Készült: 2020.07.16.06:58:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

113. ülésnap (2011.09.26.), 391. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 1:59


Felszólalások:  Előző  391  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Már csak azért is, mert a képviselő úr egy tájékoztatást kért, hogy a 4 ember mivel foglalkozik. Az általános vitában is beszéltünk arról, hogy itt a fenntartói testület sokkal mélyebben vonódik be az egyetem ügyeibe, vagyonkezelési ügyekbe, más irányítási, szervezési kérdésekbe, mint máshol. Ez természetesen az egyetem autonómiáját tudományos, tudományszervezési kérdésekben nem érinti, ezért van szükség főleg az integráció időszakában egy 4 fős adminisztratív testületre, amelyik és akik a Nemzeti Közigazgatási Intézeten belül dolgoznak.

Úgy gondolom, egy új egyetem vagy egy egyetemi integráció létrehozatalakor egy 4 fős stáb nem egy olyan eszeveszett nagy létszám, ami pénzpazarlásnak mondható, ez a megfelelő szakmai döntés-előkészítéshez szükséges. Itt mégis azért személyekről, ingatlanokról, képzésekről, közösen indítandó részmodulokról van szó, ehhez egy 4 fős döntés-előkészítő szervezet a három felügyeletet gyakorló tárca számára, úgy gondolom, hogy egyáltalán nem egy különösen nagy léptékű döntés.

Úgy gondolom, hogy nyilvánvalóan takarékosan kell bánjunk a közpénzzel. Az általános vitában el is hangzott, az új egyetem egymilliárd forinttal kevesebbe fog kerülni évente, mint a három kar, főiskola és egyetem külön-külön. Nem a takarékosság vezetett minket, hanem pontosan a célszerűség és a minőség javítása ebben a kérdésben, de nagyon fontos, hogy évente egymilliárd forintot spórolunk is, ami jó párszorosa annak a négy ember fizetésének, aki a döntéseket előkészíti.

Ami számomra viszont nagy tanulság volt mégis ebből a részletes vitából, az az, hogy ellenzéki képviselőtársaink meggyőzhetők egy jó indokolással egy törvénymódosító javaslat egy-egy paragrafusa után. Úgyhogy én soha el nem múló optimizmussal fogok tekinteni, és ezentúl majd még vastagabb betűkkel még hosszabban fogjuk szedni az indokolásokat az egyes paragrafusok végén, hiszen biztató, hogy képviselőtársaink abban meggyőzhetők, hogy mégiscsak támogassák a kormány javaslatait.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  391  Következő    Ülésnap adatai