Készült: 2020.07.12.06:13:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

245. ülésnap (2017.10.09.), 88. felszólalás
Felszólaló Dr. Nagy István (Fidesz)
Beosztás Földművelésügyi Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 1:58


Felszólalások:  Előző  88  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Akkor ez nagyon egyszerű lesz, hiszen hova gondol, képviselő úr: nem, nincs ilyen terv, nincs ilyen kormányzati szándék, miszerint az állami erdészeti társaságok privatizációjára kerülne sor. A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény erre nem is ad lehetőséget. Elidegenítési és terhelési tilalom alá helyezi az erdészeti társaságokat azzal, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyon körébe tartoznak az erdők.

A képviselői kérdésében hivatkozott vizsgálat mind a 22 állami erdészeti társaság vonatkozásában még nem zárult le, annak a hivatalos eredménye még nem ismert. Bár az ember azt gondolná, hogy ön komolyan aggódik a vidék Magyarországa iránt, mégis azt kell látni, hogy ön a szeptember 1-jei Face­book-bejegyzésében a saját szülőfaluját - idé­zem ‑ unott posványnak nevezi. Ezt hogyan gondolja, képviselő úr? Hogyan gondolja, hogy ezek után hitelesen léphet fel a vidéki Magyarország vagy a magyarság kérdéseiben?

Az erdőtörvény módosítására vonatkozó minősítése tekintetében megjegyzem, hogy az új erdészeti jogszabályi környezet a kor és a klíma kihívásainak felel meg. Továbbra is a fenntartható erdőgazdálkodás biztosítékaként garantálja, hogy tervezett körülmények között az erdő helyén továbbra is erdő maradjon, az erdők betöltsék a rendeltetésüket. A törvény ráadásul továbbra is Európa egyik legszigorúbb erdőtörvénye marad.

Ismételten el kell mondjam a kérdésére, hogy az állami erdővagyonnak közösségi célt kell szolgálnia, magánosításról szó sem lehet. Remélem, hogy a feltett kérdésére a megfelelő választ megkapta, és tudomásul veszi, hogy a kormány nem törekszik semmilyen erdészeti privatizációra. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban. ‑ Sallai R. Benedek közbeszól.)

 
Felszólalások:  Előző  88  Következő    Ülésnap adatai