géczi József Alajos: Az övé fapados!), maradjon sértetlen. Inkább kemény munkával megmagyarázzak a megmagyarázhatatlant (Dr. Géczi József Alajos: Az fapados!), inkább félrebeszélnek, csak ne kelljen bevallani, hogy az ő hároméves kormányzásuk alatt mi minden történt az egészségüggyel.

Államtitkár asszony, csak a mai, nem igazán jobboldali napilapot nézze meg (Az MSZP soraiból: Idő!), hogy itt is milyen megdöbbentő képek vannak…

ELNÖK: Képviselő asszony, kérdezem, hogy elfogadja-e…

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): …a kórházi ellátásról. A választ nem fogadom el.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
220 98 2005.05.02. 3:11  97-103

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Kedves Képviselőtársaim! Dicséretes az az igyekezet, ahogy 2002 óta a szocialista kormányzat újabb és újabb jelzőket aggat magára. Voltak már a nemzeti közép kormánya, rövid ideig építettek modern európai köztársaságot és tudásalapú társadalmat is, most éppen felelős kormányzatként vesznek újabb lendületet. És hogy el ne felejtsük: önök - nem is olyan régen - nevezték már magukat a gyermekek kormányának is.

Ez azért is különösen fájó, mert az elmúlt időszakban az egészségügyben történt kormányzati megszorítások már a gyermekegészségügyet sem kímélik. Aggasztó hírek érkeznek mostanában a Heim Pál Gyermekkórházból. Adósságok, sztrájkhangulat és válságcsomag jelzi: a kórház nagy bajban van. Az a kórház, amelyikben már száz éve folyik az áldozatkész munka a gyermekek gyógyítása, egészségük helyreállítása érdekében.

A szocialista kormány megszorításai már tavaly is súlyos helyzetbe hozták a gyermekkórházakat. A Heim Pálnál csak a teljesítménykorlátozó kormányrendelet 40 millió forint veszteséget okozott az intézménynek. A helyzet idén még tovább romlott, különösen az influenzajárvány idején. Fontos tudni, hogy egy gyermekkórházat minden megszorítás kétszeresen sújt, ugyanis a kis betegek ellátása fokozottabb törődést és több munkát igényel, mint a felnőtteké, és ez nagyobb költségekkel jár. Ezt a különbséget a finanszírozás azonban nem veszi figyelembe, ezért minden olyan szocialista lépés, amely elszegényíti a kórházainkat, fokozottan veszélyezteti a gyermekkórházakat és a gyermekek biztonságos egészségügyi ellátását.

Tisztelt Miniszter Úr! Egy kormány lehet takarékos, néha talán szűkmarkú is - de milyen kormány az, amelyik a beteg kisgyermekeken spórol? Ha ezek után a kórház megpróbál valahogy talpon maradni, döntenie kell, melyik ujjába harapjon: a betegeken spóroljon, kockára téve ezzel az ápolásra szoruló kisgyermekek életét, vagy létszámleépítésekkel, pénzmegvonásokkal a dolgozókat hozza lehetetlen helyzetbe? A Heim Pál Gyermekkórházban ez utóbbi történt: egy túlélési válságcsomagot kellett kidolgozni, amely átszervezésnek becézett leépítéseket, ésszerűségnek becézett pénzelvonásokat és egyéb megszorításokat tartalmaz. Így egyelőre még tartható az ellátás színvonala, de ez legkevésbé sem a kormánynak köszönhető.

Tisztelt Miniszter Úr! A kialakult helyzetért felelős a főváros SZDSZ-es vezetése, de a fő felelős a szocialista egészségügyi kormányzat. Önök nagy lendülettel mennek előre a gyurcsányi úton. Nem gondolják, hogy vakvágányra visz ez az út? Miért pont arra a pénzre van szükségük, amely a Heim Pál és a többi gyermekkórház működését biztosítja? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Mi lesz a magyar egészségüggyel, ha a szocialista kormány már gyermekeink biztonságos ellátását is veszélyezteti?

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
220 102 2005.05.02. 1:12  97-103

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Ön is tudja, hogy tavaly is és idén is a kórházaktól - nemcsak a gyermekkórházaktól, hanem a kórházaktól - pénzt, forintokat vontak el, vettek el. Ez az elvonás a gyermekkórházakat kétszeresen érinti. Ön is nagyon jól tudja, bármilyen számoszlopokat sorol, hogy a fekvőbeteg-ellátásban a kórházakban a működési költségek csökkentek (Dr. Vojnik Mária: Nem csökkentek!), az egészségügyi ellátás forintjainak az értéke gyengült, kevesebb lett, kevesebb pénzt tudnak fordítani most értékében a működési költségekre, mint két-három évvel ezelőtt. Lehet saját magukat szuggerálni ezekkel a számoszlopokkal, a tény azonban tény: a kórházak működési kiadásai csökkentek (Dr. Vojnik Mária: Nem csökkentek!) az önök áldatlan tevékenysége következtében.

Miniszterelnök úr azt mondta itt napirend előtt, hogy oldjuk meg közösen az ország problémáit. Miniszter úr, ma napirend előtt huszonnyolc darab fideszes önálló indítványnál nyomták meg a nem gombot, szavazták le, ezek között egészségügyi tárgyú is volt. Kérem önöket, hogy fogadják el a szakma és az ellenzék javaslatait.

A választ pedig nem tudom elfogadni. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)