Készült: 2020.07.08.07:14:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

112. ülésnap (2011.09.20.), 78. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Képviselő úr, az 52. oldal 2.10. fejezet az, amit ön keresett. Ott szerepel: olyan törvényeket alkotunk meg, amelyek megteremtik a bíróságok gyors döntésének személyi és tárgyi feltételeit. Ezek között szerepel nyilvánvalóan a bírósági rendszer átalakítása is, úgyhogy ott keresse, a 2.10. fejezetben, a nemzeti ügyek programjában, ott fogja megtalálni, akárcsak a Fidesz kormányprogramjában, hiszen a Fidesz kormányprogramja és választási programja nem tért el egymástól. Kérem, hogy tanulmányozza, és csak utána mondja, hogy nem szerepelt benne, miután utánanézett.

Ha már íveket szeretne, ha megvilágítanánk önnek, akkor hadd reagáljak nagyon röviden arra, mi az indoka annak, hogy a bíráknak is nyugdíjba kell vonulni az általános öregségi nyugdíjkorhatárban. Két nagy vita volt nyugdíjkérdésben, a kormányzatnak mindkettőnél ugyanaz volt az álláspontja. A bírók is az általános nyugdíjkorhatárral vonuljanak nyugdíjba, és a rendőrök is az általános nyugdíjkorhatárral vonuljanak nyugdíjba. Tehát úgy gondolom, ez konzekvens és következetes politika, ha azt mondjuk, hogy amikor van az öregségi nyugdíjkorhatár, akkor vonuljanak öregségi nyugdíjba az emberek, rokkantsági nyugdíjba pedig akkor vonuljanak, ha rokkantak. Ehhez képest, amikor a rendőrökről és egyéb fegyveres testületekben dolgozókról volt vita a parlamenten belül, akkor önök azt mondták, hogy miért nem vonulhatnak hamarabb, amikor a bírókról volt szó, akkor azt mondták, hogy miért vonulhatnak később.

Önöknek kellene megindokolni, miért tartják fenn azt az álláspontjukat, hogy ne az általános nyugdíjkorhatár betöltésével vonuljon mindenki nyugdíjba, miért tegyünk bármiféle különbséget egyik vagy másik társadalmi csoport között. Mi egyet mondtunk, akikkel kapcsolatban különbséget kívánunk tenni: a nők, akik gyermeket vállalnak, a nők 40 év munkaviszony után vonulhatnak nyugdíjba, amibe beleszámít a gyermekneveléssel töltött idő. Mi azt mondtuk, hogy ezek az anyák nyilvánvalóan fokozottan igénybe vannak véve, hiszen a társadalmi szokásaink szerint több szerepet is visznek: egyszerre háziasszonyok, családanyák és dolgozó nők, ezért náluk indokolt a különbségtétel.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai