Készült: 2019.10.18.00:15:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

290. ülésnap (2013.06.17.), 52. felszólalás
Felszólaló Varga Mihály (Fidesz)
Beosztás nemzetgazdasági miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpellációt szóban megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 4:00


Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARGA MIHÁLY nemzetgazdasági miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt engedje meg, hogy gratuláljak az Év polgármestere díj elnyeréséhez (Taps a Fidesz padsoraiból.), és eredményes munkát kívánjak önnek. (Dr. Józsa István: Micsoda véletlen, hogy pont most kérdez!)

Tisztelt Ház! Egyetértünk abban, hogy a Margit körúti irodaépület lebontásával (Dr. Józsa István: Ez nem szocreál! Modern!) és az így felszabaduló területen egy 2,5 hektáros közpark megépítésével egészségesebb és élhetőbb környezetet tudunk teremteni a II. kerületi és a fővárosi lakosoknak egyaránt. Ezért a kormány, ahogy azt a képviselő úr is említette, 2013 márciusában külön határozatot fogadott el az épület bontásával és a terület funkcióváltásával kapcsolatban.

Amint az köztudott, évtizedek óta váratott magára az ingatlan szerepének újragondolása. Mi úgy gondoljuk, hogy nem várhat tovább. A döntés meghozatala során elsősorban a környezetvédelmi szempontokat kellett mérlegelnünk. Itt megjegyzem, hogy egy korábbi, a nyolcvanas években készült felmérés szerint az itt élő gyerekek ólomterhelése kétszerese volt az országos átlagnak.

Az 1971-ben presztízsberuházásként megvalósított, 120 méter hosszú és 25 méter magas épület teljesen elzárja a budai szélcsatorna útját, amely északnyugatról hozna friss levegőt a Körútra és a Víziváros egy részébe. A szélmozgás hiánya okozza, hogy a felgyülemlett károsanyag-kibocsátás koncentrációja a környéken gyakran megközelíti vagy át is lépi az egészségügyi határértéket. A közpark létrehozása a levegő minőségének javítása mellett hozzájárulhat a terület zsúfoltságának az enyhítéséhez is. A kerületben élők és dolgozók életét szeretnénk könnyebbé tenni azzal is, hogy a közpark alá további parkolási lehetőséget tervezünk; erről majd nyilván ötlet- és tervpályázat dönthet végső soron.

Köztudott az is, hogy a minisztérium épületének gazdaságos üzemeltetése itt szintén megoldhatatlan feladatot jelent. Az elmúlt évek során az épületben öt kormányzati hivatal is működött, de korszerűtlensége és leromlott állapota miatt kihasználtsága maximálisan csak 30 százalékos volt. Az épület minőségéről maga a tervező is lesújtóan nyilatkozott. Itt hadd idézzem az egyik helyi lapban megjelent nyilatkozatát: az akkori világszínvonalhoz képest rendkívül silány minőségű alumínium köpenyfalszerkezetekkel és korszerűtlen, szegényes, festett üvegbetétekkel kellett borítani az épületet. Ezt a tervező nyilatkozta.

Tisztelt Ház! A kormány mindezekre tekintettel döntött az ingatlan funkcióváltásáról, és kezdeményezte a szükséges intézkedések előkészítését. Figyelemmel kellett lennünk arra is, hogy az érintett területen nemcsak a minisztérium épülete áll, hanem itt található a Ganz egy régi irodaépülete, valamint az egykori gyár két ipari épülete is. Mindezekre tekintettel a kormány úgy döntött, hogy a műemléki védelem alatt nem álló épületeket le kell bontani. A közelmúltban már meg is kezdődött az épületekben bérlőként lévő gazdasági társaságok bérleti szerződéseinek rendes felmondása. Ezek közül az utolsó 2013. június 29-én fog majd lejárni.

A bontási munkálatok megkezdésének feltétele a jogerős bontási engedély. Azért, hogy ez mielőbb rendelkezésünkre álljon, kezdeményeztük a beruházás kiemelt jelentőségű beruházássá minősítését. Amennyiben ezt majd a kormány támogatja, a bontási munkálatok az osztatlan közös tulajdon megszűnését követő 40 napon belül, tehát még remélhetőleg ebben az évben megkezdődhetnek.

(Az elnöki széket Jakab István, az Országgyűlés
alelnöke foglalja el.)

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az elmondottak alapján határozottan kijelenthetem, hogy az ingatlan kiürítésével és bontásával kapcsolatos feladatok végrehajtása tervszerűen halad, és magam is remélem, hogy nemsokára "új szelek" fújnak majd a Margit körúton is.

Köszönöm a figyelmet, és kérem a válaszom elfogadását. (Taps a Fidesz padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai