Készült: 2020.01.27.03:55:18 Dinamikus lap

A felszólalás szövege:

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
12 42 2010.06.07. 4:36  39-44

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Polgármester Úr! A helyzet valóban rendkívüli, és én is azzal kell hogy kezdjem a mondandómat, hogy köszönetet mondok. Köszönetet mondok mindazon civileknek, helyieknek, önkénteseknek, az ország különböző részeiből, például Mezőkovácsházáról vagy Budapestről, vagy Gödöllőről érkezett önkéntes segítőknek, akik ott vannak a gátakon, és a helyiekkel összefogva dolgoznak azért, hogy az emberek és értékeik biztonságban legyenek.

És köszönöm azoknak a szervezeteknek - rendőrség, katasztrófavédelem, polgári védelem, tűzoltóság, honvédség, vízügy, Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, vám- és pénzügyőrség, önkormányzatok, mindenkinek, remélem, nem hagytam ki egy szuszra senkit -, mindenkinek köszönjük, mert azt gondolom, hogy a védekezés emberfeletti, hősies, és ezért itt a tisztelt Ház előtt is szeretnék ismételten köszönetet mondani.

Hogy mit tesz a magyar kormány? Ez volt a címe az eredeti interpellációnak, és egyébként nem bánom, hogy ön eltért ettől, mert tényleg a helyzet rendkívüli, és tényleg legyünk frissek, aktuálisak, és segítsünk itt is, a parlamentben, ha tudunk. Tehát én azt mondom, hogy a Magyar Köztársaság kormánya kiemelt feladatának tekinti az árvíz elleni védekezést, kiemelt feladatának tekinti azt, hogy mindenkit megvédjen azokon a területeken, azokon a településeken, amelyek az árvíz által veszélyben vannak, megvédje lehetőség szerint a vagyonukat, javaikat, értékeiket. Ennek érdekében a kormány megemelte a vis maior alapot 1,6 milliárd forinttal, és én most itt zárójelben, de nagyon fontosan kiemelve ígéretet teszek arra, amit ön kért, hogy ezeket a kifizetéseket gyorsítsuk föl.

A másik, amit szeretnék kiemelni, hogy a kormány 12 megyére vonatkozóan rendelt el veszélyhelyzetet. Ez azt jelenti, többek között a veszélyhelyzet elrendelése azt jelenti, hogy a költségek nagy részét a kormány fizeti, a védekezést a kormány, illetőleg szervei a helyi védelmi bizottságok elnökeivel együtt végzik, és ezek az eljárások, amiket ön említett, a közbeszerzések ilyen esetben sokkal egyszerűbbek. De egyébként most megígérem itt, a tisztelt Ház nyilvánossága előtt, hogy egyébként is terveztük a közbeszerzési szabályok felülvizsgálatát, és ezeket az egyszerűsítéseket tényleg be kell építeni.

És ami a legfontosabb, az elmúlt hét péntekén, június 4-én kora este a kormány rendkívüli ülést tartott, amelynek végén a miniszterelnök úr elrendelte, hogy 7 ezer ember induljon útnak azonnal a Hernád által veszélyeztetett 11 település megvédésére, majd további 2500 fő útba indításáról rendelkezett. Ez lehetővé tette, hogy 60 kilométeres szakaszon a Hernád menti 11 körbezárt településen a töltést megemeljék 70 centivel, ez biztosította azt, hogy az emberek itt, ezeken a településeken biztonságban vannak. Ez körülbelül 4-5 ezer házat és 10 ezer embert jelent.

Szeretném azt is elmondani, hogy ez a miniszterelnöki döntés lehetővé tette azt, hogy a napok óta védekező személyzetet váltsák, lecseréljék, és azok, akik hosszú idő óta védekeznek, pihenni tudjanak. Ez a védekezés jelenleg is folyik. A védekezés feltételeit a kormány biztosította. Az élelmezést, az elhelyezést, a védekezésben részt vevők részére egészségügyi, orvosi ellátást biztosít a kormány, és nemcsak a védekezésben részt vevők, hanem az érintett helyben lakók részére is.

Szeretném azt is bejelenteni, hogy Pintér Sándor belügyminiszter úr miniszteri biztost nevezett ki az árvíz elleni védekezés összehangolására és az újjáépítés megszervezésére. A biztos úr, a miniszteri biztos megbízása 6 hónapra szól. Tehát szeretnénk előregondolni, az újjáépítésre is gondolunk, de most első helyen az első a védekezés.

Most kaptam a jelentést néhány perccel az előtt, hogy megkezdtem a válaszomat, a jelenlegi állapottal kapcsolatban szeretném elmondani, hogy hosszabban tartó védekezésre kell fölkészülni, ennek a feltételeit a kormány biztosítja. Szeretném elmondani, hogy mindenki biztonságban lesz. És amit ön említett, esetleges fejetlenséget vagy szervezetlenséget én magam a helyszínen a hétvégén nem tapasztaltam, de kérem, mondja el a részleteit, szeretnénk ezeket felszámolni, szeretnénk azt, ha szervezetten, jól működően bonyolódna a védekezés, és ennek a feltételeit a kormány garantálni fogja.

Kérem polgármester urat, kérem képviselő urat, hogy fogadja el a választ. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
13 28 2010.06.08. 5:25  25-28

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Engedje meg, hogy néhány szóval téjékoztassam önt és a tisztelt Házat a legfrissebb árvízi helyzetről. Miniszterelnök úr napirend előtti felszólalásában érintette ezt a témát, azóta én újabb információkat kaptam. Úgy gondolom, hogy talán helyes, ha megosztom önökkel.

Frakcióvető úr, szeretném tájékoztatni önt és a tisztelt Házat, hogy jelenleg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több mint 12 ezer ember védekezik 138 településen. Négy településen megfeszített védekezés folyik: Bőcsön, Ongán, Ónodon, Sajóládon folyik olyan emberfeletti munka, olyan heroikus küzdelem, amelynek az a tétje, hogy ezeket a településeket és az ott lakókat, az ott lakók érdekeit megvédjék az árvíz pusztításától.

Tisztelt Frakcióvezető Úr! Ön néhány problémát - az ön meglátása szerint problémát - vetett föl a védekezéssel kapcsolatban. Többek között azt állította, hogy fosztogatnak az árvízzel sújtott területen. Szeretném elmondani, hogy ez nem igaz. A rendőrség 1500 fővel biztosítja a rendet, a közbiztonság ezen a területen is és az ország valamennyi területén fönnáll.

Az elmúlt héten Pintér Sándor belügyminiszter úr utasítására a megye minden településére jutott rendőr, egyelőre mobil rendőrállomásokat alakítottunk ki. Azt követően szeretnénk végleges elhelyezést biztosítani a rendőrségnek, és az ország valamennyi településén, Magyarország minden településén, a legkisebb településen is lesz rendőr - ezt szeretném megígérni -, és a rendőrség létszámát szeretnénk növelni. 3500 fővel fogjuk ezt megtenni, és a közbiztonságot fenn fogjuk tartani.

Talán önök is tapasztalták, hogy az elmúlt hét végén, pénteken, a rendkívüli kormányülésen született döntések eredményeképpen közel 10 ezer embert vezényelt a miniszterelnök úr az árvíz által sújtott területekre; 10 ezer embert 24 óra alatt az érintett Borsod megyei településekre vezényelt a kormány. Ennek eredményeképpen a 11 Hernád környéki, Hernád-völgyi települést sikerült megvédeni. 60 kilométeren olyan gátmagasítás történt, olyan emberfeletti munka folyt, amiről hozzáértő, régi, tapasztalt vízügyesek is azt mondták, hogy ilyet még nem láttak, ilyet még nem tapasztaltak.

Itt is szeretnék köszönetet mondani minden védekezőnek, minden szervezetnek, minden állami szervezetnek, minden civilnek, minden helyben lakónak, minden önkéntesnek; és különösen az önkénteseknek, akik nem az adott településeken laktak, hanem a szolidaritásukat oly módon is kifejezték, hogy a szabad idejüket föláldozták, akár anyagi áldozatot is hoztak, ahogy megjelentek, és részt vettek a védekezésben.

Ezekkel a döntésekkel, ezekkel az intézkedésekkel szeretném azt is jelezni, hogy az állam visszatért az őrhelyére Magyarországon. Az elmúlt nyolc évben azt tapasztaltuk, hogy az állam elhagyta az őrhelyét. Különböző állami közszolgáltatások szűntek meg, vasútvonalakat, postahivatalokat, iskolákat zártak be a településeken. Magyarország településeinek jelentős hányadáról az állam kivonult. A közbiztonság az ország jelentős részén megrogyott. Közép-, illetve Kelet-Magyarországon, Borsod megyében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Heves megyében, Nógrád megyében olyan állapotok alakultak ki, amelyek tarthatatlanok.

(15.40)

A mi kormányunk programjában határozottan szerepel, hogy a közrendet, a közbiztonságot vissza fogjuk állítani, fenn fogjuk tartani, és ezt állami eszközökkel, a rendőrség megerősítésével, a büntető törvénykönyv szigorításával és a büntetőeljárások felgyorsításával fogjuk megtenni. Bízom benne, hogy önök is és mindenki tapasztalja azt, hogy ez a kormányzati szándék megvalósul, ez a kormányzati szándék teljesülni fog.

Amit a honvédséggel kapcsolatban mondott, abban nagyon sok igazság van. Magyarországon jelenleg ott tartunk, hogy a Magyar Honvédségnek nincs tartalékos állománya. Tisztelt Országgyűlés! Nincs tartalékos állománya! Ez hihetetlen és tragikus. Ezen is változtatni kell, sőt nemcsak hogy tartalékos állomány nincs, hanem nyilvántartások sincsenek. Úgy gondolom, hogy ez az ország biztonsága érdekében elfogadhatatlan, tűrhetetlen. Ezen is szeretnénk változtatni. Ki fogjuk építeni azt a rendszert, amely az ország védelmi képességeit fokozza, mind az önkéntes tartalékos rendszert, mind a szükséges nyilvántartásokat, amelyek lehetővé teszik, hogy védelmi helyzetben azok a hadra fogható férfiak és nők, akik ilyen esetben számításba jönnek, elérhetők legyenek, mozgósíthatók legyenek, és az országot meg tudják védeni.

Tisztelt Frakcióvezető Úr! Amit a gárdával kapcsolatban mondott, szeretném leszögezni, hogy a bírósági ítéletek mindenkire kötelezőek. Ez egy jogállami alapvető norma. Úgy gondoljuk, hogy a mi kormányunk is ebből indul ki. Még egyszer mondom a napirend előtti felszólalásának a kérdésére válaszolva, hogy kik védekeznek a gátakon: a gátakon magyar emberek védekeznek, akiknek a védekezését ezúton is köszönöm.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
14 66 2010.06.14. 4:13  63-68

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném itt, a tisztelt Ház előtt ismételten leszögezni, hogy a kormány nemcsak az árvíz elleni védekezést tekinti kiemelt feladatának, hanem az árvíz okozta károk helyreállításában is számíthatnak rá az emberek, számíthatnak rá az önkormányzatok, számíthatnak rá a kárt szenvedettek.

Engedjék meg nekem, hogy itt, a tisztelt Országgyűlés előtt is beszámoljak azokról az intézkedésekről, amelyeket a kormány tett az árvíz okozta károk megszüntetése érdekében. Az elmúlt heti ülésén, szerdán a kormány döntött az árvízi védekezésben részt vevő önkormányzatok és állami szervek védekezési költségeinek teljes, 100 százalékos megtérítéséről. Döntött továbbá a védekezésben részt vevő állami szervek által akár anyagok igénybevételével, akár vízkormányzással vagy gátátvágással okozott károk megtérítése ügyében is. A kormány megvizsgálta az önkormányzati tulajdonban és a középületekben keletkezett károk helyreállításának kérdését is, és úgy döntött, hogy külön program keretében fogja ezeket a károkat rendezni, erre külön programot fog indítani.

Ami pedig a magántulajdonú ingatlanokban keletkezett károk helyzetét érinti, ahogy az ön interpellációs kérdésében is szerepelt, a következőkben szeretnék tájékoztatást adni. Június 11-én, az elmúlt hét péntekén megkezdődött Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és más érintett területeken is a magántulajdonú házakban keletkezett károk felmérése. Ez több mint 4 ezer ingatlant érint. A kormány intézkedett a tekintetben, hogy a szükséges szakemberek, a mérnöki, az építészkamarák, a katasztrófavédelem munkatársai álljanak rendelkezésre, és a károk felmérése holnapig befejeződjön, pontosan azért, hogy a kormányanyagba megfelelő és pontos információ kerülhessen. Ezen túlmenően a kormány fontosnak tartja a károk felmérése mellett azt, hogy minden család feje felett, akiket sajnos ki kellett telepíteni az árvíz okozta károk miatt, legyen fedél, minden család elhelyezése legyen biztosított, nemcsak most, hanem a jövőt illetően is.

Úgy gondolom, fontos lépés volt, hogy a kormány egyeztetést kezdeményezett a biztosítótársaságok felé a tekintetben, hogy a károk felmérése után a kártalanítás összehangolt legyen.

Tisztelt Képviselő Úr! Arról is szeretném tájékoztatni önt, hogy a kormány a jövőben is figyelemmel kíséri a kártalanítást, a károk rendezését, hiszen, mint ahogy mondtam, az árvíz elleni védekezés után most a károk felmérése és a helyreállítás van folyamatban. Arról is szeretném tájékoztatni önt és a tisztelt Házat, hogy közel 1900 ember még nem tudott visszatérni az otthonába, ezeknek az embereknek az elhelyezése, ellátása teljes mértékben biztosított. Arról is szeretném tájékoztatni önt és a tisztelt Házat, hogy a károk felmérése és a lakhatás biztosítása mellett a szükséges fertőtlenítési munkálatokat az ÁNTSZ megkezdte. Ez először a nagyobb közterületeket érinti, azt követően minden területet fertőtleníteni fognak. Ugyancsak nagyon fontos, és az árvíz sújtotta területeken élő emberek életminőségét befolyásoló körülmény az, hogy szintén az ÁNTSZ elrendelte a szúnyogirtást. Ez is nagyon fontos, és remélem, ez is eredményes lesz és eredményesen befejeződik.

Az valóban igaz, amit ön fölvetett az interpellációja második részében, hogy felül kell vizsgálni azt a biztosítási gyakorlatot, amely jelenleg ezeken a területeken van. Úgy gondoljuk, hogy az élethez, az élet követelményeihez kell igazítani, és az árvíz, a jelenlegi árvíz tapasztalatait e tekintetben is figyelembe kell venni. Abban bízom, tisztelt képviselő úr, hogy a jövőben is be tudunk számolni a tisztelt Ház előtt az árvíz elleni védekezés, illetőleg a helyreállítás eseményeiről, állásáról, és abban is bízom, hogy elfogadja a válaszomat.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti frakciókban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
16 16 2010.06.21. 5:13  14-17

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Asszony! Legelőször is szeretnék köszönetet mondani önnek, hogy itt, a parlament ülésén napirend előtt rávilágított erre a nagyon fontos kérdésre. Szeretném bevezetőként elmondani, hogy a magyar kormány fontos feladatának tekinti a menekültek ügyét, a menekültek megfelelő ellátását, a menekültekre vonatkozó megfelelő szabályok kialakítását.

A magyar menekültügyi ellátórendszer 20 éves. Az ezzel kapcsolatos állami feladatok az elmúlt 20 évben jelentősen változtak, de egy nem változott: az ország geopolitikai helyzete. Ugyanis azt tudnunk kell, hogy a Magyar Köztársaság a Nyugat-Európába irányuló keleti és déli migrációs útvonalak metszéspontjában fekszik. Ez nem változott. Az változott, hogy korábban tranzitország voltunk, körülbelül 15-20 évvel ezelőtt, ma már részben célország is lett a Magyar Köztársaság. E tekintetben ez a helyzet új feladatokat ró mind a kormányra, mind az Országgyűlésre, mind pedig a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalra. Úgy gondolom, alapvetésként el kell mondanom itt és most, hogy a Magyar Köztársaság menekültekkel kapcsolatos politikáját meghatározza az, hogy ez a politika alkalmazkodjon az ország teherbíró képességéhez, vegye figyelembe az ország és polgárai biztonságát, ez a politika legyen igazságos és humánus. Úgy gondolom, ezeket a szempontokat figyelembe véve, ötvözve kell kialakítani a megfelelő jogszabályokat, kell a szükséges végrehajtási intézkedéseket megtenni.

Ami pedig az ország teherbíró képességét, a menekültek ellátását, a befogadó állomások állapotát illeti, szeretném elmondani, hogy a Magyar Köztársaság az adófizetők pénzéből ebben az évben egymilliárd forintot költ a menekültek megfelelő ellátására. Úgy gondolom, a nemzetközi tapasztalatokat figyelembe véve és összehasonlítva a környező európai országokkal is, azt mondhatjuk, hogy Magyarország eleget tesz az uniós kötelezettségeinek, eleget tesz a nemzetközi szerződésekből eredő kötelezettségeinek, és figyelemmel van az ország biztonságára és teherbíró képességére is. Szeretném leszögezni, nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy minden olyan menekült, aki kényszerűségből hagyja el otthonát, és Magyarországra kerül, megfelelő védelmet, megfelelő ellátást, megfelelő biztonságot kapjon itt, a Magyar Köztársaság területén. Fontos az, hogy a menekültügyi eljárás gyors legyen, szakszerű legyen, törvényes legyen ezekben az esetekben.

Azt is szeretném elmondani, hogy azt is fontosnak tartjuk, és azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az emberkereskedelem és a szervezett bűnözés sok tekintetben a menekülteket vagy menekülteknek látszó személyeket gyakran felhasználja. Az ilyen személyek kiszűrése, az emberkereskedelem elleni fellépés, a szervezett bűnözés elleni fellépés ugyancsak nagyon fontos feladata az állami szerveknek. Ezeket a feltételeket ötvözve alakítjuk ki az ezzel kapcsolatos politikát, és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai ennek megfelelően humánusan, törvényesen, szakszerűen, emberségesen járnak el ezekben az ügyekben.

Nagyon fontos az, amit ön, tisztelt frakcióvezető-helyettes asszony említett, hogy ezek az emberek, akik a Magyar Köztársaság területén, a Magyar Köztársaság állami szerveinek ellátását igénybe véve töltik napjaikat, élik életüket, figyelemmel legyenek a Magyar Köztársaság szabályaira, törvényeire, arra a környezetre, ahol ők vannak.

(13.40)

De nagyon fontos az, hogy a magyar állampolgárok hozzáállása is olyan legyen, hogy az ő beilleszkedésüket, befogadásukat elősegítse.

Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Asszony! Úgy gondolom, ez a nap is fontos a tekintetben, hogy rávilágítson azokra az esetleges problémákra, amelyeket ön is fölvetett, vagy esetleg nemzetközi szervezetek tettek szóvá a magyar gyakorlattal kapcsolatban. Úgy gondolom, hogy 2011. január 1-jétől, amikor a Magyar Köztársaság az Unió soros elnöki feladatait ellátja, ez még egy olyan többletkihívás lesz, aminek eleget kell tenni, és amit figyelembe kell venni a menekültek ellátását tekintve. Ezekre a szempontokra is tekintettel azt tudom ígérni, hogy a kormány kiemelten fog figyelni erre a területre, és bízom abban, hogy a dicsérő szavak egy idő múltán - akár az ön szájából, akár más képviselőtársunk szájából - a menekültügyi ellátó szervezet vagy akár a kormány címére érkezve aktuálisak lesznek.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
16 82 2010.06.21. 4:11  79-85

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Már egy nap alatt is lehet cselekedni, és a nemzeti együttműködés kormánya, amely a programjában kiemelt nemzeti ügyként szerepeltette a közbiztonság helyreállítását, a rend megteremtését Magyarországon (Zaj az MSZP soraiban.), már az első munkanapján intézkedett, hogy azt az ígéretét betartsa, hogy minden településen legyen rendőr.

Ez az intézkedés első lépésként elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetőleg Borsod-Abaúj-Zemplén megyét érintette. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az országos rendőrfőkapitány döntése alapján, amelyet a belügyminiszter úr utasítása alapján hozott meg, minden településre jutott rendőr. A kistelepüléseken, ahol hosszú időn át nem láttak rendőrt, ez a rendőri tevékenység elsősorban az elrettentésre, a bűnmegelőzésre irányult, míg a városokban a felderítési eredményesség javítására is.

Örömmel számolhatok be önnek és a tisztelt Országgyűlésnek arról, hogy például Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a 357 településből 211 településen ebben az időszakban abszolút, egyáltalán nem követtek el bűncselekményt, és más településeken is jelentősen javult a közbiztonság.

Tisztelt Képviselő Úr! Ezt a fokozott rendőri tevékenységet, a fokozott ellenőrzést mindaddig fenn tudjuk tartani és fenn fogjuk tartani, ameddig erre szükség van, és nemcsak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, hanem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Heves megyében vagy például Hajdú-Bihar megyében, Baranya megyében is történt fokozott rendőri jelenlét. Ezt a jövőben is meg fogjuk tenni, azzal a különbséggel, hogy nem fogjuk bejelenteni, az ország mely térségében fogjuk ezeket az intézkedéseket megtenni.

Úgy gondolom, és azt tapasztaljuk, hogy ezek az intézkedések meghozták az eredményt. Meghozták az eredményt, annak ellenére, hogy például a rendőrség finanszírozásában önök a 2010. évi költségvetésben 16 milliárd forintos saját bevételt írtak elő az úgynevezett objektív felelősség bevezetésével, ez azt jelenti, hogy 16 milliárd forintra büntették a magyar embereket még 2009 decemberében, anélkül, hogy egyetlen nap eltelt volna az új évből, és ez a terv teljesíthetetlen, ugyanúgy teljesíthetetlen az egyéb saját bevételi forrás, ami 5,1 milliárd forint. Tehát a rendőrségnek előírt 21 milliárd forintos bevételi terv nem teljesíthető, 13,4 milliárd forint hiányzik a rendőrség költségvetéséből.

És nemcsak a létszámot erősítettük meg, nemcsak a településekre vezényeltünk rendőrt, hanem a rendőrség feladatát is megváltoztattuk. Önök a rendőrség feladatává a pénzbehajtást, a pénzbeszedést, az emberek megsarcolását tették. (Zaj az MSZP soraiban.) Mi ezt megváltoztattuk; ez tűrhetetlen, tarthatatlan, és ezt a politikát teljes egészében megszüntettük.

Úgy gondolom, a közbiztonság megszilárdítása érdekében tett intézkedések már az elején meghozták az eredményeket. Ezeket az intézkedéseket fenn fogjuk tartani, meg fogjuk erősíteni a rendőrséget: 3500 rendőrt állítunk munkába, ezeket a rendőröket megfelelő feladattal fogjuk ellátni. Ez a feladat elsősorban - még egyszer mondom - az ország közbiztonságának a helyreállítását és megszilárdítását fogja jelenteni.

Tisztelt Képviselő Úr! Úgy gondolom, ezek az első intézkedések is azt bizonyították, hogy a nemzeti együttműködés kormánya végrehajtja a kormányprogramban vállalt ígéreteit, megteremti a közrendet, a közbiztonságot, hiszen ezekkel az intézkedésekkel hadat üzent a bűnözésnek, hadat üzent a bűnözőknek, és Magyarországon, a Magyar Köztársaságban a közrend és a közbiztonság helyreáll. Meg fogjuk teremteni a rendőrség eredményes működéséhez szükséges anyagi hátteret. Az új törvények, amelyek szigorítják a büntető törvénykönyvet, a tisztelt Ház előtt vannak, a büntetőeljárások gyorsítása is napirenden van. Úgy gondolom, a választási ígéretet teljesítjük, és a közrendet helyre fogjuk állítani Magyarországon.

Kérem önt, hogy fogadja el a válaszomat. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
16 98 2010.06.21. 2:19  95-102

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Azzal kezdem, hogy Magyarország jelentős problémája vagy nagy problémája a bűnözés, a bűnözés összességében.

Képviselő Úr! Úgy gondolom, ezzel kapcsolatban a kormány - amint az előbb egy MSZP-s képviselőtárs interpellációjára válaszoltam - A nemzeti együttműködés programjában kiemelt célként fogalmazta meg a közrend, közbiztonság helyreállítását. És ön arra hivatkozott, hogy ön Borsod megyei képviselő. Akkor láthatta, hogy az elmúlt időszakokban, az elmúlt hetekben ez a megye rendkívüli helyzetet, rendkívüli veszélyhelyzetet élt át. Több mint tízezer rendőr teljesített ott szolgálatot. Nagyon sokszor, az elmúlt két hétben a parlamentben is volt módunk megköszönni, elismerni ezt a munkát. Úgy gondolom, hogy emberfeletti, hősies munka volt, és az az összefogás is az volt és eredményes volt, nemcsak a rendőrök, hanem az ott élők, a helyben levők, az önkéntesek, az állami szervek részéről, mindenkitől egyébként, aki ott segített, aki ott védte az emberi életet, az emberi értékeket, ott állt a gáton. És én személyesen is ott jártam, és én ott láttam felkötött karú cigányasszonyt, aki rakta a homokzsákot, és védte a gátat, képviselő úr.

Úgy gondolom, hogy azokban a napokban, abban a veszélyhelyzetben Magyarország példát mutatott, hogy ebben az országban van élni akarás, van egy jobbítási szándék, amit konkrétan meg is tettek ott a borsodi gátakon.

Ami pedig a közbiztonságot illeti, nagyon nehéz helyzetből indultunk ki. Utaltam arra, hogy milyen a költségvetési helyzet, mekkora hiány volt, illetőleg még jelenleg is van a rendőrség finanszírozását illetően a 2010-es költségvetésben. Utaltam arra korábban, amiről itt most nem esett szó, de elmondom, hogy az elmúlt nyolc évben több mint tízezer 40 éves rendőr hagyta el a pályát amiatt, mert bizonytalanságban volt az MSZP-kormány intézkedéseinek következtében, és 40 éves fejjel nyugállományba vonultak. Nagyon jelentős veszteség érte a rendőri állományt. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)

De mindenesetre a kormány az ígéretét, a választási, illetőleg a kormányprogramban tett ígéreteit megtartja. Borsod megyében minden településen volt rendőr (Az elnök jelzi az idő leteltét.), lesz rendőr, és így lesz ez az ország valamennyi településén is.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
16 102 2010.06.21. 1:18  95-102

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Képviselő Úr! Azokon az intézkedéseken túlmenően, amelyekről én az előbb beszéltem, hamarosan a tisztelt Ház elé tudjuk terjeszteni a szabálysértési törvény módosítását, amely lehetővé teszi, hogy a kis értékű lopások, a kis értékű tulajdon elleni jogsértések tekintetében a korábbiakhoz képest szigorúbb fellépést, szigorúbb állami fellépést tudjunk kialakítani. Nevezetesen, hogy ezek elzárással legyenek büntethetők, és bírósági titkár szabja ki ezt az elzárást, amihez egyébként törvénymódosítás, alkotmánymódosítás is szükséges. Hamarosan a tisztelt Ház elé fogjuk terjeszteni, és kérem önt, hogy ön is támogassa, a frakciója is támogassa ezt a törvényjavaslatot, hiszen azt szeretnénk, hogy aki vet, az arasson. A tulajdon szentségét szeretnénk a törvények erejével is tiszteletben tartani.

Ami pedig az árvíz idején történt lopásokat illeti, úgy gondolom, illetőleg azt tapasztalom a helyszínen is járva, hogy a rendőrség fönntartotta a rendet, jelentős erőket vetett be a tekintetben, hogy az árvízzel sújtott területek és a kitelepített lakók vagyona biztonságban legyen. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) És még egyszer mondom, nemcsak ebben a kérdésben, hanem az ország közbiztonsága érdekében is olyan intézkedéseket fogunk tenni, és már eddig is megtettünk (Az elnök jelzi az idő leteltét.), amelyek azt mutatják, hogy közrend, közbiztonság lesz Magyarországon.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
18 16 2010.06.28. 5:18  13-16

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! Engedje meg, hogy megköszönjem önnek, hogy napirend előtti felszólalásával, az ott feltett kérdésekkel lehetővé teszi azt, hogy beszámoljak arról a közel egy hónapos munkáról, amelyet az országban a közrend és közbiztonság helyreállítása érdekében az új kormány és a rendőrség megtett.

Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! Engedje meg, hogy idézzem Orbán Viktor miniszterelnök úr tegnapi beszédét, amelyet a Rendőrtiszti Főiskola tisztavató ünnepségén mondott, illetőleg annak néhány gondolatát: "Ma a rend és a közbiztonság megteremtése az egyik legfontosabb nemzeti ügy Magyarországon. Csak a rend lehet alapja a gazdaság talpra állításának, a munkahelyek teremtésének, az egészségügy megmentésének, a szociális biztonság helyreállításának. A magyarok azt várják a kormánytól és a rendőrségtől, hogy közös erőfeszítéssel állítsák helyre a rendet és a közbiztonságot, azt várják, hogy ne kelljen félniük sem nappal, sem éjszaka, sem vidéken, sem városban, sem közterületeken, sem az otthonukban. Az emberek azt is elvárják, hogy senkinek se legyen lehetősége arra, hogy kivonja magát a törvények, a felelősségre vonás alól. Ezek jogos elvárások, amelyeknek megfelelni kötelességünk. A kormány elkötelezte magát arra, hogy minden nehézség közepette érvényt szerez a választók akaratának, vagyis kiszámítható, biztonságos életet teremt az országban."

Mit is ígértünk, tisztelt Országgyűlés, tisztelt frakcióvezető-helyettes úr, hogy milyen intézkedéseket teszünk, milyen eszközöket veszünk igénybe ennek a nagyon fontos nemzeti ügynek a megvalósítása érdekében? Azt mondtuk, hogy megerősítjük a rendőrséget, 3500 új rendőrt fogunk szolgálatba állítani. Azt is ígértük, hogy minden településen lesz rendőr. Azt is ígértük, hogy az országnak azokon a pontjain, ahol ma még reménytelen, helyreállítjuk a közbiztonságot. És valóban úgy, ahogy tisztelt frakcióvezető-helyettes úr mondta, az új kormány hivatalba lépésének másnapján már az ország bűnügyileg leginkább fertőzött területein - például Borsod-Abaúj-Zemplén megyében -, valamennyi településen és valamennyi kistelepülésen lett rendőr.

Engedjék meg, hogy idézzem Sajóbábony település vezetőinek megkeresését, amelyet még az előző ciklusban az Országgyűlés elnökéhez címeztek, amelyben azt kérték, hogy a kormány állítsa helyre a közbiztonságot a településen, hiszen tarthatatlan, tűrhetetlen állapotok vannak. Kérték a büntetések szigorítását, sőt, tisztelt Országgyűlés, még a halálbüntetés visszaállítását is kérték a sajóbábonyi polgárok, élükön a polgármesterrel. Ennyire elkeseredett volt a helyzet, tisztelt Országgyűlés, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

És valóban úgy, ahogy frakcióvezető-helyettes úr mondta, változás történt, a kormány döntései, a belügyminiszter úr döntései következtében azt érezték az emberek, hogy a kormány visszatért az őrhelyére. A korábbi helyzet - amikor a korábbi Bajnai-Gyurcsány-kormány elhagyta az őrhelyét - megváltozott, és valóban, a kistelepülések több mint kétharmadán nem történt bűncselekmény. Itt az elrettentés volt a cél. Az volt a cél, hogy azt üzenjük a bűnözőknek, hogy vége a bűnözők jó világának. A bűnözőknek és a bűnözésnek hadat üzent ez a kormány. És ezt az erőfeszítést folytatjuk, amit nem csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és nem csak a készenléti rendőrség erőinek az igénybevételével tettünk meg.

És engedjenek meg egy gondolatmenetet a tekintetben, hogy sokan kifogásolják, különösen a szocialista képviselők, hogy miért a készenléti rendőrséget vesszük igénybe. Tisztelt Országgyűlés! Azért, mert a készenléti rendőrséget ezért hozta létre ezt az ország, ezért fizeti, ezért tartja fenn, ezért finanszírozza, hogy ilyen esetekben lépjenek, megvédjék azokat a kistelepüléseket, azokat az embereket, akik veszélyben vannak.

De még egyszer mondom: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Hajdú-Bihar megyében, Nógrád megyében, de Baranya megyében is fokozott rendőri tevékenység volt, és ezt a tevékenységet kiterjesztjük az ország valamennyi településére, és ezt a tevékenységet fenn fogjuk tartani, mert - ezt is szeretném elmondani - a bűnözés elleni küzdelem, a közbiztonságért való küzdelem nem kampányfeladat, hanem folytonos napi küzdelmet jelent, napi erőfeszítést vár el a kormánytól, a rendőrségtől, és mi e tekintetben elszántak vagyunk. Mi a vállalt kötelezettségeinket teljesíteni fogjuk, és fenn fogjuk tartani a rendet.

S ahogy frakcióvezető-helyettes úr elmondta, e tekintetben nemcsak a rendőrség létszámát fogjuk megerősíteni, hanem a törvényhozás elé terjesztjük a szabálysértési kódexet, amely a vagyon elleni szabálysértések elkövetőinél lehetővé teszi az elzárás büntetés kiszabását. Itt a rendőrhatóság, a rendőrség jár el a tekintetben, hogy felderíti a tényállást, a bizonyítékokat rendelkezésre bocsátja, és a bíróság fog dönteni. Lehetővé tesszük, ha a parlament elfogadja - s kérem a tisztelt Házat, hogy ezt támogassa -, hogy bírósági titkár hozhassa meg ezeket a döntéseket ezekben a szabálysértési ügyekben. Ezek az intézkedések is hozzá fognak járulni ahhoz, hogy Magyarországon rend legyen, a kormány a közbiztonságot megteremtse, és hosszú távon fenntartsa.

Köszönöm szépen, tisztelt frakcióvezető-helyettes úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
18 24 2010.06.28. 5:04  21-24

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Nagyon sok szó esett ebben a Házban az elmúlt közel 30 napban az árvízről, az árvíz elleni védekezésről. Akkor is és most is azt tudjuk elmondani, hogy emberfeletti, heroikus küzdelem folyt az árvíz elleni védekezésben, a kormány minden segítséget megadott az árvíz elleni védekezéshez.

Június 4-én, amikor a Hernád vízszintje olyan szintre emelkedett, hogy 11 településen lakók élet- és vagyonbiztonságát fenyegette, akkor a rendkívüli kormányülésen olyan döntés született, hogy 4 órán belül 7500 rendőr indult útnak. Mellette katonák, vám- és pénzügyőrök, a büntetés-végrehajtásban szolgálatot teljesítő hivatásosok indultak útnak, és az árvíz elleni védekezés nemcsak ezen a 11 településen, a Hernád völgyében, hanem Borsod megyében, azt lehet mondani, eredményes volt. Úgy történt ez az árvíz elleni védekezés, hogy ebben a rendkívüli helyzetben az emberek érezhették, hogy egyrészt azoknak a családoknak, amelyeket ki kellett költöztetni az árvíz miatt az otthonaikból, azonnal fedelet, ellátást biztosítottunk minden szempontból, mindenre kiterjedően, és a közrendet, közbiztonságot is fenntartottuk.

Úgy, ahogyan frakcióvezető úr utalt rá, valóban, ennek a közbiztonsági akciónak az indítása majdnem egybeesett az árvíz második felvonásával, a nehezebb szakaszával, de mégis azt lehet mondani, az emberek azt érezhették, hogy a kormány törődik velük, és megvédi őket egyrészt az árvíztől, másrészt pedig a közbiztonságot is tudja biztosítani.

Amit ön azzal kapcsolatban említ, hogy Borsod megyében az emberek nem nagyon tapasztalják, hogy van rendőr, én ezt cáfolom. A Készenléti Rendőrség egységei, de a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság egységei is jelen vannak a településeken, a polgármesterekkel kapcsolatban vannak. Ahogyan Kocsis Máté frakcióvezető-helyettes úr kérdésére válaszolva elmondtam, a kistelepüléseken az elrettentés a cél, a városokban pedig a felderítési eredményesség fokozása. Azt mondtuk, hogy a megye települései közül 211 településen nem történt bűncselekmény ennek a fellépésnek köszönhetően, 206 körözött személyt fogtak el, a felderítési eredményesség is javult. Azt lehet mondani, hogy az első lépéseket a helyes irányba - az ígéretek teljesítése érdekében - a kormány a rendőrség bevonásával megtette.

Elmondtuk, a kormány programjában is világosan leszögeztük, hogy a rend helyreállítása, a rend fenntartása, a közbiztonság megteremtése kormányzati feladat, amelyet a kormány a magyar rendőrség útján valósít meg. E tekintetben az álláspontunk továbbra is ez, és alkalmassá tesszük a magyar rendőrséget arra, hogy e feladatait meg tudja valósítani. Elmondtam a személyi feltételeket, most utalnék arra, hogy a kormány a finanszírozás területén is biztosítja az ehhez szükséges feltételeket - majd később, mert ma többször is lesz módom ilyen kérdésekről beszélni -; jelentős adósságállományt örökölt ez a rendőrség az előző kormánytól, ezt is rendezni fogja a kormány, az adósságot kifizeti, és a működéshez szükséges pénzügyi feltételeket biztosítani fogja.

Ami a politikai tisztogatást illeti, frakcióvezető úr, ezt cáfolom. Helyesnek tartottam volna, ha konkrét példákat mondott volna itt a tisztelt Ház falai között, hogy milyen ügyekről van szó, akkor tudtunk volna erre a kérdésre reagálni. Úgy gondolom, nincs tudomásunk erről, ez a mi kormányunk felfogásától, demokráciafelfogásától, törvénytiszteletétől idegen. Kérem önt, hogy mondja el nekünk itt a tisztelt Ház falai között, ha tud ilyet. Ha meg nem tud, ha nincs ilyen, akkor kérjen elnézést. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Úgy gondolom, hogy a kormány intézkedései, amit - még egyszer mondom - az árvízzel kapcsolatban, az árvízi védekezés, a rend helyreállítása érdekében tett, azt bizonyítják, hogy a kormány betartja ígéretét. Most még hátra van egy nagyon fontos feladat: nagyon sok ház összedőlt, lakhatatlanná lett, nagyon sok ingatlanban keletkezett kár; a helyreállítás, az újjáépítés folyamata kezdődött meg. A kormány e feladat koordinálására miniszteri biztost nevezett ki, és a kormány intézkedéseiről folyamatosan egyeztet az önkormányzatokkal, az érintett szervezetekkel, és rendszeresen tájékoztatni fogja a közvéleményt. Abban bízom, hogy ezt a kérdést, ezt a problémát is ugyanúgy, mint a 2001-es beregi árvíznél, rendezni fogjuk.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
18 101 2010.06.28. 2:16  96-105

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az Alkotmányvédelmi Hivatal törvényi kötelezettségének tett eleget az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságába, illetve honvédelmi és rendészeti bizottságába jelölt képviselők átvilágításának lefolytatásával.

A C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzések a hatályos jogszabályoknak megfelelően történtek, megállapításai pedig objektív tényeken alapultak. (Felzúdulás a Jobbik padsoraiban.) A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény értelmében annak megállapítására, hogy kik azok a fontos és bizalmas munkakörrel jelölt személyek, akik személyiségében illetve körülményeiben olyan elemek fedezhetők fel, amelyek alkalmatlanná tehetik őket nemzetbiztonsági szempontból ezen munkakörök betöltésére, az illetékes Alkotmányvédelmi Hivatal hivatott.

A fentiek vizsgálata nemzetbiztonsági ellenőrzés keretében történik, amelynek célja azon kockázati tényezők, körülmények felderítése, amelyek felhasználásával a fontos és bizalmas munkakört betöltő személyek tevékenysége jogellenes céllal befolyásolhatóvá, illetve támadhatóvá válhat, és ezáltal a nemzetbiztonságot sértő vagy veszélyeztető helyzet állhat elő. Ezen ellenőrzés a biztosítéka annak, hogy a fontos közhatalmat gyakorló, munkájuk során az állami döntéshozatal szempontjából kiemelt információkat birtokló és kulcspozícióban álló személyek külső befolyástól mentesen, a joguralom elve alapján lássák el tevékenységüket.

(15.40)

Az illetékes nemzetbiztonsági szolgálat, az Alkotmányvédelmi Hivatal által lefolytatott ellenőrzés kiterjed az ellenőrzött személy által kitöltött kérdőívben megadott adatok valóságának a vizsgálatára és értékelésére, a szolgálat az érintett személlyel konzultálhat, referens személyeket hallgathat meg, adatkezelési rendszerekben ellenőrzéseket végezhet, sőt C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzés esetén külső engedélyhez kötött titkos információgyűjtést is alkalmazhat. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Az ellenőrzés során feltárt adatok alapján a nemzetbiztonsági szolgálat szakvéleményt készít, amely tartalmazza az esetlegesen felmerült kockázati tényezőket.

Tisztelt Képviselő Úr! Ezekben az esetekben is ez történt. Köszönöm szépen. (Közbekiáltások a Jobbik soraiból: Ez szégyen! - Hozzák nyilvánosságra!)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
18 105 2010.06.28. 1:14  96-105

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném fölhívni az ön figyelmét és a tisztelt Ház figyelmét arra, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal által készített szakvélemény önök által valótlannak tartott megállapításaival szemben a nemzetbiztonsági törvény jogorvoslatot biztosít az ellenőrzött számára, aki panasszal fordulhat a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő miniszterhez, jelen esetben a belügyminiszterhez, amennyiben a miniszter annak nem ad helyt, a nemzetbiztonsági bizottsághoz.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Urak! Tisztelt Jobbik-frakció! Ez a helyzet ezzel az üggyel kapcsolatban. Tehát ha sérelmesnek tartják az érintett képviselők, akkor ez a jogorvoslati lehetőség rendelkezésre áll. (Dr. Gyüre Csaba bólint.) De szeretném fölhívni a figyelmet arra, engem a törvény szabályai köteleznek arra, hogy én... - egyrészt nem is ismerem ezeket a tényeket, én ezt nem ismerhetem, így nem tudom nyilvánosságra hozni. (Balczó Zoltán: Ez a 22-es csapdája.) De annyit elmondhatok e tekintetben, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal által megállapítottak szerint (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a Magyar Köztársaság nemzetbiztonsági érdekeit sértő helyzet állhatott volna elő e tekintetben, tehát ezért született ez a megállapítás.

Köszönöm szépen. (Rozgonyi Ernő: ÁVH!)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
18 127 2010.06.28. 2:12  124-131

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Az azért egy kicsit furcsa, hogy az elmúlt nyolc év kormányzása után ön kéri számon az alig 29 napja hivatalban lévő kormányon, hogy a Belügyminisztériumot szétverték 2006-ban; hogy a rendőrséget több milliárd forintos adósságállományba kergették; hogy a rendőrségnek a 2010-es költségvetésben olyan 16 milliárdos bevételi előirányzatot írtak elő az úgynevezett objektív felelősségből, ami azt jelenti, hogy 2009 decemberében, amikor a költségvetést elfogadta a parlament, 16 milliárd forintra büntették a magyar embereket anélkül, hogy bármilyen szabálysértést elkövettek volna, és még 5 milliárd forint olyan saját bevételi előirányzatot írtak elő, ami eleve teljesíthetetlen. Nos, ezek után furcsa, minimum azt mondom, furcsa, hogy ön ezt kéri számon.

(16.00)

Önök a költségvetést rettenetes helyzetben adták át, ez vonatkozik a Belügyminisztérium, az újonnan megalakult Belügyminisztérium által átvett területekre is. Elmondom, hogy több mint 5 milliárd forint a jelenlegi adósságállomány, ebből a rendőrség adósságállománya 4,2 milliárd forint. Tudják, képviselő asszony és urak, hogy 4,2 milliárdos adósságállománnyal adták át a rendőrséget? És akkor még, mondom, nem beszéltem azokról a bevételi előirányzatokról, amiket az előbb említettem, amelyek összesen több mint 13,4 milliárdos hiányt jelentenek 2010 vonatkozásában.

Szóval, én sok mindent hallottam itt ebben a Házban, sok minden kifejezés elhangzott, gondolat megfogalmazódott, de furcsának találom, hogy ezt kéri számon, hogy a kormány ebben a helyzetben olyan intézkedéseket kell hogy megtegyen, amellyel egyrészt a működőképességet biztosítja, másrészt pedig a meghatározott hiánycél fönntartását is szolgálja.

Egyet tudok mondani, tisztelt képviselő asszony: a kormány és a Belügyminisztérium biztosítja azokat a feltételeket, amelyek a tárca és intézményei eredményes működéséhez szükségesek. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) A többit pedig majd az egy percben fogom folytatni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
18 131 2010.06.28. 1:10  124-131

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Szeretném folytatni. Valóban, önök az elmúlt nyolc évben részben a Belügyminisztérium megszüntetésével, részben pedig a rendőrség politikai célokra való felhasználásával (Közbeszólás az MSZP soraiban.) és a rendőrség tönkretételével akkora kárt okoztak ennek az országnak, hogy azt nagyon nehéz egy percben, de két percben vagy öt percben elmondani. (Közbeszólások az MSZP soraiban.) Ez tapasztaljuk. Egyébként a rendőrségnek lépésről lépésre kell újjáépíteni azt a közbizalmat, amely 2006. október 23-án tönkrement (Közbeszólás az MSZP soraiban: Amit ti leromboltatok!), és ezt önök tették tönkre.

Hadd mondjak azért egy olyan dolgot is, hogy ennek a közbizalomnak a helyreállítása apránként megkezdődött. Például a több mint tízezer rendőrnek az árvízi védekezésben való részvétele azért egy jó irányba tett lépés volt. A közbizalom helyreállításához egy nagyon fontos elem volt (Dr. Vadai Ágnes: Az a feladatuk!), hogy az emberek azt látták, hogy nem azért vannak a rendőrök, hogy agyonbüntessék őket 100 ezer forintokra, mikor 70 ezer forint a havi fizetésük, hanem azért vannak, hogy megvédjék az életüket, a vagyonukat, a házukat Borsod-Abaúj-Zemplénben és az ország más részein. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
21 18-20 2010.07.05. 4:04  16-21

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! A törvények a Magyar Köztársaságban mindenkire kötelezőek. (Moraj a Jobbik soraiban. - Közbeszólás a Jobbik soraiból: Zöld ruha...!)

A tegnapi nap során a magyar rendőrség törvényesen, határozottan, a vonatkozó törvények betartásával járt el (Dr. Gaudi-Nagy Tamás: Ugyanezt mondta a Gergényi is!) az ön által említett rendezvény biztosítása kapcsán.

A tegnapi nap során 27 személy őrizetbe vételére került sor, olyan személyek őrizetbe vételére került sor, tisztelt Országgyűlés, akik nem tartották be a törvényeket, akik gázfegyvert tartottak maguknál (Dr. Gaudi-Nagy Tamás közbeszól.), akik fegyvernek látszó tárgyat tartottak maguknál, akik a rendőrre támadtak kővel vagy más eszközzel. Tisztelt Országgyűlés! A jogellenesen fellépő személyek ellen lépett fel a rendőrség, és ez ellen a 27 személy ellen indult eljárás. Akik a törvényt betartották, akik a törvényt tiszteletben tartották, azokat semmilyen sérelem nem érte, tisztelt frakcióvezető úr. (Dr. Gaudi-Nagy Tamás közbeszól.)

Az igaz, hogy úgy, ahogy ígérte, a nemzeti együttműködés kormánya betartja és betartatja a törvényeket, megerősíti a rendőrséget, szigorítja a büntető törvénykönyvet, és felgyorsítja a büntetőeljárásokat. A parlament nemrégiben fogadta el a három csapás néven ismert törvényjavaslatot. A mai nap során kerül a tisztelt Ház elé sürgősséggel a kistelepülések biztonságát szolgáló törvényjavaslat a közbiztonsági tárgyú törvények módosításáról, és már most kérem a tisztelt Házat, valamennyi képviselőtársamat, ha fontos önöknek a kistelepülések biztonsága, akkor támogassák a sürgősséggel való tárgyalást a mai ülésen a napirend elfogadásánál.

Visszatérve a tisztelt frakcióvezető úr által felvetettekre: az elmúlt nyolc év során, valóban, a szocialista kormány tevékenységének "köszönhetően" - és ezt idézőjelbe téve - az ország nagyon sok területén megszűnt a közbiztonság, nagyon sok területén, különösen Északkelet-Magyarországon az emberek nem érezték magukat biztonságban. (Dr. Gaudi-Nagy Tamás: Az Erzsébet hídon is megszűnt a közbiztonság!) Sokszor önhatalmú jogérvényesítést és önbíráskodást végeztek, ezzel sok esetben mások életét veszélyeztették. Volt olyan szervezet, amely kérés nélkül fellépett úgymond a közbiztonság megerősítése érdekében. Ezt a szervezetet a bíróság betiltotta.

Úgy gondolom, tisztelt frakcióvezető úr, a nemzeti együttműködés kormánya világossá tette, hogy az állami erőszak monopóliumát a magyar rendőrség útján fogja gyakorolni, és ezt a jövőben is így fogja végrehajtani. (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Mást nem is gyakorol!)

Ami pedig az ön által említett pólók viselését illeti, illetve a Rákóczi-szabadságharcból vett idézetet, szeretném elmondani, hogy ezeknek a pólóknak az eredete bizonytalan... (Felzúdulás a Jobbik soraiban. - Közbekiabálások a Jobbik soraiból. - Sneider Tamás: Kínai!) Ezeknek a pólóknak a... (Ütemes közbekiabálás a Jobbik soraiból kórusban, tapssal kísérve: Gergényi! Gergényi! - Az elnök csenget. - Közbeszólás a Jobbik soraiból: Bravó!)

ELNÖK: Egy kis figyelmet kérek, képviselőtársaim!

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Ezekkel a pólókkal kapcsolatban fennáll a csempészet bűncselekményének alapos gyanúja, ezért a vám- és pénzügyőrség illetékes szervezete eljárást indított ezekkel a pólókkal kapcsolatban.

Úgy gondolom, tisztelt frakcióvezető úr, hogy mindenkire, minden magyar állampolgárra, az országgyűlési képviselőkre is vonatkozik az, hogy a törvényeket be kell tartani. (A Jobbik képviselői felállnak, és hátat fordítanak a szónoknak.) A törvények betartása, a törvények végrehajtása a nemzeti együttműködés kormányának alapvető feladata, alapvető ígérete, és a jövőben is be fogjuk ezt tartani.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
21 266 2010.07.05. 9:20  265-365

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy az expozémat a 2010. május 11-én, Ózdon lefolytatott nemzeti konzultáción megfogalmazott gondolatokra való visszautalással, az arra való hivatkozással kezdjem.

Ezen a nemzeti konzultáción, amelynek a témája a közbiztonság volt, Észak-Borsodban Borsod-Abaúj-Zemplén megye településeinek polgármesterei, jegyzői, rendőri vezetői, polgárőrei és a cigány kisebbség képviselői vettek részt. Elemi erővel fogalmazták meg a problémákat ezen a nemzeti konzultáción. Elhangzott: "Ipari méreteket öltöttek a fa-, áram- és fémlopások, a bolti és terménylopások, a lakás- és üzletbetörések, egyre több a fiatalkorú és gyermekkorú elkövető. Gyakoriak a nagy tömegű családi viszályok is, amiket lehetetlen időben megakadályozni." Elhangzott és megfogalmazódott az a gondolat, hogy a térség lakossága elégedetlen a közbiztonsággal, de ahhoz, hogy ez javulhasson, összefogás kell, mert a rend a fejlődés záloga. Megfogalmazták azt is továbbá: nem érzik magukat biztonságban az idősek, veszélyben a közvagyon, és számos esetben a munka gyümölcsét nem azok élvezik, akik megdolgoznak érte.

Tisztelt Országgyűlés! Ezeket a gondolatokat nemcsak Ózdon, a nemzeti konzultáción, hanem az ország más településén is megfogalmazták, és ezért a kormány a nemzeti ügyek programjának kiemelt részévé tette a közbiztonság, a közrend helyreállítását, figyelembe véve a nemzeti konzultáción elhangzottakat és az ország más településein megfogalmazott igényeket. Úgy gondolom, egy kormány akkor cselekszik a legbölcsebben, akkor váltja valóra az ígéreteit, ha az emberek által megfogalmazott problémákat terjeszti törvényjavaslat formájában a tisztelt Ház elé. Úgy tud érdemben javítani a közbiztonságon, ha ezeket a javaslatokat törvényjavaslat formájában is megfogalmazza. Utalnék arra, hogy korábban azt ígérte a nemzeti együttműködés kormánya, hogy a közrend, közbiztonság helyreállítása érdekében megerősíti a rendőrséget mind létszámában, mind erkölcsében, mind anyagi ellátottságában, szigorítja a törvényeket, így a büntető törvénykönyvet, a három csapás törvényjavaslatot már elfogadta a tisztelt Ház. Beterjeszti a szabálysértési törvény módosítását, most ennek vagyunk tanúi, és felgyorsítja a büntetőeljárást.

Tisztelt Országgyűlés! Én abban bízom, hogy ez a törvényjavaslat, amelyet most tárgyalunk, és amelynek az általános vitáját most kezdi meg a tisztelt Ház, eléri azt a célt, hogy hozzájárul, ténylegesen hozzájárul az ország közbiztonságának a helyreállításához.

Úgy, ahogy korábban elhangzott és megfogalmazódott, a közbiztonság ügye mára hazánk egyik legfontosabb ügyévé, nemzeti üggyé vált. Az ország lakóinak biztonsága és biztonságérzete is romlott. Ezt megfogalmazták nemcsak az emberek ezeken a fórumokon, ezeken a nemzeti konzultációkon, hanem rendőri vezetők is így értékelték. Hiába úgymond esetleg javultak a számok, de a biztonságérzet, a közbiztonság romlott. És úgy, ahogy ezen a nemzeti konzultáción elhangzott, gyakran büntetlenül olyan cselekményeket hajtottak végre, olyan szabálysértéseket követtek el, amelyek azt eredményezték, hogy az emberek nem élvezhették a munkájuk gyümölcsét, nem az aratott, aki vetett, és ennek semmiféle következménye nem volt. Ezt a helyzetet meg kell változtatni. Ennek a helyzetnek a megváltoztatását, a rend, a törvényesség helyreállítását szolgálja ez a törvényjavaslat.

Azt is tapasztaltuk az országban, hogy különböző önvédelmi reflexek alakultak ki, különböző olyan szervezeteket hoztak létre részben az önkormányzatok, részben egyéb szervezetek, amelyek bizonyos fokig még a törvényesség határait is súrolták, és semmiképp nem a rend megerősítését célozták meg. Emlékezzünk rá, hogy Magyarországon van olyan település, ahol seriffet alkalmaztak, Polgár nevű településen, ha jól emlékszem, állítottak be seriffet. Ez a magyar jogrendtől idegen megoldás, és nem hozta meg azt az eredményt, amit szerettek volna. Nyilvánvaló, hogy az állami erőszak-monopólium nem érvényesült az elmúlt időkben, az elmúlt időszakban ezeken a településeken.

(A tulajdon elleni szabálysértések ügyét kiemelten kell kezelni...)

cai/Lezsák/Földesi-Nyakó (Kontrát Károly)/bl

(21.10)

A tulajdon elleni szabálysértések ügyét kiemelten kell kezelni, hiszen korábban ezeknek a szabálysértéseknek a felderítése és elbírálása is jegyzői hatáskörbe került. Ez változott ez év január 1-jétől, amikor a felderítés rendőrségi hatáskörbe került, de megmaradt az elbírálás jegyzői hatáskörben. Az előző napirendi pont - a T/579. számú törvényjavaslat, az alkotmánymódosítás - tárgyalásakor több utalás hangzott el ennek a gyakorlatnak a hiányosságaira, hiátusaira tekintettel. Én ezt nem ismételném meg. Úgy gondolom, ez is alátámasztja azt, hogy ezen a területen változtatni kell.

Ezt a változást szolgálja ez a törvényjavaslat, az eljárási szabályok módosítását egyes szabálysértések társadalomra veszélyességének növekedése indokolja. A javaslat célja pedig az ellenük való hatékonyabb fellépés. Elsősorban a kistelepüléseken élőket sújtja úgy, ahogy mondtam, hogy a tulajdon elleni szabálysértések felderítetlenek maradnak, a magánlaksértések elszaporodnak, ha a valótlan bejelentést követően a hatóság vagy a közfeladatot ellátó szerv a helyszínre vonul, a polgárokat szolgáló valós feladatait időlegesen nem tudja ellátni. A javaslatban szereplő törvénymódosítások célja ezen anomáliák megszüntetése.

A tulajdon elleni szabálysértések elleni hatékonyabb fellépést szolgálja, hogy a javaslat az elkövetővel szemben elzárás büntetés kiszabását is lehetővé teszi, ezáltal jogi lehetőség lesz a tetten ért elkövető őrizetbe vételére, aminek önmagában is visszatartó ereje van. Ezen túlmenően az elzárással fenyegetett szabálysértések esetén lehetőség van gyorsított eljárás lefolytatására is. A szabálysértések felderítését a tapasztalattal nem rendelkező jegyző helyett a büntetőeljárások során már ez irányú ismereteket szerzett rendőrség hatáskörébe utalja. A javaslat bővíti a tárgyi bizonyítási eszközök felkutatásának lehetőségét.

Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat célja az is, hogy a terrorfenyegetettséggel összefüggő információk komplexebb adatok alapján történő elemzését, értékelését lehetővé tegye, és ezzel elérje a döntéshozatali folyamat felgyorsulását. Ennek érdekében a törvényjavaslat szerint a döntési szintek számát csökkentve az országos rendőrfőkapitány helyett a belügyminiszter gondoskodik a terrorfenyegetettséggel összefüggő információk elemzéséről és a terrorcselekmények felszámolásáról. A közvéleményt irritálja, hogy noha a feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel sok helyen a nyilvánosság előtt történik, mégsem kerül sor rövid időn belül a tényállás felderítésére és hatékony szankcionálására.

Tisztelt Országgyűlés! Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a benyújtott törvényjavaslatot vitassa meg, a törvényjavaslatot támogassa, és amennyiben a tisztelt Ház azokat a célokat, amelyeket megfogalmaztunk e törvényjavaslat beterjesztésekor, támogatja, akkor a céllal összefüggő, ezzel összhangban álló és a cél elérését, a törvény hatékonyságát javító módosító javaslatokat szívesen megvitatjuk. Bízunk abban, hogy egy olyan törvényjavaslatot sikerül elfogadni a tisztelt Háznak, amely figyelembe veszi a nemzeti konzultáción megfogalmazott javaslatokat, elfogadása esetén ténylegesen javítja az egyes emberek biztonságérzetét, és hozzájárul egy nagyon fontos nemzeti ügy megvalósításához.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
22 344 2010.07.06. 9:56  307-344

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Először is szeretném megköszönni mind az általános, mind a részletes vitában részt vevő képviselők munkáját, javaslatait. Hadd utaljak arra, hogy a tegnapi nap során az általános vita nagyfokú aktivitást, nagy érdeklődést váltott ki a képviselőkből, és ez azt bizonyítja, hogy fontos az a törvényjavaslat, illetőleg az a problémakör, amelynek megoldását ez a törvényjavaslat célozza. Fontos az, hogy a közbiztonság javítását célzó törvényjavaslatot a parlament elfogadja, és ennek eredményeképpen, ennek segítségével a közbiztonság javuljon, a közbiztonság helyreálljon a Magyar Köztársaságban.

Szeretném megköszönni a törvényjavaslatot támogató bizottságok munkáját, a honvédelmi és rendészeti bizottság és az alkotmányügyi bizottság is megtárgyalta ezt a nagyon fontos törvényjavaslatot, és támogatásáról biztosította. Szeretném megköszönni itt a hozzászólásom legelején azoknak a frakcióknak, a Fidesznek és a KDNP-nek a támogatását, amelyek már a tegnapi vitában megfogalmazták támogató álláspontjukat, és külön köszönöm Kocsis Máté elnök úrnak, aki a honvédelmi és rendészeti bizottság elnökeként, illetve országgyűlési képviselőként elmondta támogató álláspontját. Különös tekintettel arra, azt szeretném kiemelni, hogy ő nemcsak az általános vitára vonatkozó szabályokra tért ki hozzászólásában, hanem mint a VIII. kerület polgármestere azokat a kerületben megélt tapasztalatokat is a tisztelt Ház elé terjesztette, a tisztelt Ház tudomására hozta, amelyek a vitában erősítették a kormány által beterjesztett törvényjavaslat mondanivalóját.

Ha visszatekintünk az általános vitára, és úgy gondolom, ezzel kell folytatnom, három részre lehet osztani ezt a vitát, az ellenzék részéről három fő iránya volt ennek. A szocialista álláspont kritikája, amelyet Harangozó Tamás képviselőtársunk ismertetett, a törvényjavaslat benyújtásának körülményeire vonatkozott, a túlzott gyorsaság, illetőleg bizonyos egyeztetések hiányára, illetve a garanciális szabályok betartására hívta fel a figyelmet.

Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat, ahogy tegnap is elhangzott a vita során, látható volt a parlament honlapján, a benyújtott módosító javaslatok pedig azt bizonyítják, hogy a képviselőknek módjuk volt arra, hogy álláspontjukat ismertessék, a törvényjavaslatot jobbá tegyék. Összességében a javaslat mondanivalója nem volt titok, hiszen ahogy tegnap elmondtam, a nemzeti konzultáción, amely 2010. május 11-én Ózdon került megtartásra, ennek fő irányait a miniszterelnök úr, illetve belügyminiszter úr ismertette. Ennek fő mondanivalója a kormányprogramban is szerepelt. Tehát nem volt ismeretlen sem a szabályozni kívánt kérdéskör, sem pedig a szabályozás fő iránya.

A garanciális szabályozással kapcsolatban azt tenném hozzá, úgy, ahogy Harangozó képviselőtársam jelezte, az általa benyújtott módosító indítványok közül támogatásra javasolunk a bizottságok által is támogatott módon egy javaslatot, amiről úgy gondoljuk, hogy jobbá teszi ezt a törvényt, ha a parlament így fogadja el. Úgyhogy köszönöm szépen ezt a benyújtott módosító javaslatot.

A Jobbik frakciója részéről 16-an szóltak hozzá az általános vitában, összesen 28 felszólalás hangzott el a Jobbik frakciója részéről. A legtöbb hozzászólás a feloszlatott társadalmi szervezettel kapcsolatos szabálysértési szankciókról szólt. Ez egy nagyon intenzív vitát váltott ki. Úgy gondoljuk, tisztelt országgyűlés, hogy a törvények mindenkire kötelezőek. Feloszlatott társadalmi szervezetet demokratikus országgyűlési frakció nem támogathat, arra jogalapot álláspontunk szerint senki nem vindikálhat.

A Jobbik álláspontja szerint a 60 napos elzárást 180 naposra kellene emelni. Ez a büntetőjogi szankciók alsó határa fölé emelné az elzárást. Ezt nem tudjuk támogatni. Ez olyan indokolatlan szigorítást jelentene, hogy a büntetőjog és a szabálysértési jog rendszerének egymásra épülését kérdőjelezné meg.

Az LMP-s képviselőtársaim hozzászólásai jórészt szintén a garanciális szabályokra vonatkoztak. A magyar jogrendszerben valóban ilyen szabályozásra van szükség, az állampolgárokat meg kell védeni. Mi ezen munkálkodunk. Meg kell változtatni az előző, szocialista kormányzat által ránk hagyott örökséget. Egy komoly érvünk a nemzeti konzultáció, vitathatatlan vívmányunk a folyamatos párbeszéd és az emberek akaratának törvényekben való megjelenítése.

(21.20)

Tisztelt Országgyűlés! A részletes vita során elhangzottakkal, illetve a benyújtott módosító indítványokkal kapcsolatban a következőket szeretném elmondani. A kormány a bizottsági ülések során nem tudta támogatni azokat a javaslatokat, amelyek a fiatalkorúakkal szemben elzárás büntetés alkalmazásának megszigorításait vagy egyenesen megszüntetését célozták. Ennek egyik indoka az, hogy a fiatalkorúval szembeni pénzbírságot megfelelő jövedelem híján a legtöbb esetben kiszabni nem lehet. Ez csak figyelmeztetést tenne lehetővé vele szemben, és annak, úgy gondoljuk, nincs meg a valódi visszatartó ereje. Vannak olyan tapasztalatok is a gyakorlatban, hogy egyesek ezt csak kihasználják, és a fiatalkorúakkal követtetnek el tulajdon elleni szabálysértéseket, hiszen velük szemben komoly szankciót nem lehet kiszabni.

A kormány nem támogatta azokat az indítványokat sem, amelyek a tulajdon elleni szabálysértés büntetési tételeinek felemelésére irányultak. Ez nyilvánvaló törést okozott volna a büntetőjog és a szabálysértési jog rendszerében. A büntetőjogban kiszabható szabadságvesztés büntetés alsó határa 60 nap, amennyiben ennél hosszabb idejű elzárást ki lehetne szabni szabálysértés elkövetése esetén, eltűnne a szabálysértési jog és a büntetőjog egymásra épültsége.

Tisztelt Országgyűlés! A kormány azokat a módosító indítványokat támogatta, amelyek a bírósági titkár függetlenségét erősítették. Emellett támogatta a kormány a pontosításokat és a koherenciazavar feloldását célzó indítványokat. Röviden úgy foglalnám össze, hogy a kormány azokat az indítványokat tudja támogatni, amelyek a törvényjavaslat célkitűzéseinek keretein belül maradnak. Határozottan nemet kell mondani minden olyan törekvésre, amely a törvényjavaslat által megoldani kívánt problémákat súlyosbítja.

Tisztelt Országgyűlés! Több képviselőtársam most itt a részletes vitában a tettenéréssel kapcsolatos szabályokat kifogásolta; Bárándy képviselőtársam vagy Gaudi-Nagy Tamás képviselő úr is. Engedjék meg, hogy itt most idézzem a törvényjavaslat indoklását, ami a javaslat 7. §-ához szól: "Életszerű, hogy az elkövető a szabálysértés helyszínét már elhagyta ugyan, ám a helyszínen fellelhető nyomok láncolata vagy például tanúvallomás alapján rövid időn belül azonosítható és elfogható. A német alkotmány 46. § (2) bekezdése tettenérésnek tekinti országgyűlési képviselő esetén, ha őt a cselekmény elkövetését követő napon fogják el, és így lehetővé teszi az őrizetbe vételét. E szabályt veszi át, órában kifejezve pontosítja e törvényhely. Az időtartam bővítése nem számottevő, hisz a cselekmény elkövetése és a másnapi őrizetbe vétel között - az elkövetés időpontjától függően - akár több mint 47 óra is eltelhet."

Tisztelt Országgyűlés! Ami a bírósági titkárok jogállásával kapcsolatos észrevételeket illeti. Úgy gondolom, hogy a benyújtott módosító javaslatok, amelyeket a kormány támogat, hozzájárulnak ahhoz, hogy ezt a helyzetet pontosítsák, és mindenképpen hozzásegítsék a jogalkotót az elérni kívánt cél megvalósításához.

Összefoglalóan azt gondolom, hogy a benyújtott törvényjavaslat, illetve a támogatható benyújtott módosító indítványok a nemzeti együttműködés programjában megfogalmazottakon alapuló rend helyreállítását, ezzel valamennyi magyar polgár érdekeit szolgálják, ezért kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a benyújtott törvényjavaslatot, illetve a támogatotti sor kormány által támogatott részét támogassák és fogadják el.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
24 26 2010.07.12. 4:46  21-26

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Asszony! Én legelőször is reagálásomban arra szeretném felhívni a tisztelt Ház figyelmét, hogy maradjon meg az a nemzeti együttműködés, ami az árvíz okozta veszélyek elhárításában megmutatkozott ebben az országban. Ez egy nagyon fontos érték. Maradjon meg a helyreállítás, az újjáépítés szakaszában is. Arra kérem a tisztelt Ház valamennyi frakcióját, a tisztelt Ház valamennyi képviselőjét, hogy ne a politikai haszonszerzés vezérelje, hanem az ország érdeke, a Borsod megyében élő árvízkárosultak érdeke. Azt szeretnénk, ha ebben egyetértés mutatkozna, és ez az egyetértés, ez az erő fennmaradna, mert úgy gondolom (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.), hogy ezekben a napokban megmutatkozott, hogy mi, magyarok is össze tudunk fogni veszély esetén. Azt gondolom, helyes lenne, ha ez az összefogás, ez az egyetértés fennmaradna. Az pedig még jobb lenne, ha nemcsak veszély esetén tudnánk összefogni, hanem a békés napokban is tudnánk együttműködni és összefogni. Erre törekedik a kormány, és abban bízom, hogy a tisztelt Házban is megkapjuk az ehhez szükséges támogatást.

Ami pedig a tisztelt frakcióvezető-helyettes asszony napirend előtti hozzászólását illeti, valóban azt kell mondani, hogy Borsod megyében az elmúlt nyolc évben a közbiztonság nagyon sok településen megszűnt.

(14.00)

Engedjék meg, hogy hadd emlékeztessem a tisztelt Házat Sajóbábony szocialista polgármesterének beadványára, amely az akkori házelnökhöz szólt, amelyet megtárgyalt az alkotmányügyi bizottság, a honvédelmi és rendészeti bizottság. Ebben szigorú törvényeket követelt a polgármester úr, és 900 sajóbábonyi polgár aláírásával nyomatékosította is, és azt követelte, hogy a rendőrség végre állítsa helyre a rendet Sajóbábony városában. Úgy gondolom, hogy az elmúlt időszakban, az elmúlt két évben, ha jól emlékszem, 2008-ban került beadásra. Akkor nem valósult meg, de a nemzeti együttműködés kormánya, észlelve ezt a nagyon fontos problémát és a nemzeti konzultáció során, amely - szeretném felhívni a figyelmet - Ózdon 2010. május 11-én történt, a legfontosabb kérdések közé emelkedett a közbiztonság helyreállításának igénye.

Ezt a kérést a kormány meghallotta, és a nemzeti együttműködés programjában ennek a megoldását megígérte. Úgy gondolom, az ígéret szép szó, ha megtartják, úgy jó - tartja a magyar népi bölcsesség. Az elmúlt hónapokban, június elején Borsod megye minden településére került rendőr, jelentősen csökkent az elkövetett bűncselekmények száma. A települések nagy részén, 211 településen ebben az időszakban nem követtek el bűncselekményt Borsod megyében, ahol pedig elkövettek, ott nőtt a felderítési eredményesség. Úgy gondolom, hogy ezek a tények önmagukért beszélnek. Mi ezt a törekvést szeretnénk kiterjeszteni az ország valamennyi, bűnügyileg fertőzött településére.

Az a célunk, úgy, ahogy megígértük, hogy az ország minden településén legyen rendőr. Szeretném bejelenteni, hogy a kormány ezt az ígéretét is megtartja, és a kormány biztosítja a rendőrség eredményes működéséhez szükséges feltételeket. Ennek keretében az elmúlt hét péntekén Pintér Sándor belügyminiszter úr a rendőrség részére új autókat adott át. Ezek nem a főnökök, nem a vezetők kényelmét szolgálják, ezek a nyomozati munka hatékonyságát, a bűnüldözési munka eredményességét segítik elő. Ezeket a gépjárműveket az illetékes megyei rendőr-főkapitányságok fogják elosztani. Minden kapitánysághoz fog kerülni ilyen gépjármű, és ennek a költségeit a kormány vállalni fogja. Feltehetik azt a kérdést, hogy a 29 pontban szerepelt egy olyan rész, amely a gépkocsi-vásárlási stopot jelentette, és mégis a rendőrségre ez nem vonatkozott.

Szeretném elmondani, hogy a kormány kiemelt feladatnak tartja a közbiztonság helyreállítását és az ehhez szükséges technikai feltételek biztosítását. Így lesz ez a jövőben is. A rendőrség létszámát 3500 fővel meg fogjuk emelni. Minden magyar településre fog jutni rendőr, és az állam fogja biztosítani a rendet Magyarországon a rendőrség útján. Ezt szeretném leszögezni, és ehhez kérem a tisztelt frakcióvezető asszony, a frakciók és az Országgyűlés támogatását is.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
24 151 2010.07.12. 2:19  148-155

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném a válaszom legelején leszögezni, hogy ez a rendezvény egy törvényesen bejelentett rendezvény volt, amelynek a biztosítását a rendőrség végezte.

A rendezvény biztosításának az előkészítése során a rendőrség képviselői felhívták a szervezők figyelmét a törvények betartására. Felhívták a rendezők figyelmét arra, hogy tartózkodjanak minden olyan magatartástól, amely alkalmas lehet a közerkölcs, a közszemérem megsértésére. Amennyiben pedig a helyszínen a rendőrség ilyet tapasztalt volna - már akkor kijelentették a rendőrség képviselői - , azonnal intézkedtek volna.

Tisztelt Képviselő Úr! A rendőrség ezt a rendezvényt eredményesen biztosította. Egyrészt a rendezvény szervezőinek és résztvevőinek a joga biztosított volt a tekintetben, hogy ezt a rendezvényt a hatályos jogszabályok betartásával megtarthatták, másrészt pedig álláspontunk szerint a rendőrség arra is figyelt, hogy a résztvevők, a szervezők betartsák a törvényeket, hogy a közszemérmet, a közerkölcsöt ez a felvonulás ne sértse.

Tisztelt Képviselő Úr! A rendőrség költségeiről szeretném elmondani, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság egységei vettek részt ebben a biztosításban, illetve a Készenléti Rendőrség személyi állományából vettek részt ennek a rendezvénynek a biztosításában. Ennek volt egy előkészítő szakasza, volt maga a rendezvény biztosítása, és volt egy úgynevezett utóbiztosítás is. Azt lehet mondani, hogy a rendőrség erőfeszítései eredményesek voltak, és a törvényeket e tekintetben betartották. A szervezők is élhettek a jogukkal (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Mennyi?), és ahogy ön fogalmazott, a többségi társadalom is tapasztalhatta, hogy a törvényeket betartják.

Köszönöm szépen.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
24 155 2010.07.12. 0:44  148-155

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! A szombati rendezvényen sem bénult meg Budapest főváros forgalma. (Közbeszólások a Jobbik soraiból: Mennyibe került?) A résztvevők egy visszafogott, a tervezetthez képest kisebb méretű felvonulást tartottak.

Ami pedig a konkrétumokat illeti. A Budapesti Rendőr-főkapitányságtól 1100 fő, a Készenléti Rendőrségtől 400 fő vett részt a biztosításban. Ennek a személyi költsége 25 millió 600 forint volt, és a gépjármű-üzemeltetésből eredő dologi kiadás pedig 2 millió forint volt.

Képviselő úr, remélem, hogy konkrét választ adtam az ön által feltett kérdésekre. (Balczó Zoltán: Árvíz megsegítésére kellett volna!) Köszönöm szépen.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
24 195 2010.07.12. 2:31  192-195

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Örülök annak, hogy ezt a kérdést feltette, hiszen ez lehetőséget ad számomra, hogy a valós adatokról tájékoztassam a tisztelt Házat és önt is. Mindenekelőtt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy nem általában fiatalokról beszélünk, hanem bűnelkövető fiatalokról.

Néhány tévedés is szerepelt a kérdésében, ezeket szeretném kijavítani. Jelenleg is lehetséges a fiatalkorú bűnelkövetőket büntetőjogi szankció alá vonni, s ebbe beletartozik a szabadságvesztés is. Ezt ma is a fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézetében, Tökölön hajtják végre.

Ami pedig a fogva tartás költségeit illeti: szeretném elmondani, hogy egy fogvatartott ellátásának költsége 1290 forint/fő/nap, amihez még az intézményrendszer működtetésének a költségei további 953 forint/fő/nap költséget generálnak, ez egy fogvatartottra vonatkoztatva összesen 2243 forint az ön által említett 10 ezer forint helyett, tehát annak majd' az ötöde.

Ami pedig a többi kérdését illeti: nem a lakosság bosszúvágyát szeretnénk kielégíteni, hanem rendet szeretnénk tenni. Az emberek rendre vágynak, s ezt Ózdon a nemzeti konzultáción is megfogalmazták, és még számos helyen az országban.

A 14 éves gyerekeket nem zárjuk börtönbe, ezt nem gondolhatja komolyan, a szabálysértési elzárás ugyanis a legutolsó, legsúlyosabb szankció lesz, jogállami garanciákkal körülbástyázva. A szabálysértési elzárás fiatalkorúaknál kiszabható leghosszabb időtartama fele a felnőtteknél alkalmazhatónak. Az is látszik, hogy az eddigi gyakorlat nem vált be, nem volt igazi szankciója a fiatalkorúak cselekményeinek, s emiatt felnőttek gyakran fiatalkorúakkal követtettek el lopásokat. Úgy gondolom, hogy ezt meg kell akadályozni.

Az úgynevezett helyreállító igazságszolgáltatást mint módszert alternatív jelleggel ma is lehet alkalmazni. Ezt a szabálysértési törvény módosítása mint lehetőséget nem zárta ki, s ezt mi is támogatjuk. A fiatalkorúak elkülönítését meg tudjuk oldani, ugyanis a fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézetének leterheltsége jóval az országos átlag alatt van. Ennek következtében az esetleges bekerülők részére az elkülönített körletrész kialakítása biztosított.

Tisztelt Képviselő Úr! Abban bízom, hogy a jelenleg a tisztelt Ház előtt álló törvényjavaslatot támogatják, és az eléri a kitűzött célját. Köszönöm szépen.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
26 82 2010.07.19. 2:06  79-88

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A közbiztonság helyreállítása ma Magyarországon a legfontosabb nemzeti ügy. Ami eddig volt, az rossz volt, ami ezután lesz, az jó lesz. Ezért van szükség alkotmánymódosításra, ezért volt szükség a büntető törvénykönyv módosítására, a három csapás törvény elfogadására, a közbiztonság javítását szolgáló törvényjavaslat benyújtására.

Tisztelt Képviselő Úr! Mi úgy gondoljuk, hogy Magyarországnak új rendőrségre és új rendőrségi morálra van szüksége, ezért végérvényesen - ha húsz év késéssel is -, egyszer s mindenkorra a politikát és a rendészeti szervek világát egymástól teljesen el kell vágni, meg kell tehát erősíteni az alkotmánynak azt a rendelkezését, amely az elmúlt húsz esztendőben tiltotta a fegyveres testületeknél a szolgálatot teljesítők politikai szerepvállalását.

Tisztelt Képviselő Úr! Ennek jegyében az alkotmánymódosítás tiszta vizet önt a pohárba, elfogadása esetén egyértelműen és világosan megtiltja a politikai szerepvállalást. A modern demokráciának ezt fontos elvként kell figyelembe vennie. A rend megteremtéséhez a fejekben is rendet kell tenni. Először a politikát jogilag kell elvágni a rendvédelemtől, aztán más mentalitásra van szükség, ami világossá teszi azt, hogy aki fegyveres testület tagja, az ne végezzen politikai tevékenységet. Ez azt jelenti, hogy választójoga van, de nem választható sem polgármesternek, sem országgyűlési, sem európai, sem helyi képviselőnek.

Tisztelt Képviselő Úr! A közbiztonság megteremtése érdekében a nemzeti együttműködés kormánya a nemzeti konzultációra alapozva, az emberek véleményét figyelembe véve kormányra kerülése után konkrét intézkedéseket tett, konkrét törvényjavaslatokat, világos programot nyújtott be a tisztelt Ház elé. Bízom abban, hogy ha a rendet, a közbiztonság megteremtését ön is fontosnak tartja, akkor támogatni tudja ezt a javaslatot.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
26 88 2010.07.19. 0:41  79-88

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Először arra gondoltam, hogy nem hallok jól. Én kérjek bocsánatot? Hát önöknek kellene bocsánatot kérniük azért, amit az elmúlt nyolc évben az országgal, az ország közbiztonságával tettek! Önök tízezrével hajtották el a hivatásos pályáról a rendőröket, a katonákat, és ön kéri számon rajtunk ezt a törvényjavaslatot? Azt a törvényjavaslatot kéri számon, amely tiszta és világos viszonyokat akar teremteni ebben az országban. Képviselő úr, gondolja át ezt a javaslatát. Úgy gondolom, ha reálisan szemléli, akkor önnek kell bocsánatot kérnie a hivatásosoktól, de nemcsak a hivatásosoktól, hanem az egész országtól.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
28 63 2010.07.22. 1:12  58-64

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Legelőször is szeretném megköszönni az Országgyűlésnek, illetőleg a képviselőtársaimnak, hogy öt zárószavazás előtti módosító javaslatot nyújtottak be. Szeretném elmondani, hogy a kormány mind az öt zárószavazás előtti módosító javaslatot támogatja, ebből két ellenzéki zárószavazás előtti módosító javaslat van.

Úgy gondoljuk, azt gondoljuk, hogy ezek a zárószavazás előtti módosító javaslatok hatékonyabbá, eredményesebbé teszik a törvényjavaslatot, és szeretnék köszönetet mondani ezért, és mondom, a kormány támogatja ezeket. Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a módosító javaslatokat is és a zárószavazás során magát a törvényjavaslatot is támogassa.

Egy gondolattal reagálnék az elhangzottakra. A törvényjavaslat általános vitája több mint négy órán át zajlott itt a tisztelt Házban. A Jobbik képviselői közül 16 képviselő 28 alkalommal szólt hozzá az általános vitában. (Dr. Bárándy Gergely: A válasz?) Megvolt a mód arra, hogy kifejtsék az álláspontjukat, és én azt kérem még egyszer a tisztelt Háztól, hogy támogassák a módosító javaslatokat is és az egész törvényjavaslatot.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban. - Dr. Bárándy Gergely: A választ az általános vitában elhangzottakra, hadd halljuk, államtitkár úr!)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
29 76 2010.09.13. 3:18  73-78

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A Gyurcsány-korszak egyik súlyos politikai bűne volt, hogy a bűnelkövetők gyakran mindenféle szankció nélkül követhették el a bűncselekményeket, elkerülték a büntetéseket és megismételhették bűneiket. Az emberek a szocialisták idején úgy érezték, a törvények nem védik meg a jogkövető állampolgárokat, nem tartják vissza a bűnök elkövetésétől a bűnösöket, nem az áldozatok, hanem az elkövetők pártján állnak.

A szocialisták törvényei miatt 2002 után egyre kevesebben kerültek börtönbe, és egyre többen garázdálkodhattak mindenféle következmények nélkül. Ezt a helyzetet mi megváltoztattuk, szigorítottuk a törvényeket, és ezért átmenetileg többen kerülnek börtönökbe. A három csapás törvény, a közbiztonság javítását szolgáló törvények, a szabálysértési törvény módosítása azonban visszatartó erőt jelent.

(16.20)

Később a törvény szigora, visszatartó ereje csökkenteni fogja az elkövetések számát.

A Gyurcsány-Bajnai-korszak felelőtlen gazdaságpolitikája miatt a jelenlegi helyzet nem teszi lehetővé, hogy új börtönök épüljenek, ezért kénytelenek vagyunk a korábban a szocialista kormányok által bezárt büntetés-végrehajtási intézetek egy részét újra megnyitni. Nincs pénz új börtönökre, de a régebbiek megnyitása elkerülhetetlen. Ezek fenntartási, újranyitási költsége sokkal kisebb, mint újak építése. A Gyorskocsi utcai büntetés-végrehajtási intézetet - amelyről szó van - még nem nyitottuk meg, de jelenleg is üzemel az előzetesen letartóztatottak számára. Ennek a megnyitására előreláthatólag legkorábban 2011 januárjában kerül sor.

Tervek tehát valóban vannak az újranyitásra, viszont a képviselő úr, polgármester úr által jelzett probléma valóban jelentős. Az, hogy a fogva tartottak hozzátartozói hangosan kiabálnak és zavarják a környéken élők nyugalmát, nem elfogadható, ezen változtatni kell. Csak a folyamatos rendőri jelenlét hozhat eredményt, ezért szeretném bejelenteni, hogy képviselő úr kérésére az ott élők nyugalmának a biztosítása érdekében folyamatos rendőrjárőrt biztosít a rendőrség a jelenlegi tűrhetetlen helyzet megszüntetése érdekében.

Képviselő úrnak arra a kérdésére, hogy látunk-e lehetőséget a tekintetben, hogy a Gyorskocsi utcai büntetés-végrehajtási intézmény a későbbiek folyamán más helyen működjön, illetve más büntetés-végrehajtási intézet kerüljön kialakításra, és ezzel a Gyorskocsi utcai büntetés-végrehajtási intézet szükségtelenné váljon, azt tudom mondani: ahogy a költségvetés helyzete megengedi, ennek a kérdésnek a megoldására visszatérünk. Addig is bízom abban, hogy azok a rendőri intézkedések, amelyek a folyamatos rendőrjárőr jelenlétével megvalósulnak, biztosítani tudják a környéken élők nyugalmát.

Kérem tisztelt képviselő urat, hogy a válaszomat fogadja el. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
31 42 2010.10.04. 3:31  39-44

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Örülök annak, hogy Ózdon és a térségében élő települések polgárai érzik, hogy javult a közbiztonság, nőtt az ott élő emberek biztonságérzete, életük és vagyonuk nagyobb biztonságba került, mint annak előtte.

Valóban, egy társadalom életében a rend az a közösségi érdek, az a legnagyobb közösségi érték, amely meghatározza a mindennapok biztonságát, az életminőség kilátásait.

A május 11-ei ózdi nemzeti konzultáción - úgy, ahogy ön is mondta - elemi erővel fogalmazták meg az ott élő, ott megjelenő polgármesterek, közigazgatási szakemberek, közbiztonságért felelős személyek és a civil szervezetek képviselői egyaránt, hogy változtatni kell, változás kell, rend kell Ózdon, Ózd térségében és Magyarországon is. Azt várták el a parlamenttől, hogy szigorú, következetes, erős törvényeket alkosson. Azt várták el, hogy erősítse meg a rendőrséget, azt várták el és azt fogalmazták meg, hogy gyorsítsa föl a parlament a büntetőeljárásokat.

Tisztelt Képviselő Úr! A parlament ennek érdekében cselekedett, elfogadta a három csapás törvényt, elfogadta július 22-én a szabálysértési törvény módosítását, amelynek eredményeképpen lehetővé vált, hogy a tulajdon elleni szabálysértések elkövetői végre elzárásra ítélhetők; a bírósági titkárok, a bíróság jár el az ügyükben, és elzárásra ítélhetők. És az elmúlt egy hónap tapasztalatai a törvény hatálybalépése után azt mutatják, hogy igenis van visszatartó ereje, hiszen jelentős mértékben csökkent az elkövetett, tulajdon elleni szabálysértések száma.

Ami pedig a megfogalmazott kérdéseit illeti, szeretném elmondani, hogy Pintér Sándor belügyminiszter úr a közelmúltban jelentette be, hogy két éven belül 4200 fővel erősítjük meg a rendőrség létszámát, fokozatosan felmenő rendszerben történik ez a megerősítés. És szeretném bejelenteni itt, a tisztelt Országgyűlés előtt, hogy ezekből a rendőrökből fog jutni Ózdra, az ózdi városi rendőrkapitányságra is, és megerősítésre kerül az ózdi rendőrkapitányság személyi állománya.

Addig is, míg ez a helyzet bekövetkezik, szeretném megnyugtatni önt és Ózd polgárait, hogy a készenléti rendőrség egységei, a megerősített rendőri erők mindaddig a térségben maradnak, amíg erre szükség lesz. Mi az önkormányzattal, a megválasztott tisztségviselőkkel, a képviselő-testületekkel konzultálni fogunk, és az igényeknek, a felmerülő igényeknek megfelelően határozzuk meg a szükséges rendőri erők létszámát.

Egyébként szeretném elmondani, hogy hetente három alkalommal történik egyeztetés a tekintetben, hogy mekkora erő, milyen erő kell Ózdra vagy térségére. És engedje meg, hogy néhány adatot mondjak, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye egészét illetően összesen eddig 1658 fő vezénylésére került sor, júniusban 789 fő, júliusban 611 fő, augusztusban 258 fő. Emellett a technikai feltételeket is javítottuk, megfelelő technikai eszközökkel láttuk el az odavezényelt és a helyben szolgálatot teljesítő rendőri erőket.

Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a kérdését. Örülök annak, hogy jó hírekről számoltam be, számolhattam be Ózd és térsége vonatkozásában, de én bízom abban, hogy nemcsak Ózd, hanem Borsod-Abaúj-Zemplén megye egész lakosságát illetően is jó eredményekről tudunk beszámolni, és a kormány be fogja tartani az ígéreteit, be fogja tartani a vállalásait, és rendet tesz ebben az országban.

Köszönöm szépen. És abban bízom, hogy el tudja fogadni a válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
31 156 2010.10.04. 2:15  153-156

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az elmúlt héten módomban állt Miskolc városában a város közbiztonságát tanulmányozni, találkoztam az avasi rendőrőrs személyi állományával, a vezetőivel, a megye, a város rendőrfőkapitányával, illetőleg kapitányával, találkoztam miskolciakkal. Az Avas városrészen tettem egy olyan látogatást, amelynek alapján azt mondhatom, hogy jelentős változásra van szükség a város közbiztonságát illetően, és az az irány, amit ön is megfogalmazott a kérdésével, hogy a rendőrséget kell megerősíteni, és a rendőrség számára kell eszközöket biztosítani.

Örülök annak, hogy a város akkor még Fidesz-KDNP-s polgármesterjelöltje, azóta polgármestere - amihez egyébként gratulálok - a programjában kifejtette, hogy egy közbiztonság- és közrendvédelmi bizottságot szeretnének vagy terveznek létrehozni többek között a városban, hogy figyelemmel kísérjék Miskolc város közbiztonságát.

Én szeretném megerősíteni azt, hogy a nemzeti ügyek kormánya nemzeti ügyként határozta meg a rend és a közbiztonság helyreállítását szerte az országban, így Miskolcon az Avason és a Lyukóvölgyben. A múlt heti miskolci látogatás során az egyik helybeli ember azt fogalmazta meg, hogy itt a Lyukóvölgyben - ami egyébként gyönyörű, csodálatos vidék, csak ezzel a hibával, amit ön elmondott - egy úgynevezett második honfoglalás zajlott le ezen a területen, csak nem legális eszközökkel.

Tisztelt Képviselő Úr! A Lyukóvölgyben is helyre kell állítani a rendet, a közbiztonságot. Már a múlt héten négy lovas járőr végzett tevékenységet a Vasgyári Rendőrőrs állománya mellett, tehát megerősítjük a rendőri állományt, és szeretném elmondani, hogy a kormány, a Belügyminisztérium nyitott arra, hogy Miskolc új városvezetésével, a megyei rendőrfőkapitánnyal, a városi kapitánnyal leülve, a közrendvédelmi bizottság véleményét is figyelembe véve készek vagyunk arra, hogy akár új rendőrállomást is létesítsünk a Lyukóvölgyben, attól függően, hogy ez a városrész igényli-e ezt.

Köszönöm a kérdését, és remélem, elfogadja a válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
31 172 2010.10.04. 2:29  169-173

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném elmondani, hogy az uzsora-bűncselekmények a társadalom legelesettebb, legkiszolgáltatottabb, legszegényebb, legrosszabb helyzetben lévő rétegeit érintik, és ez ellen a kormány szigorúan fel fog lépni. Ezt ígértük a programban, azt ígértük, hogy a védelem jogát mindenkinek biztosítani fogjuk, függetlenül származásától, felekezetétől, bőrszínétől, politikai hovatartozásától vagy bármely egyéb szemponttól, tehát mindenkit meg kell védeni.

A kormány fontosnak tartja, hogy az uzsoráztatók ellen föllépjen. Ennek érdekében az új kormány megalakulása után az országos rendőrfőkapitány haladéktalanul intézkedést, utasított adott ki az uzsorások elleni fellépésre. Ez a kormány nemcsak beszél az uzsorások elleni fellépésről, hanem tesz is. Ennek eredményeképpen szeretném tájékoztatni önt és a tisztelt Házat, hogy ennek az eljárásnak az eredményeképpen 54 büntetőeljárás indult meg az országban. Ebből 15 már most vádemelési javaslattal zárult, legutóbb éppen Dombóváron két személy ellen.

Emellett, hogy szigorúan föllép a rendőrség minden tudomására jutott bűncselekménnyel szemben, a kormány fontosnak tartja, hogy a programjának megfelelően jogszabályi szigorításokra is sor kerüljön, hiszen úgy ítéljük meg, hogy a jelenlegi büntető törvénykönyvi tényállás nem elég visszatartó erővel rendelkezik, szigorúbb büntetési tételt kell kilátásba helyezni. Ennek érdekében a kormány a Belügyminisztérium, a rendőrség véleményének ismeretében előterjesztést tesz az uzsora-bűncselekmény törvényi tényállásának módosítására, amely magában foglalja a súlyosabb büntetési tételre, öt év szabadságvesztésre történő javaslatot is. Tehát szigorúbb büntetési tételeket lehet alkalmazni ennek a törvényjavaslatnak az elfogadása esetén. Ezzel, ha ezt a parlament elfogadja, lehetőség nyílik titkos adatszerzés, valamint titkos információgyűjtés folytatására is.

Tisztelt Képviselő Úr! Abban bízom, hogy az önkormányzatokkal is együtt tudunk működni, hogy egyrészt az önkormányzatok minden tudomásukra jutott bűncselekményt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) jelentsenek föl, intézkedjenek, hozzák a rendőrség tudomására, hogy közösen fel tudjunk lépni, másrészt pedig fontos az, hogy valóban csak olyan személyek kapjanak az önkormányzatoktól segélyt, akik erre a szociális helyzetük alapján rászolgálnak.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
33 63 2010.10.11. 4:43  60-67

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, egy héttel ezelőtt Kolontáron és Devecserben Magyarország legnagyobb ökológiai katasztrófája zajlott. Szeretném elmondani itt a tisztelt Házban, hogy a katasztrófa észlelésétől számított tíz percen belül - tíz percen belül - már a helyszínen voltak az ajkai városi tűzoltóság tűzoltói és a devecseri rendőrőrs rendőrei. Ők voltak azok, akik már tíz perc elteltével mentették az embereket Kolontáron, és ők voltak azok, akik először személyi sérülést szenvedtek. Köszönet illeti őket a hősies küzdelmükért itt a tisztelt Házban is.

Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, jelenleg egyidejűleg folyik a védőgátak építése, a kárelhárítás, a mentesítés, a helyreállítás előkészítése és a felelősök megtalálása. Ami a védelmet illeti: jelenleg folyik Kolontár községben a templomdombtól a Devecsert Kolontárral összekötő útig terjedő védőgát kiépítése, amely példás gyorsasággal, szakszerű módon megtervezve, felelősen kivitelezve ma estére el fog készülni, és ez a védőgát Kolontár megmaradt részének, az ott élőknek jelent védelmet a jövőben, és védelmet jelent Devecser város lakóinak, s akár Somlóvásárhely vagy a többi érintett település lakóinak is. Tehát ennek a védőgátnak az építése - úgy, ahogy megígértük - ma este befejeződik. Folyik emellett a 10-es tározó utáni szakaszon három gát kiépítése is, amely szintén el fog készülni, és amely az esetleges gátszakadás lassítását, a védelmet szolgálja.

Kolontár község lakosságának, 715 főnek a kitelepítését továbbra is fenntartjuk. A kitelepítettek teljes ellátása teljes mértékben biztosított. Köszönet ezért mindenkinek, aki ebben a kérdésben tett. Szeretném elmondani, hogy az ő tájékoztatásuk is rendszeres. Lehetőség van arra, hogy visszatérjenek a településre szervezett módon, a településen hagyott állatok gondozását napi két alkalommal el tudják végezni, és a javaikkal is tudnak törődni.

Ami a mentesítést illeti: a mentesítés fegyelmezetten, nagy erőkkel, szervezetten és a jelenlegi tudományos eszközök igénybevételével, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának az irányításával folyik. A vörösiszap semlegesítése az összegyűjtés után gipsz hozzáadásával történik, a tevékenységet más szervezetek önkénteseivel és hivatásos állományával közösen végezzük. Az élővizek mentesítése érdekében a lúgos kémhatás csökkentésével, gipsz és bioecetsav folyóba juttatásával a Marcalon a Duna felé levonuló szennyezés semlegesítése volt az elsődleges cél. Ez megtörtént, és úgy gondolom, eredményes volt; a Duna Komáromnál mért pH-értéke nem haladja meg a normális, szokásos szintet. Súlyos környezeti károk történtek, mind a Torna patak, mind a Marcal folyó teljes élővilágát illetően sajnos teljes megsemmisülésről beszélhetünk. Azt viszont sikerült elérni, hogy a Rába, a Mosoni-Duna és a Nagy-Duna nem szennyeződött.

(15.30)

Ami a helyreállítást, illetőleg a helyreállítás előkészítését illeti, szeretném tájékoztatni a tisztelt Házat, hogy úgy, ahogy a miniszterelnök úr bejelentette, az ott élők választhatnak a tekintetben, hogy az akár Kolontáron, akár Devecserben létrehozandó és felépítendő lakóparkban választanak maguknak új otthont, vagy pedig a választásuk szerint a rendelkezésre bocsátott, listán kiválasztott lakóingatlant, családi házat vagy lakást választják. Tehát mindenképpen tudjuk teljesíteni azt az ígéretet is, hogy senki nem marad fedél nélkül, mindenkinek az elhelyezéséről gondoskodunk. (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.)

És még egy gondolat, ami nagyon fontos: a felelősség kérdése. Úgy, ahogy Pintér Sándor belügyminiszter úr bejelentette, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság már aznap, október 4-én eljárást indított, nyomozást indított az ügyben, amelyet 7-én a Nemzeti Nyomozó Iroda vett át, és ma már megszülettek az első kényszerintézkedések a felelősségre vonás megállapítása érdekében. (Az elnök ismét csenget.) Szeretném bejelenteni, hogy mindenkinek a felelőssége, akinek ebben a kérdésben van felelőssége, megállapításra kerül, és abban bízunk, hogy ezt majd jogerős bírósági ítélet fogja kimondani. (Az elnök ismét csenget.) Köszönöm szépen.

Bízom abban, hogy elfogadja válaszomat. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
33 123 2010.10.11. 2:23  120-127

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban úgy, ahogy mondja, egy héttel ezelőtt Kolontáron Magyarország legnagyobb ökológiai katasztrófája történt. Nyolc ember veszítette életét, több mint 160-an sérültek meg, nagyon sok ember volt kénytelen elhagyni otthonát, nagyon sokan váltak fedél nélkülivé, és ezeknek az embereknek az addigi élete gyakorlatilag megsemmisült.

Több alkalommal jártam a helyszínen, és sírva panaszkodtak az ott élők, a Devecseren vagy Kolontáron élők, hogy az életük munkája vált semmivé. Úgy gondolom, a felelősség kérdését joggal vetik fel. Ott, a helyszínen is felvetették, és azt mondták, azt kérték, hogy amellett, hogy mentsük meg az értékeiket, az életüket, a javaikat, de találjuk meg a felelősöket is. Igen, tisztelt képviselő úr, ki kell mondani, hogy a felelősök megtalálása közérdek.

Az Országgyűlés mai ülésén Orbán Viktor miniszterelnök úr és Pintér Sándor belügyminiszter úr is szólt a felelősség kérdéséről és a felelősökről. Szeretném mondani úgy, ahogy én magam is egy korábbi válaszban, egy korábbi interpellációra adott válaszban elmondtam, hogy már a katasztrófa napján, október 4-én a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság hivatalból büntetőeljárást indított, nyomozást rendelt el a Btk. 171. § (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés b) pontja szerint minősülő, foglalkozás körében elkövetett, halált okozó veszélyeztetés vétsége miatt. Ezt a nyomozást időközben átvette a Nemzeti Nyomozó Iroda.

Nagyon sok nyomozati cselekményt foganatosítottak, amelynek eredményeképpen a mai napon sor került a MAL Zrt. ügyvezető igazgatójával szemben kényszerintézkedés foganatosítására, előállítás és őrizetbe vétel mellett. Ez az eljárás valóban folytatódik nemcsak a felelősök, a cég felelőseinek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) megtalálása érdekében, hanem valamennyi hatósági eljárásra kiterjed, hogy vajon a hatóságok felelősen jártak-e el az engedélyezésnél, az ellenőrzésnél és az egyéb hatósági cselekményeknél.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
33 127 2010.10.11. 1:01  120-127

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném megnyugtatni önt és a tisztelt Országgyűlést is a tekintetben, hogy a részletes, mindenre kiterjedő, felelős, törvényes vizsgálat folytatódik, úgy, ahogy, még egyszer mondom, elkezdődött egy héttel ezelőtt. Ez folytatódni fog. Valóban nemcsak a tragédia, nemcsak a katasztrófa okainak vizsgálata folyik és folytatódik, a felelősök felkutatása és velük szemben a törvényes eljárás lefolytatása, hanem valóban úgy, ahogy ön az azonnali kérdésében fölvetette, az ellenőrzés rendszerét is át kell tekinteni, hogy hogyan kaptak ezek folyamatosan működési engedélyt, hogyan működhetett tovább olyan feltételekkel, amikor olyan helyzet alakult ki, hogy ez a gát, a 10-es zagytározó gátja átszakadt.

Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném bejelenteni, hogy az Országgyűlést folyamatosan tájékoztatni fogjuk a felelősség kérdésében meghozott intézkedés eredményeiről.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
34 16 2010.10.12. 5:03  13-16

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Örülök annak, hogy a napirend előtti felszólalása lehetőséget ad arra, hogy itt a parlament előtt, a tisztelt Ház előtt beszéljek az elmúlt öt hónap munkájáról, arról a munkáról, amelyet a rend, a közbiztonság helyreállítása érdekében ez a parlament a kormány javaslatára végzett.

Ön is tudja, hiszen a parlament tagja, hogy ebben az elmúlt időszakban fogadta el a parlament a büntető törvénykönyv módosítását, az úgynevezett három csapás törvényt, amely lehetővé tette, hogy az erőszakos, visszaeső, személy elleni bűncselekményeket elkövető erőszakos visszaesők súlyos büntetést kapjanak, olyan büntetést, amely szerint ha harmadik esetben, harmadik alkalommal követik el ezt a bűncselekményt, a kiszabható büntetési tétel dupláját kapják, ha pedig ez eléri a húsz évet, akkor életfogytiglan büntetést fognak kapni.

A kormányprogramban azt az ígéretet tettük, hogy helyreállítjuk a rendet, és megteremtjük a közbiztonságot Magyarországon. Ezt három módon, három eszközzel ígértük: egyrészt, ahogy említettem, a szigorú, következetes törvények megalkotásával, a rendőrség megerősítésével és a büntetőeljárások felgyorsításával.

(9.40)

És ha már a szigorú és következetes törvényeknél tartottam, és a büntető törvénykönyv módosítását hoztam példának, akkor szeretném folytatni a sort a szabálysértési törvény módosításával, illetőleg a közbiztonság javítását szolgáló törvénycsomag elfogadásával, amelyet július 22-én fogadott el a tisztelt Ház, és amely augusztus 19-én lépett hatályba, és a hatálybalépés óta eltelt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy eredményes, hatásos törvényt fogadott el a parlament, hiszen például a tulajdon elleni szabálysértések, a 20 ezer forint alatti értékhatárra elkövetett jogsértések esetén jelentős visszatartó ereje van ennek a törvénynek. (Volner János: Államtitkár úr, nem erről beszéltem!) Korábban, amikor jegyzői hatáskörben volt ezeknek a szabálysértéseknek az elbírálása, az volt a gyakorlat, hogy sok esetben nem is indult eljárás, vagy ha eljárás indult és az eljárás befejeződött, akkor pénzbírságot szabtak ki, a pénzbírságot pedig az az elkövető, aki éppen azért követett el szabálysértést, mert nem volt pénze, nem tudta befizetni. Tehát az elzárás büntetés bevezetése jelentősen javította a közbiztonságot.

Ami pedig képviselő úr megjegyzését illeti, hogy nem a kérdésére válaszolok: tisztelt frakcióvezető-helyettes úr, ön a Terrorelhárítási Központot jelölte meg tárgyként, arra is ki fogok térni. De azt gondolom, hogy napirend előtti hozzászólásának fő vonala, fő kérdése a közbiztonságot, a rendőrséget érintette.

A személyi állománnyal kapcsolatban szeretném elmondani, hogy a programunkkal összhangban nagyon fontos feladatnak tekintjük a rendőrség megerősítését. Pintér Sándor belügyminiszter úr nemrégiben jelentette be, hogy két éven belül 4200 új rendőrt állítunk szolgálatba, új képzési rendszert vezetünk be, olyan képzési rendszert, amely alkalmas arra, hogy a krónikus rendőrhiányt pótoljuk, azt a rendőrhiányt, amelyet nagyban előidézett az, hogy 2004 nyarán több rendészeti szakközépiskolát is bezártak a szocialista kormányzat idején, és nem tudtak elég rendőrt képezni.

Ami pedig a vezetésben végrehajtott cseréket illeti: erre vonatkozóan a parlament illetékes bizottságait tájékoztattuk, a meghallgatások során a támogatásokat megkapták a javasolt vezetők, és miután hivatalba léptek, haladéktalanul megkezdték munkájukat. Szeretném elmondani, hogy például az uzsora-bűncselekmények ellen szigorú fellépést indított a rendőrség. Képviselő úr, önök is többször szóvá tették ebben a Házban, hogy az uzsora-bűncselekmények a legszegényebb, legelesettebb, legkiszolgáltatottabb embereket érintik, és ez a kormány, ez a rendőrség, ez az új rendőri vezetés határozottan fellépett és fel is fog lépni az uzsora-bűncselekmények elkövetőivel szemben, de nemcsak fellép, hanem a büntető törvénykönyv szigorítását is a tisztelt Ház elé fogjuk hozni, ami azt eredményezi, hogy szigorúbb büntetéseket lehet kiszabni az ilyen bűncselekmények elkövetőivel szemben.

Ami pedig a Terrorelhárítási Központ tevékenységét illeti: képviselő úr, 2001. szeptember 11. óta a biztonság fogalma megváltozott - úgy gondolom, ebben nincs vita -, és erre a kihívásra egy erős országnak, mint Magyarország, válaszolnia kell. A Terrorelhárítási Központ hozzájárul ahhoz, hogy a védelem jogát, amelyet a kormány a programjában ígért, tudja biztosítani minden magyar állampolgár számára.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
35 76 2010.10.18. 3:54  73-81

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Határozottan kijelentem, hogy nem kívánunk részt venni az előző kormány által folytatott boszorkányüldözésben. Határozottan kijelentem, hogy Magyarországon mindenki tudja, hogy 2006 októbere nem ismétlődhet meg. Erről a magyar emberek 2010. április 11-én és 25-én határozottan állást foglaltak, és ennek alapján ez a parlament országgyűlési határozatot hozott a 2006. október 23-ai áldozatok kártalanítása ügyében.

Ami pedig az ön által kérdezett orvosnő, az ön által kérdezett ember ügyét illeti, szeretnék tájékoztatást adni önnek és a tisztelt Háznak. Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indított büntetőügyben a Pesti Központi Kerületi Bíróság rendelte el az előzetes letartóztatást, nem pedig a Belügyminisztérium. Erre se joga, se lehetősége, se felelőssége nem lett volna. Azt is szeretném megjegyezni, hogy a bíróság az után döntött így, hogy az ön által kérdezett szülész-nőgyógyász ellen jelenleg büntetőeljárás folyik, és hasonló cselekmény miatt ellene már vádat emelt az ügyészség.

A Pest Megyei Bíróság a 2007. október 26-án jogerőre emelkedett ítéletében bűnösnek mondta ki foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében, és önálló mellékbüntetésként három év szülész-nőgyógyász orvosi foglalkozástól való eltiltásra ítélte. Tehát a tevékenységtől eltiltás hatálya alatt történt információink szerint a cselekmény. Információink szerint az otthonszülés helyszínén az újszülöttet újra kellett éleszteni, és mint később kiderült, a kismama pedig vérzékenységben szenvedett.

Ami pedig az ominózus esetet illeti. Az ön által kérdezett orvosnő a fogdából történt távozásakor panaszt tett, amelynek kivizsgálása folyamatban van. Emellett az interpelláció tárgyában soron kívüli vizsgálatot indítottunk. Szeretném kijelenteni, hogy a kifogásolt eljárás során tudomásunk szerint sem motozásra, sem testüreg-átvizsgálásra nem került sor. A fogva tartott a ruházatát a fogdaőr utasítására saját maga vette le. A fogva tartott és a fogdaőr között a ruhaneműk átadásán-átvételén kívül semmiféle testi kontaktus nem történt.

Mindezek mellett azonban azt is ki kell jelenteni, hogy a ruházatátvizsgálás nem foglalhatja magába a fogva tartott teljes meztelenre vetkőztetését, az nem felelt meg az előírásoknak. Nyilvánvalóan a végleges tényállás megállapítására a panasz teljes kivizsgálása után kerül sor.

(16.40)

Amennyiben az eljárás során megállapításra kerül, hogy a jogszabályi előírásokat megsértették, a személyi felelősségre vonás meg fog történni.

Az érintettet eddig összesen egy alkalommal állította elő a Fővárosi Bíróság, ennek során vezetőbilincs, patentbilincs és lábbilincs mozgáskorlátozó eszközök együttes alkalmazására került sor. A Bírói Tanács elnökének utasítására a patentbilincset az előállítást végrehajtó női biztonsági felügyelő eltávolította. A lábbilincs alkalmazásának az okára a bíró rákérdezett, azonban arról nem rendelkezhetett volna, hogy azt a fogva tartottról levegyék. A jogszabályok lehetővé teszik a mozgáskorlátozó eszközök akár együttes alkalmazását is, azonban annak indokoltsága, valamint a szükségesség és az arányosság kérdéskörének megállapítására vizsgálat indult. Ha bebizonyosodik, hogy jogsértés történt, a személyi felelősségre vonás megtörténik.

Tisztelt Képviselő Asszony! A konkrét eseten túlmenően bízom abban, hogy az előző kormány által elkövetett mulasztás hamarosan megszüntetésre kerül, és az otthonszülés szabályairól jogszabály fog rendelkezni. Addig is abban bízom, hogy elfogadja a válaszomat.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
35 96 2010.10.18. 3:18  93-99

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Ha az ön által meghatározott keretekbe szorulva lennék kénytelen válaszolni, akkor azt mondanám, hogy már tegnap megkezdődött a szigorú törvénykezés, hiszen a nemzeti együttműködés kormánya a közrend, közbiztonság helyreállítását elsőrendű nemzeti ügyként határozta meg, és azt három módon javasolja elérni: a rendőrség megerősítésével, szigorú, következetes törvények elfogadásával, hatályba léptetésével és a bírósági ítélkezés felgyorsításával, gyorsabb bírósági ítéletek meghozatalával. Ezt nagyon fontosnak tartja.

Hadd beszéljek a szigorú törvényekről! Úgy gondolom, az elmúlt időszak elegendő bizonyíték arra, hogy ezekben a kérdésekben nagyon fontos lépések történek, mind a három csapás törvény, mind a szabálysértési törvény és ezekhez kapcsolódó törvényjavaslatok elfogadásával. Ami pedig a kábítószer elleni fellépést illeti, 1998 és 2002 közötti kormányzásunk idején és most is nagyon fontosnak tartjuk a kábítószer-bűnözés elleni hatékony fellépést. Ezt annak idején a szervezett bűnözés elleni törvénycsomag 1999-es elfogadása során határozottan megfogalmaztuk. Ezeket a szigorú törvényi tényállásokat 2003 nyarától az akkori szocialista-liberális kormányzat hatályon kívül helyzete. Most újra neki kell állni, és ezeket a szigorú törvényeket e tekintetben is meg kell hozni, és mi erre készen állunk.

Úgy gondoljuk, hogy a kábítószer elleni küzdelem állandó harcot jelent a tudományban, a jogalkotásban, a bűnüldözésben. Az élet minden területén fel kell venni a harcot, mert úgy, ahogy mondja, a kábítószer-terjesztők, -előállítók mindig egy lépéssel megpróbálnak a törvény előtt járni. Most is, ebben az ön által fölvázolt esetben is erről van szó, de azt gondolom, hogy a törvény fölvette a versenyt a bűnözőkkel, és meg is fogjuk előzni, és vissza fogjuk szorítani. Hiszen nagyon fontos az, hogy a magyar fiatalokat megvédjük ezektől a veszélyes szerektől.

Ami a beadott interpellációt illeti, hogy a rend kedvéért válaszoljak az írásban benyújtott kérdésekre, az ebben megemlített szer, az úgynevezett Mefedron rákerült a tiltólistára, és parlamenti döntés születik e tekintetben, amit reményeim szerint önök is tudnak támogatni, hogy mielőbb elfogadásra kerüljön. Ami pedig a szervezeti kereteket illeti, megalakult a Kábítószer Elleni Koordinációs Bizottság, amelynek feladata ezeknek a kérdéseknek a figyelemmel kísérése.

Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném elmondani, bár eltért az írásban beadott szövegtől, hogy a kormány határozott szándéka a kábítószer-bűnözés elleni föllépés, ehhez mindenféle törvényes eszközt igénybe veszünk, a parlamenti törvényjavaslataink is ezt fogják tükrözni. Arra kérem önöket, hogy támogassák ezt, hiszen akkor ön is és az önök frakciója is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon a kábítószer-bűnözés visszaszoruljon. Bízom abban, hogy el tudja fogadni a válaszomat. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
35 110 2010.10.18. 0:16  107-114

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az előbb az egyik képviselőtársa azt mondta, hogy nem válaszoltam elég konkrétan. Most az ön konkrét kérdésére azt válaszolom, hogy igen, látok lehetőséget a Btk. módosítására.

Köszönöm szépen.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
35 114 2010.10.18. 0:05  107-114

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Én abban bízom, hogy ez így lesz. Köszönöm szépen.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
35 126 2010.10.18. 2:17  123-130

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ami a kérdésében megfogalmazottakat illeti: szeretném tájékoztatni önt és a tisztelt Házat arról, hogy a 2006. augusztus 20-ai tűzijáték kapcsán történt kártérítési eljárások tekintetében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium képviseletében Répássy Róbert államtitkár úr járt el, és folytatott tárgyalásokat, amelynek részleteiről tájékoztatta a nyilvánosságot. Itt annyit szeretnék mondani, hogy a károsultak és képviselőik jelentős részével sikerült megállapodást kötni, és a megállapodások teljesítése folyamatban van.

Ami pedig a Belügyminisztérium felelősségi körét illeti: mi az országgyűlési határozat végrehajtásáról rendelkező kormányrendelet szerint a 2006. szeptemberi-októberi rendőri brutális fellépés által okozott károk károsultjai ügyének rendezésében kaptunk mandátumot. Szeretném erről tájékoztatni önt és a tisztelt Házat.

A parlamenti döntést követő kormányrendelet hatálybalépésekor 50 ügy volt folyamatban, azt követően a mai napig további 51 károsult jelentette be az igényét. A károsultakkal folytatandó egyeztető tárgyalásokra úgynevezett egyeztető bizottságot hoztunk létre, amelyben több minisztérium is képviseltette magát, így a mai napig összesen 101 ügyben folytattak egyeztetést munkatársaink. A 101 ügyből 78 károsult ügyében a mai napig sikerült peren kívüli egyezséget kötni. Szeretném önt tájékoztatni arról, hogy ezeknek az egyezségeknek a végrehajtása napokon belül megtörténik, és abban bízunk, hogy október 23-ig megkapja a kártérítést ez a 78 károsult.

Ami pedig a számokat illeti: az eddig megállapodott ügyekben 162 millió 472 ezer forint kártérítési ajánlatot fogadtak el a károsultak. Az eredeti követelés ezekben az ügyekben 237 millió 936 ezer forint volt, valamint ennek kamatai, valamint két ügyben 375 ezer forint havi járadék. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Majd folytatom az egy percben.

Köszönöm szépen.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
35 130 2010.10.18. 0:49  123-130

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Folytatva a választ, szeretnénk minden károsulttal, illetve jogi képviselőjével egyezséget kötni. A mai bírói ítélkezési gyakorlatból indultunk ki ezeknek az ügyeknek az elbírálása során, és bízunk abban, hogy a folyamatban levő ügyekben is meg tudunk állapodni. Akikkel pedig nem tudunk megállapodni, azoknak a részére az általunk megfelelőnek tartott járadék összegét bírói letétbe szeretnénk helyezni. Tehát mindenkivel szemben korrekten, tisztességesen, az országgyűlési határozatnak, illetőleg a kormánydöntésnek megfelelően szeretnénk eljárni. Úgy gondoljuk, hogy az államba vetett bizalom és az állam tekintélye 2006 őszén súlyos sérülést szenvedett. A parlamenti döntés, a kormányhatározat, illetőleg e kártérítési eljárás nyomán reményeink szerint az érintettek vonatkozásában sikerül helyreállítani ezt a bizalmat.

Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
35 235 2010.10.18. 1:20  234-239

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! 2010. október 4-én 12 óra 30 perckor a MAL Zrt. ajkai telephelyén a 10-es iszaptároló kazetta nyugati gátfala átszakadt, amelynek következtében Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyen fekvő részeit több százezer köbméter vörösiszap döntötte el. A kormány gyorsan, határozottan cselekedett az ott élők érdekében, azonnal megszervezte a mentést és a kárelhárítást, és kihirdette október 6-án a veszélyhelyzetet. A veszélyhelyzet óta megtett intézkedésekről részletesen tájékoztattuk az ország nyilvánosságát és a tisztelt Házat, én ezt most nem részletezném az időre tekintettel.

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint a veszélyhelyzet kihirdetését a kormány rendelettel rendeli el, ennek időbeli hatálya 15 nap. Ez a 15 nap lassan lejár, ezért a hatályos jogszabályok szerint a parlament jogosult meghosszabbítani a veszélyhelyzetet.

Tisztelt Országgyűlés! Mivel a veszély felszámolása, a károk elhárítása jelenleg is folyik, és ez még egy bizonyos időt vesz igénybe, ezért azt javasoljuk, és kérjük a tisztelt Házat, hogy a veszélyhelyzetet 2010. december 31-ig meghosszabbítani szíveskedjenek. Kérem ezért a tisztelt Ház támogatását.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
35 239 2010.10.18. 0:09  234-239

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm a támogató nyilatkozatot, és kérem a támogató szavazatot.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
36 8 2010.10.19. 5:22  5-8

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! Az Országgyűlés tegnap este hosszabbította meg a kolontári vörösiszap-tragédia kapcsán a kormány által 2010. október 6-án Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyére elrendelt veszélyhelyzetet. Szinte teljesen egyhangú döntéssel, egy ellenszavazattal kapott bizalmat a kormány előterjesztése.

Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, 2010. október 4-én, 12 óra 30 perckor a MAL Zrt. ajkai telephelyén a 10-es iszaptároló kazetta nyugati gátja átszakadt, és soha nem látott ökológiai katasztrófa történt, amelynek következtében Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit a vörösiszap elöntötte; emberéletben, anyagi javakban, környezetben, ivóvízben, a természetes vízfolyásokban rettenetes károkat okozott ez a tragédia, ez az ökológiai katasztrófa.

A kormány október 6-án veszélyhelyzetet hirdetett, de azonnal, már október 4-én, tíz perccel a katasztrófa észlelése után az ajkai városi tűzoltók és a devecseri rendőrök a helyszínen mentették az emberéletet, és az első sebesültek is közülük kerültek ki.

(Az elmúlt időszakban a kormány döntéseinek megfelelően...)

Cili /Lezsák-Földesi (Kontrát Károly)/bl

(9.20)

Az elmúlt időszakban a kormány döntéseinek megfelelően gyorsan, határozottan történt a mentés, a veszély elhárítása, a károk felszámolása megkezdődött. Ön, aki a térségben él, tudhatja és tanúsíthatja, hogy megkezdődött a veszély elhárításán, a károk felszámolásán túl a környezet mentesítése, a lakóterületek mentesítése.

Kolontár települést kiürítették, azóta már az elmúlt héten visszaköltöztek a lakók; Devecser vonatkozásában is megelőző intézkedések meghozatalára került sor, szerencsére nem kellett ilyen intézkedést Devecser város vonatkozásában hozni. De szeretném elmondani, hogy ez az iszonyatos katasztrófa, ez a nagy ökológiai katasztrófa olyan helyzetet teremtett, amit még Magyarországon nem tapasztaltunk, olyan pusztítást okozott. És nemcsak az anyagi javakban, nemcsak az emberéletben, hanem az emberi lelkekben, úgy, ahogy ön mondta, az emberi életfeltételekben is szörnyű beavatkozást okozott, és valóban azt lehet mondani, hogy az érintettek számára az élet nem tud úgy folytatódni, ahogy addig történt, ahogy addig élték az életüket.

De mindenesetre a kormány minden segítséget megad és megadott a katasztrófa érintettjei számára, senki nem marad fedél nélkül, mindenkinek az ellátását, az elhelyezését biztosítottuk, és a jövőben is biztosítani fogjuk mindaddig, amíg a végleges megoldás meg nem születik. De szeretném aláhúzni, hogy a kormány segítsége megelőző segítség, a felelősséget a katasztrófa okozóinak kell viselni; a felelősséget, mind az anyagi jogi, mind a büntetőjogi, mind a közigazgatási, mind a környezeti felelősséget a katasztrófa okozóinak kell vállalni.

És szeretném elmondani azt, hogy már a katasztrófa napján, a mentés, a veszélyelhárítás, a károk felszámolásával egyidejűleg a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást rendelt el halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűntett gyanúja miatt. A nyomozást később a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatta, és sor került a MAL Zrt. vezérigazgatójának előállítására, őrizetbe vételére, majd az ügyészség indítványt tett a vezérigazgató előzetes letartóztatására. Itt szeretném elmondani az igazság kedvéért, hogy nem az ügyészség utasította el az előzetes letartóztatásba helyezést, hanem a Veszprém Városi Bíróság utasította el. Valóban, sokak számára hihetetlen döntést hozott a Veszprém Városi Bíróság, amellyel szemben egyébként az ügyészség fellebbezést jelentett be. Ezt a fellebbezést jelenleg még nem bírálták el. Bízunk abban, hogy az igazság kiderül, és ebben a fontos kérdésben is az igazság fog győzedelmeskedni végül.

Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! Szeretném tájékoztatni arról, hogy az eddig gyanúsítottként kihallgatott három személy jelenleg szabadlábon védekezik, de a vezérigazgató vonatkozásában (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) az ügyészség fellebbezést jelentett be, a fellebbezés elbírálása folyamatban van. A nyomozás természetesen kiterjed arra is, hogy a tározó tervezése, kivitelezése, üzemeltetése és működése, hatósági ellenőrzése során milyen szabálytalanságok történtek (Az elnök ismét csenget.), és ezek milyen ok-okozati összefüggésben állnak a bekövetkezett katasztrófával.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
36 18 2010.10.19. 15:38  17-45

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az egyes migrációs tárgyú törvények módosítására vonatkozó törvényjavaslat Országgyűlés elé terjesztésének alapvető indoka az európai uniós és schengeni tagságunkból eredő jogharmonizációs kötelezettségek nemzeti érdekeinket hangsúlyosabban érvényre juttató teljesítése, emellett eleget tesz a kormány nemzeti együttműködés programjában megfogalmazott, a jogok és kötelezettségek egyensúlyban tartásával, a hatékony és gyors közigazgatási eljárások lefolytatásával és a jogsértő cselekmények következetes szankcionálásával, a közrend és közbiztonság erősítésével kapcsolatos célkitűzéseinek is.

Magyarország az Európai Unióhoz történő csatlakozása óta a nemzetközi migráció számára egyre vonzóbb célpont. Az elmúlt években növekedett azoknak a külföldieknek a száma, akik rövidebb vagy huzamosabb tartózkodás, illetve végleges letelepedés szándékával kértek és kaptak beutazási és tartózkodási jogosultságot a magyar hatóságoktól. A külföldiek meghatározó hányada a jogszabályok tiszteletben tartásával, legális keretek között érkezik és tartózkodik Magyarországon.

Sokan vannak azonban olyanok, akik hazánkat inkább tranzitországnak tekintve illegális módon lépik át az államhatárt, és továbbjutásukat a jogszabályok kijátszásával próbálják meg biztosítani. Az illegális migrációhoz szervesen kapcsolódnak a nemzetközi szervezett bűnözés, az embercsempészet, az emberkereskedelem és más, jogsértő cselekmények. Ez a körülmény kockázatot jelent a nemzet- és közbiztonságra, emellett fokozott követelményeket állít a schengeni tagságunkból eredő kötelezettségek teljesítése terén is.

A belső határok megnyitása az Európai Unón belül az emberek számára kézzelfogható előny, mivel így szabadon, határellenőrzés nélkül utazhatnak. A személyek szabad mozgása ugyanakkor komoly biztonsági kérdéseket is felvet, amelyre mind az Európai Uniónak, mind az egyes tagállamoknak megfelelő választ kell adniuk. Éppen ezért kiemelt kérdés, hogy a személyek azonosítása megbízható legyen, nagy hangsúlyt fektetve a tartózkodási jogot igazoló okmányokkal való visszaélések és hamisítások megelőzésére. Ennek érdekében az Európai Unió közösségi normát fogadott el az egységes, biometrikus adatokat tartalmazó okmányok bevezetéséről a harmadik országbeli állampolgárok tekintetében.

A határozat alapján a tagállamoknak 2011. május 20-áig be kell vezetni az elektronikus tárolóelemet, csipet és a kártyabirtokos digitális arcképét tartalmazó plasztikkártyát. Legkésőbb azonban 2012. május 20-áig a kártya elektronikus tárolóelemének adattartalmát ki kell bővíteni a kártyatulajdonos digitalizált ujjnyomatának képével is. Magyarország esetében költségvetési és technikai szempontokból a biometrikus azonosítók egy lépésben, 2011. május 20-áig történő bevezetése indokolt. Ez a közösségi előírás számos, az idegenrendészeti eljárásban kiadott okmányt érint, beleértve a kishatárforgalmi engedélyt is.

Az Európai Unió egyik legfőbb vívmánya az Európai Gazdasági Térségről szóló egyezményben részes államok polgárai és családtagjai számára biztosított szabad mozgás és tartózkodás joga, amely jog gyakorlása csak minimális adminisztratív kötelezettségek teljesítéséhez köthető. Az utóbbi időszakban ugyanakkor a gyakorlati tapasztalatok ráirányították a politikai figyelmet a csalás elleni küzdelemre, a szabad mozgás jogával való visszaélések megfékezésére, a kizárólag e jog megszerzése érdekében létrehozott családi kapcsolatok kiszűrésére, a közrend megóvásához fűződő érdekek védelmére. A magyarországi tapasztalatok e tekintetben - más tagállamokhoz hasonlóan - kedvezőtlen képet mutatnak.

Az említett irányelv lehetővé teszi, hogy a tagállamok a személyek szabad mozgását szabályozó közösségi jog tárgyi hatálya alá tartozó területeken a visszaélések és csalások elleni küzdelem érdekében hathatós és szükséges intézkedéseket hozzanak, azaz a joggal való visszaélés vagy csalás - például érdekházasság - esetében megtagadják, megszüntessék vagy visszavonják az irányelv által juttatott bármely jogot. Az irányelvvel való összhang megteremtése mellett hazánk érdekeinek fokozottabb védelme is szükségessé tette a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezőkre vonatkozó szabályrendszer felülvizsgálatát és módosításának kezdeményezését.

Fontos annak hangsúlyozása ugyanakkor, hogy a szigorúbb intézkedéseknek arányosnak kell lenniük, és összhangban kell állniuk az irányelvben meghatározott eljárási biztosítékokkal, ezért a törvényjavaslat fontos garanciális szabályokat tartalmaz, mint például a hatóság értesítési és tájékoztatási kötelezettsége és a jogorvoslat biztosítása.

(Tisztelt Országgyűlés! Az Európai Unió közös bevándorlási politikájának egyik fő eleme...)

SF/Lezsák-Földesi-/ (Kontrát Károly)/pa

(9.50)

Tisztelt Országgyűlés! Az Európai Unió közös bevándorlási politikájának egyik fő eleme az illegális migráció elleni küzdelem, amelynek érdekében elfogadásra került az illegális bevándorlók visszatérésének szabályait megállapító úgynevezett visszatérési irányelv. Ez a külföldiek önkéntes visszatérésére helyezi a hangsúlyt, emellett azonban új, a korábbiaknál szigorúbb intézkedések alkalmazását teszi lehetővé azokkal szemben, akik a tagállamok valamely biztonsági érdekére veszélyt jelentenek. A törvényjavaslat ennek megfelelően a hatékony visszaküldési és hazatérési politika érvényre juttatása érdekében - figyelemmel a visszaküldés tilalmát kimondó nemzetközi jogi alapelvre, a gyermek mindenekfelett álló érdekére, a családi élethez való jog biztosításának követelményére - célozza meg a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény módosítását.

A törvényjavaslat a visszatérési politika olyan kulcsfontosságú elemeit szabályozza átfogóan, mint a kiutasítottak önkéntes távozása, a kiutasítási határozatnak kitoloncolási eljárással történő végrehajtása, a kitoloncolás elhalasztása, a kiutasítási határozatot kísérő intézkedésként beutazási és tartózkodási tilalom elrendelése, a kiutasítási határozat formai követelményei, a kiutasítási határozat elleni jogorvoslati lehetőségek, a kiutasítás végrehajtására váró kiutasítottak számára nyújtandó biztosítékok.

A visszatérési irányelvnek történő megfelelés érdekében szükséges a kitoloncolások végrehajtásának hatékony ellenőrzése, amely legeredményesebben az ügyészség útján valósítható meg. Tekintettel azonban arra, hogy ezen eljárásra az ügyészség törvényességi ellenőrzési jogköre jelenleg nem terjed ki, ezért szükséges a Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló 1972. évi V. törvény módosítása.

A törvényjavaslat a visszatérési irányelvben foglaltak átültetése terén is nagy hangsúlyt fektet a külföldiek jogait védő rendelkezések beépítésére. E körben biztosítja például a harmadik országbeli állampolgárok kiutasításával kapcsolatos idegenrendészeti eljárásokban az ingyenes jogi segítségnyújtás, illetve jogi képviselet igénybevételének lehetőségét, beleértve szükség esetén a tolmács ingyenes biztosítását is. E rendelkezés átültetése a nemzeti szabályainkba azonban jelentős intézményfejlesztést és többletforrást igényel, amelynek biztosítása az irányelv átültetésére nyitva álló határidőig, 2010. december 24-éig nehézségekbe ütközik. Az átültetési határidőre tekintettel ezért indokolt az ingyenes jogi segítségnyújtással kapcsolatos rendelkezések későbbi időben történő hatályba léptetése. A részletes szabályozás megalkotása az érintett tárcák együttműködése keretében valamennyi megoldási alternatíva gondos mérlegelésével, a jogharmonizációra rendelkezésre álló határidőig a költségtakarékossági és hatékonysági szempontok figyelembevételével elvégezhető.

Tisztelt Ház! Az elmúlt évek tapasztalatai arra utalnak, hogy az az alapjaiban helyes és támogatandó törekvés, amely szerint a fiatalok számára lehetővé kell tenni, hogy tudásukat külföldi oktatási intézményekben bővíthessék, sajnos nemkívánatos hatásokat is eredményezett. Gyakran fordul elő, hogy a külföldiek a tanulmányi célú beutazások kedvezőbb feltételeivel visszaélnek, és ezt használják eszközül a schengeni térségbe történő, többnyire gazdasági célú bejutáshoz.

Napjainkban az Európai Unió egyes tagállamaiban működő felsőfokú oktatási intézmények egyre növekvő számban fogadnak távoli földrészekről diákokat, ugyanez a szándék vezeti a magyar oktatási intézményeket is. Fontos azonban, hogy e cél érdekében körültekintő toborzási és felvételi eljárások lefolytatására kerüljön sor, amellyel kiszűrhetők a visszaélések. Az idegenrendészeti hatóságok az elmúlt évben több mint százötven, joggal visszaélő tartózkodási engedélyének visszavonására intézkedtek. A törvényjavaslat e nemkívánatos folyamat megakadályozása érdekében kiegészíti a tanulmányi célú beutazások feltételeit, valamint az oktatási intézmények számára bejelentési kötelezettséget ír elő.

A vízumkódexnek való megfelelés érdekében a törvényjavaslat mind a harmadik országbeli külföldiek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény, mind a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény rendelkezéseinek módosításával közigazgatási úton jogorvoslati lehetőséget biztosít a vízum elutasítására, visszavonására, megsemmisítésére vonatkozó határozatokkal szemben. Kizárja ugyanakkor a további jogorvoslatot, a bírói felülvizsgálat, az újrafelvételi eljárás lehetőségét. A másodfokú eljárás lefolytatására hatáskörrel rendelkező szervet a végrehajtásra vonatkozó kormányrendelet fogja kijelölni.

A migráció az európai stratégiai programok között kiemelt szakterület; a következő években mind fogalmi rendszerét, módszertanát, mind az adatigényeket illetően jelentős korszerűsítési, egységesítési változásokra lehet számítani.

Tisztelt Országgyűlés! Az Európai Unió - így hazánk is - menedéket nyújt az üldözés elől menekülőknek. Ahhoz azonban, hogy a menekültügyi politika valóban életképes legyen, szükség van egy olyan szabályozórendszerre, amely a védelem nyújtása mellett képes hatékonyan kezelni az illegális vándorlási folyamatokat, eleget téve ezzel a schengeni tagságunkból eredő kötelezettségeinknek is. E célokra fokuszálva került felülvizsgálatra a menedékjogról szóló törvény, amelynek során a szándék arra irányult, hogy a jelenlegi trendeket, európai tapasztalatokat és a meglévő legjobb gyakorlatokat figyelembe véve változtassa meg a nemzeti szabályozást Magyarországon. Hazánkban az elmúlt évben közel 5 ezer személy folyamodott menedékjogi védelemért. A kérelmezők között azonban kevesen voltak olyanok, akiknek a védelem iránti igénye valóban jogos, megalapozott volt.

A menekültügyi eljárások lefolytatását akadályozza az ügyfelek együttműködési hajlandóságának alacsony foka. A kérelmezők 30-40 százaléka távozik ismeretlen helyre a közigazgatási eljárás során. Ez komoly terhet jelent a hazai befogadó rendszerre, figyelembe véve azt is, hogy a más uniós tagállam területére távozó kérelmezőket a dublini rendelet értelmében hazánknak gyakran többször is vissza kell vennie.

A hatályos menedékjogi törvény például a területen maradás jogát a kérelmezők számára két eljárás erejéig biztosítja anélkül, hogy erre uniós jogszabályi kötelezettség állna fenn. Ezzel a nyilvánvalóan megalapozatlan, az eljárással visszaélni kívánó ügyfélkör részére a gyakorlatban többéves zavartalan tartózkodást biztosít. A jelenlegi hazai jogi keretek nem adnak lehetőséget a nyilvánvalóan megalapozatlan kérelmek kiszűrésére, amellyel például a menekültügyi szempontból kevés relevanciával bíró menekülési történetet előadó, vagy a biztonságos harmadik országból érkező vagy a nyilvánvalóan visszaélő kérelmező esetében gyors és hatékony döntéshozatalra nyílna mód. Mindez szükségessé teszi a menedékjogi törvény módosítását.

A jogalkalmazási tapasztalatok egyértelműen alátámasztják, hogy a menedékjogi eljárások jelentős mértékű elhúzódásának oka az, hogy a felülvizsgálati kérelmek tárgyában kizárólagos illetékességgel eljáró Fővárosi Bíróság a döntését nem tudja határidőben meghozni. A határozatok általában a törvényben előírt hatvan nap helyett hat-nyolc hónap alatt születnek meg. Ez a körülmény is hozzájárul a közbiztonsági kockázatok növekedéséhez, emellett az eljárások elhúzódása miatt gyakran előidézője rendkívüli események bekövetkezésének. Az elmúlt években sokszor hallhattunk a médiákban híradást éhségsztrájkokról, a befogadó intézményekben történt rongálásokról, szándékos gyújtogatásokról, különböző demonstrációkról.

Az elhúzódó felülvizsgálati eljárások veszélyeztetik továbbá az alaptalanul menedékjogi védelmet kérő külföldiek kiutasításának hatékony végrehajtását is. Ennek a helyzetnek a megszüntetése érdekében a Pp. szabályainak a beterjesztett törvényjavaslat szerinti módosítása a Fővárosi Bíróság kizárólagos illetékességét megszünteti, és a felülvizsgálati kérelmek elbírálását a külföldi magyarországi lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye, ezek együttes hiánya esetén pedig a szálláshelye szerint illetékes ítélőtábla székhelye szerinti megyei bíróságok feladatkörébe utalja.

Tisztelt Országgyűlés! A menedékkérő, kísérő nélküli kiskorúak elhelyezésére jelenleg a menekültügyi befogadó rendszer keretei között erre a célra fenntartott speciális intézményben kerül sor. Ez a megoldás - tekintettel a gyermekek mindenekfelett álló érdekeire - azonban nem célravezető. Indokolt, hogy a kísérő nélküli kiskorúak elhelyezésére a gyermekvédelmi szakellátásban a hasonló korú magyar gyerekekkel együtt kerüljön sor, ahol számukra a jelenleginél eredményesebben biztosítható az életkoruknak és speciális igényeiknek megfelelő gondoskodás. A gyermekvédelmi szakellátásba való bekerülésük mellett szól az is, hogy a nemzetközi védelmet kérő gyermekek esetén sor kerül gyám kirendelésére, amely szélesebb körben biztosítja a gyermek érdekeinek védelmét, mint az ügygondnok, aki kizárólag a menekültügyi eljárással kapcsolatban folytat segítő tevékenységet. Erre tekintettel tartalmaz a törvényjavaslat a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény módosítására vonatkozó rendelkezést.

Tisztelt Országgyűlés! A debreceni befogadó állomáson 2008. június 11-én történt, a médiában csak a "debreceni toronymászásként" elhíresült rendkívüli esemény ráirányította a figyelmet a kiegészítő védelemben részesülő, oltalmazottként elismert külföldiek személyazonosító okmánnyal történő ellátásával kapcsolatos jogi szabályozás nem kielégítő voltára. Az oltalmazotti jogállást a menedékjogi törvény 2008. január 1-jén vezette be Magyarországon, azonban a jogállás bevezetéséből adódó feladatok ágazati jogszabályban történő megjelenítése ez idáig elmaradt. A javaslat az ágazati jogszabály, a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló törvény kiegészítésével, az oltalmazottként elismert külföldi személyi és lakcímadatainak nyilvántartásba vételével, valamint a személyazonosító igazolványa és a személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványa első ízben történő kiadásával összefüggő feladatok nevesítésével pótolja ezt a joghézagot.

A kormány által benyújtott törvényjavaslat az uniós jognak való megfelelés mellett jelentősen javítja a magyar migrációs joganyag koherenciáját, növelve ezzel a jogbiztonságot, hatékonyabbá teszi az illegális migráció, illetve a migrációs indíttatású visszaélések elleni küzdelmet. A törvényjavaslat a jogharmonizációs kötelezettség teljesítése mellett a jogalkalmazói gyakorlatban felmerült problémák megoldását is célozza, elvégzi a szükséges deregulációs feladatokat, továbbá egyes, korábban nem teljeskörűen átültetett uniós jogszabályokkal kapcsolatos kiegészítéseket, tükrözve ezzel a tagállamok gyakorlatához való közeledést.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket, és kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a benyújtott törvényjavaslatot tárgyalja meg és fogadja el. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr.)

ME/Lezsák-Földesi-/bl

(10.00)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
37 95 2010.10.20. 3:31  80-188

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A soros magyar elnökséggel kapcsolatban a Belügyminisztériumot érintő feladatokról szeretnék beszélni, elsődlegesen a Magyarországon megrendezésre kerülő elnökségi rendezvények biztosításával kapcsolatos feladatokat jelentik ezek. Másrészt az egyik legfontosabb tanácsi formáció, a Bel- és Igazságügyi Tanács belügyi részének és ehhez tartozó számos döntés-előkészítő munkacsoportnak, bizottságnak az elnöklését és az ülések tartalmi előkészítését, amit a tárca és az önálló belügyi szervek állományából kijelölt mintegy 60 fős szakértői gárda végez.

A BM és az önálló belügyi szervek az elnökséghez kapcsolódóan több mint harminc, hazánkban tartandó szakértői rendezvényt készítenek elő. Ezek jelentős részét takarékossági okokból a tárca Roosevelt téri központi épületében fogjuk megtartani. Szeretném kiemelni feladatként a stockholmi program végrehajtását, ennek érdekében jelentős erőfeszítéseket fogunk tenni.

Tisztelt Országgyűlés! Elnökségi programunkat alapvetően az Európai Bizottság által már benyújtott vagy benyújtani tervezett javaslatok és a korábbi elnökségek alatt tárgyalt áthúzódó tervezetek határozzák meg, de ésszerű számban, kapacitásainkhoz és szakmai szervezetek által felvetett valós szükségletekhez igazodva saját kezdeményezéseket is be kívánunk nyújtani, kapcsolódva a 2009 folyamán a spanyol és belga partnerekkel közösen kidolgozott trióprogramhoz.

A sikeres elnökség érdekében a Bizottsággal, az Európai Parlamenttel a legszorosabb együttműködésre törekszünk. Szintén nagyban építünk az utánunk következő lengyel elnökséggel való szoros kooperációra, amelynek a kereteit a lengyel kollégákkal megteremtettük.

Legfontosabb elnökségi prioritásaink a belügyi területen az egyeztetések mostani állása szerint az alábbiak. Az első: a szervezett bűnözés elleni harcnak magas szinten való napirenden tartása, az új fenyegetések áttekintése, összekapcsolva a keleti partnerség és a számítástechnikai bűnözés kérdéseivel, ennek keretében a számítógépes bűnözés elleni harcról konferenciát is szeretnénk tartani. A második: a keleti partnerség migrációs folyamatának továbbvitele. A harmadik a közlekedésbiztonság, ennek keretében a tagállamok között a közlekedési jogsértések elkövetőiről való gyors és hatékony információáramlás megteremtése, ezen túlmenően kiemelt feladatként tekintünk Bulgária, Románia csatlakozására a schengeni térséghez, amelyet minden eszközzel elő kívánunk segíteni. Az utasadat-nyilvántartási dosszié részben a harmadik országokkal való együttműködésben, részben az Unión belüli PNN-rendszer létrehozásához alapul szolgáló jogszabálytervezet tárgyalásainak megkezdése.

Előrelépést kívánunk elérni a közös európai menekültügyi rendszer megvalósításában annak érdekében, hogy ennek 2012-es céldátuma tartható legyen. A legális migráció terén a Bizottság által nemrég benyújtott két irányelvjavaslat - idénymunkások és vállalaton belüli áthelyezettek beutazása és tartózkodása - tárgyalásainak lehetőség szerinti lezárására fogunk törekedni. A magyar elnökség előtt álló jelentős kihívásként tekintünk a vízuminformációs rendszer, a VIS működésének megkezdése, a schengeni információs rendszer második generációjának, a SIS II-nek a további fejlesztésére.

Feladataink között a külkapcsolati vetület sem elhanyagolható, hiszen vezetni kell az uniós delegációt az USA-val, Oroszországgal és Ukrajnával megrendezésre kerülő miniszteri szintű találkozókon, melyek közül az EU-USA-találkozóra hazánkban kerül sor.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
38 70 2010.10.25. 3:20  67-73

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A közlekedők biztonságáért soha nem tudunk annyit tenni, mint amennyit szeretnénk, és mindig többet kell tenni annál, mint amennyit eddig tettünk. Úgy gondolom, hogy ez a helyes kiindulópont ebben a tekintetben, hiszen valóban az elmúlt években értünk el eredményeket a közlekedés biztonsága, a közlekedők biztonsága érdekében, de úgy gondolom, ön is egyetért azzal, hogy egy ember elvesztése is eggyel több az elviselhetőnél.

Ami pedig a konkrét kérdésére adandó konkrét választ illeti, szeretném önt tájékoztatni és a tisztelt Házat is, hogy a nemzeti ügyek kormánya a közbiztonságot elsődleges nemzeti ügyként határozta meg, és ezért konkrét lépéseket is tesz, és a közbiztonság fontos része a közlekedésbiztonság. Több rendőr, hatékonyabb ellenőrzés, jobb technika, jobb minőségű utak mind hozzájárulnak ehhez, de engedje meg, hogy néhány konkrét lépést is ismertessek.

Megkezdődött a 2011-13 közötti évekre vonatkozó nemzeti közlekedésbiztonsági akcióprogram előkészítése, folyamatban van a közúti közlekedést érintő jogszabályok felülvizsgálata, új KRESZ megalkotása van előkészületben. Brüsszelben 2010. július 22-én az Európai Közösségek Bizottsága elfogadta a 2011 és 2020 közötti időszakra vonatkozó uniós közlekedésbiztonsági programot, ebben a gépjárművek biztonságát javító intézkedések, a biztonságosabb közúti infrastruktúra kiépítése, a hatékonyabb közúti ellenőrzések, a közúti sérülésekkel kapcsolatos intézkedések és a motorkerékpárosok közlekedésbiztonságának javítása szerepel fő célként. Ezeket mind beépítjük az új szabályozásba.

Jól ismert előttünk az is, hogy a közlekedésbiztonság csapatmunka. A fokozott hatósági jelenlét, a jogszabályok rendelkezéseinek szigorítása önmagában nem elegendő a közlekedésbiztonság jelentős javulásához, a korszerű baleset-megelőzési tevékenység is fontos, továbbá el kell érni, hogy a közlekedés résztvevői belássák azt, hogy a közlekedési szabályok a biztonságukat szolgálják. Csak velük együtt sikerülhet további eredményeket elérni.

Tisztelt Képviselő Úr! Úgy, ahogy ön is említette, nem dőlhetünk hátra, annak ellenére sem, hogy ezek a számok, amelyeket ön említett, ezek a kedvező számok, ezek a javuló tendenciák ebben az évben is folytatódnak, hiszen néhány adatot hadd mondjak: 8,57 százalékkal csökken a közlekedési balesetek száma, a halálos kimenetelű balesetek száma 13,62 százalékkal csökken, a súlyos sérüléses balesetek száma 10,5 százalékkal, a könnyű sérüléses balesetek száma 7,31 százalékkal, a meghalt személyek száma pedig 10,46 százalékkal, 612-ről 548-ra csökken.

(15.00)

Úgy gondolom, hogy ezek szép számok, ezek javuló számok, de úgy, ahogy mondtam, a közlekedők biztonságáért soha nem tudunk annyit tenni, mint szeretnénk, és mindig többet kell tenni azért, mint amit eddig tettünk.

Remélem, hogy a válaszomat el tudja fogadni, és abban bízom, hogy mindig javuló, még jobb számokról tudok beszámolni önnek és a Tisztelt Háznak. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
38 172 2010.10.25. 1:55  169-172

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kérdésére válaszolva tájékoztatom önt és a tisztelt Házat, hogy a kormányváltás előtt, az elmúlt nyolc évben az akkor kormányzó baloldal a demokrácia eszméjével összeegyeztethetetlen módon 2002 után jog- és alkotmányellenesen elmozdította azokat, akik nem kívántak asszisztálni politikájukhoz. Ennek a hozzáállásnak, ennek a tevékenységnek az eredményeképpen a demokráciába vetett bizalom sokakban megrendült. Azonban mi a szocialistáktól eltérő módon politikai megrendelést nem adunk, és nem is teljesítünk. A vezetők kiválasztását és funkcióban maradását azok szakmai alkalmassága dönti el. Még egyszer mondom: a szakmai alkalmassága dönti el.

A kormány a nemzeti együttműködés programjában megfogalmazottak szerint a kiszámíthatóságra, az elszámoltathatóságra, a felelősségre, az írott jogszabályok és az íratlan erkölcsi parancsok tiszteletben tartására épít. A Magyar Köztársaság rendőrsége esetében a vezetők kiválasztása jogilag szabályozott keretek között, a szakmai ismeretek, a vezetői rátermettség és az egyéb szükséges kompetenciák figyelembevételével történik. A vezetők munkájának megítélése szintén szakmai alapon végezhető el. Jelenleg vizsgálat van folyamatban, ami még nem zárult le. Ennek alapján nyilvánvalóan levonjuk a következtetéseket. Ennek megfelelően a kormány eddig is eljárt, és ezután is meg fogja tenni a megfelelő lépéseket olyan esetekben, amikor erre szükség van. Ha indokolt, elmozdítjuk, sőt, ha szükséges, felelősségre is vonjuk a vezetőt.

Ám a törvényesség, a szakmaiság mindig vezérfonal marad, azonban ezt mindenkor a törvényes és szakmai alapokon tesszük meg, sohasem a törvények ellenében. Amennyiben egyes változások szükségesnek bizonyulnak, akkor és csak akkor lehetnek még személyi változások a vezetők között.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
39 12 2010.10.26. 5:16  10-13

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! Nem tudom, hogy ön járt-e Devecser, Kolontár térségében személyesen, vagy csak közvetett információi vannak, de szeretném elmondani, hogy a tegnapi lakossági fórumon az emberek részéről felvetődött vagy felvetett kérdésekre az ott megjelent felelős vezetők határozott, egyértelmű választ adtak.

Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! Három hete és egy napja történt Magyarország legnagyobb ökológiai katasztrófája: 2010. október 4-én, 12 óra 30 perckor szakadt át a MAL Zrt. ajkai telephelye 10-es tározójának a gátja, és tíz perc múlva - tíz perc múlva már - az ajkai tűzoltók és a devecseri rendőrök mentették az embereket a helyszínen. (Szabó Imre: Ez rendben van. Nem ez volt a kérdés.) Ezt követően a kormány a mentéssel egyidejűleg megkezdte a károk elhárítását, a veszély elhárítását, veszélyhelyzetet hirdetett október 6-án, amelynek a meghosszabbításáról az Országgyűlés a múlt héten döntött. Elkészült a kolontári védőgát, azonnal el kellett kezdeni a védőgát építését, amely nemcsak átmeneti, hanem hosszú távú védelmet is jelent a tározókban kialakulható veszély ellen. Elkészült a háromlépcsős körgát is, amely további védelmet jelent. Kolontárra az emberek nagy része visszaköltözött.

Amit ön említett, a szennyezett területek mentesítése óriási erőkkel folyik, frakcióvezető-helyettes úr, óriási erőkkel. A tegnap nap eső nehezítette ezt a tevékenységet, ezt a munkát, ennek ellenére az emberek hősies küzdelmet folytattak, és szállítják el az iszapot a területről. Ez nem fejeződött be még teljesen. Akkor lehet azt mondani, hogy teljesen mentesítették az ott dolgozók a területeket Devecserben és Kolontáron, amikor majd a házakat is elbontják, és az elbontandó házak pincéjéből is eltávolítják a vörösiszapot és az ott lévő szennyező anyagot. Reméljük, hogy erre is mihamarabb sor kerül.

A magyar állam nevében kormánybiztos jár el, aki áttekinti a gazdálkodó szervezet vagyoni helyzetét, jóváhagyja, ellenjegyzi a gazdálkodó szervezet vagyoni jellegű kötelezettségvállalásait, a rendkívüli intézkedés bevezetését előidéző helyzet közvetlen elhárításával, illetve következményeinek enyhítésével összefüggésben dönt a gazdálkodó szervezet legfőbb döntéshozó szerve hatáskörébe tartozó ügyekről. A károsultak megsegítésére kormányhatározat született a Magyar Kármentő Alapról, amelyre a mai napig 700 millió forint gyűlt össze.

Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! Megtörtént az érintett ingatlanok felmérése. Itt is szeretném tájékoztatni önt és a tisztelt Házat, hogy Devecser város vonatkozásában 225 épület kerül elbontásra, 225 épület került erre a listára, amely az elbontásra javasolt épületeket jelenti, Kolontáron 35 lakóépület bontására tesz javaslatot, Somlóvásárhelyen pedig két ingatlanéra, tehát összesen 262 ház kerül elbontásra ezen a területen.

Megkezdődött a területek kijelölése, megkezdődött a tervezőmunka, és megkezdődött és be is fejeződött az emberekkel való tárgyalás, amely azt célozta, hogy megkérdezték az embereket, hogy mit kívánnak, hogy kívánnak, a lakóparkban kívánnak új otthont választani maguknak, választani kívánnak az állam által felkínált épületekből, vagy pedig Devecserben választanak másik használt ingatlant. Egyértelműen mindenkit megkérdeztünk. Nem adott még mindenki teljes, határozott választ, de a napokban megkapjuk ezt a választ, és ennek megfelelően születhetnek meg a döntések. Szeretném elmondani, hogy nincs rivalizálás az állami szervek között, határozott vezetés van, egy kézben történik az irányítás, tervszerűen történik a kárelhárítás, a mentesítés és a többi intézkedés.

Frakcióvezető-helyettes úr, egy dologban nem sikerült teljes eredményt elérni. Tudja, mi az? Az, hogy az emberi lelkekben nem sikerült azt a sebet begyógyítani, ami talán egy élet során sem fog begyógyulni, hogy nagyon sokan meghaltak, több mint 150-en megsérültek (Szabó Imre: Nem erről beszéltem!), az emberek élete, munkája odaveszett. Ezt nem lehet a kormányon számon kérni. (Szabó Imre: Ezt nem kérte számon senki! Nem ezt kértem számon!) Ez politikai haszonszerzés (Gőgös Zoltán: Ne mondjál már ilyet!), amit ön a napirend előtti hozzászólásában művelt, az politikai haszonszerzés.

Szeretném elmondani, hogy mindenki, minden rászorult megkapja az államtól a segítséget, mindenkinek lesz fedél a feje fölött, mindenki kap új otthont. (Szabó Imre: Senki nem kapott semmit!) És még egy dolgot szeretnék elmondani: abban is bízunk, hogy a felelősöket megtaláljuk (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), és a felelősök viselni fogják a következményeket.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és a KNDP soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
40 44 2010.10.27. 9:01  1-45

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Legelőször is szeretném visszautasítani Harangozó képviselő úr megalapozatlan szavait, amelyek egyrészt nem a tárgyról szólnak, másrészt pedig nem felelnek meg a valóságnak.

Ami a törvényjavaslatot illeti, általánosságban szeretném elmondani, hogy szeretném megköszönni a képviselőtársaimnak ezt az élénk vitát. Mindjárt bevezetőképpen hadd értékeljem úgy, hogy a ma délelőtt is azt bizonyítja, hogy ez a törvényjavaslat talán nem rossz, hiszen nem az előterjesztővel, nem az előterjesztéssel folyt a vita, hanem az ellenzéki frakciók egymás között vitatkoztak. Ez a mai délelőtt ezt bizonyította, és úgy gondolom, ez talán azt mutatja, hogy a képviselőknek nem a törvényjavaslattal, az előterjesztővel, a kormánnyal, hanem egymással van vitájuk.

Ami még egy általános megjegyzés, és engedjék meg nekem, hogy megtegyem, az az, hogy nagyon fontosnak tartom, hogy a képviselő hölgyek és urak tartsák tiszteletben a Házszabályt, a törvényeket, és tartsák tiszteletben az emberi méltóságot e törvényjavaslat vitája során és más törvényjavaslat vitája során is.

(10.20)

Az is fölvetődött, tisztelt Ház, hogy vajon miért került sor ennek a törvényjavaslatnak az előterjesztésére, hogy indokolt-e a migrációs kérdésekben, idegenrendészeti kérdésekben ma törvényt alkotni.

Tisztelt Képviselőtársaim! Én szeretném leszögezni azt, hogy ennek egyetlenegy oka van: ez a kormány ebben a tárgykörben, a migráció, az idegenrendészet tárgykörében most látta indokoltnak, hogy ezekben a kérdésekben törvényjavaslatot terjesszen elő, hiszen utalnék arra, hogy ez a kormányzati többség, ez a parlamenti többség a programjában és a kormányprogramban is a közrend, a közbiztonság megszilárdítását elsődleges nemzeti ügynek tekintette, és úgy gondoljuk, hogy ez a törvényjavaslat is a maga tárgyát illetően - a jogharmonizációs célú módosítások mellett - elsődlegesen ehhez a célhoz is hozzájárul. Úgy gondolom, hogy nagyon fontos volt, hogy ezt kiemeljem.

Engedjék meg, hogy néhány észrevételt tegyek az általános vita két szakaszában elhangzott hozzászólásokra, és még egy általános észrevételt. Az egyik képviselőtársam, Volner János azt mondta, hogy reagáljak a módosító indítványokra is. A Házszabály szerint, szeretném fölhívni a figyelmet, a részletes vitában van erre lehetőség, hogy a módosító indítványokra reagáljak. Most pedig az általános vita két szakaszát érintő képviselői hozzászólásokra reagálnék néhány mondatban.

Szabó Timea képviselő asszony felszólalásában felvetette, hogy a menedékjogi törvény szigorítását semmilyen európai uniós norma nem írja elő, azt mondta, hogy nincs semmilyen fenyegetettség, a migrációval összefüggő problémák száma csökken. Mi ezt nem így látjuk. Mi úgy tapasztaljuk, hogy téves az az állítás, hogy a javaslat az Európai Unió törekvéseivel ellentétes, hiszen egyrészt ne felejtsük el azokat az új tagállami törekvéseket, amelyek az Unió egészében érvényesülnek, és amelyek sarkosan fogalmazva szigorító jellegű tendenciaként fogalmazhatók meg, másrészt álláspontunk szerint összhangban van az uniós jog várható irányával is. Ezt a következőkkel szeretném igazolni.

Egyrészt az Európai Unió most több irányelvet is tárgyal e tárgykörben, több migrációs tervezet közül van kettő, amelynél esély sem látszik az elfogadásra, éppen azért, mert a tagállamok között nagyon nagy a véleményeltérés, mert nagyon sokan a közbiztonsági szempontokat tartják szem előtt, és nem akarnak más országokkal, más országcsoportokkal vagy az EU Bizottsággal szemben engedményt tenni, tehát a befogadási irányelvnek nincs esélye. De ugyanennyire nincs esély arra pillanatnyilag, hogy elfogadják az EU-ban, úgyhogy a jelzések szerint valószínűleg a Bizottság visszavonja, mert a tagországok nem támogatják, és egy új, nem ilyen megengedő irányelvet fognak várhatóan e tárgykörben előterjeszteni.

Ugyanez a helyzet az eljárási irányelvvel. Esély sincs arra, hogy az eljárási irányelvet elfogadják, hanem pillanatnyilag az a valószínű, hogy a Bizottság visszavonja, mert akkora a tagállami ellenállás, és valószínűleg újat fognak beterjeszteni.

Dorosz Dávid képviselő úr - akit most nem látok itt - fölvetette, miszerint a gyermekkorúak idegenrendészeti őrizetbe kerülhetnek. Mindenekelőtt szeretnénk leszögezni, hogy kísérő nélküli kiskorút nem lehet őrizetbe venni. Ellenkezőleg; a javaslat szerint a kísérő nélküli kiskorúak bekerülnek a magyar gyermekvédelmi rendszerbe. Ezzel kapcsolatban ma is hangzott el hozzászólás Mirkóczki Ádám képviselő úr részéről, ő is így fogalmazta meg, hogy a kiskorúak bekerülnek a magyar gyermekvédelmi rendszerbe. Álláspontunk szerint ez egy, a kiskorúak érdekeit szolgáló szabályozás, és semmiképpen nem tekinthető e tekintetben szigorításnak.

Harangozó képviselő úr hozzászólásait köszönöm, kivéve, amit legutoljára elmondott, ami nem kapcsolódott se a tárgykörhöz, és a valóságnak sem felelt meg, erre már reagáltam, de egyekben az érdemi szakmai hozzászólásában azt mondta az általános vita első szakaszában, hogy komoly következményekkel járhat a szabályozás nem egyértelmű volta és a hatósági eljárás kereteinek hiánya kiutasítás esetében, erről beszélt. Álláspontja szerint a beutazás és tartózkodás jogának megtagadását és a kiutasítást is az Európai Gazdasági Közösség állampolgáraival szemben is lehetővé teszi ez a törvényjavaslat abban az esetben, ha a beutazás vagy tartózkodás - idézőjelben - valódi, közvetlen és súlyos veszélyt jelent a Magyar Köztársaság nemzetbiztonságára. Harmadik ország állampolgára esetén a kiutasítás oka a közrend, közbiztonság vagy nemzetbiztonság védelme is lehet. Ahogy ön fogalmazott, gumijogszabállyal állunk szemben.

E tekintetben szeretném fölhívni a figyelmet arra, hogy a javaslat szó szerint idézi a genfi egyezményt, ami arról szól, hogy aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent, az adott országban nem tartózkodhat; ennél konkrétabb kívánalmat a menekültügyi egyezmény sem fogalmaz meg. Álláspontunk szerint természetes, tisztelt képviselő úr - és remélem, hogy ebben egyetértünk -, hogy minden szuverén ország önvédelmi jogába beletartozik, hogy az ott élők védelme érdekében, az adott ország polgárai védelme érdekében általános fogalomként definiálja a nemzetbiztonsági kockázat és a közbiztonsági kockázat fogalmát.

Volner János képviselő úrnak - aki jelenleg is a teremben tartózkodik - az általános vita első szakaszában nagy vihart kavart, úgynevezett járványügyi kifogására reagálva azt mondhatom, hogy bár az észrevétel stílusát nem akarom minősíteni, a képviselő úrnak célszerű lenne a hatályos jogszabályozást áttekinteni. A szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi I. törvény, valamint a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló 2007. évi II. törvény hatályos rendelkezései már most is lehetővé teszik az egészségügyi hatóság javaslatára közegészségügyi okból külföldiek kiutasítását akkor, ha a külföldi közegészséget veszélyeztető magatartást tanúsít, például nem tartja be a járványügyi előírásokat. Ezt a hozzászólása érdemének tekintem, és arra válaszolok.

Tisztelt Országgyűlés! Én még egyszer szeretném aláhúzni, hogy örülök annak, hogy a vita jelentős részében sok érdemi hozzászólást is hallottunk, és még egyszer mondom, azt tapasztaltam, hogy a vita nem is az előterjesztő és a képviselők, hanem az ellenzéki frakciók egymás közötti vitáját jelentette. Nagyon fontosnak tartom azt, hogy tárgyszerűen, érdemben és az emberi méltóságot tiszteletben tartva folyjanak le ezek a viták a hátralévő részletes vita során is.

Összefoglalásként: ha elfogadják azt, hogy ennek a törvénynek a szándéka a magyar emberek hatékonyabb védelmének a szolgálata, akkor kérem, hogy a kapcsolódó módosító indítványokat is ennek a szellemében tegyék meg. Bízom abban, hogy az előttünk lévő részletes vita is hozzásegít bennünket ahhoz, hogy a magyar nemzeti érdekeket hatékonyan tudjuk képviselni, úgy, hogy a jogharmonizációs kötelezettségeknek is eleget tudjunk tenni. Bízom abban, hogy az önök tevékeny hozzájárulásával jó törvényt tudunk alkotni, és jó törvényt tud elfogadni a tisztelt Ház.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok és az LMP soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
42 20 2010.11.03. 10:57  19-33

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim és Uraim! Az elmúlt nyolc év, különösen a Gyurcsány-kormány időszaka veszélyesen megrendítette az állammal, az állam intézményeivel és a közszereplőkkel szembeni közbizalmat. Különös súlyt ad mindennek a korábban soha nem látott mértékű kormányzati korrupció, a hatalommal való visszaélés tömeges jelenléte az állami vállalatokban és intézményekben, vagy az államháztartási adatok kormányzati meghamisítása. Ez a jelenség tovább nem tartható, a korrupció tűrhetetlenné vált.

A nemzeti együttműködés kormánya ennek a korrupciónak a felszámolására már eddig is erőteljes lépéseket tett, ám nem szabad azt gondolni, hogy minden rendben van. Már a kormányprogramban is kifejtettük, hogy a rend érdekében nemzeti ügynek tekintjük, hogy új rendőrség szülessen. Az adófizetők a magyar rendőrséget azért tartják fenn, hogy szolgálja őket, nem pedig azért, hogy uralkodjon felettük. Szakítani fogunk az elmúlt évek gyakorlatával, amelyben a rendőr az állami uralom jelképe és annak végrehajtója. Ennek megfelelően a rendőrt is hatékonyan ellenőrizni kell. A magyar emberek számára az államnak elsősorban a védelmet és a biztonságot kell szolgáltatnia, amire csak egy értékeiben, gondolkodásmódjában, mentalitásában megváltozott és megújult rendőrség képes.

A magyar rendőrség a szocialista kormányok alatt elveszítette az emberek bizalmát és támogatását, súlyos morális és anyagi válságban van. Sok tekintetben ezt megváltoztattuk; be kell vallanunk, hogy még van teendőnk. Célul tűztük ki, hogy a magyar rendőrséget megváltoztatjuk, visszaadjuk régi tekintélyét, és olyan rendvédelmet valósítunk meg, amelyik visszaadja az emberek bizalmát.

Egyszerűen fogalmazva, olyan rendőrökre van szükség, akik méltóak a társadalom tiszteletére és megbecsülésére, akik munkájukat valódi szolgálatnak tekintik. Ennek elősegítéséhez, illetőleg megerősítéséhez tehát új szabályokra van szükség. E szabályokban nemzetközi követelményeknek is eleget téve, de elsősorban a nemzeti érdekeink mentén olyan normákat kell kialakítanunk, amelyek elősegítik azt, hogy a rendőrséget tiszteljék, és a rendőrség is olyan szervezet legyen, amely teljes mértékben alkalmas az emberek szolgálatára.

Tisztelt Országgyűlés! A rendőrséget olyan szervezetté kell átalakítani, amely munkája során figyelemmel van az ország területeinek különféle szociális, társadalmi, gazdasági adottságaira. Az új rendőrség kialakításának célja, hogy az ország legkevésbé biztonságos településein megfelelő mennyiségű és minőségű rendfenntartó erő legyen. A törvényjavaslat ennek érdekében tartalmazza a rendészeti tárgyú, elsősorban a rendőrség szervezetére és a rendőrség hivatásos állományának szolgálati viszonyára vonatkozó, valamint az ezzel összefüggő más törvények módosítását. A szabályozás kialakítását alapvetően a feladatellátás hatékonyságának növelésére, a belügyminiszter irányítása alatt álló szervek tevékenységében megnyilvánuló párhuzamosságok megszüntetésére, az intézkedések jogszerűségének fokozására és az államigazgatás tisztaságának növelésére vonatkozó társadalmi igény határozta meg.

A törvényjavaslat elfogadásával a következő területeken érhetünk el jelentős haladást.

1. Hatékony eszközöket teremtünk a rendészeti korrupció határozott és gyors visszaszorítására. A törvényjavaslat ennek érdekében azért, hogy a hivatásos állomány tagjai csak valóban arra érdemes személyek lehessenek, szigorítja a hivatásos állományba kerülés, illetve a szolgálati viszony fenntartása előéleti követelményeit, azaz a kifogástalan életvitel követelményét, valamint a jogszabálynak megfelelő munkavégzés hatékony ellenőrizhetőségére új módszert vezet be, a megbízhatósági vizsgálatot.

Tisztelt Országgyűlés! A megbízhatósági vizsgálat végrehajtására feljogosított szervezet a munkakör ellátása során valóságban is előforduló vagy feltételezhető élethelyzeteket mesterségesen hoz létre, és az ezekben tanúsított munkavállalói magatartást reprodukálható módon rögzíti. A megbízhatósági vizsgálat - a külföldi példákban úgynevezett integritásteszt - a nemzetközi gyakorlatban is működik mint az ellenőrzés egyik eszköze. A nemzetközi gyakorlatban a megbízhatósági vizsgálat elrendelése ügyészi közreműködéshez kötött, így az ügyész olyan külső kontroll szerepét tölti be, amely hozzájárul a vizsgálatok objektivitásához. A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a hazai szabályozásban is garanciális szabályként jelenik meg az, hogy a megbízhatósági vizsgálat felett az ügyész törvényességi felügyeletet gyakorol.

2. A hatékony állami, kormányzati működés, a polgároknak nyújtott szolgáltatások szakmai színvonalának további javítása csak az állam működési viszonyrendszerének új alapokra helyezésével érhető el. Ennek érdekében a törvényjavaslat átalakítani javasolja a rendőrség szervezetét.

A rendőrségi törvény jelenleg egységes rendőrségi koncepciót érvényesít. A törvényjavaslat szakít ezzel a megoldással, és a rendőrség szervezetrendszerébe illesztve rendőrségi szervekként határozza meg a belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szervet, továbbá a közelmúltban az Országgyűlés döntésének köszönhetően létrehozott terrorizmust elhárító szervet. Így a rendőrséget - a törvényjavaslat elfogadása esetén - a jövőre nézve három szerv: az országos rendőrfőkapitány vezetése alatt álló általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szerv, korábban a rendőrség; a terrorizmust elhárító szerv, a Terrorelhárítási Központ; valamint a belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerv, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata bázisán továbbműködő nemzeti védelmi szolgálat együttesen alkotja.

A megújulás része az is, hogy ki kell alakítani a belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési célú ellenőrzés új mechanizmusát. Ennek az állami funkciónak a végrehajtása jelenleg nem kellő hatékonysággal történik. A jövőre nézve is irányadó, hatékonyan hasznosítható tapasztalatokat ezen a területen egyedül a rendvédelmi szervek bűnmegelőzési és bűnfelderítési célú ellenőrzését végző Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata halmozott fel.

Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat megteremti annak a lehetőségét, hogy a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata védelmi tapasztalatai a rendvédelmi szerveken kívül eső, további ellenőrizendő szervezetek vonatkozásában is hasznosuljanak. A törvényjavaslat e bővülő feladatok hatékony ellátása érdekében biztosítja a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata újjáalakítását a rendőrség belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési szerveként, nemzeti védelmi szolgálat néven.

A törvényjavaslat jogharmonizációs kötelezettségek teljesítését is szolgálja. Az információcsere javítását célzó feladatok végrehajtása, másrészt az Európai Unió tagállamai között fennálló együttműködési formák megvalósíthatósága érdekében a törvényjavaslat módosítani javasolja a jelenleg hatályos rendőrségi törvényt.

A szülői szabadságról kötött keretmegállapodásról szóló tanácsi irányelvben meghatározott minimumkövetelményekkel összefüggésben a törvényjavaslat biztosítja azt, hogy a hivatásos állomány tagja a gyermek születésének időpontjától igénybe vehesse a szülői szabadságot.

(10.00)

Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat a szolgálati viszonnyal összefüggő egyéb szabályokat is módosítani javasolja. A rendelkezési állományba helyezés és a vezénylés szabályainak módosításával szűkíti annak lehetőségét, hogy a hivatásos állomány tagja szervezeti átalakítás alkalmával, erre hivatkozva a szolgálati viszony felmentéssel történő megszüntetését alanyi jogon kezdeményezhesse. A törvényjavaslat szerinti szabályozás azáltal, hogy növeli a fegyveres szerven belüli, beleegyezés nélkül történő vezénylés lehetőségét, várhatóan jelentősen csökkenti a szervezet-korszerűsítésekkel, feladatmódosulásokkal együtt járó átszervezések következtében fellépő jelentős létszámcsökkenést. Erre az elmúlt hat esztendőben súlyos tapasztalatokat szereztünk, több mint 15 ezer hivatásos hagyta el így a rendőrség szervezetét.

Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat ruházati ellátmánnyal kapcsolatos módosításának célja az, hogy a hivatásos állomány a ruházati utánpótlási ellátmány jelentős összegét egyenruházati termékek beszerzésére használja fel, s ezzel tegyen eleget a rendezett megjelenés alapvető követelményeinek és az ezzel összefüggő társadalmi elvárásoknak. A törvényjavaslat az önkormányzatok széles körű szervezetalakítási szabadságára tekintettel biztosítja, biztosítani javasolja a közterület-felügyelet szervezeti kereteinek bővítését.

Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm megtisztelő figyelmüket, és kérem a tisztelt Házat, hogy a benyújtott törvényjavaslatot vitassa meg és fogadja el.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
42 87 2010.11.03. 0:55  84-154

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány álláspontja szerint közérdek az, hogy ennek a rettenetes ipari, ökológiai katasztrófának a felelősségi kérdése minden vonatkozásban tisztázva legyen, a felelősség valamennyi elemére kiterjedjen.

Szeretném tájékoztatni a tisztelt Házat, hogy - ahogy már korábban is elmondtuk - többféle hatósági eljárás van már jelenleg is folyamatban, van büntetőeljárás, van közigazgatási eljárás, különböző szakhatósági vizsgálatok, ellenőrzések vannak folyamatban, de úgy gondoljuk, hogy ennek a vizsgálóbizottságnak a felállítása is hozzájárulhat ahhoz, hogy az igazság teljes mértékben kiderítésre kerüljön, hiszen, ahogy mondtam, ez közérdek, ezért a kormány támogatja a vizsgálóbizottság felállítását.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és a Jobbik soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
42 93 2010.11.03. 2:19  84-154

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Ferenczi Gábor képviselő úr jóindulatú, jó szándékú hozzászólására szeretnék néhány gondolattal reagálni. Először is: az emberek nap mint nap, rendszeresen tájékoztatva vannak Devecserben, Kolontáron és Vásárhelyen is. Magam is részt vettem ilyen tájékoztatón, illetőleg a polgármester urak minden módon állnak az ott élők rendelkezésére. Szeretném elmondani, hogy döntés született a veszélyelhárítás, a mentés, a mentesítés után, döntés született, megtörtént a felmérés, befejeződött a bontásra ítélt házak felmérése: 262 házat kell lebontani - 225-öt Devecserben, 35-öt Kolontáron és 2-t Vásárhelyen -, megtörtént a felmérés, folyik az emberek megkérdezése, hogy mik a terveik, hol kívánnak élni, hol folytatják tovább az életüket.

Szeretném elmondani, hogy eközben azoknak az embereknek, akiknek az ingatlanjai tönkrementek, fedél van a fejük fölött, az ellátásukról gondoskodik a kormány, és gondoskodik arról, hogy az újjáépítés szervezetten, jól előkészítetten és határidőre megtörténjen. Úgy ahogy, emlékezzünk rá - vagy talán sokan már nem is gondolják át -, hogy májusban-júniusban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében milyen szörnyű árvíz volt. Szeretném elmondani, hogy november 15-ével átadjuk az összes házat, ami akkor tönkrement.

Azt mondhatom, hogy - ahogy képviselő úr mondta - ezt a nemzeti összefogást, ami ebben a bajban megmutatkozott, azt kellene fönntartani, nem kell ebből politikai tőkét kovácsolni. Derítsük ki a felelősöket, a felelősök viseljék ennek a felelősségnek valamennyi ódiumát, ha kell, anyagi, büntetőjogi, közigazgatási, egyéb felelősségét, de azt gondolom, hogy maradjon meg ez a nemzeti egység, ami ebben megmutatkozott, és akkor azt lehet mondani, hogy az a seb... - mert higgyék el, azt tapasztaltam, a legmélyebb sebet az okozza, hogy egy pillanat alatt tönkrement az eddigi életük, tönkrementek az anyagi javaik, a házuk, az ingatlanjuk, a bútoruk, az autó, sokan ott haltak meg, életüket vesztették, ezt a rettenetes, szörnyű veszteséget nagyon nehéz feldolgozni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Ehhez is idő kell. Segítsük úgy, hogy támogatjuk az ott élőket, és összefogunk az ő érdekükben. Ezt kérem valamennyi képviselőtársamtól.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
42 97 2010.11.03. 1:37  84-154

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Hogy a gondolataimat folytassam, illetőleg ezt a részét lezárjam, tehát azt mondtam, hogy a legnehezebb elviselni vagy átgondolni ezt a szörnyű veszteséget, de a másik tényező az, hogy nagyon nehéz, a kár a tragédia egy pillanat alatt bekövetkezett, de ennek a reparálása, ennek a helyreállítása nem megy máról holnapra. Mégis a kormány rövid határidővel, a lehető legrövidebb határidővel vállalja, hogy az otthont biztosítja a devecserieknek, kolontáriaknak és a vásárhelyieknek, és azt szeretném kérni, hogy ne bizonytalanítsuk el azokat, akik Devecserben szeretnének maradni. Úgy gondolom, ha ők azokat az új építésű lakóparki házakat választják, amelyeket a Makovecz-csoport mérnökei, tervezői javasolnak nekik, akkor ne bizonytalanítsuk el, hogy élhetetlen város Devecser.

Igenis, az egészségügyi feltételekről is rendszeresen tájékoztatjuk az embereket. Fontos dolog az, hogy az emberek minden téren korrekt, felelős, pontos tájékoztatást kapjanak, és az is nagyon fontos, hogy továbbra is segítsük az ott élőket. Úgy gondolom, az 2011. június 30-ai határidő, amit a kormány vállalt e tekintetben, az egy megfeszített, de felelősen tartható határidő, és addigra azokat az ígéreteket, amelyeket ennek a szörnyű katasztrófának a reparálása érdekében tettünk, be is fogjuk tudni tartani.

Abban is bízom egyébként - és már nem szeretnék hozzászólni -, hogy ez a vizsgálóbizottság is hozzájárul ahhoz, hogy az igazság kiderüljön Kolontár ügyében.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok és a Jobbik soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
42 127 2010.11.03. 2:00  84-154

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Nem akartam már hozzászólni, de mivel kaptam egy konkrét kérdést, úgy korrekt, ha válaszolok. Képviselő úr, nem zárult le még az a vizsgálat. Nem zárult le. Ha lezárul, akkor nyilván az Országgyűlést, a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk. De ha már itt vagyok, a szólás lehetőségével élve szeretném elmondani, hogy a mai napon is Devecserben a Belügyminisztérium önkormányzatért felelős államtitkára részvételével kerül sor lakossági fórum megtartására a rendszeres tájékoztatás érdekében. Ez az egyik, amit szeretnék mondani.

A másik, amit szeretnék aláhúzni: a gyors, szakszerű segítségnyújtás mellett arra helyeztük a legnagyobb hangsúlyt, hogy megértéssel, türelemmel, szeretettel, békességgel és segítőkészséggel viszonyuljunk a károsultak irányába. Mert hiszen csak az tudja... - mi, akik nem vagyunk érintettek személyünkben ebben a kérdésben, nem tudjuk megérteni, úgy gondolom, teljes mértékben, pedig szeretnénk, de mégsem tudjuk beleélni magunkat, átélni teljesen, csak azok tudják, akik a hozzátartozójukat veszítették el, a vagyonukat, vagy egyáltalán átélték ezt a rettenetes katasztrófát. De mégis a kormánynak az a célja, és örülök, hogy itt, ebben a Házban is ennek a körvonalait látom, hogy tényleg türelemmel, szeretettel, segítőkészséggel, megértéssel viszonyuljunk a károsultakhoz. Megértjük azt, hogy az emberek türelmetlenek, de minden segítséget meg fogunk adni ahhoz, hogy információval, fedéllel, élelmiszerrel, orvosi ellátással, mindennel, ami létezik ma Magyarországon, az embereket, akik bajba jutottak, segíteni fogjuk. Ehhez szeretnék kérni az önök segítségét, támogatását, összefogását, hogy az a nemzeti egység, amiről itt szó esett, megmaradjon a jövőt illetően is.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
42 145 2010.11.03. 2:37  84-154

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Abban bízom, hogy a határozathozatal előtt vagyunk, de mégis engedje meg, Volner képviselő úr, hogy néhány gondolatot a hozzászólásához elmondjak. Már a májusi-júniusi borsodi árvíz tapasztalatait összegezve a Belügyminisztériumban elindult egy olyan folyamat, egy olyan munka, amely a katasztrófák elleni védekezés rendjéről szóló törvény módosítási koncepcióját elkezdte kidolgozni, ezt kormány elé visszük, és jövő év első félévében a parlament elé terjesztjük. Tehát lesz mód arra, hogy itt a Házban erről a vitát lefolytassuk, és tényleg olyan törvényt tudjunk elfogadni, ami a tapasztalatokat figyelembe veszi, és mindenekelőtt az ország érdekeinek megfelel.

De hadd mondjak valamit, amit ön mondott a tűzoltóság, illetve az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság létrehozásáról, ami 2000. január 1-jével történt meg a megyében, megyei igazgatóságok jöttek létre a polgári védelem és a tűzoltóság parancsnokságainak összevonásával. Nos, mind a borsodi árvízben, mind pedig a devecser-kolontári katasztrófa során a legfontosabb tapasztalat az volt, hogy egységes irányítás kell. Egy kézben egységes irányítás kell, mindenféle információ, mindenféle adat meglegyen az irányítóknak, és szeretném elmondani, hogy a borsodi árvíz tapasztalatait figyelembe véve tudtunk küzdeni a veszély ellen Kolontáron, Devecserben. Ennek az eredményei jól láthatóak voltak, és amit ön is említ - én válaszoltam egyik képviselőtársunk hozzászólására -, hogy október 4-én 12 óra 30-kor történt a katasztrófa, az ajkai tűzoltók 10 perc múlva már mentettek, és a devecseri rendőrőrs rendőrei is. És higgye el, nem azért sebesültek ők meg, mert nem tudták, hogy mivel állnak szemben, hanem önfeláldozó, hadd mondjam ki, hősies helytállást tanúsítottak, ők hősök, képviselő úr; azt gondolom, megelőlegezhetjük ezt. Tehát ezért történt.

Szerencsére azt lehet mondani, hogy eredményesen, hatékonyan tudtak menteni, és nem kímélték az életüket, testi épségüket, amiért egyébként, a mentésért most is köszönetet mondok. Egyébként abban bízom, hogy az új törvényjavaslat tárgyalásánál ezeket a tapasztalatokat is figyelembe tudjuk venni. Köszönöm szépen. (Taps.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
43 122 2010.11.08. 2:10  119-126

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm, hogy rávilágított erre a fontos problémára, és mindjárt az elején válaszolok is: igen, vizsgáljuk ennek a lehetőségét, és abban bízunk, hogy nemcsak vizsgáljuk, hanem meg is teremtjük annak a lehetőségét, hogy a fogvatartottak részt vegyenek a különböző olyan programokban, amelyek a foglalkoztatásukat jelentik.

Ha visszatekintünk az elmúlt időszakra, akkor azt mondhatjuk, hogy a Gyurcsány-korszak kormányai szinte első lépésükként enyhítették a büntető törvénykönyvet, és a bűnözők érdekeinek védelmében módosították a bíróságok ítélkezési gyakorlatára vonatkozó jogszabályokat. A szocialistáknak fontosabbak voltak az elkövetők, mint az áldozatok. Ez a politika lehetővé tette azt is, hogy a börtönbe kerülőknek ne kelljen dolgozniuk, tudatosan leépítették és megszüntették a bv-intézetek munkalehetőségeit. Ma a józan ész ellenére a fogvatartottak még a saját tartási költségeiket sem képesek előállítani, holott erre lehetőség nyílna.

A nemzeti együttműködés kormánya a Belügyminisztérium feladatkörébe helyezte a büntetés-végrehajtást, amely jelenleg 12 gazdasági társasággal rendelkezik, vagyis volt és van ruhaipari kapacitás is. Ezek a cégek egyébként 2007 óta folyamatos piacvesztést voltak kénytelenek elkönyvelni.

A Belügyminisztérium 3,8 milliárd forintot szán az új egyenruhák megvalósítására, gyártására. Ezt a javaslatot egyébként a honvédelmi és rendészeti bizottság is megtárgyalta, köszönjük a támogatást. Bízunk abban, hogy a rendőrök, a büntetés-végrehajtás és a katasztrófavédelem munkatársai ennek eredményeképpen új, egységes, szép egyenruhát kapnak. Az új egyenruhák szükségességét a közelgő uniós elnökség kapcsán felmerülő biztosítási feladatok, illetve az egyéb feladatok is indokolják. Emellett ügyeltünk arra is, hogy az egyenruhák gyártása és elosztása ellenőrzött módon, nemzetbiztonsági kockázatot nem jelentő (Az elnök csengővel jelzi a hozzászólási idő leteltét.) gyártók és szállítók köre által történjen.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
43 126 2010.11.08. 0:31  119-126

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselő Úr! Bízom abban, hogy ez az együttműködés a közérdeket szolgálja, és valóban megvalósul a büntetés-végrehajtási intézetekben fogva tartottak foglalkoztatása. Erre jó alapot szolgáltat az a program, amelyet az előbb volt módom bejelenteni, és abban is bízom, hogy a jövőt illetően is további lehetőség nyílik arra, hogy az elítéltek részt vegyenek a különböző foglalkoztatási programokban.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
43 184 2010.11.08. 2:22  181-184

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Magyarországon semmiféle gyűlöletnek nincs helye, így magyargyűlöletnek sincs helye. A nemzeti együttműködés kormányának programjában a törvény előtti egyenlőség teljes visszaállítását hirdette meg, ezért megnyugtatom képviselő urat, hogy valamennyi bűncselekmény, így a magyar gyűlöletben megnyilvánuló bűncselekmény ellen is határozottan fellépünk.

Engedje meg, hogy összefoglaljam a kérdés lényegét: bűncselekmény történt, az elkövetőket elfogták, majd pedig elítélték. Tehát a rendőrség és az igazságszolgáltatás is végezte munkáját, az elkövetők pedig nem jogerősen, de megkapták büntetésüket.

Különösen azért furcsa képviselő úr kérdése, mert gyakorlatilag ez az első olyan eset, amikor az igazságszolgáltatás kimondta, hogy a magyar nemzet ellen történt bűncselekmény. Mi is történt? Tizenegy férfi még tavaly márciusban támadt rá egy autósra Miskolcon, a roma lakosság csoportokba verődött, a sofőrt megállították, majd botokkal és bozótvágóval betörték az ablakot. Az egyik karóra a "Halál a magyarokra!" feliratot vésték, ahogy ön is mondta a kérdésében. Később azt mondták az elkövetők, hogy családjukat akarták megvédeni, mert a kocsit többször is látták az utcában körözni, attól féltek, hogy őket akarja megtámadni.

Az ítélet indoklása szerint viszont a helyszínen talált bizonyítékok és a tanúk vallomása alapján is az bizonyosodott be, hogy a romák szándékosan provokálták a támadást. Megállapította a bíróság azt is, hogy a bűncselekmény a magyar nemzet ellen, a magyar lakosság körébe tartozó csoportok ellen irányult. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy most először ítéltek letöltendő börtönre romákat közösség elleni erőszak miatt. Rendkívül súlyos ítéletet hozott a bíróság, a 11 roma férfi közül 8-at 5 évig terjedő, letöltendő börtönbüntetésre ítéltek, tehát ahogy az ön által említett példa is mutatja, az intézkedések megtörténtek.

Ami pedig a terrorelhárítók pótlékát, illetőleg a járőrök pótlékát illeti, úgy gondolom, ez a két kérdés nem kapcsolódik ehhez. De arról is majd szívesen adok akár írásban, akár szóban tájékoztatást az ön számára.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
43 346 2010.11.08. 0:46  339-346

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A két részletben lefolytatott általános vita, valamint a benyújtott módosító indítványok száma és itt a részletes vitában elhangzott indokolások alapján abban bízom, hogy olyan törvényt fogad el majd a parlament, amely megfelel azoknak a céloknak, amelyeket a benyújtó a benyújtás érdekében megfogalmazott. Arra kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a kormány által támogatott módosító javaslatokat támogassák majd a szavazásnál, illetőleg a zárószavazásnál támogassák a javaslatot.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
46 168 2010.11.15. 2:14  165-169

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ha röviden és tömören szeretnék válaszolni a kérdésére, akkor azt mondanám, hogy igen, kívánja a kormány elismerni és tervezzük ennek az elismerését, de engedje meg, hogy ezt a két percet kihasználjam, és bővebben válaszoljak a kérdésére.

Valóban, ha visszatekintünk az elmúlt nyolc esztendő szocialista kormányázására, akkor azt tapasztaljuk, hogy 2002 nyara óta, 2002. május 27-e, a Medgyessy-kormány hivatalba lépése óta a hivatásosok, így a rendőrök, rendőrjárőrök anyagi elismerése is jelentős hátrányt szenvedett, az illetményalapot nem emelték, a pótlékokat nem rendezték, a fizetés reálértéke jelentős mértékben csökkent. Persze nemcsak ez vezetett a közbiztonság romlásához, de ez is nagyban hozzájárult.

A nemzeti együttműködés kormánya programjában nemzeti ügyként határozta meg a közbiztonság megteremtését és helyreállítását. Ennek érdekében konkrét lépéseket is tettünk, több törvényjavaslatunk a parlament előtt van, az egyik az ön által is említett egyes rendészeti tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat.

Azt nem tartom helyesnek és jó gyakorlatnak, képviselő úr, ha szembeállítja a Terrorelhárítási Központnál szolgálatot teljesítő hivatásosokat a járőrökkel. Úgy gondolom, hogy mind a két tevékenység nagyon fontos, és mind a két tevékenységet el kell ismerni.

Ami pedig a terrorfenyegetettséget illeti: ön ironikusan lekicsinyli, vagy nem tartja ezt komoly veszélynek. Tisztelt képviselő úr, 2001. szeptember 11. óta a terrorizmus új kihívást jelent a biztonságra. Ez az egyik legnagyobb veszélyforrás a biztonságra szerte a világon. Egy erős országnak erre meg kell adni a megfelelő választ. Ezt tette a magyar parlament is akkor, amikor létrehozta a Terrorelhárítási Központot.

Ami pedig a járőrök és összességében a hivatásosok elismerését illeti: szeretnénk a létszámot emelni, és az ehhez szükséges 9 milliárd forint a 2011. évi költségvetési törvényjavaslatban szerepel. Ami pedig az illetményemelésre vonatkozó elképzeléseinket illeti, arról legközelebb szeretném tájékoztatni önt és a tisztelt Házat.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
49 28 2010.11.18. 2:08  1-287

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Latorcai János és Kulcsár József képviselőtársaim hozzászólásainak néhány vonatkozására szeretnék reagálni. Kezdem Latorcai János képviselő úr hozzászólásával, aki a rendőrség részére biztosított többletforrásokat emeli ki. Valóban, ez a kormány nemzeti ügynek tekinti a közbiztonság megerősítését, és erre a célra a 2011-es költségvetési törvényjavaslat 9 milliárd forint forrást biztosít rendőrök kiképzésére, ennek eredményeképpen vagy ennek köszönhetően 4130 fő kiképzésére és próbaidős rendőrré történő kinevezésére kerülhet sor, ezt teszi lehetővé, és ha ez megvalósul, akkor azt mondhatjuk, hogy a rendőrség megerősítésének egy nagyon fontos része történik meg. Szeretném kiemelni azt is, hogy ezen túlmenően a rendőrség adósságállományának a rendezésére is biztosít forrásokat a 2011-es költségvetés.

Ami pedig Kulcsár József képviselő úr hozzászólását illeti: ő a büntetés-végrehajtás és a katasztrófavédelem részére biztosított többletforrásokat emeli ki. Valóban, mind a két szervezet egyrészt jelentős adósságot örökölt, adóssággal küzdött 2010-ben - ezeket az adósságokat is rendezi ez a törvényjavaslat -, másrészt pedig a szükséges létszámemelést is biztosítja, hiszen például a büntetés-végrehajtásban a szigorodó jogszabályok, a három csapás törvény elfogadása, a középmérték alkalmazása és a szabálysértési törvény szigorítása eredményeképpen többen kerülnek büntetés-végrehajtási intézetbe, a szükséges, 80 fős létszámemelést illetően a szükséges forrásokat biztosítja ez a törvényjavaslat.

Később majd folytatom a többi részlet elemzését. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
49 90 2010.11.18. 2:21  1-287

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Két ellenzéki képviselőtársunk is kritikával illette a költségvetést. Elhangzott az, hogy ez a költségvetési törvényjavaslat majd nem fogja javítani a közbiztonságot, illetve ez nem ismeri el megfelelően a rendőrök munkáját.

Kezdjük ott, hogy az elmúlt nyolc esztendőben, 2002 és 2010 között az akkori kormányok valóban nem ismerték el a rendőrök munkáját, hiszen az illetményalap nem emelkedett, a pótlékok nem emelkedtek, a reáljövedelem-csökkentésről lehetett beszámolni. Hadd mondjak egy adatot: itt van előttem a 2005-2010 közötti időszakra vonatkozó adat, amely arról szól, hogy ebben az időszakban a rendőrség állományából a rendőrök, határőrök, tűzoltók több mint 15 ezren hagyták el a testületet negyven-egynéhány éves korukban, és ez a távozásuk 58,2 milliárd forintos - hölgyeim és uraim, 58,2 milliárd forintos! - terhet jelent a jelenlegi költségvetésre. Azt gondolom, ez több oldalról, több irányból is kárt okozott az országnak, hiszen a legjobb korban lévő, a legtapasztaltabb hivatásosok hagyták el a testületet, gyakorlatilag a 40-es korosztály kiment a testületekből.

Tehát még egyszer mondom: ebben az évben 58,2 milliárd forintot kell arra fordítani, hogy mindaddig, amíg az aktuális öregségi nyugdíjkorhatárt el nem érik, addig a Belügyminisztérium költségvetéséből kell finanszírozni. Úgy gondolom, hogy gyökeres ellentét van közöttünk, tisztelt szocialista képviselőtársaim.

Én azt vallom, hogy ha ezt a pénzt vagy ennek a töredékét, akár a felét vagy 30 százalékát az állomány illetményemelésére tudnánk fordítani, akkor sokkal jobban járna az ország is, az állomány is, a rendőrség is, nőne a közbiztonság, és úgy gondolom, hogy ebbe az irányba kell elmozdulni. Meg kell akadályozni, hogy olyan helyzet alakuljon ki, hogy 40 éves rendőrök hagyják el a testületet, és az ő illetményüket egyébként pedig emelni kell - mármint akik maradnak és tovább szolgálják a közbiztonságot.

Köszönöm szépen, a későbbiekben majd folytatom a reagálást. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
49 94 2010.11.18. 2:04  1-287

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr, a tájékoztatását, élni is fogok vele, csak most mégis két percben reagálnék, illetve folytatnám az előbbi reagálást.

Ha visszagondolunk a 2006-os választásokat követő időszakra, akkor azt tapasztaltuk, hogy az MSZP-kormány politikai okokból megszüntette a Belügyminisztériumot. Önmagában ez a lépés is rettenetes károkat okozott, hiszen akkor terjedt el, hogy a rendőrségnek nem volt elöljárója, nem tudták azt, hogy hová tartoznak, és az akkori Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, az akkori minisztereket beleértve, egyszerűen nem voltak urai a helyzetnek, nem tudták azokat a feladatokat ellátni, amelyeket a jogszabályok rájuk hárítottak a rendőrség irányítását illetően.

Ami pedig a Terrorelhárítási Központot illeti, úgy gondolom, hogy önök is egyetértenek abban, hogy 2001. szeptember 11-e óta megváltozott a világ, illetve megváltozott a világ viszonya a biztonsághoz. Ezt követően minden ország áttekintette a biztonsági stratégiáját és változtatásokról döntött annak érdekében, hogy a biztonságot, a terrorelhárítás biztonságát növelje.

A Terrorelhárítási Központ létrehozását Kocsis Máté képviselőtársam részletesen megindokolta, erről a tisztelt Házban nagyon sok szó esett. Úgy gondolom, hogy azt a megállapítást, hogy ez személy szerint a miniszterelnöknek vagy a köztársasági elnöknek a magántestőrsége lenne, ez teljes mértékben nem felel meg a valóságnak.

Ha már itt a fogalmakat akarjuk meghatározni, akkor azt mondhatjuk, hogy a Terrorelhárítási Központ amiatt, mert a legfontosabb feladata a terrorcselekmények megelőzése, a megelőzés, azt mondhatjuk, hogy valamennyi magyar ember testőrsége és nem a köztársasági elnök vagy a miniszterelnök testőrsége. Úgy gondolom, hogy az eddigi tevékenysége és a jövőbeli tevékenysége is be fogja bizonyítani ezt az állításomat.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)

(12.00)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
49 216 2010.11.18. 2:15  1-287

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ha ön fontosnak tartja, hogy amit mond, az igaz legyen, akkor kérem, hallgasson meg engem.

A benyújtott, úgynevezett egyes rendészeti tárgyú törvényjavaslatokról szóló előterjesztésben egyetlen sor sincs arra vonatkozóan, ami lehetővé tenné, hogy külföldi rendőri alakulatok Magyarországon tömegoszlatásban vegyenek részt. Erre sem a jelenleg hatályos magyar jogszabályok, sem pedig a kormány által jelenleg a parlament elé terjesztett rendészeti tárgyú törvényjavaslat sem ad szabad lehetőséget, erre nincs szükség.

A nemzeti együttműködés kormánya elsődlegesen a magyar nemzeti érdekeket tartja szem előtt, figyelemmel a nemzetközi kötelezettségekre. Ilyen törvényjavaslatot ez a kormány soha nem terjesztene elő, tisztelt képviselő úr. Ezt elmondtuk a vitában, elmondtuk több helyen, a sajtónak is a tudomására hoztuk, itt most önnek elmondom az ország nyilvánossága és a tisztelt Ház nyilvánossága előtt. Tehát kérem önöket, hogy olyan kitételeket ne hangoztassanak, amelyek nem felelnek meg a valóságnak.

Még egyszer mondom: Magyarországon külföldi rendőralakulatok nem vesznek részt tömegoszlatásban, erre sem a jelenlegi jogszabály, sem a benyújtott friss törvényjavaslat nem ad lehetőséget. Egyébként még egyszer mondom: ennek a kormánynak nincs ilyen szándéka, soha nem volt ilyen szándéka a Fidesz-KDNP-frakciószövetségnek, s a jövőben sem lesz ilyen szándéka. Kérem, hogyha ennek az ellenkezőjét tapasztalja, kérje rajtam számon.

Ami pedig a terrorelhárítást illeti: képviselő úr, szeretném elmondani, hogy az Információs Hivatal, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ között jó együttműködés alakult ki a tekintetben, hogy a megelőzés érdekében ezek a szervek együttműködnek, és úgy gondolom, a terrorelhárítás területén, a terrorizmus elleni küzdelemben (Az elnök csengetéssel jelzi a hozzászólási idő leteltét.) a legfontosabb eredmény a megelőzés, az eredményes megelőzés. Erre helyezzük a hangsúlyt, erre összpontosítjuk az erőinket.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(16.40)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
49 220 2010.11.18. 0:57  1-287

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Elnök úr, köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném leszögezni itt a tisztelt Ház nyilvánossága előtt, hogy a terrorizmus elleni küzdelem minden területén, a megelőzés minden területén nagyon fontos feladatokat kell ellátni. Erre vonatkozóan a kormány a parlament elé terjesztett költségvetési törvényjavaslatban biztosítja azokat a forrásokat, azokat az anyagi feltételeket, amelyek lehetővé teszik, hogy mind az Információs Hivatal, mind a terrorizmus elleni küzdelemben feladattal bíró valamennyi szervezet rendelkezzen azokkal az eszközökkel, amelyek lehetővé teszik, hogy eredményesen küzdjünk a terrorizmus ellen a megelőzés területén. Abban bízom, hogy ez a tevékenység, mint ahogy eddig is, a jövőben is eredményes lesz, és ez valamennyi magyar ember érdekét szolgálja.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
50 170 2010.11.22. 2:22  167-171

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, úgy, ahogy ön mondta, Miskolc városa súlyos örökséget vett át, október 3-án az új városvezetés e tekintetben gazdag, de súlyos örökséget örökölt. Ha visszatekintünk a Fészekrakó-program múltjára, azt lehet mondani, hogy ez a program 2005-ben indult. Ez egy, a szocialista kormány által indított program volt, Gyurcsány Ferenc jelentette be a program indítását annak idején. Valóban, az elmúlt években már lehetett észlelni ezeket a súlyos bűncselekményeket, de nem oldották meg, az új városvezetésnek hagyták örökül Miskolc városában ezt a problémát. Úgy gondolom, nem korrekt dolog áthárítani a felelősséget.

Ami pedig a törvénysértéseket illeti, a Fészekrakó-programmal kapcsolatos törvénysértések a magyar államnak és a különböző pénzintézeteknek mintegy 3 milliárd forint kárt okoztak. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságon jelenleg hat büntetőügyben folyik eljárás csalás és más bűncselekmények, például vesztegetés megalapozott gyanúja miatt. Az elkövetők a 2005-2008 közötti időszakban a Fészekrakó-program keretén belül Miskolc város területén valótlan tartalmú munkáltatói igazolásokat használtak föl, 400 ingatlanra terjed ki az eljárás, 360 fő gyanúsított és 620 fő tanú meghallgatására került sor. Ez idáig közel tíz büntetőeljárás fejeződött be vádemelési javaslattal. Tehát ezek konkrétumok ebben az ügyben.

Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, egy héttel ezelőtt, november 15-én a Belügyminisztériumban Kriza Ákos polgármester úr, a megye és az ország rendőri vezetőinek és a város rendőri vezetőinek jelenlétében folyt egy egyeztetés, amely ezzel a bűncselekmény-sorozattal volt kapcsolatos, és kapcsolatos volt Miskolc egyéb problémáival, például a Lyukó-völgy közbiztonságának megoldásával. Abban bízom, hogy ez a megbeszélés is hozzájárult ahhoz, hogy a problémák megoldása jó irányba halad, és Miskolc város közösségét és az ország nyilvánosságát hamarosan eredményekről fogjuk tájékoztatni.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
51 70 2010.11.23. 0:28  17-83

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Gaudi-Nagy Tamás Képviselő Úr! Nem kívántam ebben a vitában részt venni, de ha már megszólított, szeretném a pontosság és az igazság kedvéért elmondani önnek és a tisztelt Háznak is, hogy a múlt heti, Kozma utcai kihelyezett bizottsági ülésen a Belügyminisztérium képviseletében Kökényesi Antal altábornagy úr, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka vett részt.

Köszönöm szépen.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
51 138 2010.11.23. 1:45  117-170

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A részletes vitában többször elhangzott a külföldi intervenciós csapatok részvétele, illetőleg még az általános vitában az a félelem fogalmazódott meg, hogyha ezek a külföldi intervenciós rendőri csapatok Magyarországon tömegoszlatásban vesznek részt - éppen Gaudi képviselő úr mondta -, ezt egyedül a Jobbik ellenzi.

Tisztelt Képviselő Úr! Ezt a Fidesz-KDNP-frakciószövetség és a kormány is ellenzi, hiszen erről szó sincs a törvényjavaslatban; jelenleg nincs olyan magyar jogszabály, ami ezt lehetővé teszi, és nincs olyan nemzetközi kötelezettség, amelyet a mi kormányunk beterjesztene, hogy ezt a magyar jog részévé tesszük. Szeretném leszögezni itt a tisztelt Ház előtt, hogy amíg ez a kormány működik, addig külföldi intervenciós rendőri csapatok Magyarországon tömegoszlatásban nem vesznek részt, erre ez a törvényjavaslat sem ad lehetőséget elfogadása esetén, és a jelenleg hatályos magyar jogszabályok sem teszik ezt lehetővé; erre nincs szükség, ezt mi nem támogatjuk.

Arra kérem a tisztelt képviselőtársaimat, akik erről beszélnek, és akiknek fontos, hogy a szavahihetőségük fennmaradjon, és fontosnak tartják azt, hogy amit mondanak, az igaz legyen, akkor kérem, erre ne térjenek ki, hiszen - még egyszer mondom - külföldi intervenciós rendőri csapatok nem vesznek részt Magyarországon tömegoszlatásban, eddig sem vehettek részt, ezután sem fognak részt venni. Ami pedig a törvényjavaslatban szerepel, az egy nagyon szűk kört érint: külföldi rendőri erők a terrorizmus elleni küzdelemben, valamint a határokon átnyúló bűnözés elleni küzdelemben, valamint válsághelyzet esetében nagyon szűk körben, behatárolt módon vehetnek részt. És mondom, ez a törvényjavaslat teljes mértékben figyelembe veszi a magyar nemzeti érdekeket.

Köszönöm szépen.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
51 142 2010.11.23. 1:02  117-170

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Hát, kibújt a szög a zsákból: sajnálattal hallom, hogy a Magyar Szocialista Pártnak nem fontos a terrorizmus elleni küzdelem.

Tisztelt Képviselő Úr! 2001. szeptember 11-e óta megváltozott a világ, megváltozott a világ viszonya a biztonsághoz; úgy gondolom, hogy egy erős, modern államnak, amely az Európai Unió része, az Európai Unió tagja, fontos erőket kell biztosítani, illetőleg forrásokat fordítani a terrorizmus elleni küzdelemre. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból.) Úgy gondoljuk, hogy a Terrorelhárítási Központ munkája, a terrorizmus megelőzése, annak felszámolása, elhárítása mindig olyan tevékenységet jelent, amely a közérdeket szolgálja, eleget tesz a magyar nemzeti érdekeknek, eleget tesz a nemzetközi kötelezettségeinknek.

Kérem képviselő urat, hogy vizsgálja felül ön és a Magyar Szocialista Párt is ezt az álláspontját, és támogassa a kormány törekvéseit, amely a terrorizmus megelőzésére, elhárítására és felszámolására irányul.

Köszönöm szépen.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
51 148 2010.11.23. 1:29  117-170

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Sajnálattal hallom, hogy Harangozó képviselőtársunk politikai haszonszerzés érdekében a Terrorelhárítási Központ állományát szörnyszülöttnek nevezi. Én ezt visszautasítom a személyi állomány nevében. Ez a szervezet a Magyar Köztársaság polgárai érdekében látja el a feladatát, közfeladatot lát el, nagyon fontos feladatot lát el. Senki nem állította egyébként, hogy korábban, a központ megalakulása előtt terrorelhárítási tevékenységet vagy -felszámolási tevékenységet nem végzett. Ez az új központ válasz a kihívásokra, ezt korábban is elmondtuk, ez egy erős, modern állam olyan szervezete, amely a terrormegelőzés, az -elhárítás és szükség esetén a -felszámolás érdekében fejti ki tevékenységét.

Arra kérem a tisztelt képviselő urat, hogy ha már a kormány előterjesztésének, ennek a törvényjavaslatnak nem adja meg a kellő tiszteletet, de a Terrorelhárítási Központ munkatársainak, a hivatásos állománynak legalább azt a tiszteletet adja meg, azt az esélyt adja meg, hogy a működésükkel bebizonyítsák, a tevékenységük közérdekű és nagyon fontos tevékenység.

Még egyszer mondom: visszautasítom, hogy szörnyszülöttnek nevezze ezt a fontos szervezetet, és ezzel megsértse a személyi állományt. Kérem önt, kérjen az állománytól bocsánatot. Köszönöm szépen.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
51 156 2010.11.23. 1:13  117-170

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kiss Sándor képviselőtársam javaslatát nagyon szimpatikusnak tartom, és arra kérem önt, képviselőtársam, hogy fogjunk össze, együtt nyugtassuk meg az embereket, a magyar embereket, a magyar polgárokat, hogy itt külföldi intervenciós csapatok magyarországi jelenlétére soha nem fog sor kerülni. Soha nem fog sor kerülni! Ez a javaslat ezt nem tesz lehetővé, még egyszer mondom. A korábbi jogszabályok sem teszik lehetővé. Mi nem szeretnénk, ha ez bármikor is bekövetkezne.

Ha ilyen eset mégis, ha ennek jeleit tapasztalná, szóljon nekem, szóljon ennek a kormánynak, és mi a magyar nemzeti érdekeket érvényesíteni fogjuk. Itt külföldi intervenciós rendőri csapatoknak a magyar emberek elleni bevetésére, ígérem, soha nem kerül sor. De akkor mondják el önök is, hogy ez a félelem megalapozatlan, erre a félelemkeltésre nincs szükség. Ha elolvassák ezt a törvényjavaslatot, még egyszer mondom, akkor azt kell mondani, hogy egy veszélyforrást kipipálhatnak, mert rájönnek, és elfogadják az én érveimet, hogy ez egy megalapozatlan félelem. És ezt mondják el mindenkinek!

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
51 168 2010.11.23. 0:49  117-170

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Harangozó képviselő úr szavaira kell reagálnom.

Tisztelt Képviselő Úr! Mi az elmúlt nyolc esztendőben, tehát a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség, illetve képviselői a jogellenes, törvénysértő rendőri fellépést tettük szóvá, ez ellen emeltünk szót, legyen szó akár a 2006. október 23-i brutális rendőri fellépésről, rendőrterrorról, vagy egyéb jogsértő rendőri tevékenységről. Mi a rendet, a törvényességet, a demokráciát olyan alapértékeknek tekintjük, amelyekért kezdettől, a Fidesz megalakulása óta küzdöttünk. Tehát mi nem a rendőrség ellen, hanem a törvénysértő, jogellenes rendőri fellépéseknél emeltünk szót esetenként.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
51 170 2010.11.23. 11:01  117-170

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Igen, szeretnék válaszolni a vitában elhangzottakra. Úgy gondolom, hogy az egyes rendészeti tárgyú törvények módosításáról és az ezzel összefüggésben álló törvények módosításáról szóló törvényjavaslat egy nagyon fontos, nagy terjedelmű, nagy jelentőségű törvényjavaslat volt, és a parlament ennek a súlyának megfelelően tárgyalta itt a tisztelt Házban ezt a törvényjavaslatot. Szeretnék utalni arra, hogy az általános vita három szakaszban került megtárgyalásra, és a benyújtott módosító javaslatok is azt mutatják, hogy a parlamenti képviselők, a frakciók jelentős érdeklődését váltotta ki ez a törvényjavaslat.

Köszönöm, tisztelt Országgyűlés, köszönöm azoknak a képviselőtársaimnak, akik ezt a törvényjavaslatot a vita során támogatásukról biztosították, akik érveltek a törvényjavaslat elfogadása mellett, hiszen világosan látták azokat a célokat, amelyeket a törvényjavaslat benyújtója a törvényjavaslat érdekében megfogalmazott.

Ami pedig a kritikát, a bíráló észrevételeket, a bíráló hozzászólásokat és a bíráló módosítási javaslatokat illeti, úgy gondolom, hogy ha csoportosítani kell - és engedjék meg, hogy én ezt megtegyem -, akkor három fő irányt lehet meghatározni. Az első a Terrorelhárítási Központ ügyében elhangzott kritikák, támadások - sok esetben vagy néhány esetben nemtelen támadások is elhangzottak -, a másik a megbízhatósági vizsgálat, a harmadik pedig a külföldi rendőri erők alkalmazásának kérdése. Én a mai részletes vita során néhány esetben reagáltam is ezekre, de szeretnék részletesebben is kitérni, és majd szeretnék néhány egyéb javaslatra vagy kritikára is reagálni.

(14.20)

Ami az elsőt illeti, a külföldi rendőri alakulatok tömegoszlatása, illetőleg a külföldi rendőri alakulatok igénybevétele Magyarországon: itt is szeretném leszögezni, tisztelt Ház, hogy erre sem a hatályos jogszabályok, sem pedig az elfogadásra javasolt és a tisztelt Ház előtt szereplő, egyes rendészeti tárgyú törvények módosításáról szóló T/1426. törvényjavaslat sem adnak lehetőséget. Az előző kormány törvénytelen tömegoszlatásainak ideje az áprilisi választásokkal Magyarországon reményeink szerint egyszer s mindenkorra lezárult.

Magyarországon külföldi rendőri egység tömegoszlatásban nem vehet részt. Ez a dolog nem fog változni a törvényjavaslat elfogadása, illetőleg a törvény hatálybalépése után sem. A Jobbik parlamenti frakciója által benyújtott módosító indítvány tehát olyasmit indított volna meg, amit a törvényjavaslat nem is javasol, illetőleg a törvényjavaslat nem is tesz lehetővé. Tehát úgy gondolom, hogy ennek a javaslatnak az elfogadására ezért nincs szükség.

Ami pedig a törvénytervezet vonatkozó rendelkezéseit illeti, ez két európai uniós norma átültetését tűzi ki célul. Ez jogharmonizációs kötelezettsége a Magyar Köztársaságnak. A Tanács egyik határozata "Az Európai Unió tagállamainak különleges intervenciós egységei közötti együttműködés javításáról válsághelyzetben" címet viseli. Eszerint a különleges intervenciós egység egy tagállam bármely olyan bűnüldöző egysége, amely szakterülete a válsághelyzetek kezelése ezen határozat keretében, tehát a külföldi egység tömegoszlatásban való részvétele kizárt, az ugyanis karhatalmi tevékenység lenne.

A Tanács másik határozata különösen a terrorizmusra és a határokon átnyúló bűnözés elleni küzdelemre irányul. A közös művelet e szabályban a Volner János képviselő úr által tiltani kívánt tevékenységet egyértelműen nem teszi lehetővé. A közös műveletek tekintetében a törvényjavaslat 16. §-a rendelkezik. Hadd hívjam fel Volner képviselő úr figyelmét arra vonatkozóan, hogy ebben garanciális szabályok vannak, hogy ki irányítja, milyen szabályokat kell betartani. Tehát a magyar rendőrség irányítja, a magyar rendőr utasításait kötelesek végrehajtani e tekintetben. Tehát ebben a kérdésben garanciális szabályokat tartalmaz a törvényjavaslat.

Ami a Terrorelhárítási Központot illeti, úgy gondolom, hogy ezek a kritikák, ezek a kritikai észrevételek megalapozatlanok. Utaltam én az előbb is, a részletes vita során arra, hogy a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után megváltozott a világ, megváltozott a világnak a biztonsághoz való viszonya. A világban globális és korszakos átrendeződés zajlik, hatalmi, politikai, gazdasági és katonai értelemben egyaránt. Az újonnan formálódó világrendben alapvetően megváltoznak a biztonság, a nemzetbiztonság feltételei is. Az új biztonsági kihívások között ma első helyen a terrorizmus szerepel. Ma már multinacionális terrorszervezetekkel és földrajzilag távolabbi pontokon működő csoportok együttműködésével is számolni kell. A háborúkat ma gyakran terrorista eszközökkel vívják.

Mindez azt jelenti, hogy egy modern ország a XXI. század elején nem fordíthat hátat ezen kihívásoknak. Szembe kell nézni az új veszéllyel, és fel kell készülni arra, hogy képesek legyünk a polgárainkat korszerű módon megvédeni ezektől az újfajta fenyegetésektől is. A szeptember 11-ei tapasztalatok, valamint a 2009-es detroiti eseményekről szóló jelentés arra világított rá, hogy nem volt megfelelő a belbiztonsági szervek közötti információáramlás. Az Európai Unió is vizsgálta ezt a kérdéskört, és a szeptember 11-ei terrortámadás után elkezdték megvizsgálni az uniós tagállamok terrorellenes megoldásait, s végül 15 ajánlást fogadtak el. Arra a következtetésre jutottak, hogy a tagállamokban úgynevezett fúziós központokat kell létrehozni, s 15 országban ez mára már meg is valósult.

Az új szervezet szerkezete és feladatköre egyértelmű: a központban integrálódik a megelőzés, a felderítés és a megsemmisítés, így az információáramlás gyorsabbá válik. Nem arról van tehát szó, hogy egy eddig nem létező tevékenységet most ez a törvény vezetne be. A terrorelhárítás eddig is létező tevékenysége volt az állami szerveknek, és nagyjából ugyanilyen szabályrendszerben működtek. Az újdonság itt az egységesség, a hatékonyság. A Terrorelhárítási Központ valójában mindannyiunk, valamennyi magyar állampolgár testőrsége, ha szabad így fogalmazni.

Tisztelt Országgyűlés! A harmadik kritikus pont, a harmadik leginkább támadott pont az úgynevezett megbízhatósági vizsgálat volt. Ez ügyben nem lehet szó nélkül elmenni a mellett a tény mellett, hogy a ránk zúduló kritikát olyan pártok fogalmazták meg, amelyek programjukban, nyilatkozataikban egytől egyig ostorozták az állami korrupciót. Amint viszont egy olyan eszközt terjesztünk a tisztelt Ház elé, amely alkalmas annak kiszűrésére, úgy látszik, máris problémák adódnak. Erre azt szokták mondani, hogy savanyú a szőlő.

Tisztelt Országgyűlés! A megbízhatósági vizsgálat ugyanis éppen a rendvédelmi szervek állományának a szűréséről, biztonsági helyzetének a vizsgálatáról, adott esetben a korrupcióval való fertőzöttség elleni küzdelemről szól. És ez egy olyan eszköz, amelyre a rendvédelmi szervek jelen állapotában, a jelen viszonyok között szükség van.

Tehát a mi megítélésünk szerint az, hogy itt el kell menni a jogállami megoldások határáig, azért, hogy a rendvédelmi szervek belső biztonsági helyzetét, belső biztonsági szempontjait maradéktalanul tudja az állam garantálni. Ez a tény, ez a vizsgálat az emberek biztonságát szolgálja, azokét az emberekét, akiket meg akarunk védeni a korrupciótól. De amikor azt hangsúlyozom, hogy a jogállami megoldások határáig kell elmenni, ez nem azt jelenti, hogy azon túl is lehet lépni. Természetesen lehet azon vitatkozni, hogy jó megoldás-e, hogy a külső engedélyt, a külső kontrollt az ügyészség jelenti. Az eddigi magyar megoldás az, hogy a részben az igazságügy-miniszter, részben pedig a bíró, a bírósági engedélyek jelentik a külső kontrollt. Vannak olyan országok, ahol kizárólag csak bírói engedély alapján lehet ilyen titkos információt gyűjteni.

A magyar megoldás tehát eddig sem az volt, hogy a bíróságnak monopóliuma lenne. Az ügyészi kontrollnak van emellett egy világos előnye, az ügyész a nyomozati eljárásokban is törvényességi felügyeletet gyakorol. Amennyiben tehát a Be. szabályrendszerével hasonlítjuk össze a gondolatmenetet, világos párhuzamosságokat találunk. Márpedig a szakirodalom és a gyakorlat mindig is az ügyészi felügyelet hatékony és szakmailag korrekt voltát hangsúlyozta ki. A kritikákkal kapcsolatban ennyiben tehát remélem, megnyugtató válaszokat adtam.

És most engedjék meg, hogy ezen a három fő területen kívüli néhány észrevételre is reagáljak! Varga László képviselő úr a rendőri létszám ügyében emelt szót. Azt kifogásolta, hogy a miniszterelnökségre való berendeléssel csökkenhet az utcán szolgálatot teljesítő rendőrök száma, illetőleg csökken a rendőrség létszáma. Én ezzel kapcsolatban szeretném felhívni a figyelmet, hogy a tisztelt Ház előtt van a 2011-es költségvetésről szóló törvényjavaslat, amely 9 milliárd - hölgyeim és uraim, 9 milliárd - forintot irányoz elő a tekintetben, hogy 2011-ben, a törvényjavaslat elfogadása esetén több mint 4100 új rendőr kiképzésére kerül sor. A kiképzés után ezeknek a rendőröknek a szolgálatba állítására is sor kerül, tehát az a kormányzati ígéret is megvalósul, hogy a rendőrséget meg kell erősíteni létszámában. A rendőrség morális megerősítését pedig ez a megbízhatósági vizsgálat is szolgálja, ezt ajánlom tisztelt képviselőtársaim figyelmébe. (Dr. Gaudi-Nagy Tamás közbeszól.)

Ami pedig a Terrorelhárítási Központ vezetőjének, illetve a Nemzeti Védelmi Szolgálat vezetőjének a meghallgatását illeti, ezek önálló rendőri szervek, de nem önálló rendvédelmi szervek. Ezért nem tartjuk indokoltnak a meghallgatásukat.

Tisztelt Országgyűlés! Én abban bízom, hogy egy olyan törvényjavaslatot sikerül majd itt elfogadni a tisztelt Házban, amely jól szolgálja a magyar emberek biztonságát, jól szolgálja azokat az érdekeket, amelyek érdekében a kormány ezt a törvényjavaslatot a tisztelt Ház elé terjesztette. Én kérem önöket, hogy támogassák a kormány által támogatott módosító indítványokat, és zárószavazáskor pedig támogassák a törvényjavaslat elfogadását.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
54 64 2010.11.29. 3:14  61-67

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Csodálkozom, hogy ön ilyen kérdést tesz fel, hisz ön a szocialista parlamenti frakció tagja és fővárosi képviselő volt akkor, amikor Budapesten az európai neonácik a magyar rendőrség védelme alatt masíroztak. (Közbeszólások a Fidesz részéről: Úgy van! - Nagy taps a kormánypártok soraiban.) A neonáci vezető olyan nyilatkozatot tett akkor, hogy ilyen összejövetelt egyetlen más fővárosban sem lehetne megrendezni Európában; Budapesten lehetett. Nos, önök ezt akkor megengedték. Azt is megjegyezzük, hogy a szocialista kormány alatt ezért semmilyen felelősségre vonás nem volt. (Közbeszólás a Fidesz részéről: Szégyen!)

Tisztelt Képviselő Úr! Magyarország demokratikus jogállam. (Közbeszólás az MSZP részéről: Jaj, ne!) A gyülekezési jog mindenkit megillető alapvető szabadságjog, amelyet a Magyar Köztársaság alkotmánya elismer. Ennek keretében a résztvevők a véleményüket szabadon kinyilváníthatják, jogosultak a közösen kialakított álláspontjukat az érdekeltek tudomására hozni. A gyülekezés azonban nem valósíthat meg bűncselekményt vagy annak elkövetésére való felhívást, s nem járhat mások jogainak sérelmével sem. Ugyanakkor e jog gyakorlása, miként arra az Alkotmánybíróság már több határozatában is rámutatott, csak kivételes esetekben korlátozható. Ez kívülálló polgárok számára nyilvánvalóan bizonyos fokú tűrési kényszert is jelent vagy jelenthet.

A gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvények esetében a rendőrség vizsgálja az alkotmány és a kapcsolódó hatályos jogszabályok rendelkezéseinek a megtartását. Ezért biztosíthatom önt, hogy mindazon esetekben, amelyeknél a rendőrségnek intézkedési kötelezettsége merül fel, úgy a rendőrség a jogszabályokban meghatározottak szerint jár el. Így történt ez most is az ön által jegyzett, illetve felvetett ügyben: a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozást rendelt el a büntető törvénykönyv 271. § (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés a) pontja szerint minősülő garázdaság bűntettének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen. Rendőri intézkedésekre az interpellációban foglaltaktól eltérően nem kettő, hanem egy esetben került sor.

Tisztelt Képviselő Úr! Ennél többet a nyomozás érdekei miatt nem tudok mondani. Ha a nyomozás során összegyűjtött bizonyítékok alapján később vádemelési javaslat készül, akkor a vádhatóság az eljárási cselekményeket megteszi, a bíróság pedig ítéletet hoz. Kérem, adja meg a lehetőséget az erre feljogosított szerveknek, hogy ők megtegyék a lépéseiket, és előre ne ítélkezzen a bíróság helyett.

Az eseménnyel kapcsolatban szeretném még kiemelni, hogy a főváros rendeletben írja elő a közterület rendjére vonatkozó szabályokat, ezért ebben a vonatkozásban nem kívánunk a fővárosi, Budapest főváros főpolgármesterének jogkörébe beavatkozni.

(15.00)

A jövőbeni ügyekre vonatkozóan pedig alá kell húznom, hogy a nemzeti együttműködés programja szerint a védelem joga minden törvénytisztelő állampolgárt megillet. A nemzeti együttműködés kormánya ezért eddig is mindent megtett és ezután is mindent meg fog tenni, hogy megvédje a törvénytisztelő embereket.

Kérem önt, hogy fogadja el a válaszomat. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
57 136 2010.12.06. 2:13  133-140

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön által föltett kérdésre az alábbi választ szeretném adni.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozást folytat a büntető törvénykönyv 317. § (1) bekezdésébe ütköző és a (6) bekezdés a) pontja szerint minősülő, különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás bűntettének gyanúja miatt, több gyanúsított ellen. A Gyógyír XI. Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Kft. belső ellenőri vizsgálatának során az ellenőrzést lefolytató cég számos, jogszabályba ütköző hibát és hiányosságot tárt fel, amelynek kapcsán a céget 100 millió forintot meghaladó összegű kár érte.

Az eljárás során az eljáró nyomozó hatóság számos nyomozási cselekményt hajtott végre, az érintett személyeket és cégeket nyilvántartásukban ellenőrizték, számos tanút hallgattak meg, a vagyon felderítése érdekében a terhelt személyek ingatlanjai tekintetében országos keresést végeztek, lefoglalták a cég irodáiban a cég 2008. évre, majd egy későbbi időpontban a cég 2005-2007. évekre vonatkozó könyvelési bizonylatait, valamint a belső ellenőri jelentésben foglaltak alapján egyéb, az üggyel kapcsolatos dokumentumokat.

Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném tájékoztatni önt arról, hogy jelenleg szoros ügyészi felügyelet mellett zajlik a nyomozás, a Budapest XI. és XXII. Kerületi Ügyészség látja el a felügyeletet. Az ügy jelenlegi állására tekintettel, az ügy bonyolultságára, összetettségére tekintettel a jelenlegi adatok szerint a meghosszabbított határidőre, 2011. március 15-ére várható a nyomozás befejezése, és előreláthatólag erre az időpontra vádemelési javaslattal a rendőrség az iratokat az ügyészség részére megküldi.

Kérem a válaszom elfogadását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
57 140 2010.12.06. 0:53  133-140

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Közérdek, hogy ebben az ügyben is kiderüljön az igazság. A nemzeti együttműködés kormánya az emberek érdekeit, a közérdek elősegítését tartja kiemelt feladatának.

(16.00)

Bízunk abban, hogy ebben az ügyben is megvalósul ez a cél. A kormány a programjának megfelelően emellett még abban is elkötelezett, hogy a büntetőeljárásokat felgyorsítsa. Bízunk abban, hogy a 2011. március 15-ei határidőre a rendőrség ennek az ügynek a nyomozását befejezi, és vádemelési javaslattal az ügyészségnek az ügyet átadja.

Még egyszer mondom, az ügyben a szoros ügyészi felügyeletet a Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség látja el. A jövőben is szívesen adok tájékoztatást azonnali vagy bármilyen kérdésére.

Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
57 187 2010.12.06. 0:49  184-188

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A benyújtott törvényjavaslat nem a jogsértéseket fogja elősegíteni, hanem a törvényes állapotokat fogja helyreállítani, és a törvényességet fogja szolgálni. Erről egyébként Gaudi-Nagy Tamás képviselő úrral kapcsolatban az általános vita - amely három részből állt - és a részletes vita során részletesen kifejtettük a kormány álláspontját, hogy mind a külföldi intervenciós csapatokra, mind az általa megfigyelésnek nevezett tevékenységre vonatkozóan az aggályai teljes mértékben megalapozatlanok.

Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a módosító javaslatokat, amelyek az egységes javaslathoz érkeztek, és jelenleg tárgyaljuk, támogassa és fogadja el, valamint a törvényjavaslatot is fogadja el.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
59 10 2010.12.13. 4:57  7-10

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! Egy társadalom életében a legfontosabb közösségi érték a rend, amely megteremti a boldogulás alapfeltételét, a mindennapok biztonságát. Ennek a rendnek a helyreállítását ígérte programjában a Fidesz-KDNP-frakciószövetség, és ezt valósította meg a kormányprogram betűjében és a kormányprogramban. Azt ígértük, hogy helyreállítjuk a rendet Magyarországon, ezt három eszközzel javasoltuk megvalósítani: egyrészt a rendőrség megerősítésével, másrészt szigorúbb törvények elfogadásával és a bírósági eljárások felgyorsításával.

Ami a rendőrséget illeti, tisztelt képviselő úr, tisztelt frakcióvezető-helyettes úr, szeretném visszautasítani azokat a kijelentéseit, amelyek arról szóltak, hogy a kormány megfélemlítené a rendőrséget. Ha visszatekintünk az elmúlt nyolc évre, az elmúlt nyolc év szocialista kormányzására, akkor azt mondhatjuk, hogy alapjaiban rendült meg a rendőrség az elmúlt nyolc esztendőben. Nemcsak a személyi állomány létszáma csökkent több mint 15 ezer fővel, és több mint 10 ezer ember hagyta el a testületet 40 évesen vagy a 40-es évei elején a bizonytalanságra, a bizonytalan helyzetre tekintettel, hanem erkölcsében, anyagi helyzetében is megrendült a rendőrség.

A kormányprogramban azt mondtuk, azt állítottuk, hogy új rendőrségre van szükség, és ezt az új rendőrséget létrehozzuk. 3500 új rendőrt ígértünk, és ezt megvalósítjuk. Új képzési rendszert indítunk be, amelynek eredményeképpen 2012 nyaráig több mint 4200 új rendőrt állítunk szolgálatba, és szeretném bejelenteni itt a tisztelt Háznak és önnek is, frakcióvezető-helyettes úr, hogy 2011 januárjában 800 rendőr áll szolgálatba. Bízunk abban, hogy az ő szolgálatba állításuk is javítja az emberek biztonságérzetét, javítja a közbiztonságot.

Úgy gondolom, ön is egyetért azzal, hogy a korrupció ennek a társadalomnak az egyik legnagyobb betegsége, és a korrupció elkerülése, a korrupció kiszűrése az egyik legfontosabb közfeladat. A megbízhatósági vizsgálat bevezetése az egyik legalkalmasabb eszköz erre. Abban bízunk, hogy akinek nincs félnivalója, akinek nincs félnivalója e tekintetben, azt nem érinti hátrányosan ez a vizsgálat. Úgy gondoljuk, hogy ez az Európában gyakran alkalmazott és több országban elfogadott gyakorlat Magyarországon is eredményes lesz, és hozzájárul a korrupció visszaszorításához.

Ami a terrorizmus elhárítását, illetve a Terrorelhárítási Központ működését illeti, úgy gondolom, ön is egyetért azzal, hogy 2001. szeptember 11-e óta megváltozott a világ, megváltozott a világnak a biztonságról alkotott képe. Az országok új eszközöket, új intézményeket hoztak létre a biztonságuk növelése, a terrorelhárítás érdekében. Magyarország egy erős, modern ország akar lenni, és ennek a megvalósítása érdekében jött létre a Terrorelhárítási Központ, amelynek a szeptember 1-jén megkezdett működése óta elért eredményei, úgy gondolom, önmagukért beszélnek.

(13.30)

A rendőrségre visszatérve még szeretném elmondani azt is, hogy az elmúlt hét szerdáján döntött a kormány arról, hogy a rendőrség több mint 8 milliárd forintos adósságállományát konszolidálja, és a 2011-es évet adósságmentesen kezdi meg a rendőrség. Ami pedig még ennél is biztatóbb, az a 2011-es költségvetési törvényjavaslat, amelyet a kormány benyújtott, és amelynek támogatására kérem. Ez azt jelenti, hogy több mint 27,5 milliárddal több jut a rendőrségnek, ez több mint 12,5 százalékkal több a 2010-es számoknál, és 9 milliárd forintot szán ez a költségvetési törvényjavaslat a rendőrök képzésére. Emellett az anyagi megbecsülésre is szeretnénk figyelmet fordítani, és azokat az ígéreteket, amelyek a rendőrség, a személyi állomány anyagi elismerésére vonatkoztak, teljesíteni fogjuk.

Új életpályaprogramot vezetünk be a rendőrségnél, azt az életpályaprogramot, amelyet a 2002. május 27-ei szocialista kormányváltás megakadályozott. Ezt szeretnénk folytatni. Ehhez megalapozott eszközöket szeretnénk igénybe venni, és bízunk abban, hogy Magyarországon a közrend, a közbiztonság minden településen helyreáll. (Zaj.)

Arra kérem tisztelt frakcióvezető-helyettes urat, hogy a 2011-es költségvetés zárószavazásánál az igen gombot nyomja meg, mert akkor ön is hozzájárul ahhoz, hogy ezek a célok valóra váljanak.

Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
59 40 2010.12.13. 3:55  35-43

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Egy társadalom életében a legfontosabb közös érdek az a rend, amely megadja a hétköznapok biztonságát, a boldogulás alapfeltételét. Különösen így van ez egy gazdaságában legyengült, nehéz helyzetben levő ország esetében. Rend és rendezettség hiányában lehetetlen egy ország, egy közösség újjászervezése. Nemzeti ügy és nemzeti érdek tehát, hogy Magyarországon rend legyen, olyan rend, amely igazságot szolgáltat, szigorú törvényeket alkot, mindenkinek védelmet garantál, aki a törvényeket betartja, új politikai értékrendet alakít ki, és ezzel megteremti a nemzet felemelkedését.

A nemzeti együttműködés kormánya éppen ezért kiemelt feladatként kezeli a rend helyreállítását, az állampolgárok biztonságérzetének javítását. A nemzeti együttműködés kormánya már a nyár elején, a közbiztonsági törvénycsomag elfogadása keretében módosította a büntető törvénykönyvet, például megerősítette a közoktatásban dolgozó pedagógusok büntetőjogi védelmét azzal, hogy a sérelmükre elkövetett bűncselekmények esetében megemelte a kiszabható büntetési tételek mértékét. A parlament elfogadta a három csapás törvényt, a bűnismétlések elkerülésének érdekében szigorúbb szankciókat léptetett a parlament hatályba, számos esetben szigorításokat fogadott el a Ház más helyeken is a büntető törvénykönyvben. A szocialista kormányzás alatt megszokottaknál szigorúbb büntetésekkel, a büntetési tételek és a kiszabási gyakorlat szigorításával sújtja a bűnelkövetőket, különösen a többszörösen visszaesőket.

Tisztelt Képviselő Asszony! Szigorítottuk a szabálysértési törvényt is. A kis értékű lopások esetében a szabálysértési elzárás kiszabható büntetéssé vált. A bírósági titkárok számára lehetővé tettük a szabálysértési elzárás kiszabását, ezzel gyorsítottuk az eljárásokat is. A közigazgatás újjáépítésének folyamata megkezdődött. Az első lépések között a megyei kormányhivatalok létrehozása is megtörténik, egységes irányítás alá kerülnek korábban összekuszált, túlbonyolított közigazgatási szervek. Emellett az igazságszolgáltatás munkájára 4,5 milliárd forinttal több jut jövőre a benyújtott költségvetési javaslat szerint, mint tavaly.

A büntetési tételek szigorítása mellett a legerősebb visszatartó erőt a büntetés elkerülhetetlensége jelenti, ennek garanciája a bűnfelderítés hatékonyságának növelése, ehhez pedig megfelelő személyi, pénzügyi és anyagi erőforrásokat biztosítunk. Mint ahogy korábban elmondtam, 4200-zal több új rendőr fog szolgálatba állni. A költségvetésben a rendészeti területen jelentős, 27,5 milliárdos többletforrást javasol a költségvetési törvényjavaslat az ez évihez képest. A Terrorelhárítási Központ erőteljes védelmet biztosít a terrorizmus ellen, továbbá a Nemzeti Védelmi Szolgálat megalakításával, a megbízhatósági vizsgálat bevezetésével jelentős lépéseket teszünk a korrupció visszaszorítása érdekében. Biztosítani kívánjuk, hogy a Magyar Köztársaság törvényei mindenkire egyaránt vonatkozzanak; a rendőrségi jogalkalmazásban ugyanakkor nincs helye sem a pozitív, sem a negatív diszkriminációnak.

Tisztelt Képviselő Asszony! Valljuk, hogy a közrend és a közbiztonság alapja az, hogy senki nem állhat a törvények fölött. A magyar emberek a szocialista kormány elmúlt nyolc éve alatt elveszítették a bizalmukat saját államukban, úgy érezték, hogy vannak, akik következmények nélkül, a törvényeken felül állva, a törvényeken kívül helyezhetik magukat. A nemzeti együttműködés kormánya egyik legfontosabb feladatának tartja a társadalmi bizalom helyreállítását, amely csak akkor lehetséges, ha a törvény előtt mindenki egyenlő, legyen akár politikus, polgármester vagy szociálisan hátrányos helyzetű választó.

Kérem a tisztelt képviselő asszonyt, hogy fogadja el válaszomat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
59 116 2010.12.13. 2:17  113-120

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ön az azonnali kérdésének a címét úgy határozta meg - idézem -: "Hogyan garantálják a gyermekek biztonságát, ha közveszélyes pedofil bűnözőket engednek szabadlábra?" Erre a kérdésre, amit az azonnali kérdésében föltett, a választ meg fogom adni. Ön is utalt rá, hogy az ön által fölemlített esetben a bíróság, egy bíró engedte szabadlábra ezeket a személyeket, nem a Belügyminisztérium vagy nem a rendőrség, ezt szeretném leszögezni.

Ami meg a pedofil bűncselekményeket, illetőleg a gyermekek ellen elkövetett pedofil bűncselekményeket és a pedofil bűnözők helyzetét illeti, engedje meg, hogy elmondjam, hogy a rendőrség kiemelt figyelmet fordít az ilyen jellegű bűncselekmények megelőzésére és felderítésére. A rendőrség különféle bűnmegelőzési programok, valamint a családon belüli erőszak elleni fellépés esetén is kiemelt célcsoportként védi a gyermekeket. Egy konkrét példát is szeretnék mondani. 2010. szeptember 15-én a rendőrség őrizetbe vett egy férfit, aki a gyanú szerint egy 11 éves kislányt akart megerőszakolni egy Kisvárdához közeli kistelepülésen.

Tehát, ahogy mondtam, a pedofil bűncselekmények különlegesen fontos területét képezik a bűnfelderítésnek és a bűnmegelőzésnek, emellett a Belügyminisztérium jelenleg egy új koncepciót dolgoz ki ezeknek a bűncselekményeknek a hatékonyabb megelőzése érdekében. Szeretném a hangsúlyt a bűnmegelőzésre helyezni, mert az a célunk, hogy lehetőleg mindenkit, minden gyermekkorút megvédjünk, olyan szabályokat alkossunk, olyan törvényeket fogadjunk el itt a tisztelt Házban, ami ezt a védelmet tudja biztosítani. Tehát úgy, ahogy mondtam, a Belügyminisztérium dolgozik ennek a koncepciónak a kimunkálásán, és terveink szerint 2011 nyarára elkészülünk.

Szeretném majd folytatni az egy percben a válasz többi részét. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
59 120 2010.12.13. 1:16  113-120

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném folytatni a választ. Úgy, ahogy elmondtam, a Belügyminisztériumban egy koncepció készül a hatékonyabb bűnmegelőzés és felderítés szabályainak kidolgozása érdekében. Szeretnék utalni arra, hogy Magyarországon jelenleg nem ismert a külföldi példákban többször említett például kötelező bejelentési kötelezettség vagy a pedofil cselekményt elkövető személyek tartózkodási helyének nyilvánossá tétele. Ezeket az intézményeket jelenleg a magyar jogszabályok nem ismerik. Hadd utaljak arra, hogy korábban, még '98 és 2002 között az akkori parlament az akkori kormány előterjesztésére elfogadta a bűnmegelőzési ellenőrzésről szóló törvénymódosítást, ami a rendőrségi törvény, a '94. évi XXXIV. törvény módosítása, de ezt az Alkotmánybíróság a 47/2003. (X.27.) számú határozattal megsemmisítette.

Tisztelt Képviselő Úr! Többet kell tennünk, hatékonyabban kell fellépnünk az ilyen bűncselekmények elkövetőivel szemben. Bízom abban, hogy ezt az új koncepciót, amit a Belügyminisztérium kidolgoz, a tisztelt Ház elé fogjuk terjeszteni, és bízom abban, hogy ön is a támogató szavazatával hozzájárul ahhoz, hogy ez a védekezés, ez a bűnmegelőzés hatékonyabb legyen.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
59 169 2010.12.13. 0:16  168-176

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a benyújtott törvényjavaslatot tárgyalja meg, és fogadja el.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
59 175 2010.12.13. 0:31  168-176

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A T/1803. szám alatt benyújtott törvényjavaslat megfelel a Magyar Köztársaság nemzeti érdekeinek, megfelel az általunk kötött nemzetközi szerződéseknek, és megfelel a Magyar Köztársaság hatályos, a nemzetközi szerződések kötésére vonatkozó hatályos jogszabályi előírásainak, ezért kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy fogadja el.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
59 177 2010.12.13. 1:02  176-180

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az Európai Közösség és annak tagállamai, valamint a Svájci Államszövetség közötti, a személyek szabad mozgásáról szóló megállapodás lehetővé teszi, hogy az Európai Közösségen belül a személyek szabad mozgására vonatkozó szabályok egy része a svájci állampolgárokra is kiterjedjen. E megállapodás 1999-ben került aláírásra, és 2002-ben lépett hatályba. A Magyar Köztársaság a csatlakozásról szóló jegyzőkönyvet 2004 októberében írta alá. 2007 januárjában Románia és Bulgária is az Európai Unió tagállama lett, ezzel szükségessé vált a megállapodáshoz való csatlakozásuk.

A nemzetközi szerződésekkel kapcsolatos eljárásokról szóló törvény alapján az ilyen megállapodásokat, így a tárgyi jegyzőkönyvet is törvénnyel kell kihirdetni. Ezt a célt szolgálja, ennek a teljesítését szolgálja a benyújtott törvényjavaslat. Mindezekre tekintettel kérem a tisztelt Házat, hogy igen szavazataikkal támogassák a törvényjavaslatot.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
61 201 2010.12.20. 0:05  200-202

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A kormány támogatja.

Köszönöm. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
61 203 2010.12.20. 0:05  202-204

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A kormány támogatja. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
61 289 2010.12.20. 1:14  288-308

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Pintér Sándor belügyminiszter úr a mai ülésen napirend előtt adott tájékoztatót a Veszprém, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében jelenleg is fennálló és 2010. december 31-éig fennálló veszélyhelyzet során megtett intézkedésekről.

Tisztelt Országgyűlés! Mivel az érintett területeken, az érintett településeken élő emberek biztonsága érdekét szolgáló védművek kiépítése a kedvezőtlen időjárás miatt nem fejeződött be, és a rendelkezésre álló időig nem fog befejeződni, valamint a külterületi kármegelőzés, kárfelszámolás Veszprém megyében nem fejeződött be, és a mintegy 1000 hektár területű szennyezett mezőgazdasági terület mentesítéséhez elengedhetetlenül szükséges veszélyhelyzetben rendelkezésre álló eszközök igénybevétele, ezért kérem a tisztelt Országgyűlést, járuljon hozzá, hogy Veszprém megye területére - tehát csak Veszprém megye területére - a veszélyhelyzet 2011. március 31-ig fennmaradjon.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
61 307 2010.12.20. 4:13  288-308

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Én szomorúan hallottam azt, hogy a tárgytól eltérően a vita jelentős része nem a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szólt, hanem bizonyos politikai haszonszerzésnek lehettünk tanúi, és azt is nagyon sajnálom, hogy ez az érintett területeken élő embereket esetleg megzavarja, vagy bizalmatlanságot szít.

Hadd válaszoljak arra, ami elhangzott, a tájékoztatás igénye: felvetették többen, hogy a parlament tájékoztatását nagyon fontosnak tartják. Szeretném elmondani, hogy október 4-én 12 óra 30 perctől, amikor a katasztrófa bekövetkezett, a mai napig 43 alkalommal került szóba a vörösiszap-katasztrófa, 15 napirend előtti hozzászólás érintette, többek között október 11-én a miniszterelnök úr is kitért a napirend előtti hozzászólásában a vörösiszap-katasztrófa következtében bekövetkezett helyzetre, illetőleg a kormány intézkedéseire. 5 interpellációra adtunk választ, 6 azonnali kérdés hangzott el, 3 szóbeli kérdés, a plenáris üléseken ezen túl 5 alkalommal és 9 bizottsági ülésen volt napirenden, tehát összesen 43 alkalommal tárgyalta a parlament ezt a kérdést.

Ami a helyi vállalkozók lehetőségét illeti, szeretném tájékoztatni a tisztelt Országgyűlést, hogy a mai napon került sor Devecserben egy vállalkozói fórumra, ami a helyi vállalkozók részére (Zaj. - Az elnök csenget.) fennálló lehetőségeket ismertette a Devecserben, Kolontáron, illetőleg Somlóvásárhelyen működő vállalkozások képviselőivel.

Tisztelt Országgyűlés! Azt gondolom, és Gőgös Zoltán felszólalására utalnék, aki azt mondta, vannak olyanok, akik azt mondják, nem is kellenek a védművek. Azért egyet ne felejtsünk el: 10 ember vesztette életét! Tíz ember vesztette életét! Ki az a képviselő, aki azt mondaná, hogy ne építsük meg a védművek egyik vagy másik részét, ha ennek egyetlen újabb emberi áldozata lenne? Ki vállalná ezt a felelősséget? Ki az, aki felelősen tudna nyilatkozni, hogy a védműveknek ez vagy az a része nem kell? Úgy gondolom, alapvető, hogy a biztonságot megteremtsük, ehhez pedig elengedhetetlen ez a további építkezés.

Ami pedig a mentesítést illeti, úgy gondolom, abban sincs vita itt, a tisztelt Házban, hogy a mezőgazdasági területek mentesítését el kell végezni. Szeretném megköszönni azoknak a képviselőtársaimnak a hozzászólását a Jobbik, illetőleg az LMP-frakció részéről, akik támogatták a veszélyhelyzet meghosszabbítását.

Szeretném kijelenteni, hogy a parlamentet folyamatosan tájékoztatni fogjuk a megtett intézkedésekről, és azért kértük, hogy csak Veszprém megyére, Vas és Győr-Moson-Sopron megyére már nem kértük, mert csak Veszprém megyére vonatkozóan tartjuk indokoltnak. A jelen állás szerint 2011. március 31-ig kérjük meghosszabbítani, és folyamatosan tájékoztatni fogjuk a tisztelt Házat.

Ami a Torna-patak vizének Tósokberénd környékén való szennyezését illeti, ki fogjuk vizsgálni azokat az észrevételeket, amelyeket Jávor Benedek mondott, illetőleg Kepli Lajos is mondott, figyelembe fogjuk venni a további intézkedések megtételénél.

Tisztelt Országgyűlés! Én bízom abban, hogy a parlament elsődlegesnek tekinti a három településen, tehát a Kolontáron, Devecserben és Somlóvásárhelyen élők biztonságát, hogy az ő biztonságuk érdekében szükséges a veszélyhelyzet meghosszabbítása. Kérem a tisztelt Házat, hogy igen szavazatával támogassa ezt.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(22.50)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
62 16 2010.12.21. 6:31  15-43

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az önök előtt fekvő törvényjavaslat három törvény módosítását tartalmazza, ezek: az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló törvény; a lőfegyverekről és lőszerekről szóló törvény; továbbá a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvény.

A benyújtott és a tisztelt Ház előtt fekvő törvényjavaslat Magyarország eddig nem teljesített jogharmonizációs kötelezettségeinek a végrehajtása érdekében szükséges törvénymódosításokat tartalmazza. Először az Európai Unió tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló törvény módosításának indokairól szeretnék tájékoztatást adni.

E törvény módosításának a fő indoka az Európai Rendőrségi Hivatal, az Europol létrehozásáról szóló, az Európai Unió Tanácsa által hozott határozat átültetése. Ez javítani fogja a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni fellépés hatékonyságát, továbbá hozzájárul más súlyos bűncselekmények eredményes üldözéséhez, ezáltal segíti a közrend és közbiztonság megerősítését. Az Europol mandátuma bővül azáltal, hogy a törvényjavaslat a jelenleginél több bűncselekményt utal a tevékenységi körébe. Emellett előmozdítja az Europol keretében megvalósuló együttműködést, vagyis a nyomozó hatóságok közvetlenül is az Europolhoz fordulhatnak, akár az Europol tevékenységi körébe nem tartozó bűncselekmények ügyében is információt, elemzést kérhetnek.

Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat Magyarország európai uniós kötelezettségeinek eleget téve megszünteti a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvényben azt a kötelező előírást, amely szerint a személy- és vagyonvédelmi rendszert tervező-szerelő, valamint magánnyomozói tevékenységet csak a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara tagjai végezhetnek.

Szintén európai uniós kötelezettségnek tesz eleget a törvényjavaslat akkor, amikor markánsan elkülöníti a személy- és vagyonvédelmi, a tervező-szerelő, valamint a magánnyomozói tevékenységre vonatkozó szabályokat. A két utóbbi tevékenység a belső piaci szolgáltatásokról szóló irányelv hatálya alá tartozik, ezért a tervező-szerelő, valamint a magánnyomozói tevékenységet folytatókat csupán bejelentési kötelezettség terheli tevékenységük megkezdése előtt. Ezzel szemben a személy- és vagyonvédelmi tevékenység továbbra is engedélyköteles tevékenység marad.

Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat az eddig ismertetett jogharmonizációs kötelezettségek teljesítésén túl a versenyképességet is javítja azáltal, hogy a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló törvény módosításával megszünteti a magánbiztonsági iparágban jelenleg jellemző alvállalkozói láncokat. Ez álláspontunk szerint jelentős mértékben hozzájárulhat az illegális és félillegális foglalkoztatás visszaszorításához. Iparági becslések szerint jelenleg a magánbiztonsági ágazatban foglalkoztatottaknak nagyjából a felét érintheti a fekete-, illetve szürkefoglalkoztatás. Ezek a felgöngyölíthetetlen alvállalkozói láncolatok következtében elmaradó közteher-befizetések jelentős bevételkiesést okoznak a költségvetésnek.

A személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályainak módosítása, különösen az alvállalkozói lánc megszüntetése és a rendőrség szerepének erősítése, növelése átláthatóbbá teszi a magánbiztonsági ágazatot. Úgy gondoljuk, hogy ez is a közérdeket, Magyarország nemzeti érdekeit szolgálja.

(9.40)

Tisztelt Országgyűlés! A pirotechnikai termékek forgalomba hozataláról szóló irányelv átültetése azt biztosítja, hogy a pirotechnikai tevékenység - annak biztonsági kockázatai miatt - továbbra is szoros hatósági kontroll alatt, engedélyhez kötött tevékenységként legyen végezhető.

A fegyverek megszerzésének és tartásának ellenőrzéséről szóló irányelv módosulása miatt a törvényjavaslat a szükséges és indokolt módosításokat is átvezeti a lőfegyverekről és a lőszerekről szóló törvényben. Így duplájára emeli a rendőrség által a kiadott hatósági engedélyekről vezetett, központi nyilvántartásban szereplő adatok kezelési idejét, valamint pontosítja a törvényhez tartozó végrehajtási rendeletet.

Tisztelt Országgyűlés! A törvényjavaslat legfontosabb, leglényegesebb elemeinek felsorolásával, érintésével és rövid bemutatásával az volt a szándékom, hogy meggyőzzem önöket arról, miszerint a javaslat helyes célokat szolgál, kifejezi Magyarország nemzeti érdekeit ezekben a kérdéskörökben.

Kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a benyújtott törvényjavaslatot vitassa meg és fogadja el. A módosító javaslatok benyújtására - úgy, ahogy elnök úr is jelezte - 2011. január 31-éig van lehetőség. Úgy gondoljuk, hogy ezek a nagyon fontos tárgykörök, amelyek, még egyszer mondom, európai uniós jogharmonizációs kötelezettség teljesítését is megvalósítják, kifejezik Magyarország nemzeti érdekeit, eleget tesznek az uniós kötelezettségeknek, és ezáltal hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország biztonságosabb legyen, a közrend és közbiztonság megerősödjön.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a KDNP soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
62 42 2010.12.21. 1:46  15-43

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy csak annyira térjek ki és annyira vegyem igénybe a tisztelt Ház képviselőinek türelmét, hogy megköszönjem a frakciók képviselőinek a vezérszónoklatokban, illetve a kétperces és egyéb hozzászólásokban elmondott álláspontjaikat.

Én úgy gondolom, minden esély megvan arra, hogy ebben a nagyon fontos tárgykörben, illetőleg tárgykörökben jó törvény szülessen. Köszönöm az elismerő szavakat, köszönöm a kritikákat is.

Szeretném elmondani, hogy az a lehetőség, hogy 2011. január 31-éig lehetőség van módosító indítványok benyújtására, megteremti annak a feltételét, hogy a lehető legtöbb javaslattal találkozzunk, a legtöbb javaslatot meg tudjuk majd vitatni itt a tisztelt Házban. Úgy gondolom, hogy ha ez a törvény a módosító javaslatok részletes vitája után, a módosító indítványokról történő szavazás, majd a zárószavazás során elfogadásra kerül, akkor egy olyan törvényt alkot meg a tisztelt Ház, amely szolgálja az uniós kötelezettségek teljesítését, szolgálja a nemzeti érdekeket - és ezt húznám alá elsősorban -, a Magyar Köztársaság nemzeti érdekeit, a Magyarországon élők közbiztonságát, a magyar közbiztonságot szolgálja, és olyan szabályokat alkot, amelyek a parlamenti képviselők lehető legnagyobb hányadának a támogatását nyerjék el.

Még egyszer szeretném megköszönni a képviselők aktivitását és támogatását. Köszönöm szépen. (Básthy Tamás tapsol.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
64 62 2011.02.14. 4:06  59-67

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A szocialisták 8 éves kormányzása alatt tönkrement a közbiztonság, Magyarországon a rendőri vezetők állításai szerint több mint 3 ezer rendőr állandó jelleggel hiányzott ahhoz, hogy a rendőrség az alapvető feladatainak eleget tudjon tenni. Az ország egyes vidékein a szocialista kormány alatt napok, sőt hetek teltek el anélkül, hogy az emberek a településükön rendőrrel találkoztak volna.

A nemzeti együttműködés kormánya hivatalba lépése után azonnal intézkedett, már most, márciustól közel kétezer új rendőr fog az utcákon szolgálatot teljesíteni, 2012 júniusáig pedig ezzel együtt mintegy 4200 rendőr fog szolgálatba lépni, és szolgálja a Magyarországon élő emberek, Magyarország közbiztonságát.

Tisztelt Képviselő Úr! Önök látszatintézkedéseket hoztak. A településőrség, mint a legtöbb szocialista intézkedés, megalapozatlan és pazarló volt. A településőrök a feladataikhoz képest képzetlenek voltak, ráadásul semmilyen hatósági jogkörrel nem rendelkeztek, még annyival sem, mint a polgárőrök, legfeljebb fényképezőgéppel a kezükben jártak a településeken. Ténylegesen csak akkor tudtak munkát végezni, ha közterület-felügyelő mellé osztották be őket. Ott, ahol ilyen nincs, márpedig a legtöbb kistelepülésen nincs, legfeljebb egy gyengébb biztonsági őr súlyával lehettek jelen.

Képviselő Úr! Szeretném ismertetni azt az adatot, hogy az ön állításával ellentétben Magyarországon az elmúlt évben 150 város, ebből 6 megyei jogú város és Budapest 683 településőrt alkalmazott. Ennek a támogatásigénye 566 millió 531 ezer 229 forint volt. Tehát nem igaz az, amit ön állít, hogy főleg a kistelepüléseken vették igénybe a településőrök munkáját, hanem - mondom - a nagyvárosokban és Budapesten állították szolgálatba a településőröket.

Tisztelt Képviselő Úr! Azt elmondhatjuk, hogy a településőrség, amely intézkedni nem volt jogosult, látszatintézkedés volt, a kormány részéről nagyon is reális összegekbe került, több mint 2 milliárd forint kötelezettséget vállalt a szocialista kormány erre a célra, forrást azonban nem rendelt mellé. Ugyanúgy, mint sok minden más intézkedéshez, ehhez sem biztosította 2010 második félévére a forrásokat, egy fillért nem terveztek ehhez. Ebből is látszik a tanulság, de az elmúlt 8 évben számtalanszor tapasztalhattuk meg az ilyen döntések következményeit.

Azt gondolom, képviselő úr, abban egyetérthetünk, hogy egy olyan szervezet, amely képzetlen, nem rendelkezik jogkörökkel, nincs hatásköre, nem lehet hatékony. Amennyiben tehát egy kormány felelős döntést akar hozni - és a nemzeti együttműködés kormánya ilyen döntéseket hoz -, akkor nem pazarolja az adófizetők pénzét olyan szervezetekre, amelyek nem tudnak hatékonyan fellépni a közbiztonság érdekében.

A nemzeti együttműködés kormányának célja az, hogy az emberek biztonságban érezzék magukat, javuljon a közbiztonság, ennek keretében kiemelt nemzeti ügynek tekintjük a közbiztonság megerősítését. A Belügyminisztérium álláspontja az, hogy a rendőrséget kell megerősíteni, és nem szabad látszatintézkedéseket hozni ezen a területen. A rendőrséget - úgy, ahogy válaszom első részében említettem - megerősítjük, márciustól közel kétezer új rendőr tesz esküt, március 6-án, az emberek biztonságát megerősítendő pedig 2012 júniusáig 4200 rendőr szolgája a közbiztonságot.

A nemzeti együttműködés kormánya olyan költségvetést terjesztett elő 2011-re, amelyben a rendőrség valóban új forrásokat kap, 27,5 milliárd forinttal több támogatás jut az ágazatnak, emellett a veszélyeztetett körzetekben 11 rendőrkapitányság számára pályázati forrásként 70 millió forintot juttattunk.

Tisztelt Képviselő Úr! Amennyiben ön is egyetért azzal a céllal, hogy a rendőrséget meg kell erősíteni, a közbiztonságot javítani kell, akkor arra kérem, hogy támogassa a nemzeti együttműködés kormánya által előterjesztett törvényeket.

Köszönöm szépen, és kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
64 70 2011.02.14. 3:30  67-72

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Hogy a válasszal kezdjem: remélem, igen. Remélem, hogy ezekkel az intézkedésekkel, a kártérítések kifizetésével hozzájárult a kormány és a magyar parlament ahhoz, hogy helyreálljon ez a becsület.

Ami pedig a részleteket illeti. Valóban úgy, ahogy ön elmondta, 2006 őszén a törvények betartására felesküdött rendőrök korábban soha nem tapasztalt, törvénytelen brutalitással léptek fel a védtelen és békés polgárokkal szemben. Gumilövedék, könnygázgránát, vízágyú, gyalogos és lovas rendőri egységek kerültek bevetésre. A példátlan és megfélemlítő rendőri intézkedések következtében számos súlyos, több esetben maradandó fogyatékosságot eredményező sérülés keletkezett; több mint száz ember sérült meg.

2010 nyarán az új Országgyűlés határozatában elfogadta, hogy az állami vezetői mulasztások, illetve az állam nevében elkövetett jogsértések áldozatait megillető kártérítésekről a kormány intézkedjen. Ennek végrehajtása érdekében a kormány határozatot adott ki, amelyben felhatalmazta a belügyminisztert a szükséges lépések megtételére. Ennek érdekében a belügyminiszter bizottságot hozott létre. Ennek a munkájában a minisztériumon túl részt vett a Nemzetgazdasági Minisztérium, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség szakértői.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ami 2006 őszén történt, az a Magyar Köztársaság legnagyobb szégyene volt. Mi megtérítettük a kárt, bár a szenvedésekért a Szocialista Pártnak kell bocsánatot kérnie. A jogilag megalapozott ügyekben az országgyűlési határozatoknak, illetve a kormánydöntéseknek megfelelően jártunk el. Tisztességes és méltányos kártérítést kaptak a sérülést szenvedett áldozatok. (Dr. Ujhelyi István: És hány rendőr sérült meg? Erről miért nem beszél, államtitkár úr?)

2010. december 31-ével, miniszteri döntések alapján, az új kártérítési igények befogadása lezárult. Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném tájékoztatni... (Dr. Ujhelyi István: Nézzen a kollégák szemébe ilyenkor!) Elnök úr, kérem, tegye lehetővé, hogy válaszoljak a kérdésre! (Közbeszólások az MSZP padsoraiból, többek között: Az igazsággal nehéz szembenézni, államtitkár úr!) Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Országgyűlés! Összesen 130.... (Dr. Ujhelyi István: Én féltettem a tűzoltóinkat!) Képviselő Úr! Újhelyi Képviselő Úr! Szeretném felhívni a figyelmet, hogy akkor kiabált volna, amikor az embereket agyonverették önök a rendőrökkel, és lehazudták! (Taps a kormányzó pártok és a Jobbik padsoraiból.) Azt tette volna szóvá! (Dr. Ujhelyi István: A rendőrök családjával mi van? A tűzoltókkal mi van, akik a dolgukat végezték?) De akkor önök hallgattak! Önök hallgattak, és büszkék voltak magukra. (Közbeszólások a Fidesz padsoraiból, többek között dr. Répássy Róbert: A földön feküdtek az emberek!)

Tisztelt Országgyűlés! Szeretném folytatni a választ. Tehát összesen 131 károsult ügyében 245 millió 72 ezer forint kártérítés kifizetését teljesítette a Magyar Államkincstár. Örömmel értesíthetem önt és a tisztelt Házat, hogy valamennyi megalapozott kártérítési igény ügyében a sérültekkel megállapodás született. Mindössze 3 igénylést kellett elutasítani, mert azok nem tartoztak a törvény, illetve a határozatok hatálya alá.

És szeretném tájékoztatni önt és a tisztelt Házat arról, hogy a kifizetések megtörténtek. És úgy, ahogy az első mondatom szólt, szeretném megerősíteni és hangsúlyozni azt, hogy bízom abban, hogy ezeknek a kártérítéseknek a kifizetésével sikerült az államba vetett bizalmat helyreállítani.

Köszönöm a figyelmüket, és kérem, hogy a válaszomat fogadja el. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
64 120 2011.02.14. 2:27  117-124

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ha visszagondolunk az elmúlt nyolc esztendőre, akkor azt tapasztaljuk, hogy a szocialista kormányok mindig azzal dicsekedtek, mindig azzal verték a mellüket, hogy folyamatosan csökken az ismertté vált bűncselekmények száma, ezzel szemben az emberek azt érezték, főleg vidéken, de a városokban is, hogy a biztonságérzetük romlott, a szubjektív biztonságérzetük elszállt, hogy nem mehettek el nyugodtan a templomba istentiszteletre vagy misére, mert ha hazamentek, nem tudták azt, hogy addig a házukat, a lakásukat feltörik, vagy a hozzátartozóik nincsenek biztonságban.

Mi azt ígértük, tisztelt képviselő úr, hogy a közbiztonságot nemzeti üggyé tesszük. Ezt három eszközzel javasoltuk megvalósítani, nevezetesen szigorú törvények elfogadásával, a rendőrség megerősítésével és a büntetőeljárások felgyorsításával.

Ami a törvények elfogadását illeti, két törvényre hívnám fel a figyelmet. Egyrészt a szabálysértési törvény módosítására, amely lehetővé tette, hogy a 20 ezer forint alatti jogsértések elkövetőit elzárás büntetéssel sújtja a bíróság és ezekben az ügyekben a rendőrség járjon el, a rendőrség derítse fel és tegyen javaslatot az eljárások megindítására, másrészt pedig az úgynevezett három csapás törvény elfogadására és a középmérték bevezetésére. Ezekben a bűncselekményekben a személy elleni súlyos visszaeső bűnelkövetők ellen lépett fel a jogalkotó.

Tisztelt Képviselő Úr! Mi azt tartjuk fontosnak, arra törekszünk a kormányzati munkában, a Belügyminisztériumban, a rendőrség erre törekszik, hogy lehetőleg minden bűncselekményt előzzünk meg. De ha ez nem sikerül, akkor pedig az a cél, hogy minden bűncselekményt derítsünk fel, a rendőrség, a nyomozó hatóság minden bűncselekményt derítsen fel, és minden elkövető kerüljön felelősségre vonásra, minden elkövetőt állítsunk bíróság elé.

Tisztelt Képviselő Úr! Mi ezt ígértük. Ennek érdekében, hogy folytassam, megerősítjük a rendőrséget. Már az elmúlt évben több mint (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) ezer rendőr állt szolgálatba, és most március 6-án közel kétezer rendőr fog újra szolgálatba lépni, 2012 júniusára pedig 4200 rendőrt állítunk szolgálatba. Javul a közbiztonság, és csökken az embereknek az az érzete, hogy Magyarországon a korábbi időket figyelembe véve nem volt biztonság.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
64 124 2011.02.14. 1:09  117-124

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Arra kérem önt, hogy támogassa a kormánynak azon törekvéseit, ami a közbiztonság helyreállítására irányul, támogassa azokat a törvényjavaslatokat, intézkedéseket, amelyek e cél megvalósítását szolgálják. Tisztelt Képviselő Úr! Úgy gondolom, jelentős előrelépés történt az elmúlt nyolc hónapban. Fontos törvényeket hozott a parlament, és nagyon fontos az, hogy önök is támogassák azokat a javaslatokat, amelyekkel ezeket a célokat szeretnénk megvalósítani.

Azok a bűncselekmények, amelyeket ön említett, sajnálatos bűncselekmények. Sajnáljuk, hogy Lakon az idős személy sérelmére ilyen súlyos bűncselekményt követtek el, de szeretném elmondani, hogy megvannak az elkövetők. A rendőrség elfogta az elkövetőket. Minden olyan esetben, amit ön említett, az elkövetőket elfogtuk. Ez egy fontos lépés, higgye el nekem. Ez egy fontos lépés a tekintetben, hogy a közbiztonság javuljon, hogy mindenki azzal a tudattal éljen, aki bűncselekményt akar elkövetni, hogy nem marad a tette felderítés nélkül, és ha mégis elkövetné a bűncselekményt, akkor felelősségre vonás következik.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
64 176 2011.02.14. 2:09  173-180

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Egy azonnali kérdésre adandó válasz két perce nem elegendő időtartam arra, hogy az ön által feltett kérdéssorra egyenként válaszoljak, de gondolom, ezt ön nem is várja el tőlem. Azért engedje meg, hogy néhány kérdésre kitérjek.

Képviselő úr, ha visszagondolunk a magyar történelemre, a XX. század közepére és 1944. március 19-ére, akkor azt mondhatjuk, hogy 1944. március 19-én a hitleri Németország megszállta Magyarországot. A magyar szuverenitáson súlyos sebet ejtettek. A törvényes magyar kormány akarata ellenére történt ez a lépés.

A másik dolog pedig, amire szeretném felhívni a figyelmét: Budapest védelméről nem a törvényes magyar kormány döntött. A hitleri német vezetés a budapesti erődöt feláldozta. Nem a magyar érdekek, nem Magyarország védelme érdekében áldozta fel, hanem német érdekek alapján. Úgy gondolom, ez az egyik alapvetés, amit le kell szögezni. A másik pedig az, ami a magyar katonák hősiességét illeti. Ezzel kapcsolatban az álláspontunk ismert. A magyar katonákkal kapcsolatos megemlékezésről a véleményünket ismerik.

Tisztelt Képviselő Úr! A törvények betartása mindenkire kötelező. Engedje meg, hogy az Alkotmánybíróság 2000-es határozatára hívjam fel a figyelmét, amely kimondja, hogy a nemzeti jelképek megsértése és az önkényuralmi jelképek használata kapcsán hozott határozataival kivételesen lehetővé tette, hogy szűken meghatározott szimbolikus ügyekben a politikai szükségességre hivatkozva bizonyos vélemények kinyilvánítását akkor is bűncselekménynek nyilvánítsa a törvényhozó, ha az nem uszít gyűlöletre.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
64 180 2011.02.14. 0:53  173-180

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Úgy gondolom, a képviselői munkával kapcsolatos alapvető elvárás az, hogy igazat mondjon a képviselő. Tisztelt Képviselő Úr! Ön a Köztársasági Őrezred egykori vezetőjének a temetésével kapcsolatos intézkedéssel kapcsolatban nem mondott igazat. Semmi díszőrségről és egyéb megemlékezésről nincs szó. Egyébként a temetés a hírek szerint február 23-án lesz. (Novák Előd: Kértek helyreigazítást a Magyar Nemzettől?)

Tisztelt Képviselő Úr! Ha meghallgat engem, megköszönöm. Még egyszer mondom, arra hívom fel a figyelmét, hogy mondjon igazat a parlamenti felszólásában, hiszen akkor tudunk igazán őszintén párbeszédet folytatni a fontos ügyekről, ha igazat mond.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
64 196 2011.02.14. 2:15  193-196

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A képviselő úr szinte minden információt elmondott a MÁV Cargo privatizációja kapcsán indított eljárás állásáról, az ezzel kapcsolatban megtett hatósági intézkedésekről.

Én szeretném biztosítani önt és a tisztelt Házat, hogy az igazság kiderítése érdekében a jogállamiság keretei között a nyomozó hatóság, az eljáró hatóságok minden szükséges intézkedést meg fognak tenni, és ezt annak érdekében meg fogják tenni, hogy az igazság kiderüljön.

(18.10)

Úgy, ahogy ön, tisztelt képviselő úr, elmondta, a nyomozás felügyeletét a Fővárosi Főügyészség kiemelt gazdasági ügyek osztálya fokozott ügyészi felügyelet mellett látja el.

Arra is utalt a szóbeli kérdésében, hogy jogsegélykérelmet küldtek a magyar hatóságok az Osztrák Köztársaság által teljesítendő, több tanú kihallgatására és iratok beszerzésére irányuló kérdések vonatkozásában. Sőt, ezen túlmenően arról is szeretném tájékoztatni önt és a tisztelt Házat, hogy az ön által kérdezett betéti társaság tulajdonosai által teljesített pénzátutalások vonatkozásában a Svájci Államszövetségnek került sor jogsegélykérelem előterjesztésére.

Ezen túlmenően a nyomozás során a bt. korábbi beltagja mellett a bt. korábbi kültagjának szerepével kapcsolatban több tanú kihallgatására került sor, különösen a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és a MÁV Zrt. részéről. Valamennyi érintett minisztériumtól, állami hivataltól, gazdálkodó szervezettől a tranzakcióval és a betéti társasággal kapcsolatos iratok, nyilatkozatok, állásfoglalások beszerzésére is sor került.

Az idő rövidségére tekintettel tehát azt a meggyőződésemet szeretném itt megerősíteni, hogy kiderül az igazság, és erről majd a tisztelt Házat és a nyilvánosságot tudjuk tájékoztatni.

Köszönöm a figyelmét. Köszönöm szépen.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
64 246 2011.02.14. 0:06  245-251

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Kérem az Országgyűlést, hogy a javaslatot fogadja el.

Köszönöm szépen.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
68 12 2011.02.21. 4:32  9-12

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Örülök, hogy itt, a parlament ülése előtt szóba hozta a 2006 őszi honvédelmi, rendészeti bizottsági, emberi jogi bizottsági, illetve nemzetbiztonsági bizottsági együttes ülések titkosításának feloldását, illetőleg az ezzel kapcsolatban kialakult helyzetet.

Szeretném leszögezni azt, hogy a titkosítás feloldásával ma már mindenki számára világossá vált, ma már mindenki megtudhatta, hogy ezek a bizottsági ülések, ezek a jegyzőkönyvek semmilyen olyan adatot nem tartalmaztak, amelyek a Magyar Köztársaság akkor hatályos törvényei alapján államtitkot vagy olyan titkot foglaltak volna magukba, amelyek indokolttá tették volna az akár egy percre való titkosításukat is.

(13.30)

Tehát semmiféle olyan adat, információ ezeken a bizottsági üléseken nem hangzott el, ami miatt a védelem ezeket a bizottsági üléseket, illetőleg ezeket a jegyzőkönyveket megillette volna. S tisztelt frakcióvezető úr, mondjuk ki az igazságot, ez a titkosítás egyedül Gyurcsány Ferenc és a Magyar Szocialista Párt érdekeit szolgálta. Ezzel kapcsolatban azt is tudjuk, hogy 2006 őszén nemcsak a rendőrséget vették igénybe törvényellenesen, jogellenes módon a politikai válság megoldása, a hatalmuk minden áron való megtartása érdekében a szocialisták, hanem minden eszközt megragadtak annak érdekében, hogy a törvényellenes hatalmukat megtartsák. Ezért titkosíttatták a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetőjével a bizottsági jegyzőkönyveket nyolcvan évre. Azért titkosították, hogy ne derüljön ki az az igazság, hogy a Fidesznek semmi köze nem volt azokhoz a jogellenes megmozdulásokhoz, amelyeket az akkori bizottsági ülést követő sajtótájékoztatón az akkori titokminiszter a Fidesz terhére próbált beállítani.

Tisztelt Frakcióvezető Úr! Azt is szögezzük le, az is világos, hogy a Fidesz a törvényesség és a rend pártja kormányon és ellenzékben egyaránt. S egy iránytű van a Fidesz számára kormányon és ellenzékben is, hogy az ország érdekeit szolgálja. Tisztelt Frakcióvezető Úr! Az akkori döntéseivel, az akkori lépéseivel a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség az ország érdekeit szolgálta törvényesen, törvényes módon. Fontos leszögezni, hogy az ezzel kapcsolatos álláspontunk nem változott. Egyébként bízunk abban, hogy annak a magatartásnak, amiről a választók 2010 tavaszán a politikai felelősség tekintetében véleményt mondtak, amiről a véleményüket egyértelműen megfogalmazták, jogi következményei is lesznek.

Ami pedig az alkotmányozás kérdéskörét illeti: tisztelt frakcióvezető úr, abban bízunk, hogy a magyar parlament valamennyi pártja benyújtja javaslatát az alkotmányra vonatkozóan, és itt a tisztelt Ház falai között születik meg egy olyan alkotmány, amely Magyarország érdekeinek teljes mértékben megfelel.

Ön nagyon sok kérdést vetett fel a népesedéspolitikát vagy a közbiztonságot illetően. Hadd emeljem ki a közbiztonságot érintő hozzászólását, és hadd reagáljak erre. Úgy gondolom, hogy azok felé az intézkedések és ígéretek felé, amelyek a nemzeti együttműködés kormányának a programjában megfogalmazódtak - helyreállítjuk a közbiztonságot, szigorúbb törvényeket alkotunk, megerősítjük a rendőrséget, gyorsabb bírósági ítélkezés valósul meg -, helyes lépéseket tett a parlament, ebben a Házban több fontos törvény született. Többek között módosította a szabálysértési törvényt, elfogadta a három csapás törvényt, és még több nagyon fontos törvényt alkotott, s a rendőrség megerősítése érdekében olyan intézkedéseket tett, amelyek eredményeként lehetővé válik, hogy ez év március 6-án a Hősök terén 2 ezer új rendőrt avassunk és állítsunk szolgálatba.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
68 68 2011.02.21. 4:11  65-73

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A rendőrség évről évre több, a vasúti közlekedés biztonsága ellen irányuló bűncselekményt derít föl. A 2010-es évben a felderítés eredményessége 30 százalékkal haladta meg a 2009. évi felderítési adatokat. Azonban a javuló eredmények ellenére megköszönöm, hogy felhívta a figyelmet itt a tisztelt Házban ennek a fontos problémának a megoldására, és köszönöm, hogy javaslatokat is tett ennek érdekében.

A színesfémekre elkövetett bűncselekmények nagy száma, illetve azok kiemelkedő nemzetgazdasági súlyára tekintettel már hatályba lépett a büntető törvénykönyv módosítása, amely a lopás, a rongálás és az orgazdaság alapeseti tényállásait szigorítja. Ezek most már bűntettnek minősülnek, és 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendők. Szigorodtak továbbá a közérdekű üzem működésének megzavarása bűncselekményre vonatkozó jogszabályok is, továbbá a jogalkotó a bűncselekmény előkészületét is büntethetővé tette 2 évig terjedő szabadságvesztéssel.

Tisztelt Országgyűlés! A vasúti kábeltolvajok kilétének megállapítása a gyakorlatban nehézségbe ütközik. A rendőrség a tulajdonosok őrzés-védelmi feladatait nem vállalhatja át, de éppen ezért fokozott figyelmet fordít a bűncselekmények megelőzésére, illetve a felderítés sikerének lehetőség szerinti biztosítására. 2010. szeptember 13-17. közötti időszakban fémlopást megelőző akciósorozat került végrehajtásra a vasúti infrastruktúra védelmében. Az akciósorozat keretében a rendőrség országos szintű fokozott ellenőrzéseket hajtott végre, amelyben a rendőrség mellett részt vettek a társhatóságok is.

Az akció ideje alatt 608 esetben került sor telephelyek ellenőrzésére, a feladatokat 1044 rendőr 414 szolgálati járművel hajtotta végre. A rendőrhatóság 33 esetben 38 fővel szemben foganatosított személyi szabadságot korlátozó intézkedéseket. A közös ellenőrzések során a vámhatóság munkatársai két illegális fémkereskedelmi telephely üzemeltetőivel szemben kezdeményeztek eljárást, a szükséges lefoglalások foganatosítása mellett, valamint további négy esetben indítottak eljárást fémkereskedelmi szabályok megsértése miatt. Az akció során közel négy tonna, még egyszer mondom, négy tonna, bűncselekményből származó színesfém került lefoglalásra.

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon, amit ön is említett mint veszélyeztetett szakaszt az interpellációjában, a MÁV által szervezett fegyveres és gépkocsis biztonsági őrség teljesít már szolgálatot. Tevékenységüknek köszönhetően 2010. évben országosan 75 esetben 143 fő kábeltolvaj elfogása vált lehetővé. A vasúttal összefüggő bűncselekmények hatékonyabb felderítése, megszakítása és visszaszorítása érdekében a MÁV Zrt. együttműködési megállapodást kötött az Országos Rendőr-főkapitánysággal, amelynek tartalmát a felek évenként aktualizálják. Az országos rendőrfőkapitány intézkedési terv kibocsátásával segítette az érintett rendőri szervek vasúti kábellopások, illetve egyéb színesfémekkel kapcsolatos bűncselekmények felderítésével kapcsolatos munkáját.

Tisztelt Képviselő Úr! Úgy, ahogy a válaszomban törekedtem arra, hogy bemutassam az eddigi eredményeket, bemutassam a nyomozás eddigi adatait, azt is el kell mondanom, úgy, ahogy kezdtem a válaszomat, hogy az eddig szabályokat szigorítani kell, a rendőrség fellépését erősíteni kell, a tulajdonosok megelőzési tevékenységét erősíteni kell. Kérem önt és kérem a tisztelt Házat, működjünk együtt annak érdekében, hogy ezt a nagyon fontos területet biztonságosabbá tegyük, hogy ezeket a vasúti kábellopásokat megszüntessük. Bízom abban, hogy ebben a nagyon fontos társadalmi érdekben előre tudunk jutni. Kérem önt, hogy a válaszomat fogadja el.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
68 78 2011.02.21. 2:09  73-82

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A Bajnai-kormány 2009 szeptemberétől, illetve októberétől hozott intézkedéseivel vezette be a településőrség intézményét, akkor, amikor rájött arra, hogy Magyarországon nincs közbiztonság, az emberek sok tekintetben, sok területen félelemben élnek, a rendőrség olyan helyzetbe került, hogy nem tudta garantálni az emberek biztonságát. Megítélésünk szerint ez látszatintézkedés volt, hiszen a településőrök általában nem rendelkeztek rendészeti, rendvédelmi képzettséggel, nem rendelkeztek intézkedési jogosultsággal, nem tudtak önállóan intézkedni, nem tudtak önállóan eljárni, hanem csak közterület-felügyelő vagy rendőr segítségével tudtak fellépni.

Emellett szeretném elmondani, hogy a közel 2300 településőrnek több mint egyharmada a városokban - köztük hat megyei jogú városban és Budapesten - teljesített szolgálatot. Budapesten több mint száz településőr látott el szolgálatot. De volt olyan megyei jogú város - például Miskolc -, ahol kiadták a településőri feladatokat egy vállalkozónak, s többek között egy budapesti vállalkozó cég látta el a településőri feladatokat. Itt tehát nem is beszélhetünk arról, hogy közfoglalkoztatási feladatot láttak volna el. Azt mondhatjuk, hogy ezek miatt, ezekre a tényekre való tekintettel látszatintézkedés volt, s ezek miatt nem javult a közbiztonság.

S hadd hívjam fel még egy körülményre a figyelmet. Azokon a kistelepüléseken, ahol működik polgárőrség, és a polgárőrök közül választottak településőrt, feszültség keletkezett, hiszen azok a településőrök, akik polgárőrként is szolgáltak és településőrök lettek, fizetést kaptak, míg a többi polgárőr, a nagy többség nem kapott fizetést, önkéntesen, a saját szabadidejük terhére látták el ezt a tevékenységet.

A későbbiekben még kitérek a válasz többi részére. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
68 82 2011.02.21. 1:20  73-82

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! A kormányprogramban, a nemzeti együttműködés programjában világosan leszögeztük, hogy a rendőrség megerősítésével szándékozzuk helyreállítani a közbiztonságot, az ehhez szükséges forrásokat és személyi feltételeket biztosítani fogjuk. Világosan elmondtuk, hogy a településőr-programot 2011-től nem tudjuk finanszírozni, de a 2010. évre vonatkozó teljes kötelezettséget teljesítettük, függetlenül attól, hogy a korábbi kormány az ehhez szükséges pénzt a költségvetésbe nem tervezte be. Tehát világosan beszéltünk, világosan megfogalmaztuk, hogy a rendőrség megerősítésével szeretnénk a közbiztonságot javítani.

S hadd mondjak egy konkrét példát. Az elmúlt héten került napvilágra, hogy a Hegyköz településeinek polgármesterei megvitatták a helyi közbiztonság kérdéseit - a Sátoraljaújhely székhelyű kistérségről beszélek -, és nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy a települések egy csoportjában, ahol volt településőr, csökkent volna a bűncselekmények száma, máshol pedig, ahol nem volt településőr, ott is csökkent a bűncselekmények száma. Ilyen összefüggés nincs. Ez egy látszatintézkedés volt, ami nem hozta meg a várt eredményt, nem váltotta be a reményeket, ezért úgy gondolom, helyes döntés volt ezzel kapcsolatban az, hogy nem finanszírozza tovább a kormány.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(15.10)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
68 94 2011.02.21. 1:16  91-98

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Képviselő asszony, a nemzeti együttműködés programja a közbiztonság helyreállítása kérdéskörén belül kiemelt figyelmet fordít a gyermek- és fiatalkorúak védelme érdekében szükséges jogszabályok meghozatalának területére.

Szeretném elmondani, hogy álláspontunk szerint minden gyermekkorú sérelmére elkövetett bűncselekmény eggyel több az elviselhetőnél. Ezek ellen a bűncselekmények ellen a törvény erejénél fogva fel fogunk lépni. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ilyen bűncselekményeket lehetőleg ne kövessenek el.

Tisztelt Képviselő Asszony! Abban bízom, hogy az ön által felvetett probléma megoldása érdekében a parlament meg tudja hozni a szükséges jogszabály-módosításokat, ha ez szükséges. Bízom abban, hogy ön is együttműködik ennek a kérdéskörnek a megoldása érdekében. Én úgy gondolom, hogy minden egyes kis lépést, amit ezen fontos probléma megoldása érdekében meg tudunk tenni, meg tudjuk tenni, meg fogjuk tenni, és ebben számíthatunk az ön segítségére is.

Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)