Készült: 2020.07.05.07:13:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

129. ülésnap (2020.05.18.), 4. felszólalás
Felszólaló Arató Gergely (DK)
Beosztás jegyző
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:08


Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ARATÓ GERGELY (DK): Tisztelt Ház! Hadd kezdjem azzal, amivel a külügyminiszter befejezte: hogyha valóban minden rendben van a felhatalmazási törvénnyel, ha valóban itt mindent visszaadnak, és valóban itt egy jól működő parlamentáris demokrácia van, akkor Orbán Viktor, a bátor, miért nem ment el az Európai Parlamentbe? Miért próbálkozott azzal, egyébként tudva, hogy vissza fogják utasítani, hogy valaki mást küldjön maga helyett? Azt ne mondja, hogy a járványügyi védekezés miatt, mert arra azért volt energiája, hogy másnap elmenjen Belgrádba! Teljesen nyilvánvaló volt, hogy kitért ez elől a vita elől, hiszen nincs szokva ahhoz, hogy ott, az Európai Parlamentben demokratikus szabályok között (Derültség a kormánypártok soraiból.) meg lehet neki mondani azt, hogy mire használják a felhatalmazási törvényt önök. (Az elnök csenget.) Mert mire is használják? Arra, hogy a nyilvánosság, még a parlament roppant korlátozott nyilvánosságának kikerülésével is osztogathassák a pénzeket, mert amikor arról beszél a külügyminiszter, hogy micsoda támogatást adnak a beruházásokhoz, és most azt követelik, hogy az Európai Unió által emlegetett összeget is megemeljék, ez azt jelenti, hogy egyébként a nagyvállalatoknak akarnak támogatást adni. Mert ilyen gigászi támogatást nem a magyar közepes vállalatok kapnak, pláne nem a kisvállalatok, azok semmit nem kaptak önöktől. A kisvállalkozók semmilyen érdemi támogatásra nem számíthatnak, kimondottan a fideszes oligarcháknak meg egynémely multinak szólnak ezek a beruházási támogatások.

Önök nem támogatják a magyar családokat, akik elvesztették a munkájukat. Most, május végén kezdenek el gondolkozni azon, hogy talán mégis kéne valamit a munkahelyek megtartására adni, mert amit korábban adtak, az humbug volt, az érdemben nem segített semmit. Ezért van ma több százezer munkanélküli, csak ezt önök megpróbálják letagadni, manipulálva a statisztikákat, úgy, hogy nem engedik jelentkezni az embereket bejelentkezni a munkanélküli-ellátásokra, és ilyen módon még rosszabb helyzetbe hozzák őket.

Nem segítettek azoknak az embereknek, akik elveszítették az állásukat, nem támogatták a DK-nak a javaslatát a családi pótlék emelésére, nem támogatták azt a javaslatot, hogy a legtöbb európai országhoz hasonlóan azok, akik elvesztették az állásukat, kapjanak egyszeri támogatást, nem támogatták a munkanélküli-ellátások időtartamának és összegének megemelését. Az a helyzet, tisztelt Ház, hogy a Fidesz magára hagyta a magyar embereket, a munkavállalókat, a kisvállalkozókat.

(13.20)

Ami pedig győzelmi jelentésének a másik felét illeti, azt kell elmondanom, hogy minden alkalommal meghallgatjuk itt a parlamentben, hogy milyen nagyszerű, hatalmas mennyiségben szereztek be eszközöket. Aztán ha bárki megkérdez egy kórházat, megkérdez egészségügyi dolgozókat, akkor kiderül, hogy nem áll rendelkezésre védőfelszerelés, hogy egy napig kell hordaniuk a védőruhát, ami képtelenség, kiderül, hogy olyan maszkot kapnak, amiről ön azt mondta, hogy nem kerül az egészségügybe. Ez nem így van, az egészségügyben is kapnak olyan maszkot, amelyen szerepel a „nem az egészségügyi intézményekben való felhasználásra” felirat, olyan kesztyűket kapnak, amelyek elsőre elszakadnak. Ezek után talán nem is csodálkozunk azon, hogy azt mutatják az adatok, hogy miközben a fertőzés mértéke a társadalom egészében szerencsére valóban alacsony maradt, végre hajlandók voltak elvégezni azt a tömeges tesztelést, amiről itt a parlamentben néhány hete még azt mondták, hogy nincs rá szükség, szakmailag nem indokolt, a WHO nem ajánlja. Most engedtek végre a szakmának és elvégeztek egy tömeges tesztelést, s kiderült, hogy a társadalomban viszonylag kevesen betegedtek meg. Ez jó hír, és ez lehetővé teszi az óvatos nyitást.

De akkor miért van ennyi beteg, és főleg miért van ennyi áldozat? Azért, és ez is kiderül az adatokból, mert az egészségügyi intézményekben terjed a járvány. Ezért van az, tisztelt képviselőtársaim, hogy Magyarországon a megfertőződött betegeknek a 13 százalékát sajnos elveszítjük. Ez az adat a környező országokban jóval kevesebb, 6 százalék, 7 százalék, de van olyan ország is, ahol csak 2 százalék. Önöknek választ kell adniuk arra, miért van az, hogy Magyarországon kétszer-háromszor-négyszer nagyobb esélye van meghalni egy koronavírus-betegnek, mint akármelyik környező országban, mint Romániában, mint Horvátországban, mint Szlovéniában vagy Ausztriában. Erre választ kell adniuk, és ennek felelősének kell lennie. (Zaj a kormánypárti oldalon.)

Azt kell tehát mondanom, itt az ideje annak  mivel ezt a rendkívüli felhatalmazást leginkább arra használták, hogy pénzt osztogassanak a haveroknak és kikerüljék a nyilvánosság ellenőrzését , hogy megszüntessék a rendeleti kormányzást, s végre egyszer teljesítsék Orbán Viktor egy ígéretét. Köszönöm szépen. (Taps a DK soraiban.)
Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai