Készült: 2020.07.12.22:35:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

265. ülésnap (2017.12.11.), 130. felszólalás
Felszólaló Dr. Nagy István (Fidesz)
Beosztás Földművelésügyi Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  130  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársam! A Földművelésügyi Minisztérium is sajnálattal értesült arról az időjárási anomáliáról, ami a termelőket érintette, hiszen valóban úgy van, hogy az ország számos részét és kifejezetten az ön választókerületét Cegléd központtal is nagyon sújtotta az az időjárási körülmény, amely olyan anyagi károkat okozott, amelyeket a gazdák önmaguk nem tudnak megtéríteni.

Azzal a helyzettel találtuk magunkat szemben, hogy addig, amíg a szélsőségessé váló időjárás egyre több károkat okoz a növénytermesztésben kint, hiszen a mezőgazdaságban a kitettség nagy, addig az Európai Bizottság által elfogadott kárenyhítési rendszerek csak a növénytermesztésre vonatkoztatva állnak fenn és állnak meg. Minden vagyontárgyban, amit akár a kertészetben, üvegházakban, fóliasátrakban teszünk, arra ez a kárenyhítési folyamat nem volt eddig elfogadott.

A Földművelésügyi Minisztérium érzékeli és meghallotta a gazdák kérését. Segíteni, támogatni kell a működésüket, hiszen egy kiemelt szektorról beszélünk a mezőgazdaságon belül, ezért három javaslattal, megoldási javaslattal kívánunk e károsultak felé fellépni.

(14.00)

Az első az, hogy a fóliasátrakban keletkezett károk mérséklése érdekében a tárca kidolgozott egy egyedi támogatási konstrukciót, amelynek a napokban fejeződik be a közigazgatási egyeztetése. A jövedelempótló támogatást mezőgazdasági csekély összegű támogatás formájában lehetséges majd nyújtani, mely a károsultak legalább részleges kárenyhítését jelentheti a fóliasátrakban keletkezett viharkárok után. Az október végi viharkárok felmérését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munkatársai végzik, amely alapján a károk reményeink szerint megnyugtatóan rendezésre kerülhetnek 2018. év elején.

Ugyancsak tervezzük az agrár Széchenyi-kártya program keretében igényelhető költség- és kamatmentes vis maior hitelt kiterjeszteni a fóliasátras gazdálkodókra is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  130  Következő    Ülésnap adatai