Készült: 2021.03.06.12:48:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

111. ülésnap (2020.03.10.), 4. felszólalás
Felszólaló Barcza Attila (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BARCZA ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ha a külügyminiszter úr felszólalására reagálunk, mindenképpen azzal kell kezdeni, hogy köszönet azért, hogy ő és a magyar kormány kiáll a magyar jogok érdekeinek védelmében nemzetközi színtéren, és a kárpátaljai magyarokért is. Ha megnézzük a magyar-ukrán alapszerződést, akkor az abban lévő egyik legfontosabb az volt, hogy Ukrajna garantálja a kisebbségi jogokat a magyarok számára  és sok egyéb más részletei is vannak ennek , és elmondhatjuk, hogy Magyarország ezt betartja, Ukrajna viszont sajnos nem tartja be.

A Majdan után, amikor Ukrajna közeledett a NATO-hoz és az EU-hoz, ahogy most is közeledik, elmondhatjuk azt, hogy Magyarország volt az egyik legnagyobb támogatója ennek, ezt még Ukrajna is elismeri, a kormány ezt az álláspontot tekinti alaphelyzetnek, viszont azzal, hogy nyelvtörvényt, oktatási törvényt és egyéb, magyarokat sújtó intézkedéseket hoztak, természetes, hogy Magyarország ezt már nem tudja vállalni.

A Porosenko alatti mélypontban olyan intézkedéseket hoztak a magyarok ellen, amelyek, azt gondolom, nem fenntarthatók. Nagy a nyomás a magyar kormányon azért, hogy Ukrajna NATO-hoz való közeledését tudja támogatni, de ehhez mindenképpen változásra van szükség. Én bízom abban, hogy az új, Zelenszkij államelnök úrhoz kapcsolódó irányvonal talán egy új korszakot fog jelenteni, amely ebben egy kis enyhülést tud hozni.

(9.10)

Fontos azt elmondanom, hogy sajtóértesülések szerint több mint 16 ezer új behívót fognak kiadni Ukrajna területére, és ez Kárpátalja megyét 460 fővel érinti, amely természetesen újabb nagy terhet fog róni a magyar családokra, hiszen nagy része ezeknek a behívóknak magyar fiatalokhoz fog érkezni.

Én azt kérem a Fidesz-frakció részéről külügyminiszter úrtól (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) és a magyar kormánytól, támogassa azt, hogy a magyar kisebbségek jogai minél előbb tudjanak javulni a magyar-ukrán kapcsolatokban. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai