Készült: 2020.09.26.21:19:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

192. ülésnap (2004.12.01.), 319. felszólalás
Felszólaló Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:59


Felszólalások:  Előző  319  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Szerintem önöknek, szocialistáknak rossz a lelkiismeretük. Talán az is lehet, hogy már bánják, hogy a nemre buzdították az embereket a kettős állampolgárság ügyében. (Dr. Szanyi Tibor: Buzdítjuk.) Talán már kívánják, hogy pénzben mérjük az embereket, nemcsak itthon, hanem a határon túli magyarokat is. Benyújtottak egy törvényjavaslatot, amely lehet, hogy arra szolgál, hogy csak a lelkiismeret-furdalásukat akarja tompítani. Ez a javaslat valójában nem szól másról, mint arról, hogy a határon túli magyarok támogatására szánt pénzeket, amelyeket eddig is megkaptak különböző jogcímeken, most más jogcímen adják oda (Dr. Szabó Zoltán: Ezt nálatok Széchenyi-tervnek hívták.), és erre ráadásul létrehoznak egy saját embereikből álló tanácsot, és majd ez a tanács fogja ellenőrizni ezeknek a pénzeknek az útját.

Tisztelt szocialista Képviselőtársaim! Véleményünk szerint egy igazi, egy jó megoldás van, igent kell mondani a nemzeti összetartozásra. (Dr. Szanyi Tibor: Csak nem ez van a kérdésben.)

Tisztelt Képviselőtársaim! A kettős állampolgárság megadásával jól jár az ország, jól jár a nemzet. Erősebb lesz a gazdaság, és ezen keresztül erősebb lesz a társadalombiztosítás is. Nemcsak én mondom ezt egyébként, hanem különböző szakmai szervezetek is. Nézzük csak az egészségügy területét; az én tisztem most azt, hogy ezt elemezzem egy picit. Először is, az egészségügyi ellátás biztosítási jogviszonyhoz kötött, tehát nem állampolgári alapon jár, és a biztosítási jogviszony létrejöttének egyik alapvető feltétele a járulékfizetés.

Nem tudom, hogy tudják-e, 2002-ben, amikor a 23 millió románozás folyt, az Egészségügyi Minisztérium készített egy számítást, és ez a számítás arról szólt, hogy a határon túli magyarok, munkavállalók, akik Magyarországon vállalnak munkát, mennyi járulékot, mennyi közterhet fizetnek be. Ez állt az egyik oldalon, ezzel szembeállították, megnézték a tb-szám alapján, hogy mennyi egészségügyi ellátást vettek igénybe, és ez mennyibe került a magyar egészségbiztosításnak. Érdekes módon, ez az egyenleg pozitív volt a magyar egészségbiztosítás javára.

Tehát gyakorlatilag azzal, hogy határon túli magyarok itt, Magyarországon munkát vállaltak, fizették a közterheket, pozitív szaldó lett, tehát hoztak pénzt a magyar egészségbiztosításnak. Egyébként úgy látom, hogy önök kétségbeesve próbálnak, egymásra licitálva próbálják eltántorítani az embereket, és megijeszteni ezekkel a számokkal, hogy hú, ha majd megadjuk a kettős állampolgárságot, mennyibe fog kerülni a magyar embereknek.

Csak egy példát hadd hozzak föl arra, hogy milyen kétségbeesett ez a kísérlet, hogy arra sem figyelnek oda, hogy mit mondanak valójában. Az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára, Vojnik Mária azt mondta, illetve a szocialista kormány azt állítja, hogy 800 ezer fő fog majd Magyarországra jönni, áttelepülni, és államtitkár asszony azt mondta, hogy ebből, tehát a kettős állampolgárságot megszerzők közül 750 ezren vennék igénybe a magyar egészségügyi ellátórendszer szolgáltatásait, ez 95 milliárd forint többletkiadást jelentene. Ezzel van egypár probléma. Az egyik az, hogy ha 800 ezer határon túli magyar megszerzi a kettős állampolgárságot, és ebből 750 ezren vennék igénybe a magyar egészségügyi ellátórendszert, ez azt feltételezné, hogy gyakorlatilag 50 ezer egészséges állampolgár lenne csak. Azt hiszem, hogy ennyire nem rossz a helyzet, ennyire nem rossz a határon túliak egészségi állapota.

Valójában, ha tovább számolunk, akkor azt is megláthatjuk, hogy a határon túli magyarok egészségügyi ellátására egészen pontosan 22,5 százalékkal többet szánt a politikai államtitkár asszony, mint a magyarok egészségügyi ellátására. Ha föltesszük azt a kérdést, hogy mit jelent ez, nem hiszem, hogy a határon túli magyarok egészségügyi ellátására szántak több pénzt. Szerintem ennek az volt az oka, hogy volt egy politikai megrendelés, a hasukra ütöttek, és mondtak egy számot. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Ezt ti is csináltátok.)

Harmadszorra pedig azt is meg kellene gondolni, hogy ez a számítás úgy jött létre, hogy csak valamiféle kiadást számolt az államtitkár asszony, nem számolt a bevételekkel. Egy egészségbiztosítási jogviszonynál, mint mondtam, bevételek is vannak, hiszen fizetik a járulékokat és az egyéb terheket. Tehát ezen az egy példán keresztül is szerettem volna azt szemléltetni, hogy itt gyakorlatilag arról van szó, hogy meg akarják riasztani a magyar állampolgárokat. Nem igaz, hogy többletterhet jelent a magyar államnak a kettős állampolgárság megadása.

A végén hadd olvassak föl önöknek egy üzenetet, amit a napokban kaptam a keresztúri férfikar üzenete a magyar választókhoz. Idézem: “Keresztúr Magyarország legkeletibb csücskében, Brassón túl fekszik. Kórusunk kizárólag 85-97 év közötti korúakból áll. Sem nyugdíjat, sem gyógyszert, sem semmilyen más támogatást nem kérünk, de magyar állampolgárnak születtünk, és úgy is szeretnénk meghalni.ö

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  319  Következő    Ülésnap adatai