Készült: 2020.09.25.19:39:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

198. ülésnap (2005.02.14.), 80. felszólalás
Felszólaló Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:11


Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. (Az elnök megkocogtatja a csengőt.) Tisztelt Miniszter Úr! Bizonyára ismeri azt, amikor a feleség nagy lelkesen hazamegy, és újságolja a férjnek, hogy milyen sok szép ruhát vásárolt, mire a férj a szívéhez kap, és megkérdezi: “Te jó ég, de mennyibe került is ez?ö S akkor a feleség mondja, hogy: “Óh, nagyon megérte, mert 15 százalékos árcsökkentés volt, úgyhogy nagyon olcsón vettem.ö “Na persze - mondja a férj -, de mihez képest volt 15 százalékos leértékelés?ö

Nos, ez a kis történet, ez a kufártrükk jutott az eszembe az önök gyógyszerpolitikájáról. Lelkendeznek a szocialisták, hogy tavaly 15 százalékkal olcsóbban lettek a gyógyszerek, miközben azt nem nézik, hogy mihez képest. Először év elején a csillagos egekbe emelték a gyógyszerek térítési árait, majd azt mondják, hogy 15 százalékkal olcsóbb - és még örüljenek is neki?

Az idén az élet tovább drágult, és az áremelések köréből - a szocialista-szabad demokrata hagyományoknak megfelelően - a gyógyszerek sem maradtak ki. Januárban drágultak a tb által nem támogatott készítmények, vitaminok, fájdalomcsillapítók, februárban pedig a támogatott gyógyszerek ára emelkedett, ezeket drágították meg, átlagosan 8-9 százalékkal.

A gyógyszergyártókat köti a megállapodás, ők nem emelték egyetlenegy fillérrel sem a termelői árakat. Ennek fényében költőinek tűnik a kérdés: akkor kinek a műve az árdrágítás, mitől lettek drágábbak a gyógyszerek? Természetesen a válasz az, hogy a szocialista kormány drágított.

Tisztelt Miniszter Úr! Nem túl régen, karácsony előtt kérdeztem önt itt a parlamentben, hogy mi várható az idei gyógyszeráremelés kapcsán. Rácz Jenő miniszter úr akkor azzal nyugtatott bennünket, illetve a nyugdíjasokat, akik hallgatták a televíziót, hogy: “Az a célunk, hogy a lakosság tehernövekedése január 1-jén kevesebb legyen, mint 2,8 százalék, és éves viszonylatban se haladja meg a 7 százalékot.ö Ehhez képest az infláció duplájával emelték meg a gyógyszerek térítési díjait.

Miért van az, hogy az egyetlen dolog, amelyet mindig ilyen buzgón, ilyen lendületesen túlteljesítenek, az az áremelések mértéke? Önök két és fél éve versenyt futnak egymás között, hogy ki tud több pénzt kihúzni a betegek zsebéből, ki tud több pénzt elvenni a nyugdíjasoktól. Még egyszer mondom, ha polgári kormány lenne, akkor maximum csak 3 százalékkal emelkedhettek volna a gyógyszerárak, ráadásul, miután a gyógyszergyártók nem emeltek, idén nem kellett volna növekedniük a gyógyszerek térítési díjainak.

Kérdezem ezért a tisztelt miniszter urat: mire számítsanak a betegek és a nyugdíjasok? Várható-e még idén további gyógyszeráremelés? Miért növelték önök tovább a betegek gyógyszerterheit, ráadásul a tervezett infláció kétszeresével, úgy, hogy a gyógyszergyártók egy fillérrel sem emelnek? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) Miért mindig a betegeknek kell megfizetniük a szocialista kormányzás árát?

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  80  Következő    Ülésnap adatai