Készült: 2020.09.24.08:26:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

209. ülésnap (2005.03.29.), 48. felszólalás
Felszólaló Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:11


Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! Kedves Képviselőtársaim! A szocialisták 2002-ben azt ígérték, hogy négy év alatt negyedére csökkentik a parlagfűvel fertőzött terület nagyságát Magyarországon. Ehhez képest 2003-ban nem csökkent, hanem negyedével nőtt a fertőzött terület, és a helyzet azóta sem javul, pedig nem játékról, hanem kétmillió állampolgár egészségéről van szó. Arról a parlagfűről van szó, amelyet a szomszédos Ausztriában például sikerült kiirtani; valószínűleg azért sikerült kiirtani, mert ott nemcsak beszéltek, hanem tettek is érte valamit.

Hogy nálunk mi a helyzet? Nálunk Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott azon lelkendezik, hogy 2004 sorsfordító volt a parlagfű elleni védekezésben. Bizonyos szempontból egyet is kell értenem - mert mi is történt? Először is, semmibe vették azt a határozatot, amelyet négypárti egyetértéssel fogadott el a parlament, és amely a parlagfű elleni védekezés lépéseit tartalmazta. Utána elvették a parlagfű-mentesítésre biztosított pénzösszegnek több mint a felét, sőt nagy lendülettel még tovább is mentek, eltüntették azt a pénzt is, amelyet az állampolgárok adóikból ajánlottak fel a parlagfű-mentesítésre. A látványos eredmények hatására 2005-ben a szocialista kormány még tovább ment. Ha már ilyen jól mentek a dolgok tavaly, minek egyáltalán pénz a parlagfű-mentesítésre? - gondolták.

Az idei költségvetésben éppen annyi pénz van, amennyit az emberek adóik 1 százalékából erre a célra felajánlottak. Tudják mit jelent ez? Azt jelenti, hogy a szocialista kormány az idén egyetlen fillért sem adott a parlagfű-mentesítésre. Pénz híján megint csak a beszéd marad, illetve ne feledkezzünk meg arról, hogy a napokban a szocialisták benyújtottak egy törvényjavaslatot, ezzel a javaslattal alapvetően két baj van. Egyrészt kevés, mert csak a töredékét tartalmazza annak, amire szükség lenne az eredményes védekezéshez, a másik - ez sem csekély probléma -, képzeljék el, hogy ezt a törvényjavaslatot a napokban az első helyen tárgyalásra kijelölt szocialista többségű mezőgazdasági bizottság leszavazta, azt mondták, hogy nem jó ez a tervezet.

Tisztelt Miniszter Úr! Az öregecskedő feleségek, a leterroristázott arab futballisták korában sokan azt mondják, hogy ahová Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lép, ott fű nem terem. Sajnos, a parlagfű még nem értesült erről. A kormány mindenkinek képes lyukat beszélni a hasába, a parlagfű azonban ezzel nem törődik, virágzik, és nem hat rá a beszéd meg a duma.

Tisztelt Miniszter Úr! Tisztában van-e azzal, hogy a parlagfű csupán a beszédtől, a ráolvasástól nem fog kipusztulni? Ha igen, akkor miért vették el tavaly a parlagfű-mentesítésre szánt pénzt? Miért nem szánnak idén egyetlen fillért sem erre a célra, és miért nem számít önöknek kétmillió, allergiában szenvedő ember egészsége?

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai