Készült: 2019.10.14.14:10:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

300. ülésnap (2013.09.10.), 56. felszólalás
Felszólaló Varga Mihály (Fidesz)
Beosztás nemzetgazdasági miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:51


Felszólalások:  Előző  56  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARGA MIHÁLY nemzetgazdasági miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Vágó képviselő úrnak és Kovács képviselő úr felvetésére szeretnék röviden reflektálni.

Tisztelt Vágó Képviselő Úr! Kérem, hogy olvassa már el az államháztartási törvényt, mert nagyon fontos információkhoz juthat hozzá. Többek között megtudhatja, hogy a bevételek túlteljesíthetők, és ezeket nem kell külön feltüntetni a költségvetésben, ennek ellenére mégis 44 milliárd forintot beírtunk ebbe a költségvetésbe, ami címkézve van infrastrukturális koncesszió címszóval. De még egyszer mondom, ha egyszer elolvassa a jogszabályt, nagyon sok hasznos információhoz fog majd hozzájutni.

Ami Kovács képviselő úr felvetését illeti, tisztelt képviselő úr, világossá tettük, hogy az E.ON-tranzakció teljesen transzparens és átlátható módon fog megtörténni. De a tranzakció még nem zárult le. Világos, hogy ez az összeg, amire a parlament felhatalmazását és amire a jóváhagyást kérjük, azt a célt szolgálja, hogy ez az adásvétel megtörténjen.

Ez önmagában természetesen nem lesz elég ennek a cégnek a megvételére. Ez a 71 milliárd forint tőkeemelés csak egy részét képezi ennek az összegnek, de egyébként a költségvetésben lehetővé tettük azt, hogy 256 milliárd forintos kezességvállalás erejéig az MVM erre hitelt tudjon fölvenni. Tehát rendelkezésre áll a forrás, üzleti értékbecslés alapján hajtjuk végre ezt a tranzakciót, és amikor a tranzakció lezárul, értelemszerűen a kormány, a Fejlesztési Minisztérium tájékoztatni fogja önöket ennek minden részletéről.

De nyilván amíg a tranzakció nem zárul le, ezt nem tehetjük meg. Kérem a képviselő urat, hogy ezt vegye figyelembe. Természetesen addig mindig, minden parlamenti ülésen föl lehet vetni, hogy mikor számol be erről a kormány. Azt tudom még egyszer hangsúlyozni, hogy amikor a tranzakció lezárul, a beszámoló meg fog történni.

Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  56  Következő    Ülésnap adatai