Készült: 2021.08.02.10:27:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

8. ülésnap (2018.06.12.),  17-20. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 8:41


Felszólalások:   13-16   17-20   21-24      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm, Tállai András államtitkár úr. Szintén napirend előtti felszólalásra jelentkezett Kocsis-Cake Olivio képviselő úr, a Párbeszéd képviselője: „Mit tesz a kormány a fiatalokért?” címmel. Öné a szó, képviselő úr.

KOCSIS-CAKE OLIVIO (Párbeszéd): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársak! Azt gondolom, ha a magyar fiatalokról, a magyar fiatal felnőttekről beszélünk, akkor egy elég kritikus időszakban vagyunk. Több százezren hagyják el az országot, a legképzettebb, legéleterősebb emberek alapítanak családot külföldön. Ha 10-20 év múlva ránézünk az országra, akkor nem lesz olyan, aki a hátán viszi majd ezt az országot. Azt gondolom, ez egy kritikus időszak, és lépni kell. De nézzük a statisztikákat! Az Eurostat felmérése szerint 2017-ben 610 ezer magyar ember élt az Európai Unió más országaiban. Azt mutatják a statisztikák, hogy az utóbbi 10 évben növekedett meg a kivándorlás. Míg 2007-ben a magyarok 1,6 százaléka élt külföldön, addig 2012-ben már 2,4 ez a szám, és mára elérte az 5 százalékot.

Azokról az emberekről nem beszélünk, akik nincsenek benne a hivatalos statisztikákban, tehát ez a szám várhatóan sokkal nagyobb, illetve azokról a honfitársainkról sem beszélünk, akik Ausztriába vagy a környező országokba járnak át dolgozni. Előbb-utóbb valószínűleg ők is el fognak innen költözni, és máshol alapítanak családot.

De a népességi statisztikák is lesújtóak. A 2017-es évben 1,6 százalékkal nőtt a születésszám 2016-hoz képest, a halálozás pedig 3,7 százalékkal. Az utóbbi, azt gondolom, inkább az egészségügyi helyzetnek köszönhető. Ezzel majd később szeretnénk foglalkozni.

A kivándorlás miatt égető kérdés lett a munkaerőhiány is. A KSH adatai szerint 2018 első negyedévében 79 400 üres munkahely volt. Ez 19 500-zal több, mint az előző év azonos időszakában. Miközben 4 százalékos a munkanélküliség és több százezren vesznek részt a közmunkaprogramban, aközben munkaerőhiány van. Azt gondolom, ez egy nagyon komoly strukturális probléma, amivel a kormánynak foglalkoznia kell.

Tudom, hogy a kormány azt hiszi, hogy bármit megold, és nem foglalkozik ezzel a problémával különösen. Ez is bizonyítja, hogy a „Gyere haza, fiatal!” program, amelynek segítségével 100 millió forintból 105 fiatalt sikerült hazahozni, kudarcot vallott és leállították, de szerintem éppen ebben a kérdésben együtt kellene működni és nemzeti konszenzusra lenne szükség.

Azt is tudom, hogy a Fidesz a következő 10 évben is szeretne kormányozni, de én erre azért nem vennék mérget. Szerintem ezt a kérdést több cikluson átívelő tervekkel lehet megoldani. Éppen ezért azt gondolom, le kellene ülnie a parlamenti pártoknak, az összes ellenzéki pártnak ki kellene tennie az asztalra azokat a javaslatait, ami ennek a problémának a megoldását orvosolja. A Párbeszédnek előremutató javaslatai vannak ebben a kérdésben. Azt gondolom, hogy ha a Fidesz komolyan gondolja ezt, akkor akár egy eseti bizottságot is felállíthat ennek a kérdésnek a megoldására.

A 24. órában vagyunk. Cselekednünk kell, mert nemcsak a választópolgárok, hanem később a gyerekeink is meg fogják kérdezni, hogy mit tettünk ennek érdekében. Köszönöm a szót. (Szórványos taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, Kocsis-Cake Olivio képviselő úr. Jól mondom a nevét, ugye? (Kocsis-Cake Olivio bólint.) Jól, köszönöm szépen. A kormány nevében az elhangzottakra Dömötör Csaba államtitkár úr fog válaszolni.

DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt szeretnék gratulálni képviselőségéhez és jó munkát kívánni ehhez az egyébként szép és felelősségteljes feladathoz. (Kocsis-Cake Olivio bólint.)Ami a felszólalását illeti, mi nem szeretnénk abban partnerek lenni, hogy minősítgetjük azokat a magyarokat, akik élnek a szabad munkavállalás lehetőségével, és külföldön vállalnak munkát, de azt azért szeretném önnek elmondani, mert egy fontos dolgot ön kifelejtett, hogy tavaly több magyar tért haza, mint amennyien elindultak külföldre munkát vállalni, és a közép-európai országok között arányait tekintve a magyarok vállalnak a legkevesebben munkát külföldön. Ez is a statisztikákhoz tartozik.

Ezzel együtt nagyon örülök annak, hogy a fiatalok ügyét felhozta, vagy ahogy ön fogalmazott, a fiatal felnőttekét. Mi azért dolgozunk, hogy Magyarországon minden fiatal megtalálja a lehetőségét, a számítását és a helyét. Ezért sem mindegy, hogy milyen eredményeket tudunk felmutatni. Engedje meg, hogy megemlítsem, felsoroljam a legfontosabbakat, mondjuk, hetet.

Ez a kormány volt az, amelyik felére csökkentette a fiatalkori munkanélküliséget 2010-hez képest. Európa sok országában a fiatalokról mint elveszett generációról beszélnek  mi nem engedtük, hogy ez így legyen.

(9.50)

Ez a kormány volt az, amelyik korábban nem látott mértékű családtámogatási programot indított el, aminek része az adócsökkentés, például a fiatal házasok is kapnak jelentős adókedvezményt. S ez az a kormány, amelyik új otthonteremtési programmal váltotta le a rémes devizahitelezést. A támogatást egyébként használt lakásokra is fel lehet használni.

Természetesen nagyon jól tudjuk, hogy a fiatalok egy jelentős része még nincsen a családalapítás, a gyermekvállalás időszakában, ezért az őket érintő lépések egyáltalán nem csupán a családtámogatási lépésekre szorítkoznak. Engedje meg, hogy pár más példát is felhozzak! Ez a kormány volt az, amelyik több lépésben 5 százalékra csökkentette az internet áfáját, és jó nagy fejlesztéseket indított annak érdekében, hogy a széles sávú internet az ország minden szegletébe eljusson. Segítséget nyújtunk a tanulmányokhoz is: javultak a diákhitel feltételei, 35 év alatt ingyenes a nyelvvizsga, 20 év alatt pedig ingyenes lesz a KRESZ-vizsga. Ami az oktatás egészét illeti: minden ellenkező ellenzéki állítással dacolva a tény az, hogy 2010-hez képest 38 százalékkal költünk többet oktatási ügyekre, ez egész pontosan 428 milliárd forintot jelent, ami azért nem kicsi különbség. Nem megkerülhető szempont a diákok lakhatása sem. Ezért fontos tény az, hogy 2023-ig 37 ezer kollégiumi férőhely újul meg vagy jön létre.

S van még egy fontos dolog, amit szeretnék önnek elmondani, ez pedig a sport és az egészség kérdése. Ebben elég sok vitát felvállalunk mi, de megéri ez a sok vita, mert amiben most benne vagyunk, az az elmúlt évtizedek legjelentősebb sportlétesítmény-fejlesztési programja. Az országban nagyjából száz helyen újulnak meg tornatermek, sportcsarnokok, uszodák, illetve épülnek is, és ehhez nyugodtan vegyen hozzá 1200 kilométernyi bringautat. Most arra nem térek ki részletesen, hogy csökkent a fesztiválok áfája  Magyarország ma már fesztivál-nagyhatalom , és nagy közlekedési fejlesztések is zajlanak. Mindemellett sokadik éve működik a Cseh Tamás-program, amely a feltörekvő zenekarokat támogatja. Ezek így vagy úgy, de érintik a fiatalok mindennapjait.

Nem mondjuk minderre, hogy ez elég, de ön sem mondhatja azt, hogy mindez semmi. S egyébként a fiatalok ügyében szerintünk nem az a politikai cselekvés, ha tornacsukában lazázunk a parlamentben vagy kényszeresen trollkodunk. Mi tudomásul vesszük, ha mások szerint ez így van, ha mások szerint ez a politikai cselekvés, de mi maradnánk az érdemi munkánál, azért is, mert mi hisszük azt, hogy Magyarország egy nagy korszak előtt áll, és ez a korszak akkor lehet nagy, ha ebben egyre nagyobb szerepet kap és vállal a legfiatalabb generáció. Mi azon leszünk, hogy ehhez minden támogatást és lehetőséget megadjunk. Köszönöm, hogy meghallgatott. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   13-16   17-20   21-24      Ülésnap adatai