Készült: 2020.01.17.14:23:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

294. ülésnap (2013.06.27.), 24. felszólalás
Felszólaló Varga Mihály (Fidesz)
Beosztás nemzetgazdasági miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 2:41


Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARGA MIHÁLY nemzetgazdasági miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Néhány szóban szeretnék azért kiegészítést fűzni ehhez a javaslathoz, hiszen ez most került a Ház elé, és képviselő asszony is kitért ezekre. Két javaslatról van szó, az egészségügyi hozzájárulásra vonatkozóról, valamint a pénzügyi tranzakciós illetékre vonatkozó változtatásokról.

Javaslatunk szerint az Európai Gazdasági Térség államaiban kibocsátott állampapírok hozama csak abban az esetben mentesül az egészségügyi hozzájárulás-kifizetési kötelezettség alól, ha az értékpapírt forintban bocsátják ki. A javaslatunk további mentességet biztosít a kollektív befektetési értékpapírok, jellemezően a befektetési jegyek után fizetett kamatjövedelemre is, ha a befektetési alap a szabályzatában leírtak szerint legalább 80 százalékban forintban denominált magyar vagy az Európai Gazdasági Térség államai által kibocsátott állampapírokba fekteti a vagyonát. Tehát ezzel szeretnénk azt ösztönözni, hogy a magyar állampolgárok továbbra is a magyar állampapírokat keressék, elsősorban ott tartsák a megtakarításaikat.

A zárószavazás előtti módosító indítvány versenysemlegességi megfontolásokból és az új közteher elkerülését megakadályozandó kiterjeszti az egészségügyi hozzájárulás-fizetési kötelezettséget a tartós befektetési számlán elhelyezett összegek hozamára is abban az esetben, ha a tartós befektetési szerződés szerinti lekötés megszakítására a hároméves lekötési időszak utolsó napját megelőzően kerül sor. Ha a tartós befektetési szerződés három évnél hosszabban fennmarad, a hozamot már nem terheli egészségügyi hozzájárulás. Tehát több olyan lehetőség is van az ügyfelek számára vagy az emberek számára, hogy ha a megtakarításukat adó- és köztehermentesen kívánják kamatoztatni valahol, akkor erre lehetőség legyen.

A képviselő asszony által felvetett további módosításokra a következőt szeretném mondani. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete készített egy alapos vizsgálatot arra vonatkozóan, hogy vajon áthárítják-e a bankok ezeket a terheket vagy sem. Kétségtelen, van olyan bank, amelyik ezt áthárítja, van olyan bank, amelyik pedig nem. Tehát, tisztelt képviselő asszony, ha önnek olyan gondja van, hogy a bankja ezeket az illetékeket áthárítja önre, akkor körül kell nézni a piacon, több mint ötven bank működik Magyarországon, és olyan bankot kell választani, ahol a szolgáltatás egyéb költség nélkül történik meg. Erre több lehetősége is van (Dr. Lamperth Mónika: Ez nem személyes ügy!), nem kívánok most itt a bankoknak külön reklámot csinálni, de igenis van olyan pénzintézet - több is - Magyarországon, amely ezeket a terheket nem hárítja át.

Köszönöm szépen a figyelmet (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai